Περίχωρα Αθήνας - Αξιοθέατα

Αμφιαράειο Ωρωπού
Απλωμένο σε μια κατάφυτη ρεματιά στον Κάλαμο, ήταν το μεγαλύτερο στην αρχαία Ελλάδα ιερό του χθόνιου θεού και ήρωα του Άργους Αμφιαράου. Ιδρύθηκε στα τέλη του 5ου αι. π.Χ.


Αρχαία Πλυντήρια Μεταλλευμάτων Εθνικού Δρυμού Σουνίου
Εντυπωσιακό συγκρότημα με δεξαμενές και πλυντήρια μεταλλευμάτων σε πλαγιές του Εθνικού Δρυμού Σουνίου, κοντά στο χωριό Καμάριζα, μετά το ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας.


Αρχαίο Θέατρο Θορικού
Το αρχαιότερο σωζόμενο θέατρο στον ελλαδικό χώρο (από τα τέλη του 6ου αι. π.Χ.), με ιδιόμορφο ελλειψοειδές σχήμα, στο λόφο Βελατούρι, στην έξοδο του Λαυρίου προς τα Μεσόγεια.


Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας
Ανακαινισμένο μουσείο με ευρήματα από το γειτονικό ιερό της Βραυρωνίας Αρτέμιδος (όπως η εξαιρετική συλλογή αγαλμάτων μικρών παιδιών) αλλά και από την ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων. Από το μουσείο ξεκινά μονοπάτι που οδηγεί στον παρακείμενο υγρότοπο, εξοπλισμένο με ειδικό σύστημα ξενάγησης για άτομα με προβλήματα όρασης. (2299027020)


Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας
Ευρήματα από την προϊστορική εποχή έως τους υστερορωμαϊκούς χρόνους. Σημαντικότερα: ο πρωτοαττικός αμφορέας με παράσταση τύφλωσης του Κύκλωπα Πολύφημου, η φεύγουσα Κόρη (αρχές 5ου αι. π.Χ.), το άγαλμα της Δήμητρας της Ελευσίνας (5ος αι. π.Χ.) καθώς και τα κτερίσματα από το δυτικό νεκροταφείο της Ελευσίνας. Το μουσείο βρίσκεται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο ο οποίος περιλαμβάνει το ιερό της Δήμητρας και της Περσεφόνης, όπου τελούνταν τα Ελευσίνια Μυστήρια, και το λόφο της Ακροπόλεως.


Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα
Φιλοξενεί ευρήματα από την αρχαία ιστορία της περιοχής, όπως ταφικά κτερίσματα, τα αιγυπτιόμορφα αγάλματα από το ιερό στη Μπρεξίζα, το Τρόπαιο της Μάχης του Μαραθώνα καθώς και τα γλυπτά από το αγρόκτημα του Ηρώδη στη «Μάνδρα της Γριάς». Στον περιβάλλοντα χώρο βρίσκονται το μεσοελλαδικό νεκροταφείο Βρανά και ο (κλειστός αυτή την περίοδο) υπόγειος τύμβος των Πλαταιέων.


Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου
Παρακολουθεί την ιστορία της Λαυρεωτικής από τη Νεολιθική έως την Παλαιοχριστιανική περίοδο. Ξεχωρίζουν το χρωματιστό πρωτοχριστιανικό μωσαϊκό και η ενδιαφέρουσα –παρότι ιδιαίτερα φθαρμένη– ζωφόρος του Ναού του Σουνίου.


Ιερό των Αιγυπτίων Θεών
Το ιερό και το βαλανείο (λουτρό) που ίδρυσε τον 2ο αι. μ.Χ. ο Ηρώδης ο Αττικός, στη θέση Μπρεξίζα, στην παραλία του Μαραθώνα. Τα αυθεντικά αγάλματα της Ίσιδας και του Όσιρι που κοσμούσαν το ναό φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα, στη θέση Βρανά. Προς το παρόν, ο χώρος παραμένει κλειστός λόγω έλλειψης προσωπικού.


Ιερό Βραυρωνίας
Αρτέμιδας Δωρικός ναός χτισμένος στα τέλη του 5ου αι. π.Χ. στις όχθες του Ερασίνου ποταμού. Προς το παρόν ο αρχαιολογικός χώρος παραμένει κλειστός λόγω εργασιών, αλλά μπορείτε να επισκεφθείτε το ενδιαφέρον γειτονικό μουσείο.


Ιερό Ποσειδώνα στο Σούνιο
Ορατός από ξηρά και θάλασσα, ο εμβληματικός μαρμάρινος δωρικός ναός του 5ου αι. π.Χ. δεσπόζει στην κορυφή του ακρωτηρίου του Σουνίου.


Κάστρο Φυλής
Ερείπια αρχαίας οχύρωσης του 4ου αι. π.Χ. στην κορυφή βράχου με θέα προς το λεκανοπέδιο. Βρίσκεται στο δρόμο που οδηγεί από τη Φυλή (Χασιά) προς τα Δερβενοχώρια.


