Δράμα - Εκδρομές

Στον Νομό Καβάλας μεν, αλλά σε απόσταση μόλις 19 χλμ. από τη Δράμα, ο Αρχαιολογικός Χώρος των Φιλίππων, η ξακουστή ρωμαϊκή αποικία (ιδρύθηκε το 356 π.Χ. από τον Μακεδόνα βασιλιά Φίλιππο), αποτελεί ίσως το σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο της Ανατολικής Μακεδονίας. Σε κοντινή απόσταση θα βρείτε και το Βαπτιστήριο της Λυδίας, της πρώτης χριστιανής της Ευρώπης.
Στην κωμόπολη-ορμητήριο για χειμερινά σπορ στο Φαλακρό, τον Βώλακα, σε οροπέδιο με πλάτη στο πευκοδάσος και στα λατομεία μαρμάρου του Φαλακρού.
Στο χωριό Γρανίτης με προσεγμένες τουριστικές υποδομές, απλωμένο σε κατάφυτη ρεματιά με πεύκα, έλατα, οξιές, καρυδιές και φουντουκιές, σε απόσταση 31 χλμ. βορειοδυτικά της Δράμας. Στον παλιό οικισμό, στα αριστερά του δρόμου, διατηρούνται σπίτια με παραδοσιακή αρχιτεκτονική και η εκκλησία των Ταξιαρχών (του 1873).
Στο Δάσος Ελατιάς (ή Καρά Ντερέ), ένα ανεπανάληπτο «μουσείο» της φύσης στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο, το οποίο αποτελεί το νοτιότερο σημείο εξάπλωσης της ερυθρελάτης. Πύλες του το Σιδηρόνερο και η Σκαλωτή, όπου φτάνει ασφαλτόδρομος από τη Δράμα. Στο μοναδικό στην Ελλάδα συμπαγές δάσος σημύδας, το οποίο καταλαμβάνει μια έκταση 10.000 στρ. στην οροσειρά της Κεντρικής Ροδόπης (άλλα 15.000 στρ. καλύπτονται από σημύδες, οξιές, δρύες και πεύκα). Εδώ θα φτάσετε πιο εύκολα με χωματόδρομο από τη Μικρομηλιά αλλά και από το Δασικό Χωριό Ελατιάς.
Στο μοναδικό παρθένο δάσος της Ελλάδας, αυτό του Φρακτού, στο βορειοανατολικό άκρο του Νομού Δράμας, το οποίο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ορεινά οικοσυστήματα της χώρας, με πλούσια πανίδα, δάση ερυθρελάτης, οξιάς, δασικής πεύκης, μαύρης πεύκης και δρυός, άγριο ανάγλυφο και καταρράκτες. Βρίσκεται σε καθεστώς απόλυτης προστασίας, οπότε ο πυρήνας του είναι προσβάσιμος μόνο με άδεια από το δασαρχείο. Αξίζει, ωστόσο, η οδική διαδρομή από το Παρανέστι μέχρι το φυλάκιο του δασαρχείου και μια στάση στα Θερμιά για βουτιά στα ιαματικά νερά.
Στην κωμόπολη Δοξάτο στον κάμπο της Δράμας με τις μεσοπολεμικές κατοικίες και τα όμορφα νεοκλασικά, ενδεικτικά της χρυσής εποχής της καπνοκαλλιέργειας. Σε απόσταση μόλις 3 χλμ. βρίσκονται και οι Πηγές του Κεφαλαρίου, σε ειδυλλιακή τοποθεσία με πλατάνια, νερά αλλά και ταβέρνες.
Στο χωριό Καλή Βρύση με τα παραδοσιακά αγροτόσπιτα από τα τέλη του 19ου αιώνα και τα γραφικά σοκάκια, σε πλαγιά του Μενοικίου, με θέα στον κάμπο. Είναι γνωστό και για τα Μπαμπούγερα, το καρναβάλι που διοργανώνεται τα Φώτα (6-8/1), ενώ σε μικρή απόσταση βρίσκεται και το αρχαίο ιερό του Διονύσου.
Στο χωριό Καλλιθέα, «μπαλκόνι» με θέα στον κάμπο και στο Φαλακρό, στις πλαγιές του Μενοίκιου όρους, το οποίο προσφέρεται για καλοκαιρινές επισκέψεις χάρη στα πλατάνια και τις ταβέρνες του.
Στο χωριό Μικρόπολη, ορμητήριο για πεζοπορίες στο Μενοίκιο όρος, σε απόσταση 9 χλμ. από το σπήλαιο των πηγών Αγγίτη. Στην άνω συνοικία του σώζονται παραδοσιακά μακεδονίτικα σπίτια.
