Η άλλη Νιος

Ενώ οι ξένοι teenagers συνωστίζονται στα μπαράκια, η Ντένη Καλλιβωκά ανακαλύπτει μια εντελώς άλλη όψη του παρεξηγημένου νησιού: τα ιδιαίτερα τοπικά τυριά της Ίου.

Η άλλη Νιος

Ενώ οι ξένοι teenagers συνωστίζονται στα μπαράκια, η Ντένη Καλλιβωκά ανακαλύπτει μια εντελώς άλλη όψη του παρεξηγημένου νησιού: τα ιδιαίτερα τοπικά τυριά της Ίου.

Η άλλη Νιος - εικόνα 1

Μυρωδιές από θυμάρι και θρούμπι, 365 λευκά ξωκλήσια διάσπαρτα στην ξερή γη της, παραδοσιακά ταβερνάκια και πλούτος τοπικών προϊόντων και κυρίως τυριών. Καθώς τα υπολείμματα μιας ’80s τουριστικής ανάπτυξης αρχίζουν (ευτυχώς) να υποχωρούν, οι πραγματικές ομορφιές του νησιού αποκαλύπτονται, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα σοβαρές προσπάθειες αναβάθμισης της γαστρονομικής κληρονομιάς. Σημαντικότερη όλων η λειτουργία από το 2007 του τυροκομείου της Ίου, όπου πλέον οι ντόπιοι κτηνοτρόφοι μπορούν να σφραγίζουν τα υπέροχα τυριά τους με τις υγειονομικές απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και να τα δίνουν στο εμπόριο. Και μιλάμε για πραγματικά διαμαντάκια, από φρέσκο γάλα, προερχόμενο από ζώα που εκτρέφονται στο νησί, χωρίς καμία προσθήκη συντηρητικών και χρωστικών.

Στις 6 το πρωί, ξεκινάμε με τους βοσκούς για να μαζέψουμε το γάλα από τη στάνη. Τα κατσίκια κατεβαίνουν από τα βράχια ως το επίπεδο της θάλασσας. Όταν δεν βρίσκουν νερό, πίνουν αλμυρό, γι’ αυτό είναι τόσο νόστιμα... Καθισμένη σ’ ένα τοιχάκι, βλέπω τα πρώτα ζώα να σκαρφαλώνουν και να επιστρέφουν τακτικά στο μαντρί. Οι άλλοι ήχοι του νησιού: ο παφλασμός της θάλασσας, τα κουδούνια, τα σφυρίγματα. Παρακολουθώ το βοσκό να αρμέγει. Γνωρίζει καθένα από τα 250 κατσίκια με το όνομά του. Το γάλα μεταφέρεται στο τυροκομείο και η διαδικασία παραγωγής αρχίζει. Από 70 κιλά γάλα βγαίνουν 3 κεφάλια τυρί των 2-2,5 κιλών.

Τα τυρια της Ιου

Η άλλη Νιος - εικόνα 2

Νιώτικο τυρί

Σκληρό, πικάντικο κατσικίσιο τυρί που κουβαλά την αλμύρα της θάλασσας και τα αρώματα του νησιού. Μένει το λιγότερο 2 μήνες στο κελάρι μέχρι να είναι έτοιμο να φαγωθεί.

Γραβιέρα Ίου

Σκληρό τυρί από αγελαδινό γάλα που ταιριάζει πολύ στις συνταγές αιγαιοπελαγίτικης κουζίνας.

Μυζήθρα Ίου

Το δεύτερο σε παραγωγή τυρί του νησιού. Έχει γλυκιά γεύση και αντιδρά εξαιρετικά στην παλαίωση.

Ξινό Ίου

Φρέσκο τυρί με ελαφρά υπόξινη γεύση που μοιάζει αρκετά με το χλωρό της Σαντορίνης.

Σκωτύρι

Μέσα σε έναν ασκό αναμειγνύονται σκληρό τυρί, μυζήθρα και αρωματικά. Το αποτέλεσμα είναι ένα πικάντικο, εξαιρετικά ενδιαφέρον τυρί.

Πληροφορίες: 2286092441.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Αφιερώματα

Τα ξενοδοχεία του χειμώνα: Πού θα μείνεις στις φετινές χειμερινές σου εξορμήσεις

Αν ετοιμάζεστε για χειμερινές και Χριστουγεννιάτικες διακοπές στην Ελλάδα αυτά είναι τα ξενοδοχεία που πρέπει να τσεκάρετε!

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
11/12/2025

Eliamos Villas Hotel & Spa: Το boutique καταφύγιο στην Κεφαλονιά με θέα που κόβει την ανάσα

Ένα wellness retreat όπου η πολυτέλεια συναντά τη φύση και την αυθεντικότητα του Ιονίου.

Amirandes: Η ψυχή της Κρήτης γίνεται εμπειρία όπως μόνο η Grecotel ξέρει

Όσοι έχουν έρθει στo "Amirandes" το γνωρίζουν. Δεν είναι απλώς ένα από τα κορυφαία resorts στην Ελλάδα, αλλά η επιτομή του πώς η Grecotel ξέρει να κάνει την ψυχή ενός τόπου αξέχαστη ταξιδιωτική εμπειρία. Αυτόν το χειμώνα ζούμε την Κρήτη αλλιώς.

Η Αθηναϊκή φινέτσα του "The Dolli"

Στο σημείο όπου η ελληνική πρωτεύουσα ενώνει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον της, ο επισκέπτης συναντά τον αληθινό εαυτό της, μέσα από μια αυθεντική εμπειρία φιλοξενίας, ανόθευτης κομψότητας και ταξιδιωτικής έμπνευσης.

Το χειμερινό περιοδικό "Taste & Travel" κυκλοφορεί την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου μαζί με το "αθηνόραμα"

Πλούσιο και χορταστικό, σας στρώνει το χάρτη για τα πιο νόστιμα ταξίδια του χειμώνα!