Μονή Δαφνίου
Οχυρωμένο μοναστήρι, στις παρυφές του άλσους Χαϊδαρίου, στο τέρμα της Ιεράς οδού. Το καθολικό χρονολογείται στον 11ο αι. και ανήκει στον οκταγωνικό τύπο, ενώ βόρεια βρίσκονται τα ερείπια της τράπεζας.


Μονή της Παναγίας των Κλειστών
Σκαρφαλωμένη από τον 11ο αιώνα σε πλαγιά που ατενίζει το φαράγγι της Γκούρας, στις υπώρειες της Πάρνηθας, χτίστηκε εδώ επειδή, σύμφωνα με την παράδοση, ένας ντόπιος βρήκε στο κοίλωμα του απέναντι απόκρημνου βράχου εικόνα της Παναγίας.


Μονή Ταξιαρχών-Αστερίου
Παλιό μοναστήρι, με περίβολο φρουριακής μορφής, σε υψόμετρο 545 μ. στον Υμηττό (στη διαδρομή που ανηφορίζει από τη Μονή Καισαριανής προς τις κεραίες).


Μουσείο Οίνου Κώστα Λαζαρίδη
Το ανακαινισμένο μουσείο στο Κτήμα Οινότρια Γη προσφέρει μια εκπαιδευτική διαδρομή από την αρχαία Ελλάδα, την Αίγυπτο και τη Μεσοποταμία ως τις χώρες του Νέου Κόσμου, ταξιδεύοντας τον επισκέπτη σε όλα τα στάδια ζωής του σταφυλιού, από το αμπέλι έως τη φιάλη. (2o χλμ. Καπανδριτίου-Καλάμου, www.domaine-lazaridi.gr)


Ορυκτολογικό Μουσείο Καμάριζας
Στη μοναδική του αίθουσα θα δείτε ορυκτά πετρώματα, τεχνικό εξοπλισμό και φωτογραφίες και στην αυλή του τους μεταλλικούς κλωβούς μέσω των οποίων ανέβαινε στην επιφάνεια το μετάλλευμα από βάθος 187 μέτρων.


Ορυκτολογικό Μουσείο Λαυρίου
Στεγάζεται σε ένα από τα σωζόμενα τμήματα του μεγάλου μεταλλοπλυσίου της Ελληνικής Εταιρείας Λαυρίου (κτίριο του 1873) και στις προθήκες του φιλοξενεί εκατοντάδες κομμάτια ορυκτών και πετρωμάτων της Λαυρεωτικής.


Πρωτοελλαδικό νεκροταφείο στο Τσέπι Μαραθώνα
Από τα σπουδαιότερα νεκροταφεία της πρώιμης εποχής του χαλκού (3200-2000 π.Χ.), διαθέτει λακκοειδείς τάφους που είναι επενδεδυμένοι με σχιστολιθικές πλάκες και κροκάλες. Προς το παρόν δεν είναι επισκέψιμο.


Ραμνούς
Τα ερείπια του αρχαίου δήμου του Ραμνούντος (στην περιοχή του Γραμματικού), με το τείχος που περιβάλλει τον οικισμό, το θέατρο, το γυμνάσιο και το ναό του Διονύσου. Προς το παρόν είναι επισκέψιμος μόνο ο ναός του Διονύσου.


Τεχνολογικό Μουσείο Φαέθων
Μια ενδιαφέρουσα συλλογή κλασικών αυτοκινήτων, κατασκευής από το 1908 μέχρι σήμερα. Ακόμη φιλοξενούνται ρολόγια χειρός-τσέπης από το 17ο αιώνα αλλά και εκθέματα φυσικής, ηλεκτρονικών και τηλεπικοινωνιών. (36ο χλμ. Λεωφ. Μαρκόπουλου-Ωρωπού, Κάλαμος, www.phaetonmuseum.gr)


Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου
Εντυπωσιακό σύνολο βιομηχανικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του 19ου και του 20ού αι., στις μνημειακές εγκαταστάσεις της πρώην Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου. Μεταξύ άλλων, μπορείτε να δείτε τον «ξενώνα», το κτίριο των κεντρικών γραφείων με το ρολόι, το μηχανουργείο και το επιβλητικό ξυλουργείο. (www.ltp.ntua.gr)


Τύμβος Αθηναίων στο Μαραθώνα
Ο ύψους 9 μέτρων (χορταριασμένος) χωμάτινος λόφος που σκεπάζει τα οστά των 192 Αθηναίων που έπεσαν στη νικηφόρα μάχη κατά των Περσών το 490 π.Χ. 


Φρούριο Αιγοσθένων
Το καλύτερα διατηρούμενο αρχαίο κάστρο της Αττικής, από τον 4ο-3ο αι. π.Χ., σε πλαγιά στο Πόρτο Γερμενό. Προσέξτε τον οχυρωματικό περίβολο με τους πύργους, τα ερείπια της παλαιοχριστιανικής πεντάκλιτης βασιλικής καθώς και το εκκλησάκι και τα ερειπωμένα κελιά μεσαιωνικού μοναστηριού στην ακρόπολη.