Στη μονή Εικοσιφοινίσσης Παγγαίου, το ιστορικό μοναστήρι στις πλαγιές του όρους, το οποίο ιδρύθηκε στις αρχές του 6ου π.Χ. αιώνα και αποτελεί δημοφιλή προορισμό προσκυνηματικού τουρισμού στην Ανατολική Μακεδονία.
Στο απόρθητο οχυρό Λίσσε της περίφημης γραμμής οχυρών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με δαιδαλώδεις υπόγειες στοές, πολυβολεία και μικρό μουσείο, σε απόσταση 2 χλμ. από το Νευροκόπι. Είναι επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης με τις αρμόδιες στρατιωτικές αρχές.
Στο παραδοσιακό ακριτικό χωριό Παγονέρι με τα πετρόχτιστα μακεδονίτικα σπίτια με χαγιάτι, σε μια κατάφυτη πλαγιά με ανοιχτό ορίζοντα προς τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Στο κέντρο ορθώνεται τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική του 19ου αιώνα με πέτρινο καμπαναριό, αφιερωμένη στα εισόδια της Θεοτόκου.
Στην κωμόπολη Παρανέστι, στο βορειοανατολικό τμήμα του Νομού Δράμας, ορμητήριο για φυσιολατρικές διαδρομές στον Νέστο, στους καταρράκτες της παρανέστιας ενδοχώρας (Αγίας Βαρβάρας, Λεπίδα, Λειβαδίτη), στο δάσος Φρακτού και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Παρανεστίου.
Στο Περιθώρι στις υπώρειες ενός λόφου, στην περιοχή του Νευροκοπίου και κοντά στο οχυρό Λίσσε, το οποίο έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός και διαθέτει πολύ παλιές εκκλησίες, όπως του Αγίου Νικολάου (1835) και της Ζωοδόχου Πηγής (1876).
Στο πάρκο αρπακτικών ημερόβιων και νυκτόβιων πτηνών , έναν εκθεσιακός χώρο και πάρκο αφιερωμένα στα αρπακτικά πτηνά, στο παλιό πέτρινο δημοτικό σχολείο Αγοράς.
Στις Πηγές Κεφαλαρίου, μια εξοχική τοποθεσία λίγα χιλιόμετρα από το Δοξάτο και τη Δράμα, με ποτάμι, πλατάνια αλλά και ταβέρνες (φημίζονται για την πέστροφά τους).
Στο Σπήλαιο Αλιστράτης, ένα από τα πιο γνωστά και μεγάλα, επισκέψιμα ελληνικά σπήλαια, με πλούσιο σταλαγμιτικό-σταλακτιτικό διάκοσμο (σε λευκές και κόκκινες αποχρώσεις), στη θέση Πετρωτό, σε απόσταση 6 χλμ. από την Αλιστράτη Σερρών και κοντά στη Δράμα.
Στις τεχνητές λίμνες του Νέστου, οι οποίες απλώνονται ανάμεσα στους ορεινούς όγκους του Φαλακρού και της Κεντρικής Ροδόπης. Κλασικές πύλες εισόδου τα παραλίμνια χωριά Ποταμοί και Πέρασμα (από την πλευρά του Νευροκοπίου), η γέφυρα των Παπάδων (πριν από το Σιδηρόνερο) και τα φράγματα Πλατανόβρυσης και Θησαυρού (από το Παρανέστι).
Αξέχαστη off road εμπειρία η διαδρομή με 4x4 στο χωματόδρομο που συνδέει το Φράγμα Θησαυρού με το Σιδηρόνερο.
Στο Φαράγγι Πετρούσας-Πύργων, όπου οι πεζοπόροι μπορείτε να επιχειρήσετε τη διάσχιση μήκους άνω των 10 χλμ., από το χωριό Πύργοι μέχρι την Πετρούσα, κάτω από τα κατακόρυφα βράχια. Όσοι πάλι θέλετε απλώς να πάρετε μια γεύση, αράξτε στο υπαίθριο θεατράκι στην Πετρούσα, στην έξοδο του φαραγγιού.
Στο Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού, σε απόσταση 46 χλμ. από τη Δράμα, στο οροπέδιο του Αγίου Πνεύματος, το οποίο διαθέτει 21 πίστες (σε υψόμετρο μεταξύ 1.720 και 2.232 μ.), σαλέ, σχολές εκμάθησης σκι και μοναδική θέα στις λίμνες του Νέστου και στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα αλλά και στο φαράγγι των Πύργων. Όταν λιώνουν τα χιόνια, στα λιβάδια φυτρώνουν εκατοντάδες κίτρινοι και μοβ κρόκοι. Από τη βάση του χιονοδρομικού αξίζει να ανεβείτε με 4x4 ή πεζοπορώντας για να δείτε το κάθετο σπηλαιοβάραθρο της Χιονότρυπας, το οποίο κρατά χιόνι στον πάτο του ακόμη και το καλοκαίρι.