Κόρινθος - Αξιοθέατα

Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο
Στεγάζεται σε τριώροφο κτίριο κοντά στην πλατεία Ελ. Βενιζέλου και φημίζεται κυρίως για τη μεγάλη συλλογή από παραδοσιακές φορεσιές απ’ όλη την Ελλάδα. Παρουσιάζονται επίσης κεντήματα, υφαντά, έργα αργυροχρυσοχοΐας, μεταλλοτεχνίας, ξυλογλυπτικής καθώς και αγροτικά εργαλεία και οικιακά σκεύη.

Ναός Αποστόλου Παύλου
Ο επιβλητικός μητροπολιτικός ναός του πολιούχου Αποστόλου Παύλου χτίστηκε τη δεκαετία του ’30, ενώ στην είσοδό του είναι χαραγμένο το απόσπασμα με τον ύμνο στην αγάπη από την Α΄ προς Κορινθίους επιστολή του.

Ακροκόρινθος
Μέσα στο καταπράσινο τοπίο της Αρχαίας Κορίνθου, 9 χλμ. νότια της σύγχρονης Κορίνθου, επισκεφθείτε το αρχαιολογικό μουσείο όπου εκτίθενται εκπληκτικές συλλογές ευρημάτων από τα προϊστορικά, γεωμετρικά, αρχαϊκά, κλασικά, ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια και ανηφορίστε το λόφο όπου στέκει το μεγαλύτερο και παλαιότερο κάστρο της Πελοποννήσου, ο Ακροκόρινθος, με υψόμετρο 575 μ. και εκπληκτική θέα μέχρι απέναντι, στο Ηραίον της Λίμνης Βουλιαγμένης.

Αρχαία Κόρινθος
Υπήρξε μια από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Ελλάδας. Τα ερείπια στον αρχαιολογικό χώρο δίνουν σαφή εικόνα της μεγάλης οικιστικής της ανάπτυξης, ενώ ο καλοδιατηρημένος δωρικός ναός του Απόλλωνα (550 π.Χ.) αποτελεί αδιάψευστη μαρτυρία για την ακμή της πόλης ήδη από τα αρχαϊκά χρόνια. Θα δείτε επίσης τα ερείπια στοών, λουτρών και άλλων δημόσιων κτιρίων. Σε πολύ καλή κατάσταση επίσης διατηρούνται κάποια τμήματα των αρχαίων λιθόστρωτων δρόμων. Μέσα στον αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται κι ένα μικρό μουσείο, όπου στεγάζονται σημαντικά ευρήματα από τα γεωμετρικά μέχρι και τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια αλλά και από τους προϊστορικούς οικισμούς που προϋπήρξαν της Αρχαίας Κορίνθου. Αρχαία Δίολκος
Λιθόστρωτος δρόμος που χρησιμοποιούνταν ήδη από τον 6ο αι. π.Χ. για την από ξηράς μεταφορά πλοίων, πάνω σε τροχοφόρο όχημα («ολκός νεών»), από τον Σαρωνικό στον Κορινθιακό κόλπο και αντιστρόφως.

Ιουστιάνειο τείχος
Βρίσκεται στην περιοχή του Ισθμού και πραγματοποιούνται εργασίες ανάδειξής του. Το σωζόμενο μέρος χρονολογείται στους ενετικούς χρόνους, αλλά η κατασκευή του συνδέεται με τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Ιουστινιανό, ο οποίος ανακαίνισε και επεξέτεινε τον 6ο μ.Χ. αιώνα, το προϋπάρχον τείχος της Μυκηναϊκής Περιόδου.

Αρχαιολογικός χώρος Ισθμίων
Σώζονται κατάλοιπα του σταδίου (κατασκευάστηκε από τους Ρωμαίους στη θέση του αρχαίου όπου διεξάγονταν τα Ίσμθια), του θεάτρου και του ναού του Ποσειδώνα. Στο μουσείο κοντά στον αρχαιολογικό χώρο παρουσιάζονται ευρήματα από τις αρχαιολογικές ανασκαφές στα Ίσθμια και τις Κεγχρεές, το δεύτερο λιμάνι-επίνειο της Αρχαίας Κορίνθου.