Μύκονος - Αξιοθέατα

Ματογιάννια
Το εμπορικό κέντρο της πόλης και δημοφιλές nightlife spot. Όλοι θα περάσουν μια βόλτα από δω.


Μικρή Βενετία

Το πιο πολυφωτογραφημένο σημείο του νησιού, με τα ξύλινα μπαλκόνια να κρέμονται πάνω από τη θάλασσα, γεμάτη cafe-bars με θέα στο ηλιοβασίλεμα.


Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου

Δεσπόζει πάνω στο λιμάνι και φιλοξενεί πλούσια συλλογή αγγείων από τη γεωμετρική εποχή έως τον 6ο π.Χ. αι., θαυμάσια μελανόμορφα και ερυθρόμορφα κεραμικά κ.ά. Highlight o «Πίθος της Μυκόνου» (του 7ου π.Χ. αι.), με τις πλούσιες ανάγλυφες παραστάσεις από τον Τρωικό Πόλεμο.


Λαογραφικό Μουσείο

Στεγάζεται σε παλιό διώροφο καραβοκυραίικο σπίτι στη Χώρα, κοντά στην Παραπορτιανή. Συλλογές παλιών επίπλων, βυζαντινών εικόνων, λαϊκών κεραμικών, παλιών αναμνηστικών πιάτων, κεντημάτων και υφαντών κ.ά.

Αγροτομουσείο - Μύλος του Μπόνη

Αναπαλαιωμένος μύλος στους Άνω Μύλους, στο δρόμο που ενώνει το λιμάνι με τον Πλατύ Γιαλό, παρουσιάζει τις παραδοσιακές αγροτικές εγκαταστάσεις και εργασίες. Είναι παράρτημα του Λαογραφικού Μουσείου Μυκόνου.


Το Σπίτι της Λένας
Αντιπροσωπευτικό μεσοαστικό ισόγειο σπίτι του περασμένου αιώνα, με την επίπλωση και τον εξοπλισμό του, παράρτημα του Λαογραφικού Μουσείου Μυκόνου. Στο κέντρο της Χώρας κοντά στα Τρία Πηγάδια.


Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου

Βρίσκεται στα Τρία Πηγάδια, δίπλα από το Αγροτομουσείο, και περιλαμβάνει ομοιώματα πλοίων από διάφορες ιστορικές περιόδου, πλούσια συλλογή χαρτών και άλλων χαρακτικών, αρχαίων νομισμάτων και σταθμών, αμφορείς, όργανα πλοήγησης κ.ά.


Τρία Πηγάδια

Χαρακτηριστικό σημείο της Χώρας. Κατασκευάστηκαν το 1722 και εξασφάλισαν την υδροδότηση της Χώρας, ενώ ο μύθος λέει ότι αν πιεις νερό από δω, θα μείνεις για πάντα στο νησί.

Κάτω Μύλοι

Άλλο ένα σήμα κατατεθέν της Χώρας, μεταξύ της Αλευκάντρας και του Νιοχωρίου, οι επτά άσπροι ανεμόμυλοι άλεθαν άλλοτε τα ντόπια σιτηρά με τη δύναμη του αέρα.


Δημοτική Βιβλιοθήκη

Εκτός των περίπου 10.000 τόμων της, στεγάζει και μια πλούσια συλλογή από φωτογραφίες, έγραφα του 18ου και του 19ου αιώνα, χαρακτικά κ.ά. Βρίσκεται στο ισόγειο του θαυμάσιου αρχοντικού Καμπάνη του 18ου αιώνα, στην Αγία Κυριακή.


Παραπορτιανή

Η διασημότερη εκκλησία του νησιού στην πραγματικότητα αποτελεί σύμπλεγμα πέντε εκκλησιών, όπου οι τέσσερις από αυτές είναι στο ισόγειο και η μία υπερυψωμένη. Δημιουργήθηκε σε πρώτη φάση κατά το διάστημα μεταξύ 16ου και 17ου αιώνα και πήρε το όνομά της από το γεγονός ότι βρίσκεται δίπλα στη μικρή Β.Δ. πύλη, «το παραπόρτι» του μεσαιωνικού τείχους της Μυκόνου.

Εκκλησίες Χώρας

Η Ζωοδόχος Πηγή, η Πανάχρα, η Αγία Κυριακή, ο Άγιος Νικόλαος του Γιαλού και η Αγία Ελένη είναι μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες μεταβυζαντινές εκκλησίες της Χώρας (περισσότερες από 60 συνολικά στην πόλη, έχουν πολλές κηρυχθεί από το ΥΠΠΟ ιστορικά διατηρητέα μνημεία).


