Πάτρα - Αξιοθέατα

Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο
Ξεναγηθείτε στην ιστορία της πόλης από την προϊστορική εποχή μέχρι τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους σ’ ένα κτίριο σύγχρονης αισθητικής που βρίσκεται στη βόρεια είσοδο της Πάτρας, επί της νέας εθνικής οδού.

Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο
Ιδρύθηκε το 1973 και φιλοξενεί ιστορικά κειμήλια της Αχαΐας, κυρίως από την επανάσταση του 1821. Αρχικά τα εκθέματά του τοποθετήθηκαν σε αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και μεταφέρθηκαν αργότερα στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης όπου βρίσκονται μέχρι σήμερα.

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης
Στεγάζεται σε κτίριο του Σκαγιοπουλείου κληροδοτήματος από το 1977. Εδώ εκτίθενται εργαλεία από την αγροτική ζωή, έπιπλα και αντικείμενα καθημερινής χρήσης, μέσα μεταφοράς καθώς και εργαστήρια επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων, παρασκευής χρηστικών αντικειμένων και εργόχειρων.

Μουσείο Τύπου
Στα εκθέματά του περιλαμβάνονται σπάνιες εκδόσεις, εφημερίδες από το 1875, περιοδικά της Πάτρας και της Πελοποννήσου, έγγραφα ιστορικής αξίας καθώς και αξιόλογη συλλογή βιβλίων. Βρίσκεται στο κτίριο της Ένωσης Συντακτών.

Δημοτικό Θέατρο
Από τα πρώτα θέατρα όπερας στην Ευρώπη, το «Απόλλων», στην πλατεία Γεωργίου, κτίσμα του 1872 σε σχέδια του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ, έχει χαρακτηριστεί ως το εντυπωσιακότερο αρχιτεκτονικό στολίδι της Πάτρας – το εσωτερικό του, μάλιστα, έχει φτιαχτεί ως μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου. Αποτελεί την κεντρική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου
Είναι η κεντρικότερη πλατεία της πόλης και έχει αλλάξει πολλές ονομασίες, τελευταία φορά το 1863. Πάντα φιλοξενούσε τις σημαντικότερες πολιτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες της πόλης, με κορυφαία στιγμή τις καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Άγιος Ανδρέας
Οι δύο ναοί του πολιούχου της Πάτρας προσελκύουν πλήθος προσκυνητών από όλη τη χώρα. Ο παλιός ναός χτίστηκε στη θέση όπου μαρτύρησε ο Απόστολος Ανδρέας και φιλοξενεί την Τίμια Κάρα του. Ο νεότερος ναός είναι ένας από τους μεγαλύτερους και πιο περίτεχνους των Βαλκανίων.

Achaia Clauss
Η οινοποιία που ίδρυσε ο Βαυαρός Γουστάβος Κλάους το 1861 σ’ έναν καταπράσινο λόφο 8 χλμ. νοτιοανατολικά από το κέντρο της Πάτρας, έχει γίνει συνώνυμο της πόλης, κυρίως λόγω της παραγωγής Μαυροδάφνης. Τα πέτρινα κτίρια, τα μεγάλα δρύινα σκαλιστά βαρέλια και η μοναδική της τοποθεσία προσελκύουν πλήθος επισκεπτών.

Αρχαίο Ωδείο
Στην Άνω πόλη βρίσκεται το Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας, που είναι προγενέστερο του Ηρωδείου. Το 1956 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναστύλωσής του κι έτσι αποκαταστάθηκε στην αρχική του μορφή. Κάθε καλοκαίρι φιλοξενεί κορυφαία ελληνικά και ξένα καλλιτεχνικά συγκροτήματα.

Μεσαιωνικό Κάστρο
Το Κάστρο της Πάτρας που χτίστηκε τον 6ο μ.Χ. αιώνα στα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης βρίσκεται περίπου 800 μέτρα από την ακτή. Από την κατασκευή του ως τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιήθηκε για την άμυνα της πόλης. Σήμερα, στο θεατράκι που υπάρχει στον εσωτερικό του περίβολο φιλοξενούνται κάθε καλοκαίρι πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Δασύλλιο
Δεν είναι τυχαίο ότι ο πευκόφυτος αυτός λόφος αποκαλείται «βεράντα» του Πατραϊκού κόλπου, καθώς η θέα που προσφέρει είναι μοναδική, γι’ αυτό και αρκετοί το προτιμούν την ώρα του ηλιοβασιλέματος.