Gstaad - Γαστρονομία

Το δημοφιλές θέρετρο βρίσκεται στο γερμανόφωνο κομμάτι της χώρας, αλλά και πολύ κοντά στο γαλλόφωνο, οπότε η κουζίνα του επηρεάζεται και από τις δύο περιοχές. Θεωρείται γαστρονομικός παράδεισος με ένα μεγάλο αριθμό εστιατορίων που προσφέρουν από απλά και παραδοσιακά μέχρι πολυβραβευμένα πιάτα προερχόμενα τόσο από την τοπική όσο και από τη διεθνή κουζίνα. Πιστό στον αλπικό του χαρακτήρα, προσφέρει επίσης αξιόλογες επισκέψιμες φάρμες, όπου παράγονται εξαιρετικά τυροκομικά προϊόντα. Στη γερμανόφωνη περιοχή, η κουζίνα της οποίας θεωρείται πιο βαριά, δίνεται έμφαση στα κρέατα, και ειδικά στο χοιρινό και στα λουκάνικα, στις σούπες, στο γνωστό pretzel (είδος ψωμιού σε διάφορες παραλλαγές) αλλά και στα νοστιμότατα κέικ και στις τάρτες. Το εθνικό φαγητό εδώ θεωρείται το Rosti (πατάτες τηγανισμένες σε βούτυρο). Στη γαλλόφωνη περιοχή, πάλι, από τα κύρια πιάτα προς δοκιμή –ειδικά το χειμώνα– είναι το fondue και το raclette, τοπικές ποικιλίες τυριών που σερβίρονται σε παχύρρευστη μορφή συνοδευμένα από ψωμί ή πατάτες και πίκλες, ενώ υπάρχει και fondue με κρέας. Το φθινόπωρο θα βρείτε κυνήγι (π.χ. αγριογούρουνο), ενώ το καλοκαίρι αφθονούν διάφορες ποικιλίες από μούρα (berries) και διάφορα άλλα φρούτα. Τέλος, η Ελβετία παράγει εξαιρετικά κρασιά, ειδικά στην περιοχή Valais και Vaud, τα οποία ωστόσο λόγω της σχετικά μικρής ποσότητάς τους προορίζονται κυρίως για εγχώρια κατανάλωση. Έχει επίσης ένα μεγάλο αριθμό από ντόπια ζυθοποιεία, το εξαιρετικά εύγεστο αναψυκτικό Rivella αλλά και οινοπνευματώδη και λικέρ από φρούτα της περιοχής, όπως το Kirsch (από κεράσια), το οποίο χρησιμοποιείται συχνά και στο fondue.