Κολομβία

«Τα πράγματα ηρέμησαν, έλα!» του έγραψε η φίλη του Marta από την Μπογκοτά. Απαλλαγμένη πλέον από τον εμφύλιο και τα καρτέλ ναρκωτικών, η Κολομβία αναδύεται ως ο νέος προορισμός στη Νότια Αμερική. Και ο Δημήτρης Μαχαιρίδης πέρασε εκεί τις πιο συναρπαστικές διακοπές της ζωής του.

Κολομβία

«Τα πράγματα ηρέμησαν, έλα!» του έγραψε η φίλη του Marta από την Μπογκοτά. Απαλλαγμένη πλέον από τον εμφύλιο και τα καρτέλ ναρκωτικών, η Κολομβία αναδύεται ως ο νέος προορισμός στη Νότια Αμερική. Και ο Δημήτρης Μαχαιρίδης πέρασε εκεί τις πιο συναρπαστικές διακοπές της ζωής του. (Φωτό Διονύσης Κουρής, Jane Sweeney / JAI / Corbis / Apeiron) Updated: 12/9/2012

Κολομβία - εικόνα 1
Αποικιακή αρχιτεκτονική στην plaza de la Aduanda στην Καρταγένα

Παρθένες ακτές στη Σάντα Μάρτα, μαγευτική ατμόσφαιρα αποικιοκρατίας στην Καρταγένα, μουσεία, shopping και επώνυμη γκουρμέ έξοδος στην Μπογκοτά, έντονη αίσθηση περιπέτειας στον Αμαζόνιο συνθέτουν το πιο συναρπαστικό δεκαπενθήμερο, χωρίς αναστεναγμούς στον προϋπολογισμό. Χώρα με μεγάλη ιστορία, πολύπλευρο πολιτισμό και αστείρευτες εναλλαγές τοπίου, η Κολομβία γοητεύει τον επισκέπτη με την ανθρώπινη αμεσότητά της. Τολμήστε την πριν από τις επερχόμενες ορδές οργανωμένων γκρουπ.

Κολομβία - εικόνα 2

Η Κολομβία έχει τη δεκαπλάσια έκταση από τη Γαλλία, με μόλις 45 εκατομμύρια κατοίκους, συγκεντρωμένους κυρίως στις μεγάλες πόλεις. Κατά συνέπεια, οι αεροπορικές διαδρομές έχουν διάρκεια μεσαίου ενδοευρωπαϊκού ταξιδιού. Σχεδιάσαμε ένα δεκαπενθήμερο οδοιπορικό ξεκινώντας από την Μπογκοτά, περάσαμε από Σάντα Μάρτα, Καρταγένα και Λετίσια, και καταλήξαμε και πάλι στην Μπογκοτά για το αποχαιρετιστήριο ξεφάντωμα.

Η ΑΘΗΝΑ ΤΗΣ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Κολομβία - εικόνα 3
Ο «ελληνοποιημένος» chef Harry Sasson επί το έργον

Στην Μπογκοτά, σε υψόμετρο 2.640 μέτρων στην οροσειρά των Άνδεων, περπατάς αργά – το καπέλο και το αντηλιακό είναι απαραίτητα. Το κάθετο βουνό Monserrate ορίζει την κοινωνική κλίμακα μιας μεγαλούπολης 8 εκατομμυρίων. Όσο ψηλότερα ζεις τόσο πιο πλούσιος είσαι.

Με περηφάνια οι κάτοικοί της αποκαλούν την Μπογκοτά «Αθήνα της αμερικανικής ηπείρου». Κάποιοι λένε ότι ο δήμαρχος που έφτιαξε το Transmillenio, το δίκτυο των λεωφορείων ήταν ελληνικής καταγωγής. «Ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Βασίλης Χουρμουζιάδης, από τους σπουδαιότερους στην Προϊστορική Αρχαιολογία παγκοσμίως, έστησε το προϊστορικό τμήμα στην πρόσφατη ανακαίνιση του Museo del Oro», μας εξηγεί ο υποδιευθυντής Roberto Lleras Perez. Παρά την τεράστια λεηλασία των Ισπανών κατακτητών, το μουσείο διαθέτει μοναδικά χρυσά εκθέματα – για τους Ινδιάνους ο χρυσός συμβόλιζε την επιβολή.

