Καβάλα - Αξιοθέατα

Παλιά Πόλη (Παναγία)
Άλμα στο χρόνο η βόλτα στα δαιδαλώδη δρομάκια των συνοικιών της Παναγίας, ανάμεσα σε θαυμάσια κτίρια, στα οποία συνδυάζονται στοιχεία μπαρόκ, νεοκλασικά και από την Ύστερη Οθωμανική περίοδο. Στο κέντρο βρίσκεται η πλατεία του Μεχμέτ Αλή, του Τούρκου αξιωματούχου που κατόρθωσε να γίνει ο εκσυγχρονιστής βαλής της Αιγύπτου, με το ορειχάλκινο άγαλμα στο αναστυλωμένο κονάκι του (το σπίτι της οικογένειάς του) και την εκκλησία της Παναγίας, η οποία χτίστηκε μετά το 1965 πάνω σε μεταβυζαντινή τρίκλιτη βασιλική.

Κονάκι του Μεχμέτ Αλή
Υποδειγματικά αναστυλωμένο από την οικογένεια Μισιριάν, όπως και το Ιμαρέτ, είναι από τα ωραιότερα αρχοντικά κι ένα από τα λίγα χτίσματα οθωμανικής αρχιτεκτονικής με ξεχωριστό χώρο για το χαρέμι.

Κάστρο Σήμα κατατεθέν της πόλης, με μαγευτική θέα τόσο σε αυτήν όσο και στο λιμάνι. Κατασκευάστηκε από τους Οθωμανούς πάνω στα ερείπια βυζαντινού κάστρου. Χαρακτηριστικοί είναι οι δύο τετράγωνοι πύργοι στις βόρειες γωνίες, ο πολυγωνικός πύργος στη μέση της ανατολικής πλευράς και ο προμαχώνας στη νοτιοανατολική πλευρά. Στο υπαίθριο θέατρο διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ιμαρέτ
Πανέμορφο μνημείο οθωμανικού μπαρόκ, το οποίο δημιουργήθηκε από τον Μεχμέτ Αλή το 1817 ως μουσουλμανικό ιεροδιδασκαλείο και αναστυλώθηκε υποδειγματικά από την οικογένεια καπνεμπόρων Μισιριάν –πιο συγκεκριμένα από την Άννα Μισιριάν– το 2001, η οποία το μετέτρεψε σε πολυτελές ξενοδοχείο. Οι χαρακτηριστικοί μολύβδινοι τρούλοι και οι καμινάδες σε διάφορα ύψη, οι πολλές καμπύλες και τα γεωμετρικά σχήματα καθώς και οι υπέροχες εσωτερικές αυλές χαρακτηρίζουν το συγκρότημα, που έχει κηρυχθεί μάλιστα διατηρητέο. Για να το περιηγηθείτε χρειάζεστε άδεια, αφού ο χώρος είναι ιδιωτικός.

Αρχαιολογικό Μουσείο
Περιλαμβάνει εκθέματα και από την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, όπως από τις νεκροπόλεις Οισύμης, Γαληψού και Αβδήρων. Εκτίθενται συλλογές ευρημάτων από την ανασκαφή της Νεάπολης (Αρχαία Καβάλα), την Αμφίπολη, το συνοικισμό Ντικιλί Τας από την Εποχή του Χαλκού και μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συλλογή ευρημάτων των Νεολιθικών χρόνων. Δημοτικό Μουσείο
Στεγάζει πινακοθήκη και γλυπτοθήκη Ελλήνων καλλιτεχνών, παραδοσιακά αντικείμενα (στολές, εργαλεία, χρηστικά αντικείμενα, κεντήματα κ.ά.) καθώς και το ιστορικό αρχείο. Πολύ ενδιαφέρουσες είναι, τέλος, η φωτογραφική, η κινηματογραφική και η θεατρική συλλογή του.

Δημοτικό Μουσείο Καπνού
Είναι οργανωμένο σε επτά θεματικές ενότητες (καλλιέργεια, κλασική επεξεργασία, επεξεργασία τόγκας, εκθεσιακά δείγματα, καπνέμποροι-καπνεμπόριο, καπνεργάτες-συνδικαλισμός καπνεργασίας και τσιγαροβιομηχανία) και διαθέτει τεράστιο ιστορικό αρχείο. Πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αναβίωση της κλασικής επεξεργασίας καπνού με την κατασκευή εκθεσιακών δειγμάτων.

Δημοτική Καπναποθήκη
Χτισμένη τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα ως καπναποθήκη του Τούρκου καπνεμπόρου Κιζί Μιμίν, σε αρχιτεκτονικό στιλ οθωμανικού νεοκλασικισμού (ψευδοκίονες, κιονόκρανα, γείσα) με χρήση μπαρόκ στοιχείων, όπως η επιβλητική επίστεψη της στέγης με τα τέσσερα στέμματα, πολλά γλυπτά και ανάγλυφα στοιχεία, βρίσκεται στην Πλατεία Καπνεργάτη. Μεσαιωνικό Υδραγωγείο (Καμάρες)
Αποτελεί τμήμα του αρδευτικού συστήματος της Παλιάς Πόλης. Βυζαντινό έργο, το οποίο επισκευάστηκε πολλές φορές κατά τα οθωμανικά χρόνια, έχει μήκος 280 μ., ύψος 25 μ. και αποτελείται από εξήντα αψίδες τεσσάρων διαφορετικών μεγεθών. Πάνω από τις Καμάρες βρίσκονται ακόμη κάποια προσφυγικά σπιτάκια και τριγύρω κάποια παλιά μαγαζιά από το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, όπως και το μουσουλμανικό ιεροσπουδαστήριο (Μεντρεσές).

Μονή Λαζαριστών
Κτίριο με νεοκλασικές επιρροές, χτίστηκε μεταξύ 1888 και 1892 και στέγαζε το γαλλικό προξενείο.

Μεγάλη Λέσχη
Δίπλα στο δημαρχείο, το επιβλητικό κτίριο νεοκλασικής αρχιτεκτονικής με αρχαιοελληνικά στοιχεία κατασκευάστηκε το 1909 από τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών για να στεγάσει τη Λέσχη της Ελληνικής Κοινότητας της πόλης.

Κτίριο Adolf Wix
Νεο-γοτθικού αρχιτεκτονικού στιλ με μπαρόκ στοιχεία, χτίστηκε το 1898 από τον Γερμανό βαρόνο Adolf Wix ως επιχειρηματική έδρα και ως κατοικία.

Δημαρχείο
Μικρογραφία ουγγρικού πύργου, υπήρξε κατοικία του Ούγγρου καπνέμπορου Pierre Herzog. Χτίστηκε το 1895 και το 1937 (επί δημαρχίας Αθανασίου Μπαλάνου) αγοράστηκε από τον Δήμο Καβάλας για να στεγάσει το δημαρχείο.

Μέγαρο Τόκου
Χτισμένο το 1879 σε οθωμανικό νεοκλασικό στιλ με στοιχεία μπαρόκ για να στεγάσει την κατοικία του καπνεμπόρου Δ. Τόκου, σήμερα στεγάζει την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Δημοτικό Ωδείο
Διαθέτει εντυπωσιακά αετώματα, κίονες και γλυπτό διάκοσμο και είναι από τα παλιότερα σπίτια, που χτίστηκαν πριν από το 1864. Αρχικά ανήκε στα αδέρφια Γρηγοριάδη, από τους πρώτους καπνεμπόρους της πόλης.