Culture Prague

Η Μαρία Κρύου ξαναπερπατά στα στενά της Πράγας, γυρίζει την πόλη με jazz boat αλλά και... ηλεκτροκίνητο πατίνι και μας δίνει τα απαραίτητα βήματα για ένα ιντελεκτουέλ weekend σε jazz, αλλά και r&b ρυθμούς.

Culture Prague

Η Μαρία Κρύου ξαναπερπατά στα στενά της Πράγας, γυρίζει την πόλη με jazz boat αλλά και... ηλεκτροκίνητο πατίνι και μας δίνει τα απαραίτητα βήματα για ένα ιντελεκτουέλ weekend σε jazz, αλλά και r&b ρυθμούς.

Culture Prague - εικόνα 1
Ο Μολδάβας και οι γέφυρές του, σήμα κατατεθέν της πόλης

01 All that jazz Η ωραιότερη πόλη της Κεντρικής Ευρώπης αγαπά τους ρυθμούς της τζαζ μουσικής κι έχει κρυμμένα στέκια. Το «Reduta» (Narodni 20, Stare Mesto, www.redutajazzclub.cz) είναι από τους πρωταγωνιστές της τζαζ σκηνής της πόλης. Must στέκι είναι και το «AghaRΤΑ» (Zelesna 16, Stare Mesto, www.agharta.cz). Οι ιδιοκτήτες του, αποτίοντας τιμή στο Miles Davis, έδωσαν στο κλαμπ τους το όνομα ενός από τους δίσκου του μεγάλου jazzman. Επισκεφθείτε οπωσδήποτε και το ενημερωμένο δισκοπωλείο του. Στο «U Stare Pani» (Michalska 9, Stare Mesto, www.jazzlounge.cz) μπορείτε να συνοδεύσετε το ποτό σας με τσέχικα πιάτα.

Culture Prague - εικόνα 2
Το «U Stare Pani», από τα πιο φημισμένα jazz clubs της πόλης

02 Music boat Είναι ο πιο ρομαντικός τρόπος για να δείτε την πόλη που κόβει στη μέση ο ποταμός Μολδάβας. Το «Jazz boat» (www.jazzboat.cz) ξεκινά κάτω από τη γέφυρα του Καρόλου. Μέσα από το καραβάκι θα απολαύσετε τη θέα στο κάστρο Hradcany, υπό τους ήχους των πιο groovy ντόπιων μουσικών, πίνοντας ένα ποτό.

Culture Prague - εικόνα 3
Το graffiti της οδού Velkoprevorske με την προσωπογραφία του John Lennon

03 Kυβιστική Πράγα Μια πόλη-μωσαϊκό αρχιτεκτονικών στιλ. Σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο σου αποκαλύπτεται και μια διαφορετική εικόνα, αναγεννησιακή, γοτθική, ροκοκό... Εμείς κολλήσαμε με την κυβιστική αρχιτεκτονική. Κάντε μια βόλτα από το «Σπίτι της Μαύρης Μαντόνας» (Celetna 34, Stare Mesto, www.cmvu.cz), δημιούργημα του Τσέχου αρχιτέκτονα Josef Gocar, το οποίο το 1994 μετατράπηκε σε Μουσείο Καλών Τεχνών. Στους ορόφους του θα δείτε δείγματα της κυβιστικής σχολής της πόλης, πίνακες, γλυπτά και έπιπλα Τσέχων καλλιτεχνών όπως οι Josef Gocar, Vlatislav Hofman, Josef Chochol. Αξίζει να αγοράσετε ένα βιβλίο από το ψαγμένο βιβλιοπωλείο του ισογείου και να απολαύσετε ένα ρόφημα στο art deco «Grand Cafe Orient».

