Παρνασσός

Για πολυήμερες διακοπές ή για μια γρήγορη μονοήμερη απόδραση, ο Παρνασσός βρίσκεται δίπλα μας. Κυκλώνουμε το βουνό με τρεις προτάσεις για κάθε γούστο και κάθε κατάσταση. Σημειώνουμε τις νέες αφίξεις, τα μαγαζιά με το καλύτερο φαγητό, τα πιο ψαγμένα στέκια, τις ωραιότερες διαδρομές. Τα λέμε στην κορυφή…

Παρνασσός

Για πολυήμερες διακοπές ή για μια γρήγορη μονοήμερη απόδραση, ο Παρνασσός βρίσκεται δίπλα μας. Κυκλώνουμε το βουνό με τρεις προτάσεις για κάθε γούστο και κάθε κατάσταση. Σημειώνουμε τις νέες αφίξεις, τα μαγαζιά με το καλύτερο φαγητό, τα πιο ψαγμένα στέκια, τις ωραιότερες διαδρομές. Τα λέμε στην κορυφή…

Η βασίλισσα Αράχοβα

Παρνασσός - εικόνα 1
Αράχοβα

Ξαναγυρνάμε πάντα από εδώ, γιατί έχει χάζι, γιατί οι εξελίξεις στα ξενοδοχειακά μάς εξιτάρουν, γιατί υπάρχουν κάποια στέκια που έχουν αποδείξει την αντοχή τους στο χρόνο. Γιατί χειμώνας χωρίς Αράχοβα δεν γίνεται. Δέκα απλές κινήσεις για να περάσεις καλά στην πιο διάσημη ορεινή κωμόπολη της Ελλάδας.

  • Ναι, και φέτος θα κάνουμε την περαντζάδα στον κεντρικό δρόμο περνώντας κάτω από αρμαθιές με φορμαέλες και φλοκάτες, χαζεύοντας βιτρίνες και κόβοντας φάτσες. Σταματάμε για τυρόπιτα στου «Κεφάλα», για εσπρέσο και σουφλέ σοκολάτας στο αγαπημένο «Εμπορικό», για γαλακτομπούρεκο στο «Εν Αραχώβη 1857» και για καρυδόπιτα στο ζαχαροπλαστείο Παπαστάθη.
  • Εκλεπτυσμένη τη νυχτερινή ζωή της Αράχοβας δεν τη λες. Τον τόνο δίνουν τα ελληνικά και η ατμόσφαιρα θυμίζει πενταήμερη. Αυτό, όμως, είναι και το ατού της. Αφού κάνουμε τον καθιερωμένο γύρο καταλήγουμε στο «Ρακοπωλείο» στην Πλατεία Λάκκα, το οποίο ξενυχτάει και σερβίρει καυτές σούπες.
  • Το πιο αγαπημένο μας εστιατόριο στην πόλη είναι το μικροσκοπικό «Tavola», s’ ένα στενό, λίγα μέτρα από τον κεντρικό δρόμο. Ελάχιστα τραπέζια (γι’ αυτό φροντίστε εγκαίρως), ανοιχτή κουζίνα για ν’ απολαμβάνουν οι επισκέπτες το θέαμα κι ένας κατάλογος από πάστες φτιαγμένες από βιολογικές πρώτες ύλες (6973431969).
  • Για μια βουτιά με θέα στην πόλη, επισκεπτόμαστε την κλειστή πισίνα του ξενοδοχείου του «Αίγλη Resort & Spa». Η μακρόστενη πισίνα εκτείνεται κατά μήκος μιας πολύ μεγάλης τζαμαρίας που προσφέρει θέα 180? στη γύρω περιοχή – πραγματικά πολύ εντυπωσιακό. Μαθαίνουμε δε ότι μπροστά από τη μονάδα έχει στηθεί ένα μικρό παγοδρόμιο. Οπότε αφήνουμε τα πιτσιρίκια να ξεσαλώσουν κι εμείς χαλαρώνουμε σε jacuzzi και σάουνα. Η μιάμιση ώρα κοστίζει € 40 (2267031767, www.egli.gr ).
  • Για παιχνίδια στον πάγο κατευθυνόμαστε κλασικά στο «Παγοδρόμιο» στο Λιβάδι (είσ.: € 13 το άτομο, € 10 για παιδιά, 6944523734), αν όμως θέλουμε μια εκδρομή στο χιονισμένο τοπίο, τότε καβαλάμε τα Cross Snow Scooters και ακολουθούμε τους ειδικούς του Go Wild σε off the beaten track μονοπάτια (2267032303, 6945918642, www.gowild.gr ).
  • Παρνασσός - εικόνα 2
    «Tsi tsi», Λιβάδι