Κολομβία - εικόνα 4
Βόλτα με άμαξα στην παλιά πόλη της Καρταγένα

Στην παλιά πόλη La Candelaria θα βρείτε συγκεντρωμένα σε δύο οικοδομικά τετράγωνα τη Νομισματική Συλλογή (Casa de Moneda), το Μουσείο Τέχνης (Museo de Arte), αμύθητης αξίας θησαυρούς της καθολικής εκκλησίας, τη βιβλιοθήκη Luis Angel Arango και το Μουσείο Μποτέρο, με 128 πίνακες και γλυπτά του Κολομβιανού διάσημου καλλιτέχνη και 83 έργα από τη συλλογή της οικογένειάς του (Μπρακ, Νταλί, Ρενουάρ, Σαγκάλ κ.ά.).

Κολομβία - εικόνα 5
Το τελεφερίκ είναι ο πιο εύκολος... δρόμος για το όρος Monserrate της Μπογκοτά

Ισπανικός αποικιοκρατικός ρυθμός, γαλλικός κλασικισμός, αμερικανικός εκλεκτικισμός και μοντερνισμός συνυπάρχουν αρχιτεκτονικά γύρω από την κεντρική πλατεία Plaza de Bolivar στην Candelaria. Στη Zona Rossa με τη νεοϋορκέζικη, τετραγωνισμένη ρυμοτομία, τα εμπορικά κέντρα, τις μπουτίκ, τα εστιατόρια και τα κλαμπ συγκεντρώνεται όλο το leisure chic της Μπογκοτά. Πρώτο σε προτιμήσεις το εστιατόριο «Criterion» και το ζαχαροπλαστείο «Rausch Patissier» των αδερφών Jorge και Marco Rausch, διάσημων chefs στη Λατινική Αμερική.

Κυριακή πρωί ακολουθούμε το trend: brunch στο «Club Colombia», διάσημο για τις empanadas του. Ο ιδιοκτήτης Harry Sasson μόλις μαθαίνει ότι είμαστε Έλληνες μας στολίζει με «διάσημες» ελληνικές λέξεις και μας συνοδεύει σε ένα gourmet circuit στα υπόλοιπα τέσσερα εστιατόριά του: «Harry’s Restaurant», «H. Sasson Wok & Satay Bar», «Balzac», «Harry’s Bakery». O Harry, Εβραίος της Συρίας στην καταγωγή, έμαθε την τέχνη της εστίασης στο Βανκούβερ θητεύοντας για χρόνια σε ελληνικό εστιατόριο –η ταραμοσαλάτα, η φέτα και οι ελιές Καλαμάτας δεν λείπουν από κανένα από τα εστιατόριά του– και είναι ο βασιλιάς της επώνυμης εξόδου στην Μπογκοτά.

Με το τελεφερίκ ανεβαίνουμε στην κορυφή του Monserrate (3.152 μέτρα), στο γαλλικό εστιατόριο «Casa San Isidro» για cocktail canelasso, μάνγκο με γαρίδες και μια αποχαιρετιστήρια βίστα της Μπογκοτά.

ΑΦΙΞΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ

Κολομβία - εικόνα 6
Η Τράπεζα της Κολομβίας χρηματοδοτεί όλα τα μουσεία, συμπεριλαμβανομένου και του Μουσείου Μποτέρο

Η Adriana, αδερφή της Marta, και ο σύζυγός της Guillermo μάς υποδέχονται με ελληνικές κουβέντες στο σπίτι τους, τη Villa Ludovica, στη Σάντα Μάρτα. Ο Guillermo δεν ξέχασε ποτέ τα ελληνικά που έμαθε ως φοιτητής το 1970, όταν μάζευε επί ένα τρίμηνο πορτοκάλια στο Άργος.

Αγαπημένος προορισμός διακοπών των Κολομβιανών, στο ανατολικό άκρο της Καραϊβικής, η Σάντα Μάρτα διεκδικεί τον τίτλο της παλαιότερης πόλης στην Κολομβία – οι κήποι με τα τεράστια δέντρα sheiba ηλικίας 500 ετών είναι αδιάψευστοι μάρτυρες. Ιδρύθηκε το 1525 από τους Ισπανούς κατακτητές με το χρυσάφι του περίφημου θησαυρού των Ινδιάνων Tayronas.