Culture Prague - εικόνα 4
Η εντυπωσιακή πρόσοψη του «Ηotel Pariz»

04 Δίπλα στο ποτάμι Απομακρυνθείτε λίγο από την κοσμοσυρροή της γέφυρας του Καρόλου και κατεβείτε τα σκαλάκια ή τον κατηφορικό δρόμο που οδηγούν στο πανέμορφο νησάκι Kampa. Περπατήστε δίπλα στο ποτάμι και αναζητήστε το μεγάλο graffiti της οδού Velkoprevorske, το οποίο είναι αφιερωμένο στον Τζον Λένον, σύμβολο ελευθερίας για πολλούς νέους την εποχή του κομμουνιστικού καθεστώτος. Ο τοίχος είναι γεμάτος στίχους, αφιερώσεις και προσωπογραφίες του Λένον και κάθε επισκέπτης γράφει τη δική του ευχή. Στο Kampa αξίζει να κάνετε ακόμα δύο στάσεις: στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (U Sovonych Mlynu 2, Mala Strana, www.museumkampa.cz) και στο στιλάτο εστιατόριο «Kampa Park» (Na Kampa 8b, Mala Strana, www.kampapark.com) για να δοκιμάσετε φρέσκα θαλασσινά σε μια βεράντα που ακουμπά στην όχθη του Μολδάβα.

Culture Prague - εικόνα 5
Το αίθριο του Εθνικού Θεάτρου της Πράγας

05 High tech ξενάγηση Δείτε την πόλη ξεκούραστα με δίτροχα. Η εταιρεία On Segway. αναλαμβάνει να σας ξεναγήσει όλες τις εποχές του χρόνου (+420775588588, PragueOnSegway.com).

Culture Prague - εικόνα 6
Οι δρόμοι γεμίζουν πλανόδιους μουσικούς τις ημέρες του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ της Άνοιξης

06 Η καλύτερη θέα Πανοραμικές βίστες της πόλης προσφέρουν ο αστρονομικός πύργος Klementium (Krizovnicka 190, www.klementinum.com) και ο Zizkov TV Tower (Mahlerovy sady 1, www.tower.cz). Το καταπράσινο πάρκο Πετρίν, όμως, στην αριστερή όχθη του Μολδάβα, είναι το αγαπημένο μας, όπως και όλων των κατοίκων της Πράγας, οι οποίοι έρχονται εδώ για να παίξουν με τα σκυλιά τους, μόνοι για να διαβάσουν ή και με παρέα για να κάνουν πικνίκ. Αγοράστε καφέ και τάρτα από το «Au Gourmand» (Dlouha 10) στη Stare Mesto και ξεκινήστε τη βόλτα.

Culture Prague - εικόνα 7
Τέχνη στους δρόμους της πόλης

07 Οι «Τέσσερις εποχές» του Μούχα και του Σμέτανα Δύο καλλιτέχνες, ο ζωγράφος Αλφόνσο Μούχα και ο συνθέτης Μπέντριχ Σμέτανα είναι απόλυτα συνδεδεμένοι με την τσέχικη κουλτούρα. Δεν υπάρχει λάτρης της art nouveau που να μη θαυμάζει τον Μούχα. Θαυμάστε το στιλ του στο Μουσείο Μούχα (Panska 7, Nove Mesto). Ένα από τα πιο όμορφα έργα του είναι οι «Τέσσερις Εποχές», που μιλούν στην καρδιά των Τσέχων όπως και ο μελωδίες του Μπέντριχ Σμέτανα. Το μουσείο του γνωστού συνθέτη (Novotneho lavka 1, www.nm.cz) δεν θα μπορούσε να βρίσκεται αλλού παρά δίπλα στον Μολδάβα, που τον ενέπνευσε να γράψει το υπέροχο συμφωνικό ποίημα «Vlata» (Μολδάβας), το δεύτερο από τα έξι της συλλογής «Ma vlast» («Η χώρα μου»). Ακούγοντας τις μελωδίες, θα νιώσετε πως η άνοιξη είναι η εποχή της Πράγας!

