Paris cool

Άρτι αφιχθείσα από το Παρίσι, η Ελένη Κούκη προτείνει τέσσερις χαλαρές βόλτες στην καρδιά μιας πόλης που δεν μας αφήνει ποτέ να βαρεθούμε.

Paris cool

Άρτι αφιχθείσα από το Παρίσι, η Ελένη Κούκη προτείνει τέσσερις χαλαρές βόλτες στην καρδιά μιας πόλης που δεν μας αφήνει ποτέ να βαρεθούμε.

Κυριακή στο Marais

Paris cool - εικόνα 1
Gare de l' Est, ανακαινισμένος κι απαστράπτων

Η πιο μοδάτη γειτονιά προσφέρεται για κυριακάτικη βόλτα, καθώς αρκετά μαγαζιά μένουν ανοιχτά, ενώ οι κεντρικοί της δρόμοι κλείνουν για τα αυτοκίνητα και μετατρέπονται σε πεζόδρομους. Ραντεβού στην Places de Vosges. Εκεί κοντά βρίσκεται και η «Josephine Vannier» με τις σοκολάτες-γλυπτά (4 Rue du Pas de la Mule, www.chocolats-vannier.com). Για να τσιμπήσετε αλλά και για να κάνετε name dropping, οι πιο εγγυημένες διευθύνσεις είναι τα εστιατόρια «Glou» και «La Perle», και τα δύο στη Rue de Vieille, όπου ο κόσμος κάνει ουρά για να φάει ένα χάμπουργκερ και να κόψει φάτσες. Αν ψάχνετε όμως για κάτι πιο χαλαρό και φτηνό, τότε στρίψτε στη Rue de Rosiers, όπου στριμώχνονται τα μαγαζιά που πουλάνε φαλάφελ. Βρισκόμαστε στην καρδιά του εβραϊκού Marais, και λίγο πιο κάτω, στη Rue Pavee, θα δείτε και τη συναγωγή του 1913 με την Art Nouveau πρόσοψη. Οι προτάσεις για φαγητό σίγουρα δεν τελειώνουν εδώ· υπάρχουν αναρίθμητα έθνικ εστιατόρια, όπως το μαροκινό «L’ Arganjer», στο 19 της Rue St Croix de la Bretonnerie. Εμείς καθίσαμε τελικά στο «Pain Quotidien», στη Rue des Archives 18-20, δημιούργημα ενός ψαγμένου φούρναρη από τις Βρυξέλλες, που έστησε αυτήν την αλυσίδα ποντάροντας στα βιολογικά προϊόντα, στη νεανική ατμόσφαιρα και τη νεο-ρετρο-παραδοσιακή διακόσμηση.

Σιδηροδρομικοί σταθμοί

Paris cool - εικόνα 2
Muse d' Orsay, το cafe...

Μπορεί η Αγγλία να έχει το όνομα ως γενέτειρα των σιδηρόδρομων, αλλά το Παρίσι έχει τη χάρη. Η πόλη διαθέτει μερικούς από τους πιο θεαματικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς, εντυπωσιακά αρχιτεκτονήματα της Belle Epoque. Ίσως ο πιο όμορφος να είναι ο παροπλισμένος πια Gare d’ Orsay. Εδώ και χρόνια έχει μετατραπεί σε ένα από τα πιο πλούσια μουσεία της πόλης, στεγάζοντας μια εκπληκτική συλλογή των ιμπρεσιονιστών. Αυτήν την εποχή και μέχρι τις αρχές Φλεβάρη φιλοξενεί την περιοδική έκθεση Art Nouveau Revival. Ο σιδηροδρομικός σταθμός Gare de l’Εst, πάλι, ένας από τους πιο παλιούς, με πτέρυγες που χρονολογούνται από τα μέσα του 19ου αιώνα, λάμπει μετά την τελευταία του ανακαίνιση. Πάντως, αν θέλετε να διακτινιστείτε στην Belle Epoque, τότε πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε το Train Bleu στον Gare de Lyon. Εγκαινιάστηκε το 1901 κι από τη χρυσοποίκιλτη αίθουσά του έχουν περάσει οι πάντες, από την Coco Chanel μέχρι τον Malraux. Οι τοιχογραφίες του είναι ένας ύμνος στην ανέμελη χλιδή. Εκατόν εννιά χρόνια μετά εξακολουθεί να λειτουργεί σερβίροντας κλασική γαλλική κουζίνα. Ακόμη κι αν δεν θέλετε να δώσετε τα περίπου € 70 που στοιχίζει το γεύμα, αξίζει να περάσετε για να πιείτε ένα ποτό ή έναν καφέ στο τέλεια παλιομοδίτικο μπαρ του (www.le-train-bleu.com).

