Δίον - Αξιοθέατα

Ναός Διός Υψίστου
Πρόκειται για την πιο πρόσφατη ανακάλυψη (2006) και είναι ένα μεγαλοπρεπές οικοδόμημα με στοές με δωμάτια και ψηφιδωτή διακόσμηση. Το ολόσωμο άγαλμα του Δία –σχεδόν ακέραιο– πλαισιώνεται από βάθρα με ανάγλυφους αετούς.

Ιερά Δήμητρας και Ίσιδας
Το πρώτο είναι ένα από τα αρχαιότερα ιερά της θεάς στο βορειοελλαδικό χώρο και ταυτοποιήθηκε από την εύρεση σχετικής αναθηματικής επιγραφής. Από τα ανασκαφικά ευρήματα ξεχωρίζει η μαρμάρινη κεφαλή της Δήμητρας (τέλη 4ου π.Χ. αιώνα). Γοητευτικό το ιερό της Ίσιδας έτσι όπως το λατρευτικό άγαλμα της Ίσιδος Τύχης στέκει μπροστά στην πηγή με το ιερό νερό και δίπλα υπάρχουν ναΐσκος αφιερωμένος στη λατρεία της Αφροδίτης καθώς κι ένα άγαλμα της Αφροδίτης Υπολυμπιδίας (2ος π.Χ. αιώνας).

Αρχαίο και Ρωμαϊκό Θέατρο
Το αρχαίο θέατρο βρίσκεται έξω από τα τείχη της πόλης, δυτικά του ιερού της Δήμητρας, και η κατασκευή του τοποθετείται στα Ελληνιστικά χρόνια, πιθανώς επί Φιλίππου Ε΄. Το ρωμαϊκό θέατρο χτίστηκε κατά το 2ο μ.Χ. αιώνα, πιθανότατα στα χρόνια του αυτοκράτορα Αδριανού. Από τα αγάλματα σώθηκε μόνο ένα ακέφαλο άγαλμα του Ερμή σε καλή κατάσταση.

Νεκρόπολη Δίου
Ο χώρος στον οποίο θάβονταν περίπου από τα μέσα του 5ου π.Χ. μέχρι τις αρχές του 5ου μ.Χ. αιώνα οι νεκροί: οι ανάγλυφες στήλες και οι επιτύμβιοι βωμοί μαρτυρούν τη φροντίδα των κατοίκων για τους νεκρούς τους. Ξεχωρίζουν οι τέσσερις επιβλητικοί Μακεδονικοί Τάφοι που ανακαλύφθηκαν από το 1929 και μετά.

Αρχαιολογικό Μουσείο
Βρίσκεται στο σύγχρονο Δίο, σε απόσταση 500 μ. από την είσοδο του αρχαιολογικού πάρκου. Τα ευρήματα των ανασκαφών εκτίθενται σε ενότητες, ανάλογα με το χώρο όπου βρέθηκαν: δημόσια κτίρια, κατοικίες, ιερά, νεκροταφεία. Φιλοξενεί επίσης ορισμένα ευρήματα από την Αρχαία Πύδνα και άλλες αρχαιολογικές θέσεις της Πιερίας, ενώ στο υπόγειο θα βρείτε την εκπαιδευτική έκθεση «Η καθημερινή ζωή στο Αρχαίο Δίον».

Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών
Αυτήν την τεχνική διδάσκονται κάθε χρόνο περίπου πενήντα μαθητές από όλη την Ελλάδα από ειδικούς τεχνίτες, με θέματα εμπνευσμένα από τα ψηφιδωτά του αρχαιολογικού πάρκου Δίου, ενώ κάθε καλοκαίρι τόσο οι μαθητές όσο κι επώνυμοι καλλιτέχνες εκθέτουν τα έργα τους στους χώρους του κέντρου.

Aρχαιοθήκη Δίου
Βρίσκεται στο σύγχρονο χωριό και είναι ένας πρωτοποριακός χώρος, όπου τα αρχαιολογικά ευρήματα εκτίθενται προσωρινά πριν από την τελική αποθήκευση ή μεταφορά τους στο μουσείο. Οι επισκέπτες μπορούν να τα δουν ακριβώς όπως ήρθαν στο φως και να αντιληφθούν τη διαδικασία μελέτης και συντήρησής τους.