Κολομβία - εικόνα 7
Οι ντομάτες είναι αγαπημένο φρούτο των Ινδιάνων, και θα τις βρείτε σε πολλές ποικιλίες, χρώματα και γεύσεις

Μια ώρα οδικώς από τη Σάντα Μάρτα, το Εθνικό Πάρκο της Tayrona, πεδίο απαγωγών, ναρκωτικών και μαχών μεταξύ ακροδεξιών και μαρξιστικών ένοπλων ομάδων κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, είναι σήμερα ασφαλέστατο. Σαράντα πέντε λεπτά διαδρομή από το Canaveral, σημείο εισόδου στο πάρκο, με τζιπ ή ιππασία σε λασπώδη μονοπάτια, σε φέρνουν στην ακτή Arrecifes, την καλύτερη του πάρκου. Ξεκουραστείτε στο αναψυκτήριο και συνεχίστε είκοσι λεπτά πεζοπορίας, αριστερά στην παραλία, ανάμεσα σε ρυάκια και αμμώδεις λόφους για τη La Pisina, μια καταγάλανη ήρεμη παραλία προστατευμένη από κοράλλια, που οι Ινδιάνοι λάτρευαν ως ιερή· θυμίζει σκηνικό του «Lost». Αν αντέχετε, ανεβείτε στον αρχαιολογικό χώρο του Pueblito, για τα απομεινάρια των Ινδιάνων Kogui και τη συναρπαστική θέα στην Καραϊβική.

Από την Taganga, ένα μικρό ψαροχώρι 5 χλμ. ΒΑ της Σάντα Μάρτα, φτάνετε με βάρκα (ή 20 λεπτά περπάτημα στα βράχια) στην Playa Grande, μια παραλία με κρυστάλλινα νερά κι εξαιρετικό beach fingerfood: ceviche με γαρίδες, arepa (κολομβιάνικη τορτίγια), cocada (γλύκισμα από καρύδα και χυμό ζαχαροκάλαμου) κι εξωτικούς χυμούς sapote, tomata de arbol και lulo.

Το βράδυ, αφού δοκιμάσετε θαλασσινές γεύσεις στο «Donde Cucho», το καλύτερο εστιατόριο της περιοχής, χορέψτε cumbia (εθνικός χορός, ένα μείγμα ινδιάνικης τελετουργίας, αφρικανικής πλαστικότητας και αποικιακής πόζας) στο φοιτητοκρατούμενο «La Puerta», το τζαζίστικο «Son Tapas» στο ιστορικό κέντρο ή το after hours «El Garaje» στην Taganga.

ΚΑΡΧΗΔΟΝΑ Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ

Κολομβία - εικόνα 8
Η παραλία Magdalena στο Εθνικό Πάρκο Tayrona

Η ίδρυση της Καρταγένα το 1533 σήμανε την παρακμή της Σάντα Μάρτα. Απόρθητο φρούριο στην απόληξη ενός φυσικού λιμανιού, έγινε το κέντρο της ισπανικής κυριαρχίας. Εδώ έφερναν τους σκλάβους από την Αφρική, από εδώ έστελναν αγαθά και πλούτη στην Ισπανία. Η παλιά της πόλη, ανέγγιχτη μέχρι σήμερα, μετατρέπεται στο hippest secret της Λατινικής Αμερικής. Ρομαντικές περιηγήσεις με άμαξα στα δρομάκια και στις πλατείες με την πανέμορφη αραβοϊσπανική αρχιτεκτονική σάς αποζημιώνουν για τις μέτριες –είναι η αλήθεια– παραλίες.

