Καρυές Λακωνίας

Εύκολα προσβάσιμες, οι Καρυές προσφέρονται για μια πρώτη γνωριμία με τον Πάρνωνα. Ο Θάνος Λαμπρόπουλος μας μεταφέρει τις τελευταίες ειδήσεις.

Καρυές Λακωνίας

Εύκολα προσβάσιμες, οι Καρυές προσφέρονται για μια πρώτη γνωριμία με τον Πάρνωνα. Ο Θάνος Λαμπρόπουλος μας μεταφέρει τις τελευταίες ειδήσεις.

Καρυές Λακωνίας - εικόνα 1

Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Εθνική Οδό Τρίπολη-Σπάρτη βρίσκουμε τις Καρυές, ένα κεφαλοχώρι που απλώνεται σε μια μαλακή πλαγιά του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 950 μ., περιτριγυρισμένο από δάση καστανιάς και καρυδιάς. Είναι ίσως το μεγαλύτερο και πιο οργανωμένο χωριό στην ευρύτερη περιοχή με τρεις-τέσσερις ξενώνες, άλλες τόσες ταβέρνες, καφέ-μπαρ, μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα. Ένα χωριό-ιδανικό ορμητήριο για δραστηριότητες στον Πάρνωνα και περιηγήσεις στα χωριά του, ακόμη και αποδράσεις μέχρι τον Μυστρά και το Γεράκι. Κάνοντας βόλτα στο χωριό την προσοχή σου τραβά το παλιό ρολόι και το περικυκλωμένο από αιωνόβια πλατάνια ξωκλήσι της Παναγίας. ωστόσο το πιο σουρεαλιστικό είναι το πιστό αντίγραφο των Καρυάτιδων του Ερεχθείου που δεσπόζει σε ψηλό βράχο. Τέλος, αλλά καθόλου τελευταίο, στις Καρυές μπορεί να πάει κάποιος ακόμη και με ΚΤΕΛ, άρα είναι ιδανική πρόταση για νεανικές παρέες που δεν διαθέτουν αυτοκίνητο. Όσον αφορά το φαγητό και τη διαμονή, την πιο θετική εντύπωση μας άφησαν η πιο παλιά ταβέρνα του χωριού και… ο πιο νέος ξενώνας. Η παλιά είναι ζημιά…

Η «Ταβέρνα της Αρετής» (2731095350) έχει ιστορία που φτάνει μέχρι το χάνι του προπάππου. Ανακαινισμένη προσεκτικά, είναι ένα μέρος ζωντανό, όπου κυριαρχεί η ανοιχτόκαρδη απλότητα της κ. Αρετής και της οικογένειάς της. Ωραία τα κρέατά στη σχάρα, ωστόσο την παράσταση έκλεψε η εντυπωσιακή παρέλαση των πελοποννησιακών μαγειρευτών – φρικασέ, στιφάδο, λεμονάτο με κάστανα και αρακά κ.ο.κ. Βασιλιάς, ωστόσο, του μενού είναι ο μπαρδουνιώτικος κόκορας. Για γλυκό ζουμερή καρυδόπιτα με ελαφρύ άρωμα περγαμόντου. Έκτακτη!

Αλλά η νέα έχει θέα!

Στις παρυφές του χωριού, κοντά στη ρεματιά και με πολύ πράσινο ολόγυρα, βρίσκεται το ολοκαίνουργιο «Αρχοντικό του Πάρνωνα» (2731095014, € 75 το δίκλινο, με πρωινό). Οίκημα πέτρινο, καλαίσθητο, με σύγχρονες παροχές, διαθέτει 10 άνετα δωμάτια, εκ των οποίων πέντε σουίτες με τζάκι, όλα με θέα. Σχετικά μεγάλο και με άνετους χώρους. Επιλέγεις ένα από τα δύο τζάκια στο ψηλοτάβανο και φωτεινό καθιστικό και από την αναπαυτική πολυθρόνα –μ’ ένα τσίπουρο στο χέρι– αφήνεις το βλέμμα να φύγει για το χωριό στην απέναντι πλευρά της ρεματιάς...

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Το "Amaronda Resort & Spa" στην Ερέτρια περνά στη διαχείριση της Amare Hospitality

Η Amare Hospitality έχει αναλάβει τη διαχείριση του ξενοδοχείου, ήδη από την τρέχουσα τουριστική σεζόν, με την έναρξη λειτουργίας του να έχει ξεκινήσει από τις 21 Απριλίου 2024.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/05/2024

Το 2ο Φεστιβάλ Οίνων και Αποσταγμάτων της Θεσσαλίας στα Τρίκαλα

Οι επισκέπτες του φεστιβάλ, θα έχουν την ευκαιρία να δουν συγκεντρωμένα τα κρασιά και τα αποστάγματα του ιστορικού θεσσαλικού αμπελώνα, μέσα από τα πολλά μικρά και μεγάλα σύγχρονα οινοποιεία και αποσταγματοποιία.

Περπατάμε στους πιο όμορφους αρχαιολογικούς χώρους που πολλοί προσπερνούν

Υπέροχα μνημεία σε όλη την Ελλάδα μας περιμένουν ανθισμένα και όλα δικά μας να τα ανακαλύψουμε με την πρώτη ευκαιρία.

5 προτάσεις για μονοήμερη εκδρομή το Πάσχα

Ξημερώνει η Λαμπρή κι εσείς βρίσκεστε στην Αθήνα με διάθεση για γρήγορη και εύκολη εκδρομή; Ακολουθούν 5 ιδέες για να περάσετε την ημέρα όσο… λαμπρά της αξίζει!

Οι ιδρυτές του Vamvakou Revival στοχεύουν σε μικρές νίκες για τη συνολική αναζωογόνηση του τόπου

Η Ελένη Μάμη και ο Χάρης Βασιλάκος συζητούν για το πασχαλινό πρόγραμμα της Βαμβακούς, όσα έρχονται το καλοκαίρι αλλά και τους λόγους που αξίζει να επισκεφθούμε το μικρό χωριό της Λακωνίας.

Γαλλικό Ινστιτούτο: Πρόσκληση συμμετοχής για καλλιτεχνική διαμονή στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο

Πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: "Καλλιτεχνική διαμονή έρευνας πάνω στη σύγχρονη κεραμική".

"Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.