Επίδαυρος - Αξιοθέατα

Αρχαίο θέατρο
Το κορυφαίο αυτό μνημείο εντάσσεται στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου (έξω από το χωριό Λιγουριό) και είναι έργο (τέλη 4ου αι. π.Χ.) του αρχιτέκτονα και γλύπτη Πολύκλειτου. Χάρη στην εξαίρετη συμμετρία και ακουστική του, που είναι γνωστές στα πέρατα του κόσμου, θεωρείται το τελειότερο δείγμα αρχαίου θεάτρου στον κόσμο. Έχει την τυπική διάρθρωση ελληνιστικού θεάτρου (κοίλο, ορχήστρα, σκηνή) και χτίστηκε σε δύο οικοδομικές φάσεις: η πρώτη στα τέλη του 4ου και η δεύτερη στα μέσα του 2ου αι. π.Χ.

Ασκληπιείο
Βγαίνοντας από το θέατρο και επιστρέφοντας στο κεντρικό καλντερίμι, οδηγούμαστε προς τους κατεξοχήν χώρους του Ασκληπιείου. Αφού περάσουμε τα ερείπια του Ξενώνα και του Ρωμαϊκού Ωδείου, φτάνουμε στο ναό του Ασκληπιού, που οικοδομήθηκε μεταξύ 380 και 375 π.Χ.. Από το ναό σώζεται κυρίως ο στυλοβάτης (το δάπεδο). Πίσω από το ναό βρίσκεται η Θόλος, ένα κυκλικό οικοδόμημα που αποτελούσε το κέντρο της μυστηριακής, χθόνιας λατρείας του Ασκληπιού. Τέλος, σε άμεση σχέση με τα δύο παραπάνω μνημεία, βρίσκεται το Άβατο (ή εγκοιμητήριο), το μακρόστενο οικοδόμημα στο οποίο νοσηλεύονταν οι ασθενείς.

Αρχαιολογικό Μουσείο
Θα δείτε πολλά αντικείμενα που οι ασθενείς προσέφεραν στο θεό σε ένδειξη ευγνωμοσύνης (τα λεγόμενα αναθήματα), αλλά και τμήματα αρχιτεκτονικών γλυπτών από τα δεκάδες κτίρια του χώρου. Τις εντυπώσεις κλέβει η προθήκη με τα αρχαία ιατρικά εργαλεία.

Κάστρο της Πιάδας
Πιάδα ονομαζόταν άλλοτε η Παλαιά Επίδαυρος. Ερείπια του κάστρου σώζονται σήμερα σε κοντινό λόφο.