Μονεμβασιά - Αξιοθέατα

Πλατεία Ελκομένου Χριστού
Το μικρό πλάτωμα που ανοίγεται μπροστά από την ομώνυμη εκκλησία (που είναι και η Μητρόπολη του Kάστρου), δημιουργήθηκε στα χρόνια του Όθωνα και μας δίνει την ευκαιρία να αγναντέψουμε ελεύθερα τον πετρόχτιστο οικισμό, που κατηφορίζει από τη ρίζα του κόκκινου βράχου μέχρι το θαλασσινό τείχος. Η ίδια η εκκλησία, αφιερωμένη στον Χριστό που σύρεται (Ελκόμενος) στο μαρτύριο, είναι μεγάλη και επιβλητική, γυμνή από τοιχογραφίες, αν και στεγάζει κάποιες ενδιαφέρουσες μεταβυζαντινές εικόνες. Από την κάτω πλευρά της Μητρόπολης, σχεδόν σύρριζα, σταματήστε στην παλαιά επισκοπή, ένα κτίριο με έντονα στοιχεία ενετικής αρχιτεκτονικής.


Αρχαιολογική Συλλογή
 
Στεγάζεται σ’ ένα απλό πέτρινο κτίριο στην πλατεία Ελκομένου Χριστού, που χτίστηκε επί Τουρκοκρατίας και λειτούργησε ως τζαμί, ενώ στα νεότερα χρόνια φιλοξένησε φυλακές και αργότερα ένα καφενείο. Τα ευρήματα στεγάζονται στη μεγάλη, κεντρική, θολωτή αίθουσα. Η μισή είναι αφιερωμένη στη δημόσια ζωή της πόλης (εκτίθενται κυρίως μαρμάρινα μέλη ναών ή πέτρινα γλυπτά), ενώ η υπόλοιπη μισή αίθουσα παρουσιάζει την ιδιωτική ζωή και οι προθήκες της φιλοξενούν κεραμικά σκεύη και άλλα μικροαντικείμενα καθημερινής χρήσης.


Παναγία η Μυρτιδιώτισσα
Λέγεται και Κρητικιά, γιατί στη γειτονιά της κατοικούσαν πολλοί Κρητικοί. Η πρόσοψή της, καμωμένη από πωρόλιθο και διακοσμημένη με μια σειρά από δυτικότροπα στοιχεία, φέρνει στο νου εκκλησίες της Δύσης. Έχει ενδιαφέρον να επισκεφθείτε και το εσωτερικό της, όπου φυλάσσεται το ξυλόγλυπτο τέμπλο που κάποτε κοσμούσε την εκκλησία του Ελκομένου Χριστού.


Οικία Ρεβέκκας Μαστραποστόλη
Αμέσως μετά τον Ελκόμενο Χριστό, το κεντρικό καλντερίμι διακλαδίζεται. Ακολουθήστε το δρόμο αριστερά και θα συναντήσετε το τρίπατο πετρόχτιστο σπίτι που θεωρείται από τα πιο χαρακτηριστικά του οικισμού.


Οικία Γιάννη Ρίτσου Το σπίτι του ποιητή, δεσπόζει 150 μέτρα περίπου από την κεντρική πύλη, ενώ απ’ έξω υπάρχει και η προτομή του.


Πορτέλο
Αξίζει να κατεβείτε μέχρι το θαλασσινό τείχος (το πιο σύντομο καλντερίμι ξεκινάει κάτω από την πλατεία του Ελκομένου Χριστού). Η μικρή πύλη (το Πορτέλο) που βγάζει στη θάλασσα έχει μια ιδιαίτερη γοητεία, καθώς, προτού ακόμα την αντικρίσεις, σε οδηγεί προς το μέρος της ο φλοίσβος των κυμάτων που πολιορκούν τα θαλασσινά τείχη. Από κει και πέρα συνεχίστε το δρόμο παράλληλα προς τα τείχη και θα ξαναβγείτε πολύ κοντά στην κεντρική πύλη. Από τα αναρίθμητα πέτρινα σπίτια που θα συναντήσετε, σίγουρα την προσοχή σας θα τραβήξει η οικία Στελλάκη (50 μέτρα περίπου μετά τη θαλασσινή πύλη) με το καμαροσκέπαστο διαβατικό.


Επάνω Πόλη
Η πιο σύντομη διαδρομή για να επισκεφτείτε τον έρημο σήμερα οικισμό ψηλά στο Κάστρο ξεκινάει από την Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα. Αν όμως θέλετε να εξερευνήσετε καλύτερα τους ερειπιώνες της Επάνω Πόλης, πάρτε το μονοπάτι που ξεκινάει αριστερά από την κεντρική πύλη και πηγαίνει αρχικά σύρριζα προς το τείχος. Στη βόλτα σας θα συναντήσετε την τουρκική κρήνη, τη μεγάλη δημόσια δεξαμενή, γνωστή και ως «κάτεργο», ενώ ακριβώς δίπλα της θα δείτε μια μικρότερη δεξαμενή (γνωστή ως «καράβι»).
Προς το παρόν το Επάνω Κάστρο είναι κλειστό για συντήρηση.


Αγία Σοφία
Το εντυπωσιακότερο κτίριο που σώζεται στην Επάνω Πόλη, ένας από τους πιο σημαντικούς ναούς της μεσοβυζαντινής περιόδου σε ολόκληρη την Πελοπόννησο. Χτίστηκε το 12ο αιώνα και η αρχιτεκτονική της έχει κοινά στοιχεία με πολλές σημαντικές εκκλησίες της ίδιας περιόδου, τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και στην Κωνσταντινούπολη. Ο συμμετρικός όγκος της με τον ανάλαφρο τρούλο αποκτά μια ιδιαίτερη δραματικότητα, καθώς είναι χτισμένη στην άκρη του κατακόρυφου βορειοανατολικού γκρεμού. Λίγο πιο ψηλά θα βρείτε τα ερείπια ενός χαμάμ.
Προς το παρόν το Επάνω Κάστρο είναι κλειστό για συντήρηση.