Culture Prague - εικόνα 8
Βόλτα με βαρκάκι στον Μολδάβα

08 Στα βήματα του Κάφκα Ένα σημείο που μαρτυρά την ιδιαίτερη σχέση του Φραντς Κάφκα με την πόλη είναι το cafe του «Grand Hotel Evropa». Εκεί, το 1912 ο Κάφκα διάβασε το μυθιστόρημα «Η Δίκη». Το Evropa παραμένει φιλολογικό στέκι διασήμων ανθρώπων του πνεύματος όπως είναι ο Μίλαν Κούντερα και ο Μίλος Φόρμαν. Αν δεν πιείτε καφέ εδώ, κρατήστε την όρεξή σας για μετά, αφού επισκεφθείτε το Μουσείο Κάφκα (Hergetova Cihelna 2b, Mala Strana, www.kafkamuseum.cz) και ξεναγηθείτε στα μονοπάτια της ζωής του Τσέχου λογοτέχνη. Ακριβώς απέναντι από το μουσείο θα βρείτε ένα εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο αλλά κι ένα συμπαθέστατο cafe.

Culture Prague - εικόνα 9
Πρωτότυπη ξενάγηση στην Παλιά Πόλη με αυτοκίνητα αντίκες

09 Βασιλική εμπειρiα Κάντε δώρο στον εαυτό σας εισιτήρια για τα θεωρεία του Εθνικού Θεάτρου της Πράγας (Narodni 2, Stare Mesto, www.narodni-divadlo.cz) για παραστάσεις θεάτρου, όπερας ή μπαλέτου. After theatre, κλείστε τραπέζι στο εστιατόριο «Zharada v Opere», το οποίο έχει επιμεληθεί διακοσμητικά η Τσέχα σχεδιάστρια Bara Skarpilovna (Legerova 75, Stare Mesto, www.zahradavopere.cz). Αν πάλι είστε φίλοι της κλασικής μουσικής, κλείστε θέση για το Rudolfinum (Namesti Jana Palacha, Josefov, www.czechphilharmonic.cz), το επίσημο σπίτι της Τσέχικης Φιλαρμονικής Ορχήστρας.

Culture Prague - εικόνα 10
Από αριστερά και δεξιόστροφα Το «Grand Hotel Majestic Plaza» στη Stare Mesto, στην καρδιά της Πράγας

10 Μαύρο θέατρο Το ιδιαίτερο αυτό είδος θεάτρου που γεννήθηκε στην Πράγα έχει αναγάγει την ψευδαίσθηση σε τέχνη. Τα Image Theatre, National Black Light Theatre και Jiri Srnec Black Light Theatre Of Prague είναι οι πιο δημοφιλείς καλλιτεχνικές ομάδες μαύρου θεάτρου που δραστηριοποιούνται στην πόλη.

Culture Prague - εικόνα 11
Καφές και σνακ στον ήλιο, στην κεντρική πλατεία της Παλιά Πόλης

11 Choco-stories Σ’ έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους της Παλιάς Πόλης, στην οδό Celetna 10, κοντά στο αριστουργηματικό Αστρονομικό Ρολόι, οι εραστές των γλυκών και της σοκολάτας κάνουν στάση στο «Viva Praha» για να δοκιμάσουν τις υπέροχες σοκολάτες Belcolade. Στην είσοδο του καταστήματος θα δείτε τους ζαχαροπλάστες να φτιάχνουν πολύχρωμα γλυκά, ενώ στο πίσω μέρος υπάρχει ένα μικρό πωλητήριο με σκεύη για να φτιάχνετε ή να φορμάρετε σοκολάτα, βιβλία και άλλα σοκολατογκατζετάκια.

Culture Prague - εικόνα 12
Το μπαρ του «Icon» ακολουθεί τη μοντέρνα αισθητική του ξενοδοχείου

12 Όταν η γεύση γίνεται τέχνη Η κουζίνα στην Πράγα έχει τη στιβαρότητα και την πολυπλοκότητα της τσέχικης κουλτούρας. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα εστιατόρια της πόλης είναι το «Boheme Bourgeoise» (Ηastalska 18, Josefov, www.ladegustation.cz) που προτείνει τρία μενού: συνταγές του 18ου αιώνα, γαλλικά και ιταλικά πιάτα και πολυεθνικές γεύσεις. Το «Allegro» του «Four Seasons Hotel» (Veleslavinova 2, Stare Mesto, www.foursesons.com) αναμειγνύει τσεχική και μεσογειακή κουζίνα. Καθίστε στην ταράτσα για να έχετε θέα σε όλη την πόλη. Ανάλογη θέα έχει και το «Bellevue» (Smetanovo nabrezi 18m Stare Mesto), όπου η σούπα ανάγεται σε τέχνη.

Culture Prague - εικόνα 13
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Dox

13 Πράγα after Το καλύτερο after είναι το «Le Clan» (Balbinova 23). Αν σας αρέσει η house και η electronica, προτιμήστε το «Studio 54» (Hybernska 38, Nove Mesto).

14 Άνοιξη της μουσικής Το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ της Άνοιξης είναι μεγάλο πολιτιστικό γεγονός για όλη την Τσεχία. Κάθε χρόνο την άνοιξη, συμφωνικές ορχήστρες και σύνολα μουσικής δωματίου δίνουν συναυλίες παντού: από το Rudolfinum και το Εθνικό Θέατρο, μέχρι το Prague Congress Center, την Εκκλησία της Παναγίας Tyn κ.ά.

Culture Prague - εικόνα 14
Το Μουσείο Franz Kafka

15 Ξενοδοχεία με άποψη Το «Hotel Pariz» στεγάζεται σε ένα νεο-γοτθικής έμπνευσης κτίριο του 1904. Το μοναδικό αρχιτεκτονικό του περίβλημα κρύβει ανάλογο περιεχόμενο: ξύλο και μάρμαρο, αντίκες, βαρύτιμα υφάσματα.Το φημισμένο του «Cafe de Paris» είναι το καλύτερο σημείο για να πιείτε καφέ ή τσάι (www.hotel-paris.cz). Πιο μοντέρνας αντίληψης είναι το «Icon» (www.iconhotel.eu) με hi-tech παροχές και ένα πολύ καλό ταϊλανδέζικο spa, το Zen Asian Wellbeing. Φιλόξενο city hotel, το «Grand Hotel Majestic Plaza» (www.hotel-grandmajestic.cz) έχει το ατού να βρίσκεται πολύ κοντά στη Stare Mesto, στην καρδιά της Πράγας. 16 Στην εβραϊκή γειτονιά Στο Josefov, την περιοχή βόρεια της Βασιλικής Οδού και της Παλιάς Πόλης, χτυπούσε η καρδιά της άλλοτε σημαντικής εβραϊκής κοινότητας της Κεντρικής Ευρώπης. Αξίζει να την περπατήσετε για να ανακαλύψετε καταστήματα σύγχρονων σχεδιαστών, cafes και εναλλακτικά μπαράκια και κλαμπ όπως το «Roxy» (Dlouha 33), που φέρνει διάσημους DJs, και το «Zero» (Dusni 8, www.myspace.com/zeroprague), που αγαπά την ηλεκτρονική και την drum’n’bass μουσική και σερβίρει πάνω από εκατό διαφορετικά κοκτέιλ. 17 Art Βοhemia Αν σας ενδιαφέρει η σύγχρονη τέχνη, επισκεφθείτε το Κέντρο Dox (Poupetova 1, www.doxprague.org), σημείο αναφοράς για τους ανήσυχους καλλιτέχνες της πόλης. Αυτήν την εποχή φιλοξενεί δύο εκθέσεις για το «Chelsea Hotel», ξενοδοχείο-ορόσημο των δεκαετιών ’50, ’60, ’70 και τόπο συνάντησης καλλιτεχνών («Chelsea Hotel: Φαντάσματα της Βοημίας» και «Inside the Chelsea Hotel»). Ευχαριστούμε τις τσέχικες αερογραμμές CSA (www.czechairlines.com) και τον Ταξιδιωτικό Οργανισμό της Τσεχίας (www.czechtourism.com) για τη βοήθειά τους στην πραγματοποίηση του ταξιδιού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
19/04/2024

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.