Μέξικο Σίτι - Αξιοθέατα

Zocalo (Plaza de la Constitucion)
Στο Centro Historico, αυτή η ιστορική πλατεία (εδώ συναντήθηκε ο Ισπανός κατακτητής Ερνάν Κορτές με τον αυτοκράτορα των Αζτέκων Μοντεζούμα το 1519) περιβάλλεται από επιβλητικά αποικιακά κτίρια, περίτεχνες εκκλησίες αλλά και όμορφα αρχοντικά και χρησιμοποιείται συχνά για διάφορα events κι εορτασμούς (όπως η Ημέρα της Ανεξαρτησίας στις 16/9). Columna de la Independencia (El Angel de la Independencia)
Στη λεωφόρο Paseo de la Reforma, είναι ένα μνημείο-ορόσημο της πόλης κι εξαιρετικής σημασίας για τους κατοίκους της. Χτίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα και αποτελείται από έναν πανύψηλο στύλο με ένα χρυσό άγγελο στην κορυφή. Το 1925 χαράχτηκαν στη βάση του τα ονόματα ηρώων πολέμου, μετατρέποντάς το έτσι σε μαυσωλείο.

Zona Arqueologica del Templo Mayor
Στην Plaza de la Constitucion, ο Αρχαιολογικός Χώρος της πόλης συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Ανακαλύφθηκε τυχαία το 1987 και τα ευρήματά του εκτίθενται στο Museo del Templo Mayor. Ανάμεσά τους και ο διάσημος δίσκος με την ανθρώπινη αναπαράσταση της θεάς Coyolxauhqui (θεά της Σελήνης στη μυθολογία των Αζτέκων), αγάλματα των Αζτέκων πολεμιστών/αετών αλλά και διάφορα κοσμήματα, μάσκες, τεφροδόχοι, γλυπτά και μαχαίρια που χρησιμοποιούνταν για θυσίες.

Catedral Metropolitana
Βρίσκεται στην Plaza de Mayo και είναι ο μεγαλύτερος και παλιότερος καθεδρικός της Λατινικής Αμερικής (από το 16ο αιώνα), έργο του Ισπανού αρχιτέκτονα Claudio de Arciniega. Διαθέτει τέσσερις παρόμοιους τρούλους κι εκπληκτικά έργα ζωγραφικής. Είναι η έδρα της Ρωμαιοκαθολικής Αρχιεπισκοπής Μεξικού και είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Museo Frida Kahlo (La Casa Azul)
Πρόκειται για το περίφημο και πανέμορφο Μπλε Σπίτι της Μεξικανής ζωγράφου Φρίντα Κάλο στο Coyoacan, το οποίο μετατράπηκε λίγα χρόνια μετά το θάνατό της σε μουσείο με εκθέματα προσωπικά αντικείμενα (ημερολόγια, σχέδια, φωτογραφίες κ.ά.) τόσο της ίδιας όσο και του συζύγου της Ντιέγκο Ριβέρα (www.museofridakahlo.org.mx ). Περισσότερα έργα της βρίσκονται στο Museo Dolores Olmedo Patino (στο Xochimilco) και στο Museo de Arte Moderno (στο Chapultepec).

Museo Nacional de Antropologia
Το Εθνικό Μουσείο Ανθρωπολογίας στεγάζεται σε ένα υπέροχο κτίριο του 1960. Η παγκοσμίου φήμης συλλογή του αντιπαραθέτει τους προ-κολομβιανούς πολιτισμούς με τη σημερινή πραγματικότητα των ιθαγενών (www.mna.inah.gob.mx ).

Museo Soumaya
Ιδιοκτησία του Μεξικανού μεγιστάνα Κάρλος Σλιμ (του έδωσε το όνομα της νεκρής συζύγου του), στεγάζει τη μεγαλύτερη εκτός Γαλλίας συλλογή έργων του Ροντέν αλλά κι έργα των σύγχρονών του Ντεγκά, Ματίς, Ρενουάρ και Ντομιέ. Διαθέτει επίσης κι εκτενή συλλογή έργων λατινοαμερικάνικης τέχνης (Σικέιρος, Ταμάγιο, Ριβέρα). (www.soumaya.com.mx )