Καστέλι (Κίσσαμος)

Η μικρή γραφική πόλη με τα δύο ονόματα στην άκρη της βορειοδυτικής Κρήτης αποτελεί προορισμό χάρη στην ιδιαίτερη τοπική της παράδοση, τη μακραίωνη ιστορία της, όπως μαρτυρούν οι σπουδαίοι κοντινοί αρχαιολογικοί χώροι, τις μοναδικές σε ομορφιά παραλίες, τα φαράγγια, τα σπήλαια και τα χωριά που την περιβάλλουν. Τη διπλή ονομασία (Καστέλι ή Κίσσαμος) την οφείλει στο βενετσιάνικο κάστρο της που στέκεται αγέρωχο πάνω από την πόλη, ενώ αποκαλείται και Καστέλι Κισσάμου για να διαφέρει από το Καστέλι Πεδιάδος στο Ηράκλειο. Η περίφημη λιμνοθάλασσα του Μπάλου, τα νησάκια της Γραμβούσας, οι αρχαιολογικοί χώροι της Φαλάσαρνας και της Πολυρρήνιας αλλά και το νέο λιμάνι, απ’ όπου αναχωρούν καραβάκια για τα Κύθηρα και την Πελοπόννησο, καθιστούν το Καστέλι ιδανικό ορμητήριο για τους επισκέπτες που θέλουν να εξερευνήσουν τη βορειοδυτική Κρήτη, ενώ οι χρυσές αμμουδιές του προσελκύουν πλήθος τουριστών από όλο το νησί. Η τουριστική ανάπτυξη, παρόλα αυτά, είναι ήπια, με ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, που δεν έχουν αλλοιώσει το χαρακτήρα της περιοχής. Τα αρχαιολογικά ευρήματα εντός της πόλης χρονολογούνται κυρίως στη ρωμαϊκή περίοδο, όπως τα τείχη του φρουρίου, τα απομεινάρια του υδραγωγείου, ψηφιδωτά και πλήθος αντικειμένων που φυλάσσονται στο αρχαιολογικό μουσείο. Στο κέντρο της παλιάς πόλης θα ξαποστάσετε σε μικρά καφενεία και θα αγοράσετε σουβενίρ και είδη λαϊκής τέχνης στα καταστήματα της οδού Σκαλίδη. Την ώρα του δειλινού ο κόσμος συγκεντρώνεται στο γραφικό ψαρολίμανο της Κισσάμου, τη Λίμνη, που απέχει περίπου 1,5 χλμ. από το κέντρο της πόλης, για να απολαύσει το ηλιοβασίλεμα. Στον πεζόδρομο που βρίσκεται δίπλα στην παραλία Τελωνίου η κίνηση δεν σταματά καμία ώρα της ημέρας, αφού υπάρχουν πολλά καφέ, ταβέρνες και μπαρ. Ιδιαίτερα φημισμένο για την ποιότητα και τη γεύση του είναι το κισσαμίτικο ελαιόλαδο.

Πότε να πάτε : Το καλοκαίρι, για να απολαύστε και τις ιδιαίτερες παραλίες της περιοχής.

Τι μαγειρεύουν στην Κρήτη;

Η Άρτεμις Τζίτζη ξετυλίγει το μίτο της πιο αγαπημένης τοπικής κουζίνας στην Ελλάδα, μας συστήνει τους σεφ που ανανεώνουν το μύθο της, αποκαλύπτει τα καφενεία όπου δοξάζεται η αυθεντική κρητική κουζίνα και ακολουθεί τους (συχνά άγνωστους) δρόμους που οδηγούν στις καλύτερες ταβέρνες του νησιού.