Χωριά Αργιθέας/ Μουζάκι - Αξιοθέατα

Παναγία Σπηλιώτισσα
Μέσα σ’ ένα απόκοσμο, άγριας ομορφιάς τοπίο, με απόκρημνες πλαγιές και λόγγους, είναι χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου σε ύψος 900 μ., απέναντι από τη χαράδρα όπου βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Από τους δύο ναούς της Μονής Σπηλιάς που βρίσκονται στο εσωτερικό, ο μικρότερος, σταυροειδούς ρυθμού, είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και είναι ο παλαιότερος (1604). Απ’ όπου κι αν κοιτάξετε, η θέα κόβει την ανάσα. Βρίσκεται στη μέση του δρόμου Κελεφάς-Κρυονερίου, ανήκει στη δικαιοδοσία του Πανάγιου Τάφου και ιστορικά συνδέεται με την ελληνική επανάσταση. Λέγεται πως ο πολέμαρχος Γεώργιος Καραϊσκάκης έκανε εδώ τα πολεμικά του συμβούλια, ενώ το 1867 η επαναστατική κυβέρνηση εγκατέστησε την έδρα της.

Λίμνη Στεφανιάδα
Το 1963 μια μεγάλη κατολίσθηση δημιούργησε τη βαθιά λίμνη σε απόσταση 1 χλμ. από τη Μονή Σπηλιάς, ανάμεσα σε ελατοσκέπαστες πλαγίες. Οι σας αρέσει η περιπέτεια και έχετε 4x4 θα οδηγήσετε από εδώ ως την κοίτη του Αχελώου ή τα χωριά της Ευρυτανίας.

Παναγία Κοίμησης Θεοτόκου - Πετρίλο
Το χωριό Πετρίλο, χτισμένο στα 1.200 μ. μέσα σε ελατόδασος, είναι το μεγαλύτερο στην ανατολική Αργιθέα κι αποτελείται από δώδεκα οικισμούς. Ανάμεσα στις πάμπολλες εκκλησίες, αξίζει την προσοχή σας αυτή της Κοίμησης της Θεοτόκου γιατί είναι συνδεδεμένη με την ιστορία της θαματουργής εικόνας της Παναγίας, η οποία μάλιστα δύο μήνες το χρόνο μεταφέρεται στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης.

Λαογραφικό Μουσείο Μουζακίου
Οικιακά σκεύη, γεωργικά εργαλεία, παλιά έπιπλα, τοπικές ενδυμασίες, παραδοσιακά υφαντά αντικείμενα του 19ου αι. που αντικατοπτρίζουν την καθημερινή ζωή των Μουζακιωτών φιλοξενούνται στο μικρό μουσείο που δημιούργησε ο Αρχαιολογικός Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μουζακίου.

Μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου Κουτουσίου
Βρίσκεται στο χωριό Ανθηρό κι έχει εξαιρετικές αγιογραφίες του 17ου αιώνα. Είναι ανακαινισμένο το συγκρότημα του καθολικού, τμήμα από το συγκρότημα των κελιών κι ένα διώροφο κτίσμα. Στον όροφο πάνω από το καθολικό βρίσκονται τα παρεκκλήσια των Ταξιαρχών και των Αγίων Αναργύρων.

Ελληνικά
Κοντά στην Αργιθέα, στη θέση Ελληνικά, έχουν βρεθεί κιβωτιόσχημοι τάφοι, κατασκευασμένοι από ασβεστολιθικές πέτρες που χρονολογούνται από τον 4ο μέχρι τον 1ο αι. π.Χ. Σ’ αυτόν τον αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος βρίσκεται πάνω στην πιο σύντομη οδό από την αρχαία Αμβρακία (Άρτα) προς τους αρχαίους Γόμφους (Μουζάκι), γίνονται ακόμα ανασκαφικές έρευνες και συγκεκριμένα στο ελληνιστικό νεκροταφείο του παρακείμενου αρχαίου οικισμού.

Κάστρο Φαναρίου
Είναι το μοναδικό βυζαντινό κάστρο της δυτικής Θεσσαλίας που σώζεται. Χτίστηκε στο δεύτερο μισό του 13ου αιώνα, στα θεμέλια της ένδοξης «κλωμακόεσσας» κατά τον Όμηρο, της αρχαίας Ιθώμης. Δεσπόζει πάνω από το χωριό Φανάρι, 5 χλμ. από το Μουζάκι, στο δρόμο προς Καρδίτσα.

Μοναστήρι Αγίου Γεωργίου
Σε απόσταση 1,5 χλμ. από το Μουζάκι, υπήρξε μία από τις σημαντικότερες μονές της περιοχής κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Η ίδρυσή της τοποθετείται περίπου το 1550, ενώ οι τοιχογραφίες χρονολογούνται το 1657 και οι εικόνες του τέμπλου το 1602 και το 1599. Λέγεται πως στο μοναστήρι υπηρετούσε η μητέρα του Γεώργιου Καραϊσκάκη, η οποία τον γέννησε στη σπηλιά Καρακοφωλιά, στο κοντινό χωριό Μαυρομμάτι.