Θεσσαλονίκη - Γαστρονομία

Το γευστικό τοπίο της Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζεται κυρίως από τα μεζεδοπωλεία-ουζερί (Πλατεία Άθωνος, αγορά Μοδιάνο, Μπιτ Παζάρ, Πλατεία Ναυαρίνου, Λαδάδικα, Άνω Πόλη, Καλαμαριά κ.α.) με τους ψαγμένους μεζέδες και τα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας, τα οποία δίνουν έμφαση στις βορειοελλαδίτικες σπεσιαλιτέ. Δεν λείπουν τα έθνικ εστιατόρια, οι μπιραρίες, τα bar-restaurants, όπως και οι πιο gourmet χώροι – κάποιοι μάλιστα μέσα σε ξενοδοχεία και μουσεία. Επίσης το πρόχειρο φαγητό έχει την ποικιλία του: από το κλασικό κουλούρι Θεσσαλονίκης (γεμιστό με ό,τι μπορείτε να φανταστείτε) και την μπουγάτσα με τυρί ή κρέμα μέχρι τα πολλά σουβλατζίδικα. Ακόμη παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και νέοι φούρνοι θα σας κάνουν να κολλήσετε με τη βιτρίνα τους! Κλασικές γλυκές γεύσεις είναι τα τρίγωνα Πανοράματος (με κρέμα ή σοκολάτα), το γεμιστό τσουρέκι, τα πολίτικα γλυκά (καζάν ντιπί, εκμέκ κανταΐφι κ.ά.) καθώς και τα σιροπιαστά. Το νεοσύστατο Φεστιβάλ Γαστρονομίας, τέλος, προβλέπεται να δώσει νέα ώθηση στα γευστικά πράγματα της πόλης.