Ciragan Palace Kempinski

Ο Διονύσης Κούκης περνά ένα long weekend οθωμανικής χλιδής στο ξενοδοχείο- μύθος της Ανατολής με φόντο τον Βόσπορο.

Ciragan Palace Kempinski

Ο Διονύσης Κούκης περνά ένα long weekend οθωμανικής χλιδής στο ξενοδοχείο- μύθος της Ανατολής με φόντο τον Βόσπορο.

Ciragan Palace Kempinski - εικόνα 1

«Εκεί, ο Θεός κι ο άνθρωπος, η φύση κι η τέχνη, δημιούργησαν από κοινού έναν τόσο τέλειο τόπο, που όλοι θα ’πρεπε να γνωρίσουν»... Και να ζήσουν, σκέφτομαι ξαπλωμένος σε μια πολυθρόνα στη βεράντα, παρακολουθώντας κάθε λογής σκαριά ν’ ανεβοκατεβαίνουν τα στενά του Βοσπόρου.

Η ρήση, αναφορικά με την Πόλη, φέρει τη σφραγίδα της διάνοιας και της ευαισθησίας του Λαμαρτίνου, και για όποιον έχει περάσει έστω και δύο εικοσιτετράωρα στην Πόλη δεν μένει η παραμικρή αμφιβολία για του λόγου το αληθές. Σκέφτομαι χαριτολογώντας ότι το δυστύχημα για τον Λαμαρτίνο είναι ότι έζησε σε μια εποχή που το «Ciragan Palace Kempinski», ή ό,τι υπήρχε απ’ αυτό τότε, ήταν ένας κλειστός χώρος, προσπελάσιμος μόνο από σουλτάνους και ανώτερους αξιωματούχους...

Εγώ είμαι μάλλον πιο τυχερός. Το deluxe room του κυρίως (σύγχρονου) τμήματος του ξενοδοχείου βρίσκεται, σοφά, στον πρώτο όροφο κι έτσι αισθάνομαι ένα με τον Βόσπορο.

Αναμφίβολα, αυτό το μεγάλο θαλάσσιο ποτάμι που συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με το Αιγαίο είναι μοναδικά γοητευτικό.

Και ο καλύτερος, στα όρια της ουτοπίας, τρόπος για να το απολαύσεις είναι ένας: η ζεστασιά, η πολυτέλεια και η φιλόξενη ατμόσφαιρα του «Ciragan Palace», μέλους πλέον των Leading Hotels of the World. Είναι δεύτερη φορά που επιλέγω το συγκεκριμένο ξενοδοχείο και, όπως πάντα, αυτή η δεύτερη φορά θέτει σε αμφισβήτηση τη μαγεία της πρώτης. Βλέπει τα πάντα με κριτικό μάτι, εντοπίζει τις αδυναμίες και τις ατέλειες που ο ενθουσιασμός της πρώτης διαμονής έκανε να περάσουν απαρατήρητες. Η μαγεία είναι και πάλι στο ραντεβού. Όσο για άνεση και cocooning, ο δείκτης κινείται προς τον υπερθετικό. Άλλωστε, εντωμεταξύ, «έπαιξε» μια πλήρης ανακαίνιση (που τώρα βρίσκεται στο φινίρισμα) οπότε...

Ciragan Palace Kempinski - εικόνα 2
Classy Ανατολή στις πολυτελείς σουίτες του «Ciragan Palace».

Στο «Ciragan Palace» πας για να μείνεις. Κυριολεκτώ. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει να κλειστείς στους τέσσερις τοίχους και να μη δεις τίποτε από την Πόλη. Βέβαια, για όποιον την ξέρει καλά, ακόμα κι αυτό θα μπορούσε να «παίξει». Μη σας ξενίζει. Ένα τριήμερο απόλαυσης σ’ ένα χώρο πολυεπίπεδης πολυτέλειας, με μικρές, χωρίς άγχος αποδράσεις θα σας μείνει αξέχαστο. Υπερβολές, θα σκεφθείτε. Ούτε κατά διάνοια.

