Πάρος - Αντίπαρος

Ο Θάνος Λαμπρόπουλος επέστρεψε μόλις από τις Κυκλάδες και μας μεταφέρει εντυπώσεις και γευστικές πληροφορίες από το πέρασμά του στην Πάρο και την Αντίπαρο.

Πάρος - Αντίπαρος

Ο Θάνος Λαμπρόπουλος επέστρεψε μόλις από τις Κυκλάδες και μας μεταφέρει εντυπώσεις και γευστικές πληροφορίες από το πέρασμά του στην Πάρο και την Αντίπαρο.

Πάρος - Αντίπαρος - εικόνα 1
«Saint Andrea»

Όλοι περνάμε καλά στην Πάρο και την Αντίπαρο, διότι εκεί δεν έχουν ανάγκη να πουλήσουν «κυκλαδίτικο όνειρο», και ας είναι «κοσμικό νησί» το ένα και «hot spot» το άλλο, ενώ βρίσκουμε καταστάσεις που μας ανεβάζουν και μας κερδίζουν.

Συχνά η δουλειά με φέρνει στην Πάρο, καθώς αποτελεί διαρκώς αναπτυσσόμενο και τελευταία ποιοτικά ανεβασμένο προορισμό, με πολλές επιλογές. Είναι ένα νησί όπου μπορεί κάποιος να ζήσει τόσο το κυκλαδίτικο chic χωρίς δήθεν lifestyle όσο και το τοπικό χρώμα χωρίς ακρότητες. Και αυτό είναι που έχουμε ανάγκη κατά τη διάρκεια των διακοπών! Μπορείτε να βρείτε θέρετρα για οικογένειες, πολυτελή resorts και hot διευθύνσεις για τους κοσμικούς καθώς και πιο οικονομικά καταλύματα. Μπορείτε να κάνετε ατελείωτο clubbing ή από την άλλη να μην αποχωριστείτε ποτέ την ιστιοσανίδα, καθώς εδώ βρίσκεται ο παράδεισος των θαλάσσιων σπορ. Κάντε tour και θα βρεθείτε σε χωριά με αυθεντικότητα, θα δοκιμάσετε νοστιμιές, ενώ υπάρχουν παραλίες για όλους.

Πάρος - Αντίπαρος - εικόνα 2
Βραδάκι στο κοσμοπολίτικο λιμάνι της Νάουσας

Από το πρόσφατο ταξίδι μου αποκόμισα την αίσθηση ότι η Πάρος –ιδιαίτερα η περιοχή της Νάουσας με τον αναπλασμένο πεζόδρομο– διανύει δημιουργική περίοδο, με πολύ αξιόλογες νέες αφίξεις και την πλειονότητα των παλιότερων να φρεσκάρεται βάσει των σύγχρονων τάσεων. Όταν βραδιάσει, στο ενετικό λιμανάκι της Νάουσας γίνεται συχνά το αδιαχώρητο από τον κόσμο και τα τραπεζοκαθίσματα, αλλά εκεί βρίσκονται και μερικά από τα πιο ονομαστά στέκια: η σύγχρονη ψαροταβέρνα «Μario» (2284051047), η –με κουζίνα που τα έχει όλα– «Σιγή Ιχθύος» (2284051225), η κρεατοφαγική «Ρίγανη» (6946335840) αλλά και τα διαχρονικά «Barbarossa» (2284051391), «Βιτσαδάκης» (2284051205) και «Ουζερί των Ναυτικών» (2284051662). Αυτήν την καλή γευστική εικόνα της Νάουσας συμπληρώνουν και τα… off λιμανιού εστιατόρια: το παριζιάνικης αύρας «Le Sud» (2284051547), η ελληνικά ψαγμένη «Περβολαριά» (2284051721), η cult «Σωσώ» (6974878281), το ευρωπαϊκής αύρας «Open Garden» (2284051433) αλλά και το μοντέρνο οινομαγειρείο «Γεμενί» (2284051445).

Πάρος - Αντίπαρος - εικόνα 3
«Almira Suites»

Επιπλέον, η πιο πρόσφατη άφιξη είναι η «Μαντζουράνα», στις επάνω παρυφές του χωριού (2284052544), μια μοντέρνα ταβέρνα μακριά από την πολυκοσμία του λιμανιού και των σοκακιών, με θέα από τις βεράντες της. Έχει πιάτα μαγειρευτά κι ελληνικότατα, σε μεγάλες μερίδες. Πολλά από αυτά που θα φάτε εδώ είναι προϊόντα της παριανής γης – και μάλιστα από τα κτήματα της οικογένειας. Κουζίνα που χρησιμοποιεί παραδοσιακές συνταγές, με κρητικές επιρροές, γεύτηκα και στο επίσης νέο και μοντέρνο «Siparos» (2284052785), ακριβώς έξω από τη Νάουσα, στο δρόμο προς τη Σάντα Μαρία.

Από τις ευνοημένες σε επίπεδο διαμονής περιοχές είναι τα Φύκια/Λιβάδια, στην αρχή του κόλπου πριν από τη Νάουσα, όπου βρίσκονται και οι ονομαστές Κολυμπήθρες. Εκεί δύο νέα και πολυτελούς αύρας καταλύματα, το φινετσάτο resort «Saint Andrea» (2284028890-4, www.st-andrea.gr) και οι κομψές «Almira Suites» (2284052116, www.almirasuites.gr), μαζί με το διαχρονικό «Astir of Paros» (2284051976, www.astirofparos.gr), δημιουργούν ένα τρίπτυχο ποιότητας και άνεσης.

