Λέσβος - Εκδρομές

Στον Μόλυβο ή Μήθυμνα, όπως ήταν το αρχαίο όνομα αυτού του διατηρητέου (από το 1965) παραδοσιακού οικισμού. Είναι αναμφίβολα πολύ γραφικός και δεν είναι τυχαίο που έχουν εγκατασταθεί εδώ αρκετοί Βορειοευρωπαίοι οι οποίοι μαγεύτηκαν από την ομορφιά του. Αμφιθεατρικά χτισμένος σε βράχο, με το κάστρο να δεσπόζει στην κορυφή, αυτό που κάνει ξεχωριστό τον Μόλυβο είναι η αρχιτεκτονική των πέτρινων αρχοντικών του. Περιηγηθείτε τα λιθόστρωτα καλντερίμια, οδηγηθείτε στη γραφική πλατεία και καταλήξτε στο παραδοσιακό λιμανάκι στην άκρη του για φρέσκα θαλασσινά και ψάρια.

Στο Πλωμάρι, την πατρίδα του ούζου και τρίτο μεγαλύτερο σε πληθυσμό οικισμό της Λέσβου, που υπήρξε παλιότερα βάση σαπωνοποιείων, ελαιοτριβείων και ταρσανάδων. Περπατήστε στην κεντρική αγορά με τα γραφικά στενορύμια και τις λουλουδιασμένες αυλές κι επισκεφθείτε ένα από τα παραδοσιακά καφενεία για καφέ στη χόβολη. Εδώ θα βρείτε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, ταβερνάκια και διαφόρων ειδών καταστήματα, ενώ μπορείτε να επισκεφθείτε μία από τις πολλές ουζοποιίες για να δείτε πώς παράγεται ούζο.

Σε υψόμετρο 460 μ. στις πλαγιές του όρους Όλυμπος, ο παραδοσιακός οικισμός της Αγιάσου θα σας γοητεύσει με τα λιθόστρωτα στενορύμια, τα μαγαζάκια που πουλούν ξυλόγλυπτα και υφάσματα και τους φιλόξενους ανθρώπους που μιλούν μια χαρακτηριστική τοπική διάλεκτο. Παρότι δεν βρέχεται από θάλασσα, παρουσιάζει έντονη τουριστική κίνηση ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες. Αξίζει να έρθετε τον Δεκαπενταύγουστο για το πανηγύρι της Παναγιάς της Αγιάσου.

Στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού, αυτό το ψαροχώρι, η Σκάλα Συκαμιάς, βρίσκεται σε απόσταση 45 χλμ. από τη Μυτιλήνη. Κινηθείτε στο δρόμο δίπλα στη θάλασσα για να θαυμάσετε τα επιβλητικά αρχοντικά που μαρτυρούν την άνθηση της περιοχής τις προηγούμενες δεκαετίες και ρωτήστε για τη μουριά του Μυριβήλη, όπου καθόταν κι έγραφε ο γνωστός πεζογράφος. Κάντε μια στάση στο κάτασπρο εκκλησάκι της Παναγιάς της Γοργόνας, ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία του νησιού, το οποίο δεσπόζει στο βράχο στην άκρη του γιαλού.

Τέλος, το καραβάκι για Αϊβαλί αναχωρεί από το λιμάνι της Μυτιλήνης γύρω στις 9 π.μ. μία συγκεκριμένη ημέρα την εβδομάδα κι επιστρέφει στις 6 μ.μ. Η περιοχή δεν θα εντυπωσιάσει εσάς που έχετε ήδη πάρει μια γεύση από Τουρκία. Λίγες ώρες αρκούν για να κάνετε βόλτα στα στενά και να δείτε τα κτίρια του προηγούμενου αιώνα που του προσδίδουν κάποια γοητεία, όπως και να περιηγηθείτε το παζάρι του, στο οποίο θα βρείτε τα πάντα: από ηλεκτρικά είδη μέχρι ρούχα και παιχνίδια. Εδώ είναι και το μέρος όπου θα πάρετε μια ικανή δόση Ανατολής, αφού το φαγητό παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Μάλιστα, είναι τόσοι οι Έλληνες που το επισκέπτονται που οι επιχειρήσεις δέχονται και ευρώ, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που θα σας πουν «καλημέρα» για να σας φέρουν πιο κοντά!