Το κυρίως ανάκτορο, με την εντυπωσιακή οθωμανική πολυτέλεια, αποτελεί τη μία από τις τρεις ενότητες. Εντυπωσιακοί χώροι υποδοχής, μεγαλειώδεις αίθουσες και, φυσικά (επειδή πάντα υπάρχουν μερικοί που είναι περισσότερο «ίσοι» από τους πολλούς), λίγες ονειρεμένες σουίτες. Τι θα λέγατε, ας πούμε, για ένα απολύτως prive΄ δείπνο στο καλλιμάρμαρο χαμάμ, που για τις ανάγκες της στιγμής μετατρέπεται σε restaurant με όλα τα facilities; Η μαγεία τού να κυκλοφορείς στους χώρους και να νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε άλλη εποχή...

Η δεύτερη ενότητα είναι το κυρίως ξενοδοχείο: σύγχρονο, πολυτελές, άνετο, με μια πινελιά που σε φέρνει σε «απόσταση αναπνοής» από το μύθο της Ανατολής, ιδανικό για ένα long weekend. Τα δωμάτια έχουν ό,τι χρειάζεται για να γίνουν... το σπίτι σου και οι κοινόχρηστοι χώροι ακόμα περισσότερα για να νιώσεις ζεστασιά. Από το εξαιρετικό πρωινό (μπουφέδες με του «πουλιού το γάλα», που με γέμισαν... ενοχές) μέχρι το απογευματινό τσάι, τα πάντα κινούνται στην υπηρεσία της αυτού εξοχότητας της απόλαυσης. Την παράδοση του απογευματινού τσαγιού μέσα στους μυρωμένους κήπους, τους αποκαλούμενους Cay Bahcesi, θα απολαύσετε στο Gazebo, το 24ωρης λειτουργίας ανοιχτό «κιόσκι», που σερβίρει ελαφριά σνακ και τουρκικό high tea, με όλα τα παραφερνάλια: γυάλινα ποτηράκια, τσαγιέρες και παραδοσιακά γλυκά. Εδώ ήρθα σ’ επαφή και διδάχτηκα την υψηλή τέχνη του ζην και απολαμβάνειν την παράδοση με λεπτότητα.

Ciragan Palace Kempinski - εικόνα 3
Εν ολίγοις, πολυτέλεια με θέα... Βόσπορο.

Μια και μιλάμε για γεύσεις, όμως, θεωρώ υποχρέωσή μου να σας επισημάνω ότι τουλάχιστον ένα βράδυ θα το αφιερώσετε στο «Tugra», το καλύτερο εστιατόριο της πόλης, στο «Ciragan»: εδώ θα δοκιμάσετε εξευγενισμένη οθωμανική κουζίνα και θα συναντήστε la toute Istanbul.

Υπάρχει όμως και η τρίτη ενότητα, που ολοκληρώνει το πολυεπίπεδο του χώρου και της απόλαυσης. Απ’ αυτήν, όμως, ξεκίνησα τη μικρή παραμυθένια εμπειρία που σας περιγράφω.

Ο Βόσπορος. Και δίπλα σ’ αυτόν, κυριολεκτικά, οι κήποι, η πισίνα, οι βεράντες του «Ciragan». Σκεφτείτε το long weekend με καλοκαιρία... Breakfast ή five ο’ clock tea στις υπέροχες βεράντες. οθωμανικές γεύσεις στον φωτισμένο Βόσπορο με τα κεριά στα κηροπήγια να γνέφουν υποσχέσεις για μετά... Μόνο μια μέρα έκανε καλό καιρό, κατάφερα να ξεκλέψω μιας ωρίτσας απόλαυση και μου έμεινε αξέχαστη. Σκεφθείτε πώς θα είναι ένα ζεστό ανοιξιάτικο βράδυ. Αυτό και μόνο φτάνει για ν’ αρχίσετε να σχεδιάζετε. Στο κάτω κάτω, πρέπει να το αποφασίσετε αν σας αρέσουν τα όνειρα. Γιατί, όπως ξέρετε, τα όνειρα δεν είναι ένα παραμύθι που το διηγείσαι. Είναι ένα παραμύθι που το ζεις.

* Ευχαριστούμε την TUI Hellas για το ταξίδι και το «Ciragan Palace Kempinski» για τη φιλοξενία.

INFO

  • Ciragan Palace Kempinski Ciragan Cad. 32, Besiktas, +90 212 326 4646, www.lhw.com. Κρατήσεις στην Ελλάδα: +800 3912 70617
  • TUI Hellas 2109495200, www.tui.gr
  • Διαβάστε ακόμα

    Τελευταία άρθρα Travel

    Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

    Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

    ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
    19/04/2024

    "Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

    Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

    Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

    Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

    Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

    Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

    Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

    Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

    To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

    Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

    Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

    Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.