Σάμος - Αξιοθέατα

Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου
Άνοιξε τον Νοέμβριο του 2009 έπειτα από προσπάθειες 47 ετών (!) και αναδεικνύει τη θέση της αρχαίας Σάμου στον ελληνικό κόσμο, από τους Προϊστορικούς χρόνους μέχρι τους Βυζαντινούς μέσα από 7 εκθεσιακές ενότητες.

Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμου
Στο διατηρητέο Πασχάλειον Αρχαιοφυλάκειον και στο νεότερο κτίριο (δεκαετία ’80) παρουσιάζονται συλλογές αρχαϊκής γλυπτικής, κεραμικά, χάλκινα, ελεφαντοστέινα και ξύλινα αντικείμενα, έργα κοροπλαστικής και μικροτεχνίας. Ξεχωρίζουν ο κολοσικός κούρος (ύψους 5,50 μ.) από το πρώτο τέταρτο 6ου π.Χ. αιώνα και το σύνταγμα αγαλμάτων του γλύπτη Γενέλεω από το Ηραίο.

Βαθύ
Αμφιθεατρικά χτισμένη στις όχθες ενός μεγάλου κόλπου, η πρωτεύουσα προσφέρεται για περίπατο σε όμορφες πλατείες κι εμπορικούς πεζόδρομους, ενώ έχει και όμορφα παλιά σπίτια με κεραμοσκεπές (κυρίως στον παραδοσιακό οικισμό στο Άνω Βαθύ).

Βουρλιώτες
Χωριό-μπαλκόνι στο Αιγαίο, με τρεχούμενα νερά και αμπελώνες που βγάζουν το ντόπιο μοσχάτο σταφύλι.

Ευπαλίνειο Όρυγμα
Στην περιοχή μεταξύ Πυθαγορείου και αεροδρομίου, το υδραγωγείο κατασκευάστηκε τον 6ο π.Χ. αιώνα. Πρόκειται για σημαντικό επίτευγμα της αρχαίας τεχνολογίας με μια εντυπωσιακή (μήκους 1.036 μ.) σήραγγα.

Ηραίο
Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται σε πεδιάδα στη Νότια Σάμο, στην ευρύτερη περιοχή του Πυθαγορείου. Σώζονται ερείπια από τις θέρμες και το ναό της Ήρας με τη μοναδική όρθια κολόνα.

Καρλόβασι
Πάλαι ποτέ εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο του νησιού, η δεύτερη πόλη και λιμάνι της Σάμου απλώνεται σε τρεις συνοικίες στα βορειοδυτικά παράλια. Διαθέτει αρχοντικά, μεγάλες εκκλησίες και παλιά εργοστάσια, ενώ φιλοξενεί το Πανεπιστήμιο Σάμου και το Μουσείο Βυρσοδεψίας.

Μουσείο Βυρσοδεψίας
Στεγάζεται σε ένα παλιό πέτρινο ταμπάκικο στο Καρλόβασι και παρουσιάζει εργαλεία, μηχανήματα, κατεργασμένα δέρματα κ.ά. σχετικά εκθέματα.

Κοκκάρι
Το γραφικό ψαρολίμανο, το οποίο εξελίχτηκε σε τουριστικό θέρετρο, απλώνεται σε μια χερσόνησο στα βορειοανατολικά της Σάμου, σε απόσταση 10 χλμ. από την πρωτεύουσα.

Κοσμαδαίοι
Ήσυχο ορεινό χωριό με πέτρινα σπίτια στις πράσινες πλαγιές του Κέρκη. Από εδώ συνεχίζει χωματόδρομος για το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής στο Κακοπέρατο, σε κατάφυτη χαράδρα.

Κουμαραδαίοι
Χωριό με παράδοση στην αγγειοπλαστική. Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται δύο από τα πιο γνωστά μοναστήρια της Σάμου, της Μεγάλης Παναγιάς (με αξιόλογες εικόνες) και του Τιμίου ή Μεγάλου Σταυρού (με ενδιαφέρον τέμπλο του 1845).

Κουμέικα
Ημιορεινό χωριό κοντά στον Μαραθόκαμπο, με γραφική πλατεία και λαογραφικό μουσείο.

Μανωλάτες
Από τα πιο γραφικά ορεινά χωριά, σε απόσταση 19 χλμ. από το Βαθύ, με παλιά πέτρινα σπίτια, καλές ταβέρνες και ανοιχτό ορίζοντα στους αμπελώνες της βόρειας πλευράς και τα μικρασιατικά παράλια. Κλασικό πέρασμα για τους πεζοπόρους το μονοπάτι που συνδέει το χωριό με τους γειτονικούς Σταυρινήδες.

Μαραθόκαμπος
Από τα κεφαλοχώρια του νησιού, χτισμένο στις πλαγιές του ηφαιστειακού όρους Κέρκη, στα νοτιοδυτικά. Σημειώστε το για τα πασχαλινά έθιμα αλλά και για την απλόχωρη ακτογραμμή του (όρμος Μαραθοκάμπου και Βοτσαλάκια), η οποία το καλοκαίρι γίνεται βάση για οικογενειακές διακοπές.

Μυτιληνιοί
Κλασικά σημεία συνάντησης η πλατεία με τα πλατάνια και τις ταβέρνες καθώς και το Παλαιοντολογικό Μουσείο. Απέχει 12 χλμ. από το Βαθύ και 5 χλμ. από το Πυθαγόρειο.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αιγαίου-Παλαιοντολογικό Μουσείο Μυτιληνιών Σάμου
Στις προθήκες του φιγουράρει μεγάλος αριθμός παλαιοντολογικών ευρημάτων: 300 είδη ορυκτών και πετρωμάτων, 350 είδη οστράκων και ψαριών, 40 είδη πτηνών, 30 είδη ζώων (ανάμεσά τους και το περίφημο καπλάνι ταριχευμένο), ερπετά και αμφίβια της Σάμου και περίπου 3.000 βότανα. Είναι ανοικτό από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο (www.nhma.gr ).

Παναγία Βροντιανή
Το παλιότερο μοναστήρι του νησιού βρίσκεται σε υψόμετρο 480 μ. και σε απόσταση 2 χλμ. από τους Βουρλιώτες.

Παναγία Σπηλιανή
Εκκλησάκι σε σπηλιά, κοντά στο Ευπαλίνειο Όρυγμα, σε πλαγιά με πανοραμική θέα στο Πυθαγόρειο.

Ποτάμι
Παραλία στα βορειοανατολικά, στο τέρμα ασφαλτόδρομου από το Καρλόβασι. Από εδώ πεζοπορώντας σε κατάφυτη ρεματιά, θα φτάσετε στο εκκλησάκι της Αγίας Σωτήρας (από το 14ο αιώνα) και κατόπιν στο ποτάμι και τους καταρράκτες. Το μονοπάτι που συνεχίζει μετά την παραλία οδηγεί στις παρθένες παραλίες Μικρό και Μεγάλο Σεϊτάνι (διαδρομή περίπου μιας ώρας).

Πυθαγόρειο
Γραφική και τουριστικά αναπτυγμένη παραλιακή κωμόπολη, χτισμένη στην περιοχή της αρχαίας πρωτεύουσας της εποχής του Πολυκράτη. Ιδανικό για περαντζάδα το πλακόστρωτο λιμάνι με τα cafes και τα εστιατόρια, ενώ αξίζει να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο και τον Πύργο Λυκούργου Λογοθέτη. Το Πυθαγόρειο συνδέεται ακτοπλοϊκά με το Αγαθονήσι και την Πάτμο, ενώ το καλοκαίρι οργανώνονται ημερήσιες εκδρομές στη Σαμιοπούλα και στο Κουσάντασι.

Πύργος Λυκούργου Λογοθέτη
Χτισμένος σε ύψωμα στο Πυθαγόρειο, δίπλα στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης, με πανοραμική θέα στα γύρω παράλια. Αποτέλεσε βάση για τους αγωνιστές της Επανάστασης και πλέον λειτουργεί και ως μουσείο.

Ρεματιά Αηδονιών
Στα οπωσδήποτε της επίσκεψής σας η διαδρομή που ανηφορίζει (με ασφαλτόδρομο) στη ρεματιά από την παραλιακή τοποθεσία Πλατανάκια προς τις Μανωλάτες, μέσα από πλατάνια, μυρτιές, πικροδάφνες, τρεχούμενα νερά και… κελαηδήματα.

Υδρούσα
Γαλήνιο ορεινό χωριό, χωρίς τουριστικές υποδομές, στις βόρειες πλαγιές του όρους Κέρκη, μέσα στους αμπελώνες.