  • Ρουστίκ γεύσεις: για ψητά και της ώρας πηγαίνουμε στη γνωστή ταβέρνα του «Καπλάνη» (2267031891), για κοκορέτσι στον «Δασαργύρη» (2267031291), για κοντοσούβλι και αραχοβίτικο λουκάνικο στο «Καραούλι» (2267031001), για υπέροχα παϊδάκια στην «Παναγιώτα» (2267032735).
  • Στο Λιβάδι τρώμε στο «Πέρασμα» (2267029236), όπου ο ιδιοκτήτης και σεφ Νίκος Παλάντζας, με χρόνια εμπειρίας στη Μύκονο, σερβίρει πιάτα με τοπικά προϊόντα.
  • Το έτερο αγαπημένο μας στέκι είναι το «Tsi tsi», που πρωτολειτούργησε πέρυσι. Η κυκλική design αίθουσα, όλη τζαμαρία, προσφέρει σούπερ θέα στο χιονισμένο τοπίο. Από το πρωί σερβίρεται πρωινό, ενώ για τις υπόλοιπες ώρες λειτουργεί ένα έξυπνο self service με πιάτα όπως καυτή μανιταρόσουπα, γλυκόξινα παϊδάκια και μαλακό οψιμοτύρι. Στο χώρο υπάρχουν διάφορα stands για shopping (από χειροποίητα σαπούνια και βουνίσιο τσάι Παρνασσού μέχρι countrystyle είδη για το σπίτι). Το βράδυ αποκτά πιο κλαμπίστικο ύφος.
  • Aν είστε με αμάξι στην Αράχοβα, σημειώστε το νέο περιφερειακό δρόμο που παρακάμπτει την πόλη (και το μποτιλιάρισμα) και σας οδηγεί ψηλά στο χιονοδρομικό. Λειτουργεί από πέρυσι, φέτος όμως έγιναν και οι τελευταίες παρεμβάσεις και παραδίδεται επισήμως στην κυκλοφορία.
  • Αν πάλι έχετε έρθει χωρίς αυτοκίνητο, σημειώστε ότι έχουν και πάλι δρομολογηθεί λεωφορεία από την Αράχοβα για το χιονοδρομικό (περισσότερες πληροφορίες στο ΔΕΤΠΑ Αράχοβας: 2267031630).

    Χαλαρά στα μετόπισθεν

    Παρνασσός - εικόνα 3
    «Santa Marina Resort & Spa», Αράχοβα

    Ξυπνάμε γλυκά σε όμορφους νοικοκυρεμένους ξενώνες, βρίσκουμε το δρόμο μας για τις ταβέρνες στην πλατεία ακολουθώντας τη μυρωδιά από το κοκορέτσι, μετά «χανόμαστε» στο ελατοδάσος... Αν θέλεις τα καλά του Παρνασσού (υποδομές, φύση, γεύσεις), αλλά χωρίς το μποτιλιάρισμα της Αράχοβας, ραντεβού στην πίσω πλευρά. Από την Αμφίκλεια μέχρι τη Βάργιανη, να τι δεν χάνουμε.

  • Να… ανασάνουμε δάσος περπατώντας στο μονοπάτι Ε4, κάνοντας βόλτα με άλογα στον εθνικό δρυμό ή μαρσάροντας με τζιπ και γουρούνες στους χωματόδρομους.
  • Ακόμα κι αν δεν μείνουμε στα ξύλινα σπιτάκια του «Elatos Resort & Health Club», να περάσουμε για ένα ποτό και να κολυμπήσουμε στην εσωτερική πισίνα «ρουφώντας» τη θέα στα έλατα.
  • Να δοκιμάσουμε τα σπιτικά μαγειρέματα της κυρίας Σοφίας στο κουτούκι «Εν Παρνασσώ» στη Σουβάλα (κατσικάκι σούπα, γαρδουμπάκια με άγρια χόρτα, αγριογούρουνο στιφάδο) αλλά και το ζουμερό κοκορέτσι και το κουνέλι στιφάδο στην παραδοσιακή ψησταριά «Δροσούλα Κατινιώτη» στη Βάργιανη.
  • Να χουχουλιάσουμε στο –όνομα και πράγμα– cafe «Πέτρινο» στην πλατεία της Σουβάλας (Πολύδροσος), απολαμβάνοντας ένα σουφλέ σοκολάτας και στο καινούργιο cafe του ξενώνα «Μετόχι» στη Μαριολάτα.
  • Να ξαποστάσουμε το απομεσήμερο στα αρχαία ερείπια της Αγίας Ελεούσας, λίγο έξω από το χωριό, ή λίγα βήματα πιο πέρα, κάτω από τα πλατάνια, σε ένα όμορφο τοπίο δίπλα στις πηγές του βοιωτικού Κηφισού.
  • Να περπατήσουμε χωρίς σκοπό στη γαλήνια Πάνω Σουβάλα ακολουθώντας το κελάρυσμα των νερών.
  • Στη Γραβιά να δούμε πώς έμοιαζε το περίφημο Χάνι και στα πέριξ να σταματήσουμε στο Βρετανικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο και στο βυζαντινό μοναστήρι της Παντάνασσας.
  • Να κάνουμε οπωσδήποτε σουλάτσο στην κουκλίστικη Βάργιανη από την πλακόστρωτη πλατεία μέχρι τις πηγές της Μπουρμπούλας.

