Σκόπελος - Αξιοθέατα

Σεντούκια
Πρόκειται για αρχαίους λαξευτούς τάφους στην κορυφή του βουνού της Καρυάς, στο ψηλότερο σημείο του νησιού. Η πρόσβαση είναι δύσκολη, καθώς απαιτεί περπάτημα τουλάχιστον 20-30 λεπτών. Η θέα, όμως, είναι μαγική και σας αποζημιώνει, αφού από εκεί μπορείτε να δείτε την Αλόννησο, την Εύβοια, τη Σκιάθο και το Πήλιο.

Ιερά Μονή Ευαγγελίστριας
Από τα πιο σημαντικά μεταβυζαντινά μνημεία της Σκοπέλου. Χτισμένη στη δυσπρόσιτη πλευρά ενός φαραγγιού, μοιάζει με φρούριο. Από τα κτίσματα διασώζονται πλέον μόνο το καθολικό και ο φρουριακός περίβολος. Εδώ αποσύρθηκε κι έζησε, μέχρι το θάνατό του, ο σημαντικός Σκοπελίτης λόγιος συγγραφέας και μοναχός Καισάριος Δαπόντες. Η μονή έχει εξαιρετική θέα προς την πόλη.

Λαογραφικό Μουσείο Σκοπέλου
Πρόκειται για το σπίτι του δημογέροντα Γιαννιού Νικολαΐδη, το οποίο χτίστηκε το 1795 και δωρήθηκε στο δήμο από τους απογόνους του. Βρίσκεται στο κέντρο της Χώρας και σας δίνει την ευκαιρία να θαυμάσετε συλλογές κεντημάτων, χειροτεχνημάτων, τοπικές παραδοσιακές φορεσιές και είδη ξυλογλυπτικής, σφυρηλατημένα σύμφωνα με το ύφος και την παράδοση των Σκοπελιτών. Λειτουργεί από το 1992.

Επισκοπή Σκοπέλου
Δύο χιλιόμετρα νότια της πόλης της Σκοπέλου βρίσκεται ό,τι απέμεινε από την έδρα του επισκόπου του νησιού, που στεγαζόταν εκεί μέχρι και τα νεότερα χρόνια. Το συγκρότημα της επισκοπής είναι βασισμένο στην ενετική αρχιτεκτονική. Στο κέντρο του υπάρχει ένας μικρός ναός του 16ου-17ου αιώνα, που περικλείεται από έναν επιβλητικό λιθόκτιστο περίβολο. Ο τοίχος αυτός αποτελεί κομμάτι παλαιού κτιρίου μεγάλων διαστάσεων, που ξεκίνησε να χτίζεται την περίοδο της ενετικής κατοχής, αλλά παρέμεινε ημιτελής.

Άγιος Ιωάννης στο Καστρί
Χτισμένο σε βράχο που υψώνεται 100 μ. πάνω από τη θάλασσα, το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη στο Καστρί είναι ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του νησιού. Για να ανεβείτε στην κορυφή του και να απολαύσετε τη μαγευτική του θέα, πρέπει να σκαρφαλώσετε τα 105 λαξευμένα σκαλοπάτια του. Έγινε παγκοσμίως γνωστό από το μιούζικαλ «Mamma Μia».