Χίος - Γαστρονομία

Όχι μόνον η φημισμένη –μοναδική στον κόσμο– μαστίχα και τα προϊόντα με βάση αυτήν αλλά και μια πληθώρα προϊόντων και συνταγών αποδεικνύουν ότι η Χίος είναι ευλογημένος τόπος. Εδώ παράγονται βούτυρα και τυριά (το γνωστό μαστέλο, πρόβεια, κατσικίσια, αγελαδινά, ιδιωτικής παραγωγής ή του νέου συνεταιρισμού), φρέσκα ή διατηρημένα λαχανικά (ντομάτες στην αρμαθιά, τουρσιά, κρίταμα), εσπεριδοειδή, φρούτα όπως τα νεράμπουλα και οι ρεγκλότες (βανίλιες και κορόμηλα αντίστοιχα) ή τα βυσσινάκια και τα πετροκέρασα, υπέροχα ούζα και λικέρ και, φυσικά, ψάρια και θαλασσινά.