20 χρόνια νέο Βερολίνο

Το μεγάλο υπαίθριο πάρτι στις 9 Νοέμβρη, για τα 20 χρόνια από την πτώση του τείχους, ήταν απλώς η αφορμή ώστε να περιπλανηθούμε σε μια πρωτεύουσα που αναδείχτηκε τα τελευταία χρόνια σ’ ένα μοναδικό εργαστήρι αρχιτεκτονικής, προσπαθώντας να φτιάξει το νέο της πρόσωπο.

20 χρόνια νέο Βερολίνο

Το μεγάλο υπαίθριο πάρτι στις 9 Νοέμβρη, για τα 20 χρόνια από την πτώση του τείχους, ήταν απλώς η αφορμή ώστε να περιπλανηθούμε σε μια πρωτεύουσα που αναδείχτηκε τα τελευταία χρόνια σ’ ένα μοναδικό εργαστήρι αρχιτεκτονικής, προσπαθώντας να φτιάξει το νέο της πρόσωπο.

20 χρόνια νέο Βερολίνο - εικόνα 1
«Ειρηνική Επανάσταση ’89-’90» στην Alexanderplatz

Η αλήθεια είναι ότι η πραγματικά συναρπαστική βραδιά ήταν τότε, στις 9 Νοέμβρη του 1989, όταν υπό την πίεση του πλήθους το τείχος που Βερολίνου κατέρρευσε. Μια και δεν την προλάβαμε, όμως, λέμε να μη χάσουμε την εικοστή επέτειό της. Το Βερολίνο προσδοκά να αξιοποιήσει επικοινωνιακά όσο το δυνατόν περισσότερο την αφορμή και να στείλει συμβολικά μηνύματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Έτσι, οι εκδηλώσεις κορυφώνονται στις 9 Νοέμβρη 2009 μ’ ένα ολονύχτιο υπαίθριο χάπενινγκ ακριβώς μπροστά στην πύλη του Βρανδεμβούργου με live συναυλίες και πυροτεχνήματα. Βόλτα στη νέα πόλη

Ξενοδοχεία και ταξιδιωτικά γραφεία προσφέρουν ειδικά για την επέτειο ξεναγήσεις στα νέα αξιο-θέατα της πόλης. Ακόμη και το ιστορικό ξενοδοχείο «Adlon» έχει φτιάξει ένα πακέτο που περιλαμβάνει τρίωρη βόλτα, δείπνο στο βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριό του και διαμονή για μία νύχτα σε junior suite έναντι € 415 (www.hotel-adlon.de). Πάντως, μπορούμε εύκολα να οργανώσουμε μια ξενάγηση μόνοι μας. Ως γνωστόν, το Βερολίνο που επισκεπτόμαστε σήμερα δεν έχει καμία σχέση με το διηρημένο Βερολίνο. Μετά την ενοποίηση, η πόλη μετατράπηκε σε τεράστιο αρχιτεκτονικό «εργαστήρι», μέσα από το οποίο ξεπρόβαλε η νέα μορφή της μητρόπολης. Ξεκινάμε, λοιπόν, από την Potsdamer Platz και τους αιχμηρούς ουρανοξύστες. Εκεί θα καθίσετε σε κάποια από τα all day εστιατόρια του Sony Center, θα επισκεφθείτε το θεαματικό Μουσείο Κινηματογράφου (www.filmmuseum-berlin.de) και το πολύ πλούσιο πωλητήριό του και θα δείτε κάποια 3D ταινία στην ημισφαιρική IMAX αίθουσα. Επόμενη στάση ο γυάλινος θόλος του Φόστερ, που αποκατέστησε συμβολικά το κατεστραμμένο από τους ναζί Ράιχσταγκ (Κοινοβούλιο) και δημιούργησε ένα εντυπωσιακό σημείο θέας (ο θόλος είναι επισκέψιμος στο εσωτερικό του). Στα οπωσδήποτε και η επίσκεψη στο Μουσείο του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος, αυτόν τον μαύρο αρχιτεκτονικό ογκόλιθο με τον οποίο οι Βερολινέζοι κλείνουν τους λογαριασμούς του με τα φαντάσματα του παρελθόντος. Ωστόσο, το νεότερο project, που εγκαινιάστηκε μόλις πριν τρεις εβδομάδες, είναι το αποκατεστημένο Neues Museum (www.neues-museum.de) στο νησί των Μουσείων, δίπλα στο πασίγνωστο Μουσείο της Περγάμου. Το Neues Museum, το οποίο φιλοξενεί το διάσημο μπούστο της Νεφερτίτης καθώς και μεγάλες συλλογές άλλων αιγυπτιακών και προϊστορικών αρχαιοτήτων, παρέμενε κλειστό από το 1939, όταν οι ναζί μετακίνησαν όλα τα εκθέματά του και το επιβλητικό νεοκλασικό κατέρρεε. Ο Άγγλος αρχιτέκτονας που ανέλαβε την αποκατάσταση χρησιμοποίησε πολλά βιομηχανικά στοιχεία, αλλά ταυτόχρονα προσπάθησε να αποδώσει κάτι από την πρωσική μεγαλοπρέπεια του κτιρίου.

20 χρόνια νέο Βερολίνο - εικόνα 2
Neues Museum, Ίσις και Ήλιος

Πού θα μείνουμε

Αν θέλουμε να τραβήξουμε στα άκρα το concept της εκδρομής «Μέρες του ’89», τότε πρέπει να κλείσουμε δωμάτιο στο «Ostel» (www.ostel.eu), ένα ντιζάιν hostel που αναπαράγει την αισθητική της Ανατολικής Γερμανίας. Πάντως, το πιο εντυπωσιακό καινούργιο ξενοδοχείο της πόλης είναι το «έξυπνο» «Michelbergerhotel», το οποίο μόλις άνοιξε σ’ ένα βιομηχανικό κτίριο και προσφέρει ντιζαϊνάτα δωμάτια από € 59. Αρκεί να δείτε τα εκπληκτικά γραφικά στο site του (www.michelbergerhotel.com) για να διαπιστώσετε πόσο ξεχωριστή δουλειά έχει γίνει. Η διακόσμηση των 100 δωματίων παραπέμπει σε μινιμαλιστικά μποέμ λοφτ, ενώ οι εγκαταστάσεις συμπληρώνονται από μπαρ, μπιστρό και spa.

Πιο συμβατική επιλογή το σχετικά καινούργιο «Melia Berlin», αλλά με ισχυρά πλεονεκτήματα τη θέση του (στην καρδιά της πόλης) και το ότι μπορείτε να κλείσετε δωμάτιο με θέα στον ποταμό Σπρέε (www.meliaberlin.com).

20 χρόνια νέο Βερολίνο - εικόνα 3
«Michelberger Hotel»

Πού θα φάμε

Στο «Altes Europa» (www.alteseuropa.com), στο Μίτε, θα απολαύσετε βελούδινες σούπες και ωραία stakes σε περιβάλλον μπιστρό του παλιού καλού καιρού. Στο «Paris Bar» (Kantstrasse 152) ακόμη υπάρχει στην ατμόσφαιρα κάτι από τη μυθική πλέον περίοδο του Βερολίνου προ του ’89, όταν εδώ έκλεινε τα ραντεβού του ο Iggy Pop. Και η κουζίνα του εξακολουθεί να είναι καλή. Το «Cafe Einstein» (www.einsteinudl.com), πάλι, είναι ένα από τα ονόματα που παραπέμπουν στο Βερολίνο του Μεσοπολέμου, ενώ εδώ και κάποια χρόνια έχει δημιουργηθεί νέο κατάστημα κοντά στην πύλη του Βρανδεμβούργου. Εκτός από καλό καφέ και πεντανόστιμα στρούντελ, εδώ θα δοκιμάσετε χορταστικές ομελέτες και αβγά με μπέικον.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.