Kωνσταντινούπολη

Η Δέσποινα Ζευκιλή επιλέγει 10+1 εμπειρίες για να απολαύσετε όπως οι ντόπιοι το σύγχρονο πρόσωπο της φετινής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Kωνσταντινούπολη

Η Δέσποινα Ζευκιλή επιλέγει 10+1 εμπειρίες για να απολαύσετε όπως οι ντόπιοι το σύγχρονο πρόσωπο της φετινής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Kωνσταντινούπολη - εικόνα 1

Αυτοκρατορική μητρόπολη, avant-garde και design πρωτεύουσα, σταυροδρόμι πολιτισμών... Δίπλα στα παλιά κλισέ για την Κωνσταντινούπολη, προστίθενται διαρκώς νέα, τα οποία προσπαθούν να περιγράψουν το όντως μοναδικό χαρμάνι μιας πόλης όπου οι πιο απίθανες εικόνες διαδέχονται η μία την άλλη σε απόσταση λίγων βημάτων: πλανόδιοι μεταλλοτεχνίτες και stands που στύβουν επιτόπου χυμό ρόδι δίπλα σε arty bars τα οποία θα ζήλευε και το Βερολίνο, αρχιτεκτονικά και design γραφεία σε τέλεια ανακαινισμένα ιστορικά κτίρια. Τη μία κάνεις shopping σε προχωρημένα concept stores και την άλλη, ακολουθώντας τις οδηγίες ενός πωλητή του Μεγάλου Παζαριού, βρίσκεσαι σε μια γειτονιά με χωματόδρομους που μοιάζει βγαλμένη από τη δεκαετία του ’50, με εργαστήρια που φτιάχνουν χειροποίητα μαχαίρια και τα πιο λαχταριστά πεϊνιρλί. Όσο κι αν οι πολυεθνικές δημιουργούν μια εικόνα όμοια με άλλων μεγαλουπόλεων με τη διαρκή εξάπλωση των μαζικών επώνυμων brands (η διαφορά από χρόνο σε χρόνο είναι εμφανής, όπως αντίστοιχα και η διαρκής εξάπλωση των τούρκικων σημαιών σε κάθε σημείο της πόλης), η Κωνσταντινούπολη –σε αντίθεση με την Αθήνα για παράδειγμα– έχει το δικό της τρόπο να χωνεύει το «διεθνές στιλ» μέσα από ένα τοπικό ιδίωμα. Κάθε επίσκεψη εδώ είναι ακόμη μία εμπειρία. Σημειώστε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας όλη τη χρονιά θα τρέχουν διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις (από τη δημιουργία του Μουσείου Αθωότητας, εμπνευσμένου από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Ορχάν Παμούκ, μέχρι εκθέσεις για την ιστορία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και από Φεστιβάλ Χορού μέχρι συναυλία των U2), οι οποίες θα κορυφωθούν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο (περισσότερα στο www.istanbul2010.org).

Kωνσταντινούπολη - εικόνα 2

01 Μπορεί ο πεζόδρομος της Istiklal να έχει χάσει κάτι από τη γοητεία του καθώς τα branches των πολυεθνικών εξαφανίζουν τα cult μπουγατσάδικα και η κοσμοπλημμύρα μεγαλώνει, στο τέρμα του όμως, στο Tunnel, θα βρείτε μια σούπερ γειτονιά διασκέδασης με μοντέρνο τοπικό χρώμα (δοκιμάστε το bistrot «Parantez»).

Kωνσταντινούπολη - εικόνα 3

02 Tο πιο μοδάτο club-restaurant είναι το «360», στην ταράτσα ενός art nouveau κτιρίου, στον πεζόδρομο της Istiklal στο Taksim. Η θέα είναι όντως 360 μοιρών, η κουζίνα (τούρκικη και διεθνής) αυτο-ορίζεται fun (αν και δεν αποτελεί από μόνη της λόγο για να το επισκεφθείτε) και αργά μεταμορφώνεται σε club (www.360istanbul.com).

Kωνσταντινούπολη - εικόνα 4

03 Η La Poupee... της Κωνσταντινούπολης είναι η Bahar Korcan. Στην ατμοσφαιρική boutique τής ανερχόμενης σχεδιάστριας μόδας στην μποέμ, μοδάτη συνοικία Tunel Beyoglou, ανάμεσα σε μοντέρνα deli-cafes και παλιά μπαρμπέρικα, θα βρείτε αέρινες girly δημιουργίες με αναφορές στην οθωμανική παράδοση και την Ανατολή γενικά (www.baharkorcan.org).

