Η άλλη Νιος

Ενώ οι ξένοι teenagers συνωστίζονται στα μπαράκια, η Ντένη Καλλιβωκά ανακαλύπτει μια εντελώς άλλη όψη του παρεξηγημένου νησιού: τα ιδιαίτερα τοπικά τυριά της Ίου.

Η άλλη Νιος

Ενώ οι ξένοι teenagers συνωστίζονται στα μπαράκια, η Ντένη Καλλιβωκά ανακαλύπτει μια εντελώς άλλη όψη του παρεξηγημένου νησιού: τα ιδιαίτερα τοπικά τυριά της Ίου.

Η άλλη Νιος - εικόνα 1

Μυρωδιές από θυμάρι και θρούμπι, 365 λευκά ξωκλήσια διάσπαρτα στην ξερή γη της, παραδοσιακά ταβερνάκια και πλούτος τοπικών προϊόντων και κυρίως τυριών. Καθώς τα υπολείμματα μιας ’80s τουριστικής ανάπτυξης αρχίζουν (ευτυχώς) να υποχωρούν, οι πραγματικές ομορφιές του νησιού αποκαλύπτονται, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα σοβαρές προσπάθειες αναβάθμισης της γαστρονομικής κληρονομιάς. Σημαντικότερη όλων η λειτουργία από το 2007 του τυροκομείου της Ίου, όπου πλέον οι ντόπιοι κτηνοτρόφοι μπορούν να σφραγίζουν τα υπέροχα τυριά τους με τις υγειονομικές απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και να τα δίνουν στο εμπόριο. Και μιλάμε για πραγματικά διαμαντάκια, από φρέσκο γάλα, προερχόμενο από ζώα που εκτρέφονται στο νησί, χωρίς καμία προσθήκη συντηρητικών και χρωστικών.

Στις 6 το πρωί, ξεκινάμε με τους βοσκούς για να μαζέψουμε το γάλα από τη στάνη. Τα κατσίκια κατεβαίνουν από τα βράχια ως το επίπεδο της θάλασσας. Όταν δεν βρίσκουν νερό, πίνουν αλμυρό, γι’ αυτό είναι τόσο νόστιμα... Καθισμένη σ’ ένα τοιχάκι, βλέπω τα πρώτα ζώα να σκαρφαλώνουν και να επιστρέφουν τακτικά στο μαντρί. Οι άλλοι ήχοι του νησιού: ο παφλασμός της θάλασσας, τα κουδούνια, τα σφυρίγματα. Παρακολουθώ το βοσκό να αρμέγει. Γνωρίζει καθένα από τα 250 κατσίκια με το όνομά του. Το γάλα μεταφέρεται στο τυροκομείο και η διαδικασία παραγωγής αρχίζει. Από 70 κιλά γάλα βγαίνουν 3 κεφάλια τυρί των 2-2,5 κιλών.

Τα τυρια της Ιου

Η άλλη Νιος - εικόνα 2

Νιώτικο τυρί

Σκληρό, πικάντικο κατσικίσιο τυρί που κουβαλά την αλμύρα της θάλασσας και τα αρώματα του νησιού. Μένει το λιγότερο 2 μήνες στο κελάρι μέχρι να είναι έτοιμο να φαγωθεί.

Γραβιέρα Ίου

Σκληρό τυρί από αγελαδινό γάλα που ταιριάζει πολύ στις συνταγές αιγαιοπελαγίτικης κουζίνας.

Μυζήθρα Ίου

Το δεύτερο σε παραγωγή τυρί του νησιού. Έχει γλυκιά γεύση και αντιδρά εξαιρετικά στην παλαίωση.

Ξινό Ίου

Φρέσκο τυρί με ελαφρά υπόξινη γεύση που μοιάζει αρκετά με το χλωρό της Σαντορίνης.

Σκωτύρι

Μέσα σε έναν ασκό αναμειγνύονται σκληρό τυρί, μυζήθρα και αρωματικά. Το αποτέλεσμα είναι ένα πικάντικο, εξαιρετικά ενδιαφέρον τυρί.

Πληροφορίες: 2286092441.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"The Pelion Manifesto": Όταν το design συναντά την ψυχή του βουνού

Σε ένα νεοκλασικό του 1861 θα συναντήσεις όχι απλά έναν ξενώνα αλλά ένα προσωπικό μανιφέστο ζωής και αισθητικής από τον Γιώργο Θησέα Καράμπελα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
28/04/2025

Τον Μάιο δίνουμε εικαστικό "Ραντεβού στην Ύδρα"

Οκτώ Έλληνες καλλιτέχνες δίνουν το δικό τους παρόν σε ένα εικαστικό "Ραντεβού στην Ύδρα" στο Ιστορικό Αρχείο και Μουσείο Ύδρας.

5 μέρη στον κόσμο που πρέπει να επισκεφτείς αν αγαπάς τις γάτες

Από την Ρώμη στην Ιαπωνία, ένα νιάου δρόμος!

Mία ξεχωριστή συνάντηση 34 καλλιτεχνών που αντλούν έμπνευση από το Ζαγόρι

Μάθε ό,τι χρειάζεται για την 4η δράση του Aristi Cultural Initiative.

Κάτι μαγειρεύει εκεί ψηλά ο Daniel Boulud

Ο χιλιοβραβευμένος σεφ και restaurateur ετοιμάζει μια ακόμη δυνατή κίνηση, μερικές εκατοντάδες μέτρα πάνω από την επιφάνεια της Γης.

Αργίες 2025: Οι επόμενες εξόρμησεις και τα τριήμερα που έρχονται

Το 2025 προσφέρει αρκετές ευκαιρίες για εξόρμηση και χαλάρωση με τις αργίες και τα τριήμερα που θα μας επιτρέψουν να ανακαλύψουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Οι χώρες με τα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια - σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν σε έναν ευτυχισμένο γάμο ή μια επιτυχημένη σχέση και πώς αυτό επηρεάζει το ευ ζην;