Λέσβος - Γαστρονομία

Η κουλτούρα του ούζου βάζει τη σφραγίδα της σε όλο το νησί και ως συνοδευτικά θα γευτείτε μια ατελείωτη σειρά πιάτων, όπως «κουταβάκια» (μικρά σκυλόψαρα), σαλάχια, γκιουζλεμέδες (τυροπιτάκια με δυόσμο), κολοκυθολούλουδα γεμιστά με τυρί και παστά – από τις θρυλικές σαρδέλες Καλλονής και λακέρδες μέχρι μπαρμπούνια και σαργούς. Μάλιστα, εδώ παστώνουν τις δικές τους σαρδέλες και λακέρδες ημέρας: τις βγάζουν το πρωί, τις παστώνουν 5-6 ώρες και τις σερβίρουν κόκκινες και ζουμερές. Ακόμη ένα χαρακτηριστικό πιάτο είναι η γλυκύτατη φάβα από πράσινα μπιζέλια. Θα δοκιμάσετε επίσης κρέατα υψηλής ποιότητας, αφού το νησί έχει δική του κτηνοτροφία. Σημειωτέον, οι Μυτιληνιοί παίρνουν το άφθονο φρέσκο ψάρι και τα θαλασσινά, τα λαχανικά και τα χορταρικά και, φυσικά, τα δικά τους τυριά, το λαδοτύρι, τη φέτα και τη μυζήθρα, και κάνουν θαύματα – ειδικά στο τηγάνι είναι άφταστοι.