    Με θέα στη θάλασσα

    Παρνασσός - εικόνα 4
    «Το Μπάρκο της Μαρίτσας», Γαλαξίδι

    Αν θέλετε θέα στη θάλασσα ακόμα και το χειμώνα, πάρτε το δρόμο από την Αράχοβα προς τους Δελφούς και το Γαλαξίδι. Ναι, μας αρέσει να διασχίζουμε τον πανάρχαιο ελαιώνα της Άμφισσας που ξεδιπλώνεται σαν πράσινη θάλασσα προς τον Κορινθιακό. Και το χιονοδρομικό δεν είναι μακριά. Στα οπωσδήποτε σημειώνουμε…

  • Να χτυπήσουμε έναν καφέ στον κεντρικό δρόμο των Δελφών. Τα περισσότερα στέκια, άλλωστε, «σερβίρουν» απίθανη θέα.
  • Να κάνουμε βόλτα στο Χρισσό, και μετά να δοκιμάσουμε σπληνάντερο στον Φούρλα.
  • Να περάσουμε οπωσδήποτε ένα πρωινό στο Γαλαξίδι. Να δούμε το Ναυτικό Μουσείο και το ναό του Αϊ-Νικόλα, να χαζέψουμε τα περήφανα καπετανόσπιτα και να κυκλώσουμε costa costa το λιμάνι, από τη Χηρόλακκα μέχρι το δασάκι στην Πέρα Πάντα, κοιτάζοντας στο βάθος τις χιονισμένες κορφές του Παρνασσού.
  • Στο Γαλαξίδι να τιμήσουμε δεόντως τις ψαρονοστιμιές και τα μύδια στο «Μπάρκο της Μαρίτσας» αλλά και τα κελέμια (γεμιστά κρεμύδια!) στον «Μπεμπέλης». Και μετά, στον κεντρικό δρόμο καραδοκούν τα γλυκά της Μίνας (πώς να πεις όχι στο ιδιόμορφο τοπικό ραβανί από ρύζι;) και το γλυκοπωλείο του Νικοτάκη με το φοβερό γαλατομπούρεκο.
  • Να περπατήσουμε χαλαρά στην προκυμαία της Ιτέας, να καθίσουμε για μια ζεστή σοκολάτα στη «Θάλασσα» πάνω στο κύμα ή στη ζεστή σάλα του «Μώλου» προτού πεταχτούμε για αστακομακαρονάδα στο «Μαϊστράλι» και για μυδοκατάσταση στα «Φώκλαντ» στην Κίρρα.
  • Να ανηφορίσουμε ένα πρωινό στην πρωτεύουσα της Φωκίδας, την Άμφισσα, στο μικρό, αλλά ενδιαφέρον Αρχαιολογικό Μουσείο, στα Ταμπάκικα, την παραδοσιακή συνοικία με τα παλιά βυρσοδεψεία, και φυσικά στο κάστρο που δεσπόζει πάνω από την πόλη.

    Πού να μείνετε

    Παρνασσός - εικόνα 5
    Το σαλέ του χιονοδρομικού

    Δεν είμαστε σίγουροι ότι θα βρείτε δωμάτιο για τα Χριστούγεννα, ωστόσο τσεκάρετε τις ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής στις μεγάλες μονάδες της Αράχοβας, όπως «Santa Marina Arachova» (2267031230, www.santa-marina.gr) και το «Santa Marina Arachova Resort & Spa» (2267031954). Καλή λύση και τα μεγάλα ξενοδοχεία των Δελφών, όπως το πρόσφατα ανακαινισμένο «Αμαλία» (2265082101, www.amalia.gr) και το «Delphi Palace» (2265082151, www.delphi-hotels.gr). Πάντως, το πιο πρόσφατο ξενοδοχειακό project στην περιοχή είναι το brand new boutique resort «Tagli» (2267032532) στο Λιβάδι. Η πλευρά Αμφίκλειας, Αγόριανης, Πολύδροσου έχει μόνο μικρής χωρητικότητας καλοφτιαγμένες μονάδες, όπως η «Κυριακή» (2234029011), το «Δαδί Αρχοντικό Παρνασσού» (2234029040), τα «Διαμερίσματα Ζάγγου» (2234022818, www.zaggos.gr). Ωραία λύση είναι και το σχετικά καινούργιο «Μετόχι» στη Μαριολάτα (2265091194, www.xenonas-metohi.gr). Τέλος, αν ψάχνετε για δωμάτιο κοντά στη θάλασσα, δοκιμάστε το καλοφτιαγμένο σύγχρονο «Nafsika Palace» (2265033300) στην Ιτέα.

  • Διαβάστε ακόμα

    Τελευταία άρθρα Travel

    Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

    Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

    ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
    25/04/2024

    "Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

    Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

    Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

    Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

    "Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

    Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

    Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

    Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

    Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

    Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

    Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

    Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.