Βόλος - Αξιοθέατα

Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο
Είναι ένα από τα παλαιότερα μουσεία της χώρας, χτισμένο το 1909. Ξεχωρίζουν τα νεολιθικά ευρήματα από το Σέσκλο και το Διμηνιό, γλυπτά της κλασικής εποχής και αλεξανδρινά ανάγλυφα από τη Δημητριάδα.

Λαογραφικό Κέντρο Κίτσου Μακρή
Στεγάζεται στο σπίτι του λαογράφου και ανήκει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η συλλογή του σημαντικού ερευνητή περιέχει θησαυρούς της λαϊκής μας παράδοσης.

Πινακοθήκη Χρυσούλας Ζώγια
Το κόκκινο σπίτι, γνωστό στους Βολιώτες ως το «σπίτι με τα τριαντάφυλλα», λειτουργεί ως μουσείο-πινακοθήκη της ζωγράφου Χρυσούλας Ζώγια. Αξίζει να το δει κανείς για την ιδιαίτερη ατμόσφαιρά του.

Εντομολογικό μουσείο
Μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα είναι το μουσείο που έφτιαξε ο γεωπόνος Αθανάσιος Κουτρουμπάς με περισσότερα από 80.000 έντομα .

Κέντρο Τέχνης Τζόρτζιο Ντε Κίρικο
Στεγάζει τη συλλογή του Βολιώτη καπνεμπόρου Αλέκου Δάμτσα, με έργα Ελλήνων καλλιτεχνών.

Σιδηροδρομικός σταθμός Βόλου
Το κτίριο χτίστηκε το 1884, σε σχέδια του Ιταλού μηχανικού Εβαρίστο ντε Κίρικο (πατέρα του διάσημου ζωγράφου Τζόρτζιο, που γεννήθηκε στον Βόλο το 1888). Η μορφή του παραμένει ουσιαστικά αναλλοίωτη στο χρόνο και στον όροφο του σταθμού λειτουργεί μουσείο με σπάνιο υλικό από την ιστορία των σιδηροδρόμων στην περιοχή.

Πολυχώρος Τσαλαπάτα
Αξίζει ένα πέρασμα από δω για να θαυμάσετε ένα μοναδικό για την Ελλάδα δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, το πρώην ατμοκίνητο πλινθοκεραμοποιείο Τσαλαπάτα στη συνοικία Παλαιά. Διαθέτει μουσείο πλινθοκεραμοποιείας, εστιατόρια, μουσική σκηνή, μπαρ κ.ά.

Λόφος Γορίτσας
Ένα φυσικό μικρό ύψωμα περίπου 200 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, με πανοραμική θέα. Στην κορυφή του βρίσκεται η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής. Τη θέση του εκμεταλλεύτηκαν οι Μακεδόνες από τον 4ο π.Χ. αιώνα, επί Φιλίππου του Β΄, κι έχτισαν και οχύρωσαν εδώ πόλη 3.000-3.500 κατοίκων. Στους πρόποδες, μέσα σε σπήλαιο, είναι χτισμένη η Παναγία Τρύπα Γορίτσα (Γέννησης της Θεοτόκου), μία από τις γραφικότερες εκκλησίες της πόλης.

Εκκλησία Αγίου Νικολάου
Ο μητροπολιτικός ναός της πόλης, η πρώτη από τις τρεις εκκλησίες που σχεδίασε ο Αρ. Ζάχος στον Βόλο, αποπερατώθηκε το 1934. Στο προαύλιό του διατηρείται το παλιό καμπαναριό, έργο του Ιταλού γλύπτη Previsan του 1884.

Προϊστορικός οικισμός Σέσκλου
Περίπου 15 χλμ. δυτικά του Βόλου, πάνω στο λόφο Καστράκι είναι από τους παλαιότερους που ανακαλύφθηκαν στην Ευρώπη. Κατοικήθηκε για πρώτη φορά στα μέσα της 7ης χιλιετίας.

Δίμηνι
Βρίσκεται σε απόσταση 5 χλμ. από τον Βόλο. Το 1980 στα ΝΑ του λόφου με τα νεολιθικά λείψανα αποκαλύφθηκε σημαντικός μυκηναϊκός οικισμός. Σύμφωνα με τις νεότερες απόψεις, ταυτίζεται με την Ιωλκό, την πατρίδα του Ιάσονα.

Το τρενάκι του Πηλίου
Ο θρυλικός Μουτζούρης ξεκίνησε τις γοητευτικές διαδρομές του στο Πήλιο το 1895. Η γραμμή σχεδιάστηκε από τον Ντε Κίρικο και πρόκειται για ένα τεχνολογικό επίτευγμα της εποχής του. Σήμερα συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του με αφετηρία τα Λεχώνια και τερματισμό τον Σ.Σ. Μηλεών.