Παρίσι Ζεν

Βγαίνοντας από το σταθμό της Place d’Italie στο 13ο διαμέρισμα, είμαστε στην καρδιά της μικρής Κίνας. Εδώ βρίσκονται τα περισσότερα και μερικά από τα καλύτερα κινέζικα εστιατόρια της πόλης. Στη συμβολή της Avenue de Choisy με τη Rue de Tolbiac, δεν ξέρεις πού να πρωτοκαθίσεις. Εμείς ήρθαμε ως εδώ για να δοκιμάσουμε πάπια στο «Cinorama», που μας την είχαν συστήσει με θερμά λόγια, αλλά το βρήκαμε κλειστό εκείνη την ημέρα. έτσι καθίσαμε σε ένα βιετναμένζικο, το «Pho Banh Cuon 14», που η σπεσιαλιτέ του είναι η σούπα τονκίν. Υπάρχουν όμως κι άλλοι τρόποι για ν’ απολαύσεις το ζεν στο Παρίσι. Σχεδόν σε κάθε συνοικία θα βρείτε κάποιο μικρό μαγαζί για μασάζ που το δουλεύουν Ασιάτες, οι οποίοι προσφέρουν αυθεντικές υπηρεσίες σε τιμές όχι ιδιαίτερα υψηλές. Εμείς χαλαρώσαμε με thai massage στο μικροσκοπικό Chi Va Thai από διπλωματούχα μασέρ της εθνικής σχολής Wat Pho της Μπανγκόκ (84 Avenue Emile Zola, 15o διαμέρισμα, +33(0)145759861).

Στο νησί του αγίου Λουδοβίκου

Η περιήγησή μας τελειώνει στο γραφικό νησί της του St Louis. Εδώ, μόλις λίγα λεπτά από την Παναγία των Παρισίων, εκτείνεται μία από τις πιο γραφικές γειτονιές. Διασχίζουμε το δρομάκι της Rue St Louis en Isle και καθόμαστε για κρέπες στο «Le Sarrasin et le Froment», ένα μικροσκοπικό μαγαζάκι με πλαστικά τραπεζομάντιλα και ετερόκλητα μπιμπλό στις εταζέρες. Εδώ θα τσακίσουμε αλμυρές και γλυκές κρέπες και θα πιούμε αναρίθμητες κούπες γλυκού μηλίτη (cidre).

Διαμονή

Paris cool - εικόνα 3
Muse d' Orsay... οι θεαματικές αίθουσες των εκθεμάτων
  • ο Παρίσι δεν είναι η πόλη των φτηνών ξενοδοχείων. Αν βρείτε κάτι πολύ οικονομικό, τσεκάρετε μήπως το εν λόγω ξενοδοχείο βρίσκεται μεν στην ευρύτερη περιφέρεια, αλλά μίλια μακριά από το κέντρο του Παρισιού. Ιδού κάποιες προτάσεις:
  • Kyriad Hotel Paris Bercy Village Στην άκρη της πόλης, ωστόσο εντός του περιφερειακού, αυτό το σύγχρονο καλοφτιαγμένο ξενοδοχείο προσφέρει δίκλινα με τιμές που ξεκινούν από τα € 102 (www.bercykyriad.com).
  • Hotel Magenta Στον Gare de l’Est, οικονομικό ξενοδοχείο με περίτεχνη πρόσοψη του 19ου αιώνα, πλήρως ανακαινισμένο το 2009 (www.hotelmagentaparis.com).
  • Hotel Jardins de Paris - Marais Bastille Μικρό, χαριτωμένο, αν και πολύ απλό ξενοδοχείο δίπλα στην Πλατεία της Βαστίλης και στην περιοχή του Μαρέ. Μια οικονομική λύση για να μείνετε στη μοδάτη συνοικία. Η ίδια αλυσίδα έχει ακόμη ξενοδοχεία στο Μπερσί, τη Μονμάρτρη και το Σεν Ζερμέν (www.hotelsjardinsdeparis.com).
  • Novotel Paris Tour Eiffel Γιγάντιο (765 δωμάτια), αλλά καλοφτιαγμένο, κεντρικότατο (περίπου 500 μέτρα από τον Πύργο του Άιφελ) και με τιμές που κυμαίνονται στα € 140 – κατά διαστήματα βγαίνουν αρκετές προσφορές (www.accorhotels.com/gb/hotel-3546-novotel-paris-tour-eiffel/index.shtml).

  • Διαβάστε ακόμα

    Τελευταία άρθρα Travel

    Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

    Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

    ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
    25/04/2024

    "Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

    Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

    Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

    Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

    "Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

    Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

    Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

    Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

    Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

    Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

    Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

    Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.