Ο Gabriel Garcia Marquez περνά αρκετές εβδομάδες το χρόνο στην Καρχηδόνα – εδώ άλλωστε εμπνεύστηκε το βιβλίο του «Έρωτας στα χρόνια της χολέρας». Στο ξενοδοχείο «Sofitel Santa Clara» παίρνει το μοχίτο του και προτιμά στο εστιατόριο «La Vitrola» για τον αέρα Αβάνας και την κουζίνα του Estevenson Acevedo. Ο German Quintana, από τους καλύτερους σχεδιαστές μόδας της Κολομβίας, απολαμβάνει πλέον μόνιμα με το φίλο του την αλεγκρία της Καρταγένα. Το γεύμα στη χασιέντα τους εξελίσσεται σε νοσταλγικό ταξίδι στα ’60s, όταν ταξίδευαν first class στο Παρίσι και επέστρεφαν ένα μήνα μετά με όλο το French luxury στις βαλίτσες τους. Και σήμερα, πάντως, οι φίλες και πελάτισσές του στην Καρταγένα χρειάζονται πέντε διαφορετικές εμφανίσεις στη διάρκεια ενός 24ώρου! Και ενώ η μεσαία τάξη που μεσουρανεί στην Μπογκοτά αλληθωρίζει προς τις ΗΠΑ και η φτωχότερη της Σάντα Μάρτα ακολουθεί το Μεξικό, η αριστοκρατία που σταδιακά... αποσύρεται στην Καρταγένα έχει το βλέμμα πάντα στραμμένο στην Ευρώπη. Το νέο, exclusive πρόσωπο της Καρταγένα αντανακλάται έντονα σε δύο υπέροχες αρχοντικές κατοικίες που μετατράπηκαν σε ξενοδοχεία. Η Κολομβιανή Liliana Acosta και ο Γάλλος Thierry Forte έστησαν με post-colonial διάθεση το «La Passion» και ο Sergio Castano Gonzalez με τον φίλο του που αποφεύγει τις δημόσιες σχέσεις άνοιξαν το «Agua» με Cape Cod ατμόσφαιρα. Οι κοινωνικές διαφορές βέβαια καταρρίπτονται τη νύχτα με κουβανέζικες μελωδίες στο υπέροχο «Cafe Havana».

Την Bocagrande, τη νέα πόλη που απλώνεται έξω απ’ το φρούριο, μπορείτε και να την αγνοήσετε, ειδικά αν έχετε πάει στο Μαϊάμι...

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΗ ΖΟΥΓΚΛΑ

Κολομβία - εικόνα 9
Η πλατεία San Pedro Claver στην παλιά πόλη της Καρταγένα

Το αεροπλάνο προσγειώνεται στη ζούγκλα του Αμαζονίου, στο μικροσκοπικό αεροδρόμιο της Λετίσια, της μοναδικής πόλης της Κολομβίας στον Αμαζόνιο, η οποία ενώνεται στην ουσία με τη βραζιλιάνικη πόλη Ταμπατίνγκα. Δεν υπάρχουν διαβατήρια και έλεγχοι. Καταλαβαίνεις ότι βρίσκεσαι στην Κολομβία από τα δίκυκλα: οι Κολομβιανοί φορούν κράνος, οι Βραζιλιάνοι όχι. Στην απέναντι όχθη βρίσκεται το Περού, από το οποίο εισάγονται λαθραία εργάτες. Και ενώ η Ταμπατίνγκα είναι για τη Βραζιλία μια ξεχασμένη πόλη στη ζούγκλα, για την Κολομβία η Λετίσια είναι στρατηγικό σημείο, γιατί η πρόσβασή της στον Αμαζόνιο εκτείνεται σε μόλις 125 χλμ. Για τους Ινδιάνους, πάλι, ο Αμαζόνιος είναι ένας τόπος, τον οποίο λευκοί και αποικιοκράτες καταστρέφουν.

Κολομβία - εικόνα 10
Στη Zona Rossa συγκεντρώνεται καθημερινά η νεολαία της Μπογκοτά

Την επόμενη μέρα ανεβαίνουμε τον Αμαζόνιο με εξωλέμβιο ως τη... Macedonia! Η οικογένεια Macedo, όταν εκχριστιανίστηκαν και διάβασαν στην Καινή Διαθήκη τη λέξη Μακεδόνες, σκέφτηκαν ότι αναφερόταν σε αυτούς και μετονόμασαν το χωριό τους σε Μακεδονία. Τους εξηγούμε ότι ερχόμαστε από την πραγματική Μακεδονία, χαμογελούν και μας δείχνουν ένα πιθάρι με νεογέννητα κροκοδειλάκια που αργότερα θα γίνουν σούπα. Μαθαίνουμε τα πάντα, για χορούς, στολές, καλύβες, φυλακτά, φάρμακα από τα δέντρα της ζούγκλας και δοκιμάζουμε ινδιάνικη κουζίνα σε μπανανόφυλλα. Μας μιλούν για την ενδημική ανεργία, την προσπάθεια να φτιάξουν δικό τους πανεπιστήμιο και μας παρουσιάζουν το software εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών στο σχολείο. Είναι φτιαγμένο στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας!