Πάρος - Αντίπαρος - εικόνα 4
Ξένοιαστες στιγμές στην πιο γνωστή παραλία της Πάρου, τις Κολυμπήθρες

…και στην Αντίπαρο

Μισό τσιγάρο δρόμος στην «παντόφλα» από την Πούντα απέχει η «εναλλακτική» Αντίπαρος. Ίσως η μεγαλύτερη δύναμή της είναι ότι συνοψίζει σε μια κουκίδα του χάρτη τις πιο γοητευτικές πτυχές του ελληνικού καλοκαιριού. Αποτελεί σχεδόν κομμάτι της Πάρου και όμως αναδίδει τόσο διαφορετική αίσθηση και μια σοφιστικέ αύρα. Πολύ in φέτος το νησί, ωστόσο μην περιμένετε να δείτε πολλούς επωνύμους. Έκανα ένα πέρασμα όσο ήμουν στην Πάρο και σας παραθέτω επιγραμματικά μερικές γεύσεις με άρωμα παράδοσης – ό,τι πρέπει για να πάρετε δυνάμεις μετά τις βουτιές στα γαλάζια νερά ή βολτάροντας στο αρχετυπικά κυκλαδίτικο κεντρικό σοκάκι της Χώρας, με τις ιδιοσυγκρασιακές μπουτίκ, τα all day cafes και τα καφενεία με τα σπιτικά γλυκά. Για κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες και σάλτσα σκόρδου θα πάτε στον «Ζόμπο» (2284024527), στον Άγιο Γεώργιο.

Πάρος - Αντίπαρος - εικόνα 5
Απογευματινό σεργιάνι στα σοκάκια της Πάρου

Για ζουμερό σαργό στη σχάρα στον «Καπετάν Πιπίνο» (2284021823), επίσης στον Άγιο Γεώργιο. Κοτόπιτα πλούσια και χορταστική από τα χεράκια τους θα βρείτε στο «Περαματάκι» (2284061211), στον Σορό. Για ούζο με χοιρινό λεμονάτο με θυμάρι και ρίγανη για συνοδεία είναι must το «Τσιπουράδικο» (2284061736), στην άκρη του λιμανιού. Για πορτοκαλόπιτα στο «Papagalos» (από τα πρώτα ζαχαροπλαστεία της Χώρας) και παραδίπλα, στο «Ασπρονήσι», για παγωτό που φτιάχνεται από το γάλα των αιγοπροβάτων του νησιο

Πάρος - Αντίπαρος - εικόνα 6

Έχω πλέον καταγράψει αρκετά παραδείγματα (τα οποία μάλλον δημιουργούν και κανόνα!) ότι όταν ανοίγει κάπου στην Ελλάδα ένα πραγματικά ιταλικό εστιατόριο, με Ιταλούς να το τρέχουν, το αποτέλεσμα είναι σίγουρα κομψό. Στην Αντίπαρο, λοιπόν, η περίπτωση αυτή είναι το «Lolo’s» (2284061215), η γευστική αντιπρόταση που βρίσκεται στο κεντρικό εμπορικό δρομάκι της Xώρας. Η συμπαθέστατη Σαμπρίνα Τσιαρπελόνι και ο άντρας της έχουν δημιουργήσει ένα καλόγουστο στέκι-ναός τόσο της πίτσας με λεπτή ζύμη, που ψήνεται σε ξυλόφουρνο, όσο και των γνήσιων υλικών. Ένα δειλινό, στην υπερυψωμένη βεράντα πάνω στο δρόμο, οι λιχουδιές τους έκαναν παρέλαση στο τραπέζι μου. Από σπιτικά λαζάνια με αφράτη μπεσαμέλ, σκόρδο και βασιλομανίταρα μέχρι σαλάμι από την Καλαβρία και από πίτσα γκοργκοντζόλα με καρύδια, σχοινόπρασο και σπεκ από το Τιρόλο μέχρι καρπάτσιο από μπρεζάολα της Βαλτελίνα. Και οι τιμές των πιάτων κυμαίνονταν από € 10 μέχρι € 19.

Σημειώστε ακόμη...

Πάρος - Αντίπαρος - εικόνα 7

Στην Πάρο, και συγκεκριμένα στη Μάρπησσα, διοργανώνεται (20-22/8) ένα βιωματικό φεστιβάλ που θέλει να «αναμείξει» ντόπιους κι επισκέπτες. Έχει δημιουργηθεί ένας χάρτης με θεματικές διαδρομές για την αρχιτεκτονική, τη γλυπτική, το περιβάλλον και τη μουσική που ο καθένας μπορεί να ακολουθήσει για να γνωρίσει εκ των έσω το χωριό, με ξεναγήσεις σε παραδοσιακά σπίτια και μουσεία, συναυλίες και παιχνίδια γνώσεων. Πληροφορίες: www.stimarpissa.gr.

Πάρος - Αντίπαρος - εικόνα 8

Στην Αντίπαρο, στο πλαίσιο της έκθεσης «Είναι αυτό που ήταν;» του Ελβετού καλλιτέχνη Tom van Kaenel, η Ομάδα Art in Arc και το Keito Design (http://keitodesign.com) εγκαινιάζουν μια σειρά από εκδηλώσεις με θέμα «Η μνήμη σε εξέλιξη», σε μια προσπάθεια «να αφυπνιστούν και να καλλιεργηθούν η προσωπική και η συλλογική μας μνήμη».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.