Στα νησιά του Πάσχα

Όχι σ’ εκείνα του Νότιου Ειρηνικού με τα μυθικά αγάλματα, αλλά στα δικά μας. Η Ιωάννα Γκομούζα κάνει island hopping σε ελληνικά νησιά με ιδιαίτερο πασχαλινό χρώμα και προβάρει... καλοκαιρινές διακοπές.

Στα νησιά του Πάσχα

Όχι σ’ εκείνα του Νότιου Ειρηνικού με τα μυθικά αγάλματα, αλλά στα δικά μας. Η Ιωάννα Γκομούζα κάνει island hopping σε ελληνικά νησιά με ιδιαίτερο πασχαλινό χρώμα και προβάρει... καλοκαιρινές διακοπές.

Κέρκυρα

Στα νησιά του Πάσχα - εικόνα 1

ΤΟ ΠΑΣΧΑ

Είναι τόσο μελωδικό και τελετουργικό που επιβάλλεται να το ζήσετε έστω και μία φορά. Να δείτε τους πολυελαίους να σείονται τη Μεγάλη Πέμπτη στην ακολουθία των 12 Ευαγγελίων στη Μητρόπολη, τις φιλαρμονικές να παιανίζουν στα σοκάκια τη Μεγάλη Παρασκευή, να συμμετάσχετε –έστω και ως θεατές– στο εκκωφαντικό σπάσιμο των μπότηδων και στη φαντασμαγορική Ανάσταση στη Σπιανάδα. Το καλύτερο πόστο για να παρακολουθήσετε τις περιφορές είναι το καφενείο του Ζήσιμου στο Λιστόν. Για να δείτε την περιφορά του Επιταφίου της Μητρόπολης, πρέπει να πιάσετε τραπέζι το αργότερο στις 9 το βράδυ και το Μεγάλο Σάββατο να επιστρέψετε πρωί πρωί για τη μεγαλοπρεπή λιτανεία του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Μια τζιτζιμπίρα στο Λιστόν και φύγαμε για τα σοκάκια του Καμπιέλο – είναι τόσο γραφική αυτή η βενετσιάνικη γειτονιά που δεν θα της αρνηθείτε μια βόλτα. Κλασικές και οι στάσεις στο Παλιό και το Νέο Φρούριο, το Μον Ρεπό και το Αχίλλειον. Κι όταν η παρέα έχει διάθεση για ακόμα περισσότερες εκδρομές, πατάμε γκάζι μες στους ελαιώνες για τα χωριά της ενδοχώρας με τα υπέροχα ενετικά αρχοντικά (Άφρα, Περουλάδες, Καρουσάδες, Άνω Κορακιάνα, Δουκάδες).

ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΜΕ

Τέτοια εποχή, το να βρεις δωμάτιο σε κάποιο από τα αρχοντικά της πόλης είναι μάλλον αδύνατο. Αν θέλετε πολυτέλεια, άνεση, καλές παροχές και ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον, στο Κομμένο, σε μια καταπράσινη ιδιωτική χερσόνησο, θα σας υποδεχτεί το πολυτελές «Corfu Imperial» της Grecotel (2661088400, www.grecotel.gr, φωτό). Όλα τα δωμάτια βλέπουν στο Ιόνιο, αλλά το πασχαλινό τραπέζι θα στρωθεί... ρουμελιώτικα και θα περιλαμβάνει μαγειρίτσα με σπανάκι και μπούκουβο και σούβλες στην παραλία!

Ζάκυνθος

Στα νησιά του Πάσχα - εικόνα 2

ΤΟ ΠΑΣΧΑ

Σ’ αυτό το «τρελονήσι», ακόμα και τον Επιτάφιο τον θέλουνε ξενύχτη! Η περιφορά ξεκινά από τη Μητρόπολη στις 3-4 τα ξημερώματα και διασχίζει την πόλη συνοδεία της Φιλαρμονικής. Με την ανατολή του ηλίου, το πρωί του Σαββάτου, ο δεσπότης σηκώνει την Ανάσταση, αφήνοντας ελεύθερα στον αέρα λευκά περιστέρια, ενώ από το καμπαναριό εκτοξεύονται στο δρόμο στάμνες. Οι τυχεροί που θα μείνετε στο νησί και την Κυριακή του Θωμά βάλτε στα πλάνα σας και το χωριό Καλυτέρο. Αυτήν τη μέρα γίνεται το πανηγύρι του Αϊ-Λίπιου, που συγκεντρώνει κόσμο απ’ όλο το νησί, σ’ ένα γλέντι που δεν του λείπει τίποτα: ούτε ο οβελίας, ούτε το κρασί –ντόπιο φυσικά–, ούτε τα «ταμπουρλονιάκαρα» (οι λαϊκές κομπανίες, δηλαδή, αλά τζάντε).

ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Καλά τα σεργιάνια στον Πλατύφορο και στις πλατείες, ωραία και χαλαρή φάση η βόλτα στο Κάστρο και τα γραφικά δρομάκια της Μπόχαλης, αλλά οι καταπράσινοι ελαιώνες και τ’ αμπέλια μάς τραβάνε στις εξοχές. Θ’ ανέβουμε στις Βολίμες για να επισκεφθούμε το Πέτρινο Πάρκο Ασκός και να δούμε τα ζώα που φιλοξενεί (από κατσικάκια και ελάφια μέχρι ρακούν και λάμα), θα φωτογραφήσουμε, φυσικά, την καρτποσταλική παραλία Ναυάγιο από ψηλά, από την άκρη του γκρεμού, θα κάνουμε όμως και μια εκδρομή στην καρδιά του νησιού, ως το γαλήνιο Καμπί, για το ηλιοβασίλεμα. Κι επειδή η Ζάκυνθος είναι νησί για καλοφαγάδες, ξεχάστε τις δίαιτες. Δεν τις σηκώνει ούτε το... κλίμα ούτε οι πλανόδιοι πωλητές που θα πετύχετε έξω από τις εκκλησίες της πόλης να πωλούν γευστικότατα παστέλια από ζακυνθινό μέλι και φριτούρες – ένα γλυκάκι από σιμιγδάλι που τηγανίζεται και καταναλώνεται ζεστό, επιτόπου. Για να πέσετε ακόμα πιο... ηρωικά, προμηθευτείτε μαντολάτα και παστέλια απ’ τον Μάνεση και τον Κοτσώνη και οργανώστε μια εκδρομή ως το Κοιλιωμένο. Εδώ, στο χειροποίητο μαγαζάκι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γυναικών, θα αγοράσετε υπέροχο φρεσκοψημμένο ζυμωτό ψωμί, γλυκά του κουταλιού και εξαιρετικό λαδοτύρι.

ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΜΕ

Στο «εξοχικό» μας μες στη φύση, αλλά πάντα με στιλ. Στο υπέροχο αγρόκτημα «Aresti Villas» (2695028522, www.aresti.gr), οι οικοδεσπότες θα σας περιποιηθούν βέρα ζακυνθινά, σερβίροντας στο εστιατόριό τους σγατζέτο, παστό χοιρομέρι, ψημένο στις κληματόβεργες, και θα σας κοιμίσουν σε γουστόζικα και ευρύχωρα πέτρινα σπίτια που έχουν διακοσμήσει με αντίκες απ’ το παλιό τους αρχοντικό. Και μια νότα που απογειώνει τη φάση ριλάξ: το συγκρότημα διαθέτει μικρό spa για όσους θέλουν να κλείσουν ένα χαλαρωτικό αρωματικό μασάζ ή σοκολατοθεραπεία! Για έξτρα απομόνωση, ποδηλατάδες στη φύση και θέα στην Αδριατική, αναζητήστε το αδελφό «Aresti Mountain Resort» (6977357965, φωτό) στον Άγιο Λέοντα.

Σαντορίνη

Στα νησιά του Πάσχα - εικόνα 3

ΤΟ ΠΑΣΧΑ

Αυτήν την εποχή αλλάζουμε κάπως τις προτεραιότητές μας στο νησί. Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον Πύργο, το πιο όμορφο χωριό της ενδοχώρας, ο οποίος τη Μεγάλη Παρασκευή κυριολεκτικά λάμπει από μακριά! Τα δρομάκια στολίζονται με ντενεκεδένια φαναράκια, προσφέροντας το πιο κατανυκτικό σκηνικό για την περιφορά του Επιταφίου.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Αθλητικά παπούτσια πήρατε μαζί; Γιατί την άνοιξη η Καλντέρα θέλει περπάτημα. Πιάστε το μονοπάτι που συνδέει το Ημεροβίγλι με την Οία – πότε άλλοτε θα τη δείτε γεμάτη αγριολούλουδα; Για έξτρα ρομάντζο, θα κάνετε σίγουρα μια βόλτα στα Καθολικά των Φηρών και στον Σιδερά της Οίας, τις πιο γραφικές γειτονιές των δύο top προορισμών στο νησί.

ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΜΕ

Στα Φηρά, το boutique hotel «Aria Lito» (2286024071, www.arialito.com) στεγάζεται σ’ ένα υπέροχο αρχοντικό με πιο προνομιούχα τα δύο δωμάτια που βλέπουν θάλασσα. Οι πιστοί της... Καλντέρας, στα Φηρά αναζητήστε το αρχοντικής κομψότητας μικρό ξενοδοχείο «Cosmopolitan Suites» (2286025632, www.cosmopolitan-santorini.com), στην Οία χαλαρώστε στις intellectuelle «Ikies Traditional Houses» (2286071311, www.ikies.com) και στο Ημεροβίγλι δοκιμάστε το «Rocabella Resort & Spa» (2286023711, www.rocabella.gr), το οποίο διαθέτει και πρακτικές, και ευζωιστικές ανέσεις (πάρκιν, spa-γυμναστήριο κ.ά.).

Πάτμος

Στα νησιά του Πάσχα - εικόνα 4

ΤΟ ΠΑΣΧΑ

Το Πάσχα στην Πάτμο προσφέρει ίσως την επιτομή της κατάνυξης. Η πιο συγκινητική στιγμή θα ξετυλιχθεί μπροστά στα μάτια σας στη δαφνοστολισμένη Πλατεία Ξάνθου τη Μεγάλη Πέμπτη, στην Ακολουθία του Νιπτήρος. Τη Μεγάλη Παρασκευή οι δύο επιτάφιοι της Χώρας συναντιούνται στην κεντρική πλατεία της Αγίας Λεβιάς. Κι όσο για την Ανάσταση; Προτείνουμε να τη ζήσετε στο μεσαιωνικό μοναστηριακό συγκρότημα, χωρίς μικρόφωνα και βεγγαλικά, ή στο γυναικείο μοναστήρι του Ευαγγελισμού έξω από τη Χώρα.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Χώρα και πάλι Χώρα. Φωλιασμένη στην κορφή του λόφου, κάτω από τον επιβλητικό όγκο του Μοναστηριού, σε προκαλεί να χαθείς σε κάθε της στενάκι και να χαζέψεις τα λιλιπούτεια εκκλησάκια που ξεφυτρώνουν παντού στο διάβα σου. Για μαγειρίτσα όμως θα σας στείλουμε στη Σκάλα, στον «Γρηγόρη» και στο «Τζιβαέρι».

ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΜΕ

H προσεγμένη αρχιτεκτονική, η ωραία «γαλάζια» θέα και κυρίως το προσωποποιημένο σέρβις είναι αρκετοί λόγοι για να επιστρέφουμε στο «Petra Hotel» (2247034020, www.petrahotel-patmos.com, φωτό) στον Γροίκο. Για το Πάσχα, έχουν διαμορφώσει ειδικά πακέτα 5 διανυκτερεύσεων, τα οποία συμπεριλαμβάνουν παραδοσιακό πασχαλινό μπουφέ με αρνιά στη σούβλα και σπιτικές νοστιμιές. Στη Σκάλα, προτιμήστε το «Skala Hotel» (2247031343, www.skalahotel.gr), το οποίο διαθέτει 78 απλά δωμάτια σ’ έναν όμορφο κήπο με μπουκαμβίλιες – κάποια μάλιστα έχουν ταυτόχρονα θέα και στο λιμάνι, και στο Μοναστήρι.

Μύκονος

Στα νησιά του Πάσχα - εικόνα 5

ΤΟ ΠΑΣΧΑ

Δεν νομίζω να φτιάχνει κανείς σας βαλίτσα για τη Μύκονο και να ονειρεύεται στιγμές κατάνυξης... Όχι ότι δεν μπορείς να τις ζήσεις κι αυτές, αν θέλεις, παρακολουθώντας τον Επιτάφιο στην πόλη –το καλύτερο σημείο για να δείτε τις περιφορές και των τριών ενοριών τη Μεγάλη Παρασκευή είναι ο Γιαλός, όπου και συναντιούνται– ή κάνοντας Ανάσταση στο μικρό μοναστήρι του Παλαιόκαστρου στην Άνω Μερά. Για να λέμε, πάντως, τα πράγματα με το όνομά τους, στη Μύκονο οι περισσότεροι ακόμα και το Πάσχα έρχονται με κοσμική διάθεση. Για να μην πάρουν «απουσία» από το πρώτο ραντεβού της σεζόν, να δουν και να τους δουν.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Τι άλλο; Shopping στο Ματογιάννι, καφεδάκι όπου βρεις καρέκλα να καθίσεις και μετά την Ανάσταση τρεχάτε ποδαράκια μου για να πιάσουμε γρήγορα τραπέζι για μαγειρίτσα και αρνάκι στο «Sea Satin» ή το «Coo». Ανήμερα της Λαμπρής, πάντως, η... παράδοση προστάζει εκδρομούλα ως την Ψαρρού, για ένα χορταστικό γεύμα σε ελληνικούς ρυθμούς, στο «N’Αmmos» φυσικά. Κρίση-ξεκρίση, κλείστε από πριν ένα τραπέζι να βρίσκεται, γιατί αν κρίνουμε από τις λίστες αναμονής των τελευταίων χρόνων...

ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΜΕ

Από τις πιο βολικές επιλογές το «Porto Myconos» (2289022454, www.portomyconos.gr, φωτό), στο Παλιό Λιμάνι. Μένεις στη Χώρα για να μη χρειαστείς αυτοκίνητο κι έχεις εξασφαλισμένο και τον οβελία – αν μάλιστα ο καιρός είναι καλός, θα τον ψήσετε δίπλα στην πισίνα. Αν πάλι προτιμάτε... εξοχές, το «Myconos Grace» (2289020000, www.myconosgrace.com) στον Άγιο Στέφανο θα είναι ανοιχτό, προσφέροντας minimal chic δωμάτια και υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών.

Χίος

ΤΟ ΠΑΣΧΑ

Πιο εκρηκτικό δεν γίνεται! Τι ρουκέτες πέφτουν, τι Ιούδες καίγονται – μπουρλότο η υπόθεση. Η πιο διάσημη Ανάσταση γίνεται στον Βροντάδο, όπου αναβιώνει ο ρουκετοπόλεμος, ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην Τουρκοκρατία. Αν όμως προτιμήσετε να πείτε το «Χριστός Ανέστη» στα Μεστά, θα δείτε το ομοίωμα του Ιούδα να καίγεται στην αγχόνη μετά την Ανάσταση. Εδώ, πάντως, αξίζει να έρθετε και για τον Επιτάφιο, αφού η περιφορά μέσα στα στενάκια του μεσαιωνικού χωριού είναι άκρως κατανυκτική.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Ξεκινάτε με μια βόλτα στην Παλιά Πόλη της Χίου κι έπειτα αφήνετε τις μυρωδιές της άνοιξης να σας οδηγήσουν στον Κάμπο, μία από τις πιο όμορφες γωνιές του νησιού, γεμάτη οπωρώνες και κτήματα με γενοβέζικα αρχοντικά. Το τουρ συνεχίζεται υποχρεωτικά στα Μαστιχοχώρια, στην καστροπολιτεία του Ανάβατου, την εντυπωσιακή Βολισσό, στα «πέτρινα» Αυγώνυμα και στην προστατευόμενη από την UNESCO ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς Νέα Μονή.

ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΜΕ

Βολική βάση για όσους θέλουν να γράψουν χιλιόμετρα σε κάθε σημείο του ορίζοντα είναι σίγουρα η πόλη της Χίου, και δη το παραλιακό ξενοδοχείο «Χανδρής» (2271044401-10, www.chandris.gr), που βλέπει θάλασσα από κάθε του δωμάτιο και διοργανώνει και πασχαλινή φιέστα με ζωντανή μουσική.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
19/04/2024

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.