Ο Αμαζόνιος είναι το μοναδικό ποτάμι στον κόσμο που η ροή του είναι ομαλή, χωρίς πλημμύρες και η διάπλευσή του απρόσκοπτη. Με το πλοιάριο της γραμμής κατεβαίνουμε για ημερήσια βόλτα στο λιμάνι Μπένζαμιν Κονσταντίν στη Βραζιλία, παρέα με αυτόχθονες Ινδιάνους. Στην επιστροφή προς Λετίσια ένα κοπάδι ροζ δελφίνια μάς χαιρετά.

Τελευταίο βράδυ ο Alvaro, στο σπίτι του οποίου έχουμε νοικιάσει δωμάτια, μας αποχαιρετά με μπάρμπεκιου στον κήπο. Η καϊπιρίνια ανοίγει τη διάθεση για συζήτηση. Το 1989 εξαρθρώθηκε στη Λετίσια, μας λέει, ένα μεγάλο δίκτυο διακίνησης κοκαΐνης. Επικεφαλής ήταν ο Ελληνοαμερικανός Micke Tsalickis. Το πρωί της αναχώρησης, ο Alvaro μάς ενημερώνει ότι ένα ανακόντα χτύπησε τη βάρκα ενός γείτονα κι εκείνος για να του ξεφύγει έμεινε όλο το βράδυ πάνω σε ένα δέντρο. Δεν έχω περάσει πιο συναρπαστικές διακοπές στη ζωή μου...

ΚΟΛΟΜΒΙΑ KNOW HOW

Κολομβία - εικόνα 11
Κλασική εικόνα Καραϊβικής στις βόρειες ακτές της Κολομβίας

Πώς θα πάτε

Απευθείας καθημερινές πτήσεις για Μπογκοτά με Air France, Avianca και Iberia από Παρίσι και Μαδρίτη. Στην τιμή περιλαμβάνεται επιπλέον μία διαδρομή από Μπογκοτά προς Σάντα Μάρτα ή Καρταγένα. Το δρομολόγιο Μπογκοτά-Λετίσια εκτελείται μόνο από την AeroRepublica (www.aerorepublica.com) – φροντίστε έγκαιρα για θέσεις. Η διαδρομή Σάντα Μάρτα-Καρταγένα γίνεται με μικρά λεωφορεία. Η εταιρεία Mar Sol είναι από τις πιο έγκυρες (www.transportesmarsolsa.com).

Κολομβία - εικόνα 12
Η πανέμορφη πισίνα στην ταράτσα του ξενοδοχείου «La Passion» έχει την καλύτερη θέα στην πόλη της Καρταγένα

Πού να μείνετε


Μπογκοτά
Hotel Casa Medina (Carrera 7a, No 69A-22, +57 (1) 3257940, www.hotelescharleston.com) Υπέροχο αποικιοκρατικό κτίριο με νότες μοντέρνου design, μαγευτικές σουίτες και εξαιρετικό εστιατόριο με μπουαζερί.Hamilton Court (Carrera 14, No 81-20, www.ghlhoteles.com) Στην καρδιά της Zona Rossa, σας απαλλάσσει από το άγχος των ταξί. Άνετα δωμάτια, πολύ καλό σέρβις, εξαιρετικό πρωινό.

Hotel de la Opera (www.hotelopera.com) Ατμοσφαιρικό boutique hotel στην La Candelaria.

Σάντα Μάρτα


Imperial Caribe Hotel (Calle 17, No 3-96, +57 (5) 4211556) Στην καρδιά του ιστορικού κέντρου.

Santorini Hotel (Carrera 2, No 3-93) Καινούργιο ξενοδοχείο στην ήσυχη παραλία Bello Horizonte, 15 λεπτά με ταξί από την πόλη.

Hotel La Sierra (Carrera 1, www.hotelasierra.com) Το καλύτερο ξενοδοχείο στη δημοφιλή παραλία El Rodadero.



Καρταγένα

Hotel La Passion (Calle Estanco del Tabaco, No 35-81, +57 (5) 6648605, www.lapassionhotel.com) Απίθανη διακόσμηση,

πισίνα με μοναδική θέα στην

ταράτσα.

Sofitel Santa Clara (Carerra 8, No 39-29, Calle del Torno, +57 (5) 6504700, www.sofitel.com) Υπέροχο lobby-χασιέντα και σούπερ κοκτέιλ. Charleston Cartagena (Claustro de Santa Teresa, Carrera 3a, No 31-23, www.hoteles-charleston.com) Μεγάλο ξενοδοχείο, ευτυχώς όχι μαζικό, με ωραίο spa.



