Κτήμα «Ευμέλια»

Μεγαλωμένος στην Αμερική, με μακρινή καταγωγή από τη Λακωνία, ο Φραγκίσκος Καρέλας μιλά στη Βούλα Ακριβάκη για τη φιλοσοφία του Αγροτουριστικού Κτήματος «Ευμέλια» στις Γούβες Λακωνίας και το στοίχημα του πράσινου τουρισμού.

Κτήμα «Ευμέλια»

Μεγαλωμένος στην Αμερική, με μακρινή καταγωγή από τη Λακωνία, ο Φραγκίσκος Καρέλας μιλά στη Βούλα Ακριβάκη για τη φιλοσοφία του Αγροτουριστικού Κτήματος «Ευμέλια» στις Γούβες Λακωνίας και το στοίχημα του πράσινου τουρισμού.

Κτήμα «Ευμέλια» - εικόνα 1

Η ιδέα για το «Ευμέλια» προέκυψε όταν σ’ ένα ταξίδι για οικογενειακούς λόγους επισκέφθηκα την περιοχή και το κτήμα. Ήθελα αρχικά να κάνω ένα βιολογικό αγρόκτημα για την παραγωγή βιολογικού ελαιόλαδου. Η ιδέα του ξενώνα ήρθε αργότερα. Με ενδιέφερε πάντα ο αγροτουρισμός και η περιβαλλοντική τεχνολογία. Επίσης, ήθελα αυτό που θα φτιάξω να είναι «ηθικό», να αποφεύγει όσο το δυνατόν περισσότερο τη χημεία. Ήθελα να δημιουργήσω ένα διαφορετικό παράδειγμα ανάπτυξης, καθώς πιστεύω ότι το υπάρχον έχει φτάσει σε τέλμα.

Κτήμα «Ευμέλια» - εικόνα 2

Η φιλοσοφία του «Ευμέλια» είναι το διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης της ζωής. Πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε με τη φύση. Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να συμμετέχει στο κομμάτι των εργασιών του κτήματος. Να μαζέψει ελιές, να μάθει –αυτό είναι στα άμεσα σχέδια– να ξεχωρίζει τα βότανα. Κυρίως τα παιδιά των πόλεων είναι σημαντικό να μπορούν να έχουν άμεση επαφή με τη φύση. Ακόμη, στα μελλοντικά σχέδιά μας είναι να γίνονται μαθήματα τάι τσι, γιόγκα, σεμινάρια εναλλακτικής ιατρικής, φιλοσοφίας και φωτογραφίας. Το καλοκαίρι θα γίνονται στο roof top του κεντρικού κτιρίου προβολές ντοκιμαντέρ με θέμα τη φύση και το περιβάλλον. Το «Ευμέλια» απευθύνεται σε νέα ζευγάρια και οικογένειες με οικολογικές ανησυχίες αλλά και σε ανθρώπους που θέλουν απομόνωση και ηρεμία για να συγκεντρωθούν και να δημιουργήσουν, να ζωγραφίσουν ή να συγγράψουν. Το «Ευμέλια» είναι ένας χώρος ελευθερίας, όπου ο καθένας παίρνει αυτό που χρειάζεται. Για όσους θέλουν να συνδυάσουν τη χαλάρωση με εκδρομές, η Μονεμβασιά και το Γύθειο βρίσκονται σε απόσταση μισής ώρας. Πολύ ενδιαφέρον είναι και το Δέλτα του Ευρώτα, περιοχή Natura, καθώς εκεί αφήνουν τα αβγά τους οι χελώνες Caretta caretta. Εδώ θα βρείτε ακόμα πολλές βυζαντινές εκκλησίες, μονοπάτια και διαδρομές για ποδηλασία. Πολύ κοντά βρίσκεται και το παραδοσιακό χωριό Γεράκι με το μεσαιωνικό κάστρο. Για τους φαν του αυτοκινήτου, ο Πάρνωνας ακριβώς δίπλα προσφέρεται για πράσινες διαδρομές. Ο πράσινος τουρισμός είναι το μέλλον. Πιστεύω ότι για να υπάρξει πράσινος τουρισμός στην Ελλάδα, πρέπει να αλλάξει η παιδεία μας. Να μεγαλώσουμε τις νέες γενιές με τρόπο τέτοιο ώστε να σέβονται τη φύση και να μη φοβούνται να τολμούν κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Αν τους δείξουμε τον τρόπο και πώς εμείς τα καταφέραμε, τότε για εκείνους θα είναι πιο εύκολο. Η φύση θέλει να προσφέρει, απλά εμείς μέχρι τώρα δεν ξέραμε τον τρόπο να παίρνουμε. Info

Αγροτουριστικό Κτήμα «Ευμέλια», Γούβες Λακωνίας, 2130369814, www.eumelia.com

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Άνοιξη στα κάστρα της Πελοποννήσου

Τώρα που τα κάστρα της γεμίζουν αγριολούλουδα είναι πανέμορφα για βόλτες. Με τους αρχαιολογικούς χώρους ανοιχτούς, οι τυχεροί που τα έχουν κοντά τους είναι ευκαιρία να τα τιμήσουν, οι υπόλοιποι τα σημειώνουμε για απόδραση με την πρώτη ευκαιρία!

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/03/2023

Ο Δήμαρχος Χανίων για πώς το φεστιβάλ "Ανοιχτά Πανιά" λειτουργεί ως αντίβαρο στη βίαιη τουριστική ανάπτυξη των Χανίων

Ο Παναγιώτης Σημανδηράκης μάς μιλά για το πώς ο πολιτισμός κινητοποιεί την τοπική κοινωνία.

Νέα εποχή για τη Μονεμβασιά

Έργα ανάδειξης και προσβασιμότητας συνολικού προϋπολογισμού € 8.000.000 από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Φέτος τρέχουμε όλοι μαζί στο Vamvakou Mountain Run 2023!

Το καλοκαίρι, η Βαμβακού Λακωνίας υποδέχεται τον πιο μοναδικό αγώνα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης του χωριού με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Για σκι στον Παρνασσό: Μια μέρα στο μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας

Οι πλαγιές είναι ακόμη κάτασπρες και σας περιμένουν για χιονισμένες περιπέτειες και μια ολιστική εμπειρία σε λευκό σκηνικό.

Tο "Ναυάγιο" της Ζακύνθου κλείνει ξανά για λόγους ασφαλείας

Την εκ νέου απαγόρευση πρόσβασης στην παραλία εισηγήθηκε ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.

Η Άνδρος μας καλεί για απόδραση στη φύση, αυθεντικές γεύσεις και ξεχωριστές εμπειρίες

Η Άνδρος πρόβαλε τα δυνατά της χαρτιά στην ημερίδα με θέμα τον διαφορετικό τουρισμό που υποστηρίζει και κέρδισε τις εντυπώσεις ως κορυφαίος προορισμός των σύγχρονων τάσεων.