Ανάμεσα σε Καλλίδρομο και Παρνασσό

Η «πίσω» πλευρά του Παρνασσού προσφέρεται για μια απλή, αλλά υπέροχη φθινοπωρινή διαδρομή στα βουνά, χωρίς καν ν’ αφήσετε τον κάμπο. Κι, επιπλέον διαθέτει πολλές εναλλακτικές προτάσεις διαμονής.

Ανάμεσα σε Καλλίδρομο και Παρνασσό

Η «πίσω» πλευρά του Παρνασσού προσφέρεται για μια απλή, αλλά υπέροχη φθινοπωρινή διαδρομή στα βουνά, χωρίς καν ν’ αφήσετε τον κάμπο. Κι, επιπλέον διαθέτει πολλές εναλλακτικές προτάσεις διαμονής.

Ανάμεσα σε Καλλίδρομο και Παρνασσό - εικόνα 1
Πολύδροσο

Μια απλή παράκαμψη μπορεί να αποδειχτεί η καλύτερη στιγμή του ταξιδιού σας. Αντί, λοιπόν, ν’ ακολουθήσετε τον ευθύ δρόμο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, στρίψτε στο Κάστρο και πάρτε το δρόμο που θα σας φέρει ανάμεσα στην πίσω πλευρά του Παρνασσού και στο Καλλίδρομο. Στην κεντρική αρτηρία θα ξαναβγείτε λίγο πριν από τη Λαμία (από τη γνωστή έξοδο του Μπράλου). Εννοείται, βέβαια, ότι η διαδρομή που σας προτείνουμε μπορεί ν’ αποτελέσει και το κεντρικό θέμα του σαββατοκύριακού σας. Σ’ αυτήν την περίπτωση θα μείνετε σε όμορφους ξενώνες, που τα τελευταία χρόνια όλο και ξεφυτρώνουν εδώ και θ’ ανακαλύψετε το δυναμικό προφίλ ανερχόμενων χωριών όπως το Πολύδροσο. Στο πρώτο κομμάτι της διαδρομής, από το Κάστρο μέχρι την Αμφίκλεια, κινούμαστε στον κάμπο και οι εικόνες είναι κυρίως αγροτικές. Αξίζει, πάντως, να σταματήσετε για λίγο στον αρχαίο λέοντα της Χαιρώνειας, ενώ με μια παράκαμψη από τον κεντρικό δρόμο βρισκόμαστε στη φωλιασμένη δίπλα στο φαράγγι Τιθορέα και στα ερείπια του αρχαίου κάστρου της. Το πιο ωραίο κομμάτι της διαδρομής, όμως, εκτείνεται από το Πολύδροσο και μέχρι τις στροφές του Μπράλου, που διασχίζει το μικρό οροπέδιο ανάμεσα στον Παρνασσό και στο Καλλίδρομο. Με μικρές παρακάμψεις από την κεντρική αρτηρία, μπορείτε να εμπλουτίσετε την περιήγησή σας επισκεπτόμενοι το αναστηλωμένο Χάνι της Γραβιάς, το βρετανικό νεκροταφείο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και το μοναστήρι της Δαμάστας, που ναι μεν δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αρχιτεκτονικά, αλλά είναι ένα καταπληκτικό μπαλκόνι προς τον κάμπο της Λαμίας.

Ανάμεσα σε Καλλίδρομο και Παρνασσό - εικόνα 2
«Ξενώνας Κυριακή»

Πού θα μείνετε

Πάνω στη διαδρομή υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις διαμονής. Η Αμφίκλεια, με δύο πολύ καλούς ξενώνες, είναι μία από τις πρώτες σας επιλογές. Εδώ θα βρείτε το «Δαδί Αρχοντικό Παρνασσού» (2234029040, www.xenonasdadi.gr, € 80 με πρωινό), το οποίο στεγάζεται σ’ ένα πέτρινο σπίτι του 19ου αιώνα στην παλιά συνοικία της Αμφίκλειας. Οι ιδιοκτήτες του, μάλιστα, οργανώνουν εκδρομές 4χ4 στο όρος Καλίδρομο, υπό την προϋπόθεση ότι θα σχηματιστεί παρέα από τουλάχιστον τρία τζιπ. Άλλη καλή επιλογή ο «Ξενώνας Κυριακή» (2234029011, www.xenonaskiriaki.gr, € 100 με πρωινό), στην κορυφή του οικισμού, με θέα σε όλο τον κάμπο. Το Πολύδροσο (γνωστό και ως Σουβάλα) διεκδικεί όλο και πιο δυναμικά την προσοχή μας. εδώ ξεχωρίζει το προσεγμένο «Έρωχος Suites» (2234029610, www.eroxos.gr, € 90 με πρωινό), με απλόχωρα δωμάτια σε country ύφος και μεγάλες βεράντες με θέα στον κάμπο. Στη Γραβιά, πάλι, υπάρχει το «Μετόχι» (www.xenonas-metohi.gr, 2265091194, € 90), ένα σύγχρονο πέτρινο κτίριο δέκα δωματίων με βαριά ξύλινη επίπλωση και μπαλκόνια με ωραία ορεινή θέα. Τέλος, αν αναζητάτε κάτι οικονομικό, τότε το απλό και καινούργιο «Κάστρο Λιλαίας» (2234051320, € 50 με πρωινό), στο ομώνυμο χωριό, είναι μια καλή λύση.

Πού θα φάτε

Η περιοχή δεν μας αφήνει παραπονεμένους, καθώς υπάρχουν αρκετές ταβέρνες με απλή, αλλά νόστιμη παραδοσιακή κουζίνα κι έμφαση στο κρέας. Εμείς, στην τελευταία μας επίσκεψη, είχαμε την ευκαιρία να εκτιμήσουμε τη μαστοριά στο ψητό αρνί του Τσάφα στη Λιλαία, τη χορτόπιτα και τα παϊδάκια στην ταβέρνα «Δροσιά» στην είσοδο του Πολύδροσου, που ξεχωρίζει για την προσεγμένη σάλα της με το στρογγυλό τζάκι, ενώ αναπάντεχα νόστιμες ήταν οι μοσχαρίσιες μπριζόλες από ντόπιο κρέας στην κεντρική πλατεία του Ορχομενού στην ταβέρνα του Κίσσα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.