Kωνσταντινούπολη - εικόνα 5

04 Εγγυημένη πρόταση για σούπερ πρωινά αλλά και comfort food ή ποτό, σχεδόν σε όποιο σημείο της Κωνσταντινούπολης κι αν βρίσκεστε, είναι τα cafes της αλυσίδας «The House Cafe», τα οποία συνδυάζουν το μοντέρνο design με την casual chic ατμόσφαιρα. Ένα branch στην Αθήνα παρακαλώ (www.thehousecafe.com.tr)...

Kωνσταντινούπολη - εικόνα 6

05 Η πόλη δεν στερείται design ξενοδοχείων. Δύο από τις καλύτερες επιλογές στο είδος είναι, βέβαια, το πρώτο «W» της Ευρώπης (φωτό), σ’ ένα συγκρότημα 70 αναστυλωμένων ιστορικών οθωμανικών κατοικιών (www.starwoodhotels.com), και το πιο boutique, αλλά εξίσου hip «Witt Istanbul Suites» στην ήσυχη, μποέμ γειτονιά Cihangir (www.wittistanbul.com).

Kωνσταντινούπολη - εικόνα 7

06 Στο μεγάλο παζάρι θα πάτε σίγουρα, έστω και για χάζι ή για street food. Σημειώστε, μάλιστα, και μια εγγυημένη διεύθυνση για shopping που αξίζει: στο Egin Tekstil θα βρείτε υπέροχες και ιδιαίτερα value for money πετσέτες χαμάμ, σε περίεργα σχέδια. Είναι ό,τι πρέπει για δώρο ή για το νησιώτικο εξοχικό σας (www.egintekstil.com).

Kωνσταντινούπολη - εικόνα 8

07 Το bar-restaurant «Angelique», σχεδιασμένο από το δίδυμο Autoban και βραβευμένο από το περιοδικό «Wallpaper» ως το πιο ντιζαϊνάτο εστιατόριο της χρονιάς, αποτελεί ατμοσφαιρική πρόταση για δείπνο με θέα στον Βόσπορο. Σερβίρει διεθνείς και τοπικές γεύσεις και διαθέτει lounge bar και club (www.istanbuldoors.com).

Kωνσταντινούπολη - εικόνα 9

08 Η εμπειρία ενός αυθεντικού χαμάμ είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να προσφέρετε στον εαυτό σας ακόμη κι αν κινηθείτε εκτός των κλασικών επιλογών. Το ιστορικό Cagalogluhamami, σε απόσταση περιπάτου από την Αγία Σοφία, είναι μια tourist friendly, αλλά τελικά όχι τουριστική πρόταση.

Kωνσταντινούπολη - εικόνα 10

09 Μια Κυριακή στο Ortakoy είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να ζήσετε τον παλμό της Κωνσταντινούπολης όπως οι ντόπιοι. Πρόκειται για ένα προάστιο στον Βόσπορο, όπου θα πάτε με μια 15λεπτη βόλτα με ταξί ή λεωφορείο από το κέντρο. Μπλεχτείτε με τις παρέες νέων στο παζάρι, απολαύστε street food με θέα στη σύγχρονη αυτοκινητογέφυρα του Βοσπόρου, παίξτε rami στα καφενεία. Άλλη μία όμορφη βόλτα με την οποία θα πάρετε μια γεύση από την ασιατική πλευρά της πόλης είναι να περάσετε ένα βράδυ με το βαρκάκι από το Karakoy στο Kadikoy, μια πολύ ζωντανή νεανική γειτονιά με arty χρώμα και πολύ ωραία μπαράκια κι εστιατόρια.

Kωνσταντινούπολη - εικόνα 11

10 Στο Νισάντασι, την Κηφισιά της Κωνσταντινούπολης, πέρα από τα μαγαζιά των επώνυμων οίκων, θα βρείτε ιδιαίτερες shopping επιλογές όπως η μπουτίκ Midnight Express (Kadirgalar Cad., Acik Hava Apt.), με ανερχόμενους Τούρκους σχεδιαστές κι εκλεκτικές επιλογές από διεθνείς designers, και το concept store Beymen Blender (www.beyemen.com), όπου στεγάζεται και το μίνιμαλ steak house «Dukkan». Μετά το shopping δοκιμάστε την πολύ ζωντανή μοντέρνα πιτσαρία «Zazie» με ναπολιτάνο πιτσαγιόλο (www.zazie.com.tr).

Kωνσταντινούπολη - εικόνα 12

11 Για ένα ήσυχο γεύμα μοντέρνας τουρκικής κουζίνας με θέα στον Βόσπορο, σε άψογο ντιζάιν σκηνικό που θα ζήλευε και σκανδιναβική μητρόπολη, τo «Muzedechanga» είναι το εστιατόριό σας· στους υπέροχους κήπους του ιδιωτικού μουσείου Sakip Sabanci (www.changa-istanbul.com).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.