Βοστόνη

Νέα ξενοδοχεία, αστεράτα εστιατόρια, μουσεία παγκόσμιας κλάσης κι ένα λιμάνι που, επιτέλους, φόρεσε τα καλά του και φέτος έχει την τιμητική του. Κάτι τρέχει στη διανοούμενη της Αμερικής και η Ιωάννα Γκομούζα έσπευσε να νιώσει τον παλμό της.

Βοστόνη

Νέα ξενοδοχεία, αστεράτα εστιατόρια, μουσεία παγκόσμιας κλάσης κι ένα λιμάνι που, επιτέλους, φόρεσε τα καλά του και φέτος έχει την τιμητική του. Κάτι τρέχει στη διανοούμενη της Αμερικής και η Ιωάννα Γκομούζα έσπευσε να νιώσει τον παλμό της.

Βοστόνη - εικόνα 1
Copley Square

Για τους Αμερικανούς είναι το λίκνο της επανάστασης, η γενέτειρα των Κένεντι αλλά και των Ρεντ Σοξ, για τους φοιτητές μια πολύτιμη «βίζα» στα πανεπιστημιακά τους διαπιστευτήρια –το Χάρβαρντ και το ΜΙΤ είναι εδώ–, για μας όμως στάθηκε το πιο… ομαλό πέρασμα από τη Γηραιά Ήπειρο στην Αμερική. Οι φοιτητοπαρέες που τραβούν κουπί στο ποτάμι, τα καλντερίμια και τα λουλουδιασμένα μπαλκόνια στη γραφική γειτονιά του λόφου Beacon, τα ιταλικά καφε-ζαχαροπλαστεία στο North End: στη Βοστόνη νιώθεις το άρωμα της Ευρώπης να σ' ακολουθεί κατά πόδας. Και η καλύτερη στιγμή για να τη ζήσεις είναι τώρα που το μεγάλο πρόγραμμα ανάπλασης του παραλιακού μετώπου ολοκληρώθηκε, χαρίζοντάς στην πρωτεύουσα της Μασαχουσέτης εντυπωσιακά ξενοδοχεία, πάρκα και πεζοδρόμους-ταμάμ για να λιώσεις σόλες. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ακολουθώντας το μονοπάτι της ελευθερίας

Στον Βορρά της Ανατολικής Ακτής, εκεί όπου ο ποταμός Charles εκβάλλει στον Ατλαντικό, χτίστηκε η Βοστόνη. Οι πρώτοι άποικοι (πουριτανοί από την Αγγλία) εγκαταστάθηκαν μόνιμα το 1630. Ωστόσο, χάρη στα τσουχτερά φορολογικά μέτρα της βρετανικής διοίκησης, ήδη από το 1764 άρχισαν οι διαδηλώσεις ενάντια στην κυβέρνηση του Λονδίνου, που τελικά οδήγησαν στην αμερικανική ανεξαρτησία. Αυτά τα γεγονότα αλλά και τα πρώτα χρόνια της Ιστορίας των Ηνωμένων Πολιτειών ακολουθεί το Freedom Trail, η πιο διάσημη διαδρομή-αξιοθέατο που ξετυλίγεται σαν κόκκινη κορδέλα για δυόμισι μίλια στην καρδιά της πόλης. Δεν χρειάζεσαι χάρτη για να την ιχνηλατήσεις, απλώς ακολουθείς την κόκκινη γραμμή στο οδόστρωμα, που ξεκινά από το πανέμορφο πάρκο Boston Common και καταλήγει στην Charlestown μέσω της Financial District και του North End. Αν δεν αντέχεις πολύ το περπάτημα, αφιέρωσε ένα δίωρο στο πιο «ζουμερό» κομμάτι, περνώντας από το State House, το κοιμητήριο Old Granary, το Μουσείο του Old State House (το παλιότερο δημόσιο κτίριο της πόλης, όπου έβγαζαν ένθερμους πατριωτικούς λόγους ο Τζον Άνταμς και ο Τζον Χάνκοκ) και το σημείο της αιματοχυσίας του 1770. Το πρώτο καλό διάλειμμα θα το κάνεις στο Faneuil Hall, για να χαζέψεις τις περφόρμανς στην πλατεία και τα τρία κτίρια της αγοράς που αγκαλιάζουν οι ουρανοξύστες. Κι επειδή θα έχεις πεινάσει ήδη, πέρνα από το κτίριο της Quincy Market, πάρε σε πακέτο ό,τι σου κάνει κέφι από τις λαχταριστές λιχουδιές και κατηφόρισε στη μεγάλη αποβάθρα του λιμανιού για να το απολαύσεις με θέα στην προκυμαία. Προσωπικά, πάντως, προτίμησα τα οστρακόδερμα του «Ye Olde Union Oyster House» στη Union Street και μετά, με γλυκές προμήθειες από το «Mike’s Pastry», το «Modern Pastry Shop» και το παγωτοπωλείο του «Frank De Pasquale» (όλα στη Hannover Street, στη «μικρή Ιταλία»), συνέχισα από το ξύλινο σπίτι του επαναστάτη Paul Revere και την εκκλησία Old North ως το γαλήνιο νεκροταφείο του Copp’s Hill. Σωστά έργα τέχνης οι… ταφόπλακες στο δεύτερο πιο παλιό κοιμητήριο της πόλης, αλλά η θέα στην Charlestown και το λιμάνι μάς έβαλαν ιδέες: βουρ για θάλασσα.

Βοστόνη - εικόνα 2
Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης, το νέο μεγάλο μουσείο της πόλης

On the waterfront

«America’s walking city» την αποκαλούν οι Αμερικανοί και είναι αλήθεια ότι η πόλη περπατιέται ευχάριστα, ειδικά τώρα που ολοκληρώθηκε το «Big Dig»! Μιλάμε για ένα τεράστιο κατασκευαστικό έργο που έδωσε στη Βοστόνη πίσω τη… θάλασσά της. Ο μεγάλος υπερυψωμένος –και μονίμως μποτιλιαρισμένος– αυτοκινητόδρομος, η «Αρτηρία», υπογειοποιήθηκε και στη θέση του ξεφύτρωσε το Rose Kennedy Greenway, μια πράσινη λωρίδα γης ενός μιλίου, με σιντριβάνια, χώρους αναψυχής κι έργα τέχνης. Ταυτόχρονα, το λιμάνι «στρώθηκε» με πολυτελή ξενοδοχεία και συγκροτήματα κατοικιών, πάρκα και ξύλινους διαδρόμους. Εδώ ατενίζεις τον ωκεανό και τ’ αραγμένα γιοτ, δοκιμάζεις χτένια και αστακούς στο «Legal Sea Foods» στο Long Wharf και τα καλοκαιρινά βράδια παρακολουθείς δωρεάν συναυλίες στο Boston Harbour Hotel με την εμβληματική πολυώροφη αψίδα. Όσοι έρθετε οικογενειακώς βάλτε στο πρόγραμμά σας το ενυδρείο New England Aquarium, το οποίο μόλις απέκτησε το νέο Marine Mammal Center, και –γιατί όