Best of Berlin

Η Κάτια Αρφαρά κάνει focus σε 15 ιδιαίτερες εμπειρίες της ανατρεπτικής –ακόμα κι όταν ντύνεται με φθινοπωρινά χρώματα– ευρωπαϊκής μητρόπολης.

Best of Berlin

Η Κάτια Αρφαρά κάνει focus σε 15 ιδιαίτερες εμπειρίες της ανατρεπτικής –ακόμα κι όταν ντύνεται με φθινοπωρινά χρώματα– ευρωπαϊκής μητρόπολης.

Best of Berlin - εικόνα 1
Δείτε την πόλη μέσα από τον γυάλινο θόλο του Reichstadt.

01. Ostalgia avenue Παρά τα δεκάδες μπλοκ των εργατικών πολυκατοικιών των ’50s, η λεωφόρος Καρλ Μαρξ (και πάλαι ποτέ λεωφόρος Στάλιν), που ξεκινά από την Αλεξάντερπλατς κι ένωνε κάποτε απευθείας το Βερολίνο με... τη Μόσχα, σήμερα αποτελεί ένα από τα αυθεντικότερα κομμάτια του πρώην ανατολικού τμήματος της πόλης. Εδώ λειτουργούν δύο ιστορικοί κινηματογράφοι με ανέγγιχτο το σοσιαλιστικό στιλ τους, το Cosmos και το International, ενώ στο Νο 34 θα βρείτε το γνωστότερο ίσως εστιατόριο της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, το Cafe΄ Moskau, με το εντυπωσιακό μωσαϊκό στην πρόσοψή του, που σήμερα έχει μετατραπεί σε πολιτιστικό εναλλακτικό στέκι με εκθέσεις και συναυλίες (κυρίως τα σαββατοκύριακα). 02. Art explosure

Η κυριακάτικη βόλτα στην Unter den Linden, μια από τις πιο όμορφες λεωφόρους της Ευρώπης, επιβάλλεται ακόμα κι αν έχετε βαρεθεί να βλέπετε την Πύλη του Βραδεμβούργου. Στον λιτό εκθεσιακό χώρο του Μουσείου Γκουγκενχάιμ (www.deutsche-guggenheim-berlin.de) μπορείτε ν’ απολαύσετε το κυριακάτικο πρωινό σας –το brunch για τους Γερμανούς αποτελεί πραγματική ιεροτελεστία– ακούγοντας διαλέξεις για τη σύγχρονη τέχνη. Σχεδόν απέναντι από το Γκουγκενχάιμ, θα δείτε και το περίφημο Πανεπιστήμιο Χούμπολντ. Ανάμεσα στις δεκάδες εκδόσεις που συσσωρεύονται καθημερινά στο παζάρι βιβλίων που οργανώνει, οι επίμονοι ξετρυπώνουν σπάνια βιβλία τέχνης από εκδοτικούς οίκους της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.

03. Cultural κυριακάτικες βόλτες Το Kunst Werk στο Νο 69 της Auguststrasse, ένας από τους πιο σημαντικούς καλλιτεχνικούς χώρους της Γερμανίας αλλά και της ευρωπαϊκής εικαστικής σκηνής, διοργανώνει εκθέσεις και εκδηλώσεις ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 (www.kw-berlin.de). Στην όμορφα διαμορφωμένη εσωτερική αυλή του θα βρείτε και το καφέ-εστιατόριο Bravo που σχεδίασε ο γνωστός Αμερικανός καλλιτέχνης Νταν Γκράχαμ. Με άπλετο φως χάρη στους γυάλινους τοίχους και το λευκό να κυριαρχεί, το «Bravo» είναι ιδανικό για ένα ελαφρύ κυριακάτικο γεύμα. 04. Νέο boutique hotel Το πρόσφατα ανακαινισμένο ξενοδοχείο Luisenhof στο 92 της Kο¨penicher Strasse (www.luisenhof.de) θα μπορούσε ν’ αποτελέσει ιδανική λύση για διαμονή. Με ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και διακριτική διακόσμηση, το ξενοδοχείο που πήρε το όνομά του από τη βασίλισσα Λουίζα της Πρωσίας βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Αλεξάντερπλατς και τη συνοικία του Αγίου Νικολάου με τα πλακόστρωτα δρομάκια. Αν και τα περισσότερα σπίτια ξαναχτίστηκαν κατά τη δεκαετία του ’80, η γειτονιά διατηρεί ακόμα το άρωμα του παλιού Βερολίνου. Εναλλακτικά επιλέξτε το καινούργιο design hotel «Lux II» (+80037468357).

Best of Berlin - εικόνα 2
Μοντέρνα γλυπτά στολίζουν τους δρόμους.

05. Εναλλακτικοί χώροι τέχνης Εκτός από τα καθιερωμένα μεγάλα θέατρα του Deutsches Theater, του Berliner Ensemble και της Schaubuhne στη Lehniner Platz, το Βερολίνο διαθέτει σήμερα μία από τις πλέον δυναμικές ανεξάρτητες θεατρικές σκηνές της Ευρώπης. Στους σημαντικότερους εναλλακτικούς χώρους για το θέατρο, το χορό, τη μουσική και τα εικαστικά ανήκουν η Sophiensaele (www.sophiensaele.com) και το Ballhaus Ost (www.ball

hausost.de). Η πρώτη βρίσκεται σ’ ένα από τα πιο όμορφα διατηρημένα δρομάκια του βερολινέζικου κέντρου με αναπαλαιωμένα σπίτια του 19ου αιώνα, παλιά κνάιπεν (πρόκειται για τις γνωστές γερμανικές παμπ) κι ένα μπαρόκ καμπαναριό στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας. Το δεύτερο θα το βρείτε στον αριθμό 17 της Pappelallee, σε μια από τις πιο ζωντανές και αυθεντικές περιοχές του Βερολίνου, το Prenzlauberg, που επιπλέον διαθέτει και μερικά από τα καλύτερα γιαπωνέζικα εστιατόρια. Και οι δύο σκηνές μεταμορφώνονται τις βραδινές ώρες σε μπαρ, ενώ στο Ballhaus Ost φιλοξενούνται συχνά μερικά από τα πιο τρελά πάρτι της πόλης.

06. Dance fever Το Roter Salon, με τις θεματικές του βραδιές, είναι ένα υπέροχο art nouveau σαλόνι. Το ρεπερτόριό του ξεκινά από τάνγκο –οι Βερολινέζοι το αγαπούν ιδιαίτερα– και φτάνει μέχρι soul και funky. Θα το βρείτε στον πρώτο όροφο ενός από τα σημαντικότερα θέατρα του Βερολίνου, της Volksbu¨hne στην πλατεία Ρόζα Λούξεμπουργκ.

Best of Berlin - εικόνα 3
Βερολινέζικο vintage look στο κατάστημα Herr von Eden του Bent Jansen.

07. Real clubbing

Δεν υπάρχει νυχτερινή ζωή στο Βερολίνο χωρίς μια βόλτα στο Berghain (Wriezener Bahnhof, www.berghain.de). Το πολυώροφο κλαμπ που στήθηκε στον παλιό σταθμό του πρώην Ανατολικού Βερολίνου, στην καρδιά του ανερχόμενου Friedrichshain, αποτελεί σήμερα το απόλυτο must της βερολινέζικης διασκέδασης. Για όλες τις ηλικίες και τα μουσικά γούστα, μ’ ένα υπέροχο μπαράκι στον τελευταίο όροφο για τους πιο ρομαντικούς κι ένα σκοτεινό μπαρ με δυνατά μπιτ στο υπόγειο για τους τολμηρούς.

08. Restο don’t miss Πάντα στην περιοχή Friedrichshain του πρώην Ανατολικού Βερολίνου, και συγκεκριμένα στο 16 της Simplonstrasse θα βρείτε το εντυπωσιακό εστιατόριο Schneeweiss 5 (www.schneeweiss-berlin.de). Κατάλευκο, με λεπτομέρειες από ξύλο (το λευκό δίνει και παίρνει στα βερολινέζικα εστιατόρια), ευρύχωρους πάγκους για μεγάλες παρέες, μεγάλα κεριά, εξαιρετικές σάλτσες από κόκκινο κρασί και την καλύτερη ίσως πατατοσαλάτα της πόλης! 09. It’s show time Αν είστε λάτρεις των φαντασμαγορικών θεαμάτων (έστω και πασπαλισμένων με παλιομοδίτικο κιτς), αξίζει τον κόπο να περάσετε μια βραδιά στο

Friedrichstadtpalast (Friedrichstrasse 107), κοντά στην πολυσύχναστη Oranienburgerstrasse και την παλιά εβραϊκή συνοικία. Καύχημα κάποτε του κομμουνιστικού καθεστώτος (εδώ γυρίζονταν τα σόου της ανατολικογερμανικής τηλεόρασης), παραμένει ένα από τα πιο και εντυπωσιακά καμπαρέ της Ευρώπης.

10. Παζάρι-θησαυρός Το Βερολίνο φημίζεται για τα παζάρια του, που στήνονται κάθε σαββατοκύριακο σε πολυσύχναστους δρόμους και πλατείες της πόλης. Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά είναι το Trο¨delmarkt, με έπιπλα και αντικείμενα από την πρώην Ανατολική Γερμανία, σπάνιες εκδόσεις και χειροποίητα κοσμήματα. Θα το βρείτε στο δρόμο της 17ης Ιουνίου, κοντά στην Ernst- Reuter-Platz, στην περιοχή του Σαρλότενμπουργκ.

Best of Berlin - εικόνα 4
Στα βερολινέζικα παλαιοβιβλιοπωλεία μπορείς ν’ ανακαλύψεις κρυμμένους θησαυρούς.

11. Cosy coffee house Στον αριθμό 2 της Kollwitzstrasse, στο Prenzlauberg, το Cafe΄ Chagall είναι από τα πιο ατμοσφαιρικά στέκια. Ζεστός χώρος με ζωγραφιές στους τοίχους και το ταβάνι, τζάκι για το χειμώνα και εξαιρετικές ρωσικές σπεσιαλιτέ, το καφέ συγκεντρώνει πολλούς φοιτητές και καλλιτέχνες, ενώ τα σαββατοκύριακα όλο και κάποιο γκρουπάκι από την πρώην Ανατολική Ευρώπη θα κάνει εδώ την εμφάνισή του. 12. O χάρτης του shopping Μοντέλο σύγχρονης αρχιτεκτονικής οι Arcaden στην Potsdamer Platz, αποτελούν ιδανική λύση για ψώνια και ένα must για κάποιον που επισκέπτεται το Βερολίνο για πρώτη φορά. Αν και η λογική τους είναι αυτή του εμπορικού κέντρου (εδώ θα βρείτε συγκεντρωμένες όλες τις μεγάλες φίρμες), ο χώρος διαθέτει ατμόσφαιρα και στιλ, ενώ ήδη από τον Νοέμβριο στολίζεται υπέροχα για να υποδεχτεί τα Χριστούγεννα. Για όσους προτιμούν ένα λιγότερο οργανωμένο shopping, μια βόλτα στην Friedrichstrasse θα αποδειχτεί χορταστική ακόμα και για τους πιο απαιτητικούς. 13. Multiethnic γειτονιά Πέρα από την Markthalle, την πολυσύχναστη αγορά, η περιοχή του Kreuzberg είναι ίσως η πιο πολυεθνική του Βερολίνου. Κέντρο των Τούρκων

μεταναστών από τη δεκαετία του ’60, όταν κανείς Δυτικογερμανός δεν ήθελε να ζει σε απόσταση αναπνοής από το Τείχος, σήμερα κατακλύζεται από ταϊλανδέζικα, κινέζικα, ιταλικά και γαλλικά εστιατόρια, παζάρια, εναλλακτικούς κινηματογράφους, παλαιοβιβλιοπωλεία και δεκάδες κνάιπεν. Αναζητήστε το γαλλικής αισθητικής Bateau Ivre στη Ηenrichplatz, από τις πιο ζωντανές πλατείες, για ένα απογευματινό milchkaffee και χάζι στα γουστόζικα μαγαζάκια της Oranienstrasse.

14. Vintage shopping Στο κατάστημα Herr von Eden στο 14 της Alte Schο¨nhauserstrasse στο κέντρο του Βερολίνου (Mitte) θα πάρετε μια γεύση από γερμανική μόδα. Ανδρικά και γυναικεία τα μοντελάκια που προτείνει ο ιδιοκτήτης του Bent Jensen, εμπνέονται από διάφορες εποχές με έμφαση στην περίοδο του μεσοπολέμου. Παρά το γεγονός ότι οι αμερικανικές φίρμες έχουν κατακλύσει τον τελευταίο καιρό τη βερολινέζικη αγορά, τα ρετρό ρούχα, ολοκαίνουργια ή και μεταχειρισμένα, είναι πάντα στη μόδα. 15. Εκκεντρικό ταξίδι στο χρόνο Στο 60 της Torstrasse θα βρείτε ένα από τα παλιότερα και πιο ιστορικά στέκια του Βερολίνου, το Kaffee Burger. Άρχισε να λειτουργεί το 1890 και πριν από την πτώση του Τείχους αποτελούσε σημείο συνάντησης διανοουμένων και αντιφρονούντων. Σήμερα, φημίζεται για τα δυναμικά πάρτι

του μέχρι πρωίας, τους εκκεντρικούς θαμώνες και τις πρωτότυπες λογοτεχνικές βραδιές του. Αν θέλετε να τσιμπήσετε κάτι ελαφρύ πριν το ξενύχτι, το μπιστρό Altes Europa στο 11 της γειτονικής Gipsstrasse (www.alteseuropa.com), με ατμόσφαιρα μεσοπολέμου και καταπληκτικές γερμανικές σούπες, είναι η ιδανική λύση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

19/04/2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.