Άνω Μερά

Ο δεύτερος τη τάξει οικισμός του νησιού, όπου ζουν και οι περισσότεροι μόνιμοι κάτοικοι. Προσφέρεται για γραφική βόλτα χωρίς τη φασαρία της Χώρας και δείπνο στις διάσημες ψησταριές της ή στα πιο σοφιστικέ γύρω στέκια.


Πλατύς Γιαλός

Τουριστικός οικισμός στην ομώνυμη παραλία. Οι αρχαιολάτρες αναζητήστε λίγο πιο έξω, στην περιοχή Ληνώ, τα ερείπια του πιο σημαντικού από τους αρχαίους πύργους που βρίσκονται διάσπαρτοι στο νησί. Στη θέση Πόρτες, στην ίδια περιοχή, σε ένα σημείο με εξαιρετική θέα, σώζονται οι τρεις γρανιτένιοι λίθοι που αποτελούσαν τη θύρα ενός ακόμη πύργου – όταν τους αντικρίζεις για πρώτη φορά, νομίζεις ότι βλέπεις ένα… μικρό Στόουνχετζ! Εκεί κοντά, πίσω από τη βυζαντινή εκκλησία του Κουζή, θα βρείτε το πηγάδι του Γιανναρού, μια υπόγεια κατασκευή από πελεκημένο γρανίτη με σκαλοπάτια που οδηγούν ως τη στάθμη του νερού.


Αϊ-Γιάννης

Μικρός παραδοσιακός οικισμός με έντονο τοπικό χρώμα, αμφιθεατρικά χτισμένος στην ομώνυμη τουριστική πατουριστική παραλία.


Προϊστορικός οικισμός Φτελιάς
Ο χαμηλός λόφος στη μέση της παραλίας πιθανότατα έκρυβε μέσα του τον αρχαιότερο οικισμό του νησιού. Οι ανασκαφές δεν έχουν ολοκληρωθεί, αλλά η περιοχή είναι σπαρμένη με θραύσματα οψιανών και όστρακα.


Θολωτός τάφος στα Αγγελικά
Βρίσκεται στον υπαίθριο χώρο του ξενοδοχείου «Tharroe of Mykonos» και χτίστηκε τον 15ο αιώνα π.Χ. προφανώς για κάποιον σημαντικό ηγεμόνα.


Μοναστήρι Παναγίας Τουρλιανής
Ιστορικό μοναστήρι στην Άνω Μερά, το οποίο ιδρύθηκε το 1542 και πήρε τη σημερινή του μορφή στα 1757-1767. Η αρχιτεκτονική του συγκροτήματος εντυπωσιάζει με τη λιτή της μεγαλοπρέπεια. Το αξιοθαύμαστο ξυλόγλυπτο «μπαρόκ» τέμπλο του τρίκλιτου ναού, ο επισκοπικός θρόνος και ο άμβωνας (τέλη 18ου αι.) λέγεται ότι κατασκευάστηκαν στη Φλωρεντία, ενώ οι ωραίες εικόνες του τέμπλου ανήκουν στον αγιογράφο Ιωάννη «τον εκ Κερκύρας».


Μοναστήρι Παλαιόκαστρου Γυναικεία μονή του 18ου αιώνα, τυπικό δείγμα μοναστηριακής αρχιτεκτονικής των Κυκλάδων, που βρίσκεται στα βόρεια της Άνω Μεράς στο λόφο που δεσπόζει πάνω από την παραλία της Φτελιάς. Πίσω από το μοναστήρι αναζητήστε το περίεργο γρανιτένιο μενίρ ύψους τριών μέτρων και πιο ψηλά τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου των Γκίζι σε ένα σημείο με υπέροχη θέα. Στην ίδια περιοχή αξίζει να δείτε και την εκκλησία του Αγίου Βλάσση με τον μεγάλο περιστερεώνα.


Καλαφάτης - Διβούνια
Στα νοτιοανατολικά της Άνω Μεράς, απέναντι από την παραλία του Καλαφάτη στη θέση Διβούνια-Ταρσανάς, διατηρούνται πάνω στο μικρό δίδυμο ακρωτήριο τα ίχνη προϊστορικής (πρωτοκυκλαδικής) ακρόπολης.