Λετίσια

Hotel La Frontera (Carrera 11, No 6-106, +57 333928950)

Το καλύτερο ξενοδοχείο με το μοναδικό καλό εστιατόριο της περιοχής.

Hotel Casa Selva (www.casaselvahotel.com) Εξαιρετικά μπανγκαλόους στην όχθη του Αμαζονίου στο Puerto Narino, μέσα στη ζούγκλα. Επικοινωνία με Λετίσια μόνο με πλοιάριο.

Ο Alvaro Gomez Suarez (Calle 121, No 70A-23, +57 (8) 5927491, algosu@yahoo.com)

διαθέτει δύο σπαρτιατικά δωμάτια, αλλά ετοιμάζει εξαιρετικό πρωινό και απίθανα κοκτέιλ.

Κολομβία - εικόνα 13
Οι στάσεις στους δρόμους της Καρταγένα έχουν πάντα δροσερή γεύση και έντονο χρώμα

Πού να φάτε



Μπογκοτά
Casa San Isidro (Cerro de Monserrate, +57 (1) 2819309) Πολύ καλή λίστα κρασιών, απαραίτητη η κράτηση.Criterion (Calle, 69A, No 5-75, +57 (1) 3101377, www.criterion.com.co) Το πιο hot εστιατόριο αυτή τη στιγμή στην Μπογκοτά.

Club Colombia (Av. 82, No 9-11, +57 (1) 3210704)

Harry’s Restaurant (Calle 70, No 5-57, +57 (1) 3213940)

H. Sasson Wok & Satay Bar (Calle 83, No 12-49, +57 (1) 6164520)

Balzac (Calle 83, No 12-19,

+57 (1) 6105210)Harry’s Bakery (Cra 6, No 69A-34, +57 (1) 3491164)

Rausch Patissier (Calle 70,

No. 6-37, +57 (1) 3131195)



Σάντα Μάρτα
Donde Cucho (Calle 19, No 2-17, +57 (5) 4210861)

La Puerta (Calle 17, No 2-29, Τρ.-Σάβ.)

Son Tapas (Calle 20, No 3-10, +57 (5) 4312794)



Καρταγένα

San Piedro (Ciudad Amurallada Plaza San Pedro Claver, No 30-11, +57 (5) 6645121) Πολύ καλή τοπική κουζίνα σε τροπική ατμόσφαιρα.

La Vitrola (Calle de Baloco, No 2-01, +57 (5) 6600711).

Cafe Havana (Calle Media Luna & Calle del Guerrero, +57 3106102324, www.cafehavanacartagena.com).



Sightseeing

Museo del Oro (Calle 16, No 5-41 Piso 7, + 57 (1) 3431720, http://www.banrep.gov.co/museo/eng/home.htm) Ωράριο λειτουργίας: Τρ.-Σάβ. 9 π.μ.-6 μ.μ., Κυριακή και αργίες 10 π.μ.-4 μ.μ. Είσοδος 3.000 πέσος.

Museo Botero (Calle 11, No 4-41) Ωράριο λειτουργίας: Δευτ.-Σάβ. 9 π.μ.-7 μ.μ., Κυριακή και αργίες 10 π.μ.-5 μ.μ. Είσοδος δωρεάν.

Tayrona National Park Αναχώρηση με mini bus από τη Σάντα Μάρτα. Είσοδος 23.000 πέσος, Κανάβεραλ-Arrecifes με άλογο 18.000 πέσος.

Κολομβία - εικόνα 14
Μπουαζερί σε έντονο κόκκινο στο «Club Colombia» στην Μπογκοτά

Shopping


Αιώρες από τη Λετίσια (οι καλύτερες στον κόσμο), εξαιρετικά ινδιάνικα accessories σε πολύ φτηνές τιμές και μοτσίλες (μικρά ταγάρια φτιαγμένα από λινάρι εξαιρετικά πρακτικά) από Σάντα Μάρτα.

Επώνυμο shopping στην Μπογκοτά: δερμάτινες δημιουργίες Julia de Rodriguez (www.juliaderodriguez.com), pret-a-couture Alvaro Reyes (Calle 70A, No 5-81). Πολύ καλοί δημιουργοί είναι επίσης η Lina Cantillo, η Amelia Toro και ο Hernan Zahar στην Avenida 82.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.