Άρτα - Αξιοθέατα

Παναγιά Παρηγορήτισσα
Μοναδικό βυζαντινό μνημείο, χτίστηκε το 13ο αιώνα. Ο ναός ήταν αφιερωμένος στον ευαγγελισμό της Θεοτόκου και υπάρχουν ενδείξεις ότι το 16ο αιώνα ήταν το καθολικό γυναικείου μοναστηριού. Σήμερα είναι βυζαντινό μουσείο και δεν λειτουργεί ως ναός.

Παναγία των Βλαχερνών

Στο ομώνυμο χωριό, αποτελεί εξαιρετικό δείγμα βυζαντινής τέχνης. Η μονή χτίστηκε περίπου το 900, ενώ η εκκλησία μάλλον μεταξύ 870 και 930. Εδώ συνηθιζόταν να θάβονται οι ηγεμόνες της Ηπείρου.


Κόκκινη Εκκλησιά
Γνωστή και ως Παναγία Βελλάς ή Βασιλομονάστηρο, λίγο έξω από το Βουργαρέλι, στέκει ακριβώς δίπλα στο δρόμο. Ο ναός, σταυρεπίστεγος χωρίς τρούλο, αποτελεί εξαιρετικό δείγμα βυζαντινής αρχιτεκτονικής.


Βυζαντινές εκκλησίες
Άλλα σημαντικά μνημεία υπάρχουν άφθονα τόσο μέσα όσο κι έξω από την πόλη: η Αγία Θεοδώρα (11ος-12ος αι.), που είναι και πολιούχος της Άρτας, ναός που αρχικά ήταν αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο. Ο Άγιος Βασίλειος Αγοράς (13ος αι.), κοντά στο βυζαντινό κάστρο, με το χαρακτηριστικό διάκοσμο. Η Ιερά Μονή Κάτω Παναγιάς, στους πρόποδες του λόφου της Περάνθης, με την εκκλησία που χρονολογείται από τα μέσα του 13ου αι. και είναι τρίκλιτη σταυρεπίστεγη βασιλική με αξιόλογη συλλογή εικόνων και τοιχογραφίες του 18ου αι. Ο Άγιος Δημήτριος του Κατσούρη, στο χωριό Πλησιοί, μία από τις παλιότερες εκκλησίες της περιοχής, καθώς πιθανολογείται ότι χτίστηκε μεταξύ 750 και 850.


Γεφύρι της Άρτας
Το πιο γνωστό πολύτοξο γεφύρι της Ηπείρου με τις τόσες αναφορές σε τραγούδια και θρύλους πήρε την τελική του μορφή το 1612 και αποτελεί στολίδι της πόλης. Μνημείο αρχιτεκτονικής κι αισθητικής, «τιθασεύει» τον ποταμό Άραχθο. Πιστεύεται ότι θεμελιώθηκε κατά τον 3ο π.Χ. αιώνα, επί βασιλέως Πύρρου.


Γέφυρα της Πλάκας
Tο μεγαλύτερο πέτρινο μονότοξο γεφύρι της Ελλάδας (1866), δυστυχώς υπέστη μεγάλη καταστροφή, όταν το μεγαλύτερο μέρος του κατέρρευσε τον Ιανουάριο του 2015, μετά από ισχυρές βροχοπτώσεις.  Πάνω στον Άραχθο ποταμό, αποτελεί μάρτυρα ιστορικών στιγμών της ελληνικής Ιστορίας, μια και μέχρι το 1913 αποτελούσε σύνορο μεταξύ ελληνικού και τουρκικού κράτους. Σήμερα αποτελεί σημείο εκκίνησης ή τερματισμού πολλών διαδρομών rafting.


Κάστρο
Χτίστηκε από τον δεσπότη της Ηπείρου Μιχαήλ Β΄στα μέσα του 13ου αιώνα και υπήρξε διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο ολόκληρου του δεσποτάτου. Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της κοσμικής αρχιτεκτονικής των Βυζαντινών, ενώ για ένα χρονικό διάστημα χρησιμοποιήθηκε και ως φυλακή. Η εικόνα του ερειπωμένου πλέον ξενοδοχείου «Ξενία» στο εσωτερικό θα σας αφήσει πικρή γεύση.


Λαογραφικό Μουσείο Σκουφά
Εγκαινιάστηκε το 1983 και στεγάζεται σε ένα κόκκινο νεοκλασικό, το οποίο αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως φυλάκιο του γεφυριού και μετά το 1881 ως μεθοριακός σταθμός, καθώς τα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας βρισκόταν στη μέση του γεφυριού. Στις αίθουσες του ισογείου θα δείτε εκκλησιαστικά αντικείμενα και βιβλία, εικαστικές δημιουργίες και φωτογραφίες αφιερωμένες στους θρύλους του γεφυριού της Άρτας. Στον επάνω όροφο υπάρχουν αναπαραστάσεις από την καθημερινότητα της πόλης (υποδηματοποιείο, χαλκουργείο, οινοποιείο και κηροποιείο) και την αγροτική ζωή, όπου θα θαυμάσετε παραδοσιακά εργαλεία, την οικοσκευή και το ρουχισμό ενός παραδοσιακού σπιτιού.

Ιστορικό Μουσείο Σκουφά
Σύγχρονος μουσειακός χώρος, βρίσκεται στην Πλατεία Σκουφά. Παρουσιάζει με σκηνογραφικές συνθέσεις την Ιστορία της Άρτας από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή. 


Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας
Στη θέση Τρίγωνο, κοντά στο ιστορικό γεφύρι της Άρτας, άνοιξε για το κοινό το φθινόπωρο του 2009. Η μόνιμη έκθεσή του αναφέρεται κυρίως στην αρχαία πόλη Αμβρακία: η πλειονότητα των ευρημάτων ανήκει στην Ελληνιστική περίοδο, όταν η Αμβρακία άκμαζε οικονομικά πολιτικά ως έδρα του κράτους των Ηπειρωτών.