Νότος Ρεθύμνου - Εκδρομές

Κουρταλιώτικο φαράγγι
Η άγια ομορφιά του έλκει τους περαστικούς να το φωτογραφίσουν και τους πεζοπόρους να το περπατήσουν. Οι ντόπιοι του έδωσαν αυτό το όνομα γιατί κάθε φορά που φυσά δυνατός άνεμος, οι ήχοι που βγαίνουν από τα κοιλώματα των βράχων μέσα στο φαράγγι μοιάζουν με κούρταλα (κρόταλα) που χτυπούν. Η πεζοπορική διαδρομή ξεκινά από το χωριό Κοξαρέ και περνά ανάμεσα από τις βραχώδεις πλαγιές των βουνών Κουρούπα (984 μ.) και Ξηρό Όρος (904 μ). Μέρος του φαραγγιού διασχίζει ο Κουρταλιώτης Ποταμός που εκβάλλει στην Πρέβελη. Κάνοντας τη διαδρομή με το Ι.Χ. αξίζει να σταματήσετε στο πλάτωμα του δρόμου για να μπείτε στο εκκλησάκι του Οσίου Νικολάου, που λειτούργησε ως σκήτη στα μέσα του 17ου αιώνα.

Σπήλι
Χτισμένο σε υψόμετρο 430 μ., έχει πάντα δροσιά ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες. Αποτελεί συγκοινωνιακό κόμβο για τη νότια Κρήτη και όλοι οι περαστικοί σταματούν στην πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια, για να πιουν νερό στην κεφαλοβρύση, απ’ την οποία ρέει κρύο νερό από τον Ψηλορείτη. Η πλατεία και ο κεντρικός δρόμος είναι γεμάτα καφέ, ταβέρνες και καταστήματα που πουλούν πλεκτά και κεντήματα.

Φαράγγι Κοτσυφού
Συνδέει το χωριό Κάνεβος με τον Πλακιά, περνώντας μέσα από κατακόρυφες πλαγιές που φθάνουν το ύψος των 600 μ. και σημεία με πυκνή βλάστηση, ενώ μέσα στο φαράγγι υπάρχει μικρός ναός, χτισμένος σε κοιλότητα του βράχου. Η πιο βατή πεζοπορική διαδρομή μέσα στο φαράγγι ξεκινά από τον Πλακιά και φτάνει μέχρι το δρόμο Μύρθιο-Σελλιά.

Δάσος Παρδί
Στις κορυφές του Ψηλορείτη βρίσκεται ένα από τα εναπομείναντα πρινοδάση της Κρήτης, μικρό σε έκταση αλλά πανέμορφο. Το εκκλησάκι του Αγίου Τίτου σηματοδοτεί το πέρασμα για το καταφύγιο του ΕΟΣ Ρεθύμνου που βρίσκεται στη θέση Στουμπωτός Πρίνος στα 1.500 μέτρα.