Nέα Φιγαλία

Αναζητώντας νέες διαδρομές για ένα ήσυχο weekend στην Πελοπόννησο, κινηθήκαμε στο ορεινό τρίγωνο Ηλεία-Μεσσηνία-Αρκαδία και χτυπήσαμε… φλέβα. Βάση μας ο ωραίος καινούργιος ξενώνας «Ιλάκια» στη Νέα Φιγαλία.

Nέα Φιγαλία

Αναζητώντας νέες διαδρομές για ένα ήσυχο weekend στην Πελοπόννησο, κινηθήκαμε στο ορεινό τρίγωνο Ηλεία-Μεσσηνία-Αρκαδία και χτυπήσαμε… φλέβα. Βάση μας ο ωραίος καινούργιος ξενώνας «Ιλάκια» στη Νέα Φιγαλία.

Nέα Φιγαλία - εικόνα 1

Πάνε αρκετά χρόνια από την πρώτη φορά που βάλαμε με την παρέα «στόχο» την περιοχή. Ξεκινώντας από τα παράλια του Ιονίου, ανηφορίσαμε μέχρι το χωριό Πλατάνια, ακολουθήσαμε το σύντομο χωματόδρομο προς το παλιό πέτρινο γεφύρι και κατόπιν συνεχίσαμε περπατώντας λίγα λεπτά μέχρι τους καταρράκτες της Νέδας. Ουρανός οι φυλλωσιές των δέντρων, στα πόδια μας το μοναδικό θηλυκό ποτάμι της Ελλάδας και μπροστά δύο βουερές υδάτινες κουρτίνες. Δεν ήθελε και πολύ για να ριζώσει στη σκέψη μου αυτό το σκηνικό. Πόσο μάλλον όταν στη συνέχεια, οδηγώντας μέσα από τις ρεματιές, «σκαρφαλώσαμε» στα 1.130 μέτρα για να θαυμάσουμε έναν από τους πιο επιβλητικούς ναούς της αρχαιότητας. Στο προστατευτικό του στέγαστρο, ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα, έργο μάλλον του Ικτίνου, εντυπωσιάζει με το στιβαρό δωρικό του σώμα, στο οποίο συνδυάζει στοιχεία και των τριών αρχιτεκτονικών ρυθμών της αρχαιότητας.

Nέα Φιγαλία - εικόνα 2

Έκτοτε ήθελα πάντα να επιστρέψω, αλλά έψαχνα τρόπο να μείνω σε ένα από τα ήσυχα ημιορεινά χωριά που αγναντεύουν το Ιόνιο. Σαν να το ήξεραν, ο Γιώργος και η Φραγκίσκη Θεοδωροπούλου, Πειραιώτες στη βάση τους, αλλά με καταγωγή από τη Νέα Φιγαλία Ηλείας, μετέτρεψαν το πιο εμβληματικό πέτρινο σπίτι του χωριού, χτισμένο στα 1865, στον καλόγουστο ξενώνα «Ιλάκια» (2625041366, 6948600028, www.ilakia.gr, € 75-80). Κοινόχρηστος χώρος, πέρα από τη ρεσεψιόν και την αυλή, δεν υπάρχει. Χαζεύοντας, όμως, το αναμμένο τζάκι από το χαμηλό κρεβάτι στον «Υάκινθο», απολαμβάνοντας την κλασική γοητεία της «Ελιάς» να λούζεται στο φως από τα τοξωτά παράθυρα, και τη μοντέρνα δροσιά του «Βότσαλου», δεν σου κάνει καρδιά να ξεμυτίσεις. Και τα τέσσερα διαμερίσματα είναι πλήρως και ποιοτικά εξοπλισμένα για να χουχουλιάσει η παρέα (κοιμίζουν τρία άτομα έκαστο). Οι ιδιοκτήτες τα έντυσαν με τα καλύτερα υλικά (δρύινα πατώματα, έπιπλα Κούρτης, λευκά είδη Guy Laroche) και φρόντισαν να διαθέτουν όλα κουζινάκι, τζάκι και δωρεάν Wi Fi Internet.

Πάντως, το χωριό κρατά κόσμο, αρκετά παλιά σπίτια, τυροκομείο για να προμηθευτείτε ντόπια μυζήθρα, φέτα και λούντζα και στην πλατεία τρία καφενεία. Ένα πρωινό πεταχτείτε στην εκκλησία-μοναστήρι της Παναγίας, που χρονολογείται από το 10ο αι. Ο ξύλινος διάκοσμος, όπως και το ξύλινο ζωγραφιστό ταβάνι από το παλιό ζαριφέικο σπίτι –τον ξενώνα μας δηλαδή–, φυλάσσονται στο Λαογραφικό Μουσείο, σε ανακαινισμένο αρχοντικό του 1847. Το ηλιοβασίλεμα, πάντως, εμείς θα δίναμε ραντεβού στον επιβλητικό Αϊ-Νικόλα ή στην απλή ψησταριά «Πανόραμα»: χαίρεσαι τον ήλιο να πέφτει στο Ιόνιο και τρως και σπιτικές τσιγαρίδες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.