Η άλλη Νιος

Ενώ οι ξένοι teenagers συνωστίζονται στα μπαράκια, η Ντένη Καλλιβωκά ανακαλύπτει μια εντελώς άλλη όψη του παρεξηγημένου νησιού: τα ιδιαίτερα τοπικά τυριά της Ίου.

Η άλλη Νιος

Ενώ οι ξένοι teenagers συνωστίζονται στα μπαράκια, η Ντένη Καλλιβωκά ανακαλύπτει μια εντελώς άλλη όψη του παρεξηγημένου νησιού: τα ιδιαίτερα τοπικά τυριά της Ίου.

Η άλλη Νιος - εικόνα 1

Μυρωδιές από θυμάρι και θρούμπι, 365 λευκά ξωκλήσια διάσπαρτα στην ξερή γη της, παραδοσιακά ταβερνάκια και πλούτος τοπικών προϊόντων και κυρίως τυριών. Καθώς τα υπολείμματα μιας ’80s τουριστικής ανάπτυξης αρχίζουν (ευτυχώς) να υποχωρούν, οι πραγματικές ομορφιές του νησιού αποκαλύπτονται, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα σοβαρές προσπάθειες αναβάθμισης της γαστρονομικής κληρονομιάς. Σημαντικότερη όλων η λειτουργία από το 2007 του τυροκομείου της Ίου, όπου πλέον οι ντόπιοι κτηνοτρόφοι μπορούν να σφραγίζουν τα υπέροχα τυριά τους με τις υγειονομικές απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και να τα δίνουν στο εμπόριο. Και μιλάμε για πραγματικά διαμαντάκια, από φρέσκο γάλα, προερχόμενο από ζώα που εκτρέφονται στο νησί, χωρίς καμία προσθήκη συντηρητικών και χρωστικών.

Στις 6 το πρωί, ξεκινάμε με τους βοσκούς για να μαζέψουμε το γάλα από τη στάνη. Τα κατσίκια κατεβαίνουν από τα βράχια ως το επίπεδο της θάλασσας. Όταν δεν βρίσκουν νερό, πίνουν αλμυρό, γι’ αυτό είναι τόσο νόστιμα... Καθισμένη σ’ ένα τοιχάκι, βλέπω τα πρώτα ζώα να σκαρφαλώνουν και να επιστρέφουν τακτικά στο μαντρί. Οι άλλοι ήχοι του νησιού: ο παφλασμός της θάλασσας, τα κουδούνια, τα σφυρίγματα. Παρακολουθώ το βοσκό να αρμέγει. Γνωρίζει καθένα από τα 250 κατσίκια με το όνομά του. Το γάλα μεταφέρεται στο τυροκομείο και η διαδικασία παραγωγής αρχίζει. Από 70 κιλά γάλα βγαίνουν 3 κεφάλια τυρί των 2-2,5 κιλών.

Τα τυρια της Ιου

Η άλλη Νιος - εικόνα 2

Νιώτικο τυρί

Σκληρό, πικάντικο κατσικίσιο τυρί που κουβαλά την αλμύρα της θάλασσας και τα αρώματα του νησιού. Μένει το λιγότερο 2 μήνες στο κελάρι μέχρι να είναι έτοιμο να φαγωθεί.

Γραβιέρα Ίου

Σκληρό τυρί από αγελαδινό γάλα που ταιριάζει πολύ στις συνταγές αιγαιοπελαγίτικης κουζίνας.

Μυζήθρα Ίου

Το δεύτερο σε παραγωγή τυρί του νησιού. Έχει γλυκιά γεύση και αντιδρά εξαιρετικά στην παλαίωση.

Ξινό Ίου

Φρέσκο τυρί με ελαφρά υπόξινη γεύση που μοιάζει αρκετά με το χλωρό της Σαντορίνης.

Σκωτύρι

Μέσα σε έναν ασκό αναμειγνύονται σκληρό τυρί, μυζήθρα και αρωματικά. Το αποτέλεσμα είναι ένα πικάντικο, εξαιρετικά ενδιαφέρον τυρί.

Πληροφορίες: 2286092441.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ζήστε την Τήνο με απαράμιλλη πολυτέλεια στο Coocono Tinos Private Boutique Villas

Οργανώστε τη φθινοπωρινή σας απόδραση στο αγαπημένο νησί των Κυκλάδων σε μία από τις δύο πολυτελείς boutique βίλες που συνδυάζουν άνεση και αποκλειστικότητα -τις μοναδικές στη Χώρα της Τήνου με ιδιωτική πισίνα και θέα προς τη Μύκονο και την Δήλο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/09/2025

Crystal Waters Lefkada: Γαστρονομία και χαλάρωση σε απόλυτη αρμονία

Από την πολυτελή διαμονή και τη γαστρονομία υψηλού επιπέδου, μέχρι τη σύνδεση με τη φύση, το νερό και τη χαλάρωση, κάθε στιγμή εδώ είναι μοναδική.

Φιλιππίνες: Κάναμε island-hopping στον Παράδεισο

Δυο μήνες στις Φιλιππίνες και μερικά νησιά μετά, σημειώσαμε τα μυστικά που θα χρειαστείτε για να αποκωδικοποιήσετε το τροπικό αρχιπέλαγος των 7.600 νησιών.

Birbili: Το κυκλαδίτικο βαρκόσπιτο που έγινε αξιολάτρευτο wine&deli στέκι της Ανάφης

Στον Άγιο Νικόλα, το ήρεμο λιμάνι του γοητευτικού, αιγαιοπελαγίτικου νησιού, η Ιόλη Βρυχέα και ο Πάνος Στογιάννης δημιούργησαν έναν τόπο ιδανικό για στιγμές θερινής ανεμελιάς με επιλεγμένα ελληνικά κρασιά, μικρά πιάτα και διαλεχτά προϊόντα άξιων παραγωγών.

Cook’s Club Corfu: Ένα ξενοδοχείο προορισμός διασκέδασης

Σ' ένα φιλικά πολυτελές adults only περιβάλλον, είδαμε ένα χαρούμενο κοινό ν’ απολαμβάνει ξεχωριστές παροχές και non stop διασκέδαση σε αυθόρμητα παρεΐστικο κλίμα.

Νάπολη: Στη σκιά του Ντιέγκο και άλλες ιστορίες

Νόστιμη σαν την pizza της, εκρηκτική σαν τον Βεζούβιο και ταμπεραμεντόζα σαν τη Σοφία Λόρεν που γεννήθηκε εδώ, η μεγαλύτερη πόλη της Νότιας Ιταλίας έχει όλα τα φόντα να σου προσφέρει ένα γεμάτο σαββατοκύριακο.