Κάλυμνος - Αξιοθέατα

Ναυτικό Μουσείο Καλύμνου
Με τόσο πλούσια ιστορία όοσνα αφορά τη ναυτιλία, δεν θα μπορούσε να μην έχει ένα μουσείο αφιερωμένο σε αυτήν. Αντικείμενα από την σπογγαλιεία εκτίθενται εδώ μαζί με φωτογραφίες κι εκθέματα από τη ναυτική ιστορία του νησιού.

Αρχαιολογικό Μουσείο Καλύμνου
Ιδρύθηκε το 2009 στον περιβάλλοντα χώρο του ιστορικού αρχοντικού «Κατερίνα Βουβάλη». Φιλοξενεί γλυπτά αναθήματα από το ιερό του Δηλίου Απόλλωνα κι ένα τεράστιο λατρευτικό άγαλμα του Ασκληπιού. Αναμφίβολα όμως θα μαγνητίσει το βλέμμα σας η ακέραια χάλκινη γυναικεία μορφή Κυρά της Καλύμνου.

Το Καλύμνικο Σπίτι
Βρίσκεται στο δρόμο προς Βλυχάδια, στη στροφή του Αγίου Σάββα. Πρόκειται για την αναπαράσταση παραδοσιακού σπιτιού του τέλους του 19ου αιώνα. Σε αυτό το ιδιωτικό λαογραφικό μουσείο θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε εκθέματα του λαϊκού πολιτισμού της περιοχής αλλά και αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Ιερό Δηλίου Απόλλωνα
Η καρδιά της Αρχαίας Καλύμνου χτυπούσε ακριβώς σε αυτό το σημείο, καθώς ήταν το πολιτικό και λατρευτικό της κέντρο: οι ναοί του Απόλλωνα και του Ασκληπιού, αγάλματα θεών και ανδριάντες θνητών. Περιηγηθείτε την περιοχή και θαυμάστε τις δύο μεγάλες χριστιανικές εκκλησίες του 5ου και του 6ου αιώνα.

Εκκλησία Παναγίας Χαριτωμένης
Κάποτε ήταν η μητρόπολη του νησιού. Χτίστηκε το 18ο αιώνα από οικοδομικά υλικά του αρχαίου ναού του Δηλίου Απόλλωνα. Θα σας εντυπωσιάσουν το ξυλόγλυπτο χρυσοποίκιλτο τέμπλο των αρχών του 19ου αιώνα και οι μεταβυζαντινές εικόνες της.

Μουσείο Θαλασσίων Ευρημάτων Βαλσαμίδη
Στα ευρήματα αυτού του ιδιωτικού μουσείου περιλαμβάνεται σχεδόν ό,τι μπορεί να συναντήσει κάποιος στο βυθό: κοχύλια, οστρακοειδή, αστερίες, κοράλλια, καρχαριοειδή, χελωνοειδή και, φυσικά, σφουγγάρια. Ένα τμήμα του είναι αφιερωμένο στη σπογγαλιεία και περιλαμβάνει εργαλεία και σκάφανδρα από το 1872 μέχρι σήμερα, ενώ σε άλλη πτέρυγα εκτίθενται ευρήματα του Α΄ και του Β΄ παγκοσμίων πολέμων, όπως τορπίλες, κομμάτια από αεροπλάνα κ.λπ. Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο φυλάσσονται, τέλος, αμφορείς των 6ου, 4ου, 3ου και 2ου π.Χ. αιώνων.