Βουτύρο Ευρυτανίας

Ένα… πεντανόστιμο χωριουδάκι μες στο πράσινο, μόλις λίγα χιλιόμετρα από το Καρπενήσι, έγινε η αγαπημένη μας βάση για ξεκούραση και διαδρομές στη φύση.

Βουτύρο Ευρυτανίας

Ένα… πεντανόστιμο χωριουδάκι μες στο πράσινο, μόλις λίγα χιλιόμετρα από το Καρπενήσι, έγινε η αγαπημένη μας βάση για ξεκούραση και διαδρομές στη φύση.

Βουτύρο Ευρυτανίας - εικόνα 1
«Emotions Country Resort»

Εδώ θα «ξεχάσεις» το κινητό σου και θα βγεις να πεζοπορήσεις στην κατάφυτη ρεματιά ή στο χωματόδρομο που οδηγεί μέσα από το ελατοδάσος στο Νόστιμο, θα κάνεις βόλτα ανάμεσα στα πέτρινα σπίτια με τις μυρωδιές από τα τζάκια που καπνίζουν, θ’ αράξεις στη λιθόστρωτη πλατεία χαζεύοντας μια την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής –είναι η μεγαλύτερη, λέει, στο νομό– και μία τα βουνά και θα νιώσεις ανάλαφρος και γεμάτος. Παρότι μικρούλι, μάλιστα, το Βουτύρο διαθέτει εξαιρετικές υποδομές για τον επισκέπτη: δύο συμπαθητικά ταβερνάκια («Ο Σπίθας» και το «Σστέκι του Αυστραλού») και τρία ξενοδοχεία το ένα καλύτερο από το άλλο. Διαμονή Δεν μας έκανε η καρδιά ν’ αφήσουμε το «Emotions Country Resort» (2237025725, www.emotions.com.gr). Το πιο καινούργιο από τα ξενοδοχεία του χωριού βρίσκεται κάτω από την πλατεία, χαίρεται έναν εξαιρετικό βουνίσιο ορίζοντα κι εντυπωσιάζει με την καλοσκηνοθετημένη ατμόσφαιρα countrystyle πολυτέλειας σε κάθε του χώρο: από το χουχουλιάρικο cafe με το τζάκι ως τις σουίτες, όλες μοναδικές, με ταμπλαδωτά και ζωγραφιστά ταβάνια, τζάκια, υπέρκομψα ανάκλιντρα και περίτεχνους καθρέφτες. Λατρέψαμε την 33 για την αύρα μπουντουάρ που αποπνέει, ξεχωρίσαμε όμως και την 21 για εκείνη τη γωνιά με την καταπληκτική θέα και τη 14 με τον τεράστιο οντά – ταμάμ για παρεΐστικές συνάξεις. Φιλόξενο και προσεγμένο είναι και το «Βίλα Βιργινία» (2237080300, www.villavirginia.gr.). Εδώ, άλλωστε, σε περιμένουν ανοιχτή πισίνα, σάουνα και χαμάμ. Καλή εναλλακτική και ο πέτρινος ξενώνας «Αμαδρυάδες» (2237080909, www.amadryades.gr), ο οποίος απλώνει τα δωμάτιά του γύρω από μια αυλή με γκαζόν, ιδανική για παιδιά.

Βουτύρο Ευρυτανίας - εικόνα 2

Must do Να επισκεφθείς το Μεγάλο Χωριό – είναι απόλαυση η βόλτα στη ρεματιά με το ρυάκι, οι νοστιμιές από τα τοπικά delicatessens και, φυσικά, τα γλυκά στο «Παραμύθι», δίπλα στο τζάκι, και το γαλακτομπούρεκο στον «Καρβέλη». Ν’ ανακαλύψεις το Γαύρο, τη μικρή λίμνη κοντά στο Μικρό Χωριό, και ν’ ανηφορίσεις στους πετρόχτιστους Κορυσχάδες και στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, στο παλιό πέτρινο σχολείο. Ο δρόμος που διασχίζει την κοιλάδα του Καρπενησιώτη συνεχίζει δίπλα σε εντυπωσιακές ορθοπλαγιές μέχρι το Μοναστήρι του Προυσού. Αν, λοιπόν, το τοπίο βγάλει τον πιο active εαυτό σας, η Trekking Hellas (2103310323, www.trekking.gr) οργανώνει από πεζοπορίες στη Μαύρη Σπηλιά μέχρι διασχίσεις με 4x4 στην Καλιακούδα. Για κάτι πιο… χαλαρό τραβήξτε χειρόφρενο στο πάρκο ιππασίας Saloon (4ο χλμ. Καρπενησίου-Προυσού, 2237024606).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"Αγαπώ την Ελλάδα αλλά δεν θα ξαναπήγαινα στην Αθήνα"

Η Courtney Pochin, συντάκτρια του βρετανικού Metro.co.uk, μοιράζεται τις εντυπώσεις της από την Αθήνα και εξηγεί γιατί η πόλη δεν κατάφερε να τη μαγέψει.

5+9 αναπάντεχα σκηνικά που έζησε ο Γιούκι στις 59 χώρες που επισκέφτηκε

Ο Παύλος Γεώργιζας, ακούραστος ταξιδευτής και συγγραφέας του βιβλίου "59,5 χώρες και το πιγκλού", μοιράζεται με τους αναγνώστες του "α" μερικά από τα πιο περίεργα πράγματα που συνάντησε στα ταξίδια του.

"The Pelion Manifesto": Όταν το design συναντά την ψυχή του βουνού

Σε ένα νεοκλασικό του 1861 θα συναντήσεις όχι απλά έναν ξενώνα αλλά ένα προσωπικό μανιφέστο ζωής και αισθητικής από τον Γιώργο Θησέα Καράμπελα.

Τον Μάιο δίνουμε εικαστικό "Ραντεβού στην Ύδρα"

Οκτώ Έλληνες καλλιτέχνες δίνουν το δικό τους παρόν σε ένα εικαστικό "Ραντεβού στην Ύδρα" στο Ιστορικό Αρχείο και Μουσείο Ύδρας.

5 μέρη στον κόσμο που πρέπει να επισκεφτείς αν αγαπάς τις γάτες

Από την Ρώμη στην Ιαπωνία, ένα νιάου δρόμος!

Mία ξεχωριστή συνάντηση 34 καλλιτεχνών που αντλούν έμπνευση από το Ζαγόρι

Μάθε ό,τι χρειάζεται για την 4η δράση του Aristi Cultural Initiative.