Από το Μαίναλο στον Ολίγυρτο

Αντί να ακολουθήσετε την πεπατημένη, δηλαδή την Εθνική Οδό Κορίνθου-Τριπόλεως, πάρτε το δρόμο που ενώνει το Λεβίδι της Αρκαδίας με τη Νεμέα και περιπλανηθείτε σε οροπέδια, πλαγιές και βουκολικές πηγές.

Από το Μαίναλο στον Ολίγυρτο

Αντί να ακολουθήσετε την πεπατημένη, δηλαδή την Εθνική Οδό Κορίνθου-Τριπόλεως, πάρτε το δρόμο που ενώνει το Λεβίδι της Αρκαδίας με τη Νεμέα και περιπλανηθείτε σε οροπέδια, πλαγιές και βουκολικές πηγές.

Από το Μαίναλο στον Ολίγυρτο - εικόνα 1
  • Προτού αφήσουμε το Λεβίδι, τιμάμε για ακόμα μία φορά τα φοβερά σουβλάκια του Κουμπούρη (στην κεντρική πλατεία), ενώ εφοδιαζόμαστε με σπιτική λεμονάδα και χειροποίητα σοκολατάκια από το cafe «Ευφρόσυνες γεύσεις» (στο δρόμο που οδηγεί στο οροπέδιο του Ορχομενού).
  • Στο πρώτο κομμάτι η διαδρομή περνάει από κάμπο, όπου με παρακάμψεις συναντάμε αρχαιολογικούς χώρους, όπως το μεταβυζαντινό εκκλησάκι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, την αρχαία πόλη του Ορχομενού (έχει όμως χωματόδρομο) κι ένα τμήμα προϊστορικών υδραυλικών έργων.

    Από το Μαίναλο στον Ολίγυρτο - εικόνα 2

  • Μόλις ξεκινήσαμε, αλλά θα σταματήσουμε στο «Χάνι» στο Κεφαλόβρυσσο Κανδήλας για παϊδάκια και σπιτικές τηγανητές πατάτες. Για πικνίκ πάλι, ακολουθούμε την παράκαμψη για πηγές Σίντζι και φτάνουμε σε μια μικρή λίμνη με μεγάλα πλατάνια και... υπολίμνιο σπήλαιο.
  • Στο χωριό Κανδήλα ψηλά στα βράχια βρίσκεται το ομώνυμο μοναστήρι (πηγαίνει ασφαλτόδρομος και η θέα είναι σούπερ). Συνεχίζοντας, ο δρόμος σκαρφαλώνει στον Ολίγυρτο. Το τοπίο γίνεται πλέον βραχώδες, κάποιες φορές πιάνει ομίχλη, ενώ και τα χιόνια δεν είναι ασυνήθιστα.

    Από το Μαίναλο στον Ολίγυρτο - εικόνα 3

  • Επόμενη στάση Στυμφαλία. Στις καλαμιές φωλιάζουν αρκετά είδη πτηνών και στις όχθες της υπάρχουν τα ερείπια της αρχαίας Στυμφάλου και του ρωμαϊκού υδραγωγείου. Τα μεσημέρια της Κυριακής στον παραλίμνιο οι ταβέρνες βγάζουν τις τάβλες με τις γουρουνοπούλες. Σλουρπ!
  • Το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής κατηφορίζει προς τον αμπελώνα της Νεμέας. Οι κίονες του ναού του Διός ξεπροβάλλουν μέσα από τα αμπέλια (η ωραιότερη εποχή, βέβαια, είναι το καλοκαίρι, όταν όλα είναι πράσινα). Και ο αρχαιολογικός χώρος με το στάδιο έχει επίσης πολύ ενδιαφέρον. Πού να μείνετε
  • Στη Στυμφαλία, στο «Καρτέρι» (2747031203, www.agrotourismos.com.gr) στον ομώνυμο οικισμό ή στο «Astra Hotel» (2747061202, www.astrahotel.gr) στην Καστανιά.
  • Στο Λεβίδι, στο «Kallisto Hotel & Suites» (2796029019, www.dryades-arcadia.gr).

  • Διαβάστε ακόμα

    Τελευταία άρθρα Travel

    Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

    Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

    ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
    25/04/2024

    "Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

    Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

    Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

    Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

    "Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

    Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

    Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

    Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

    Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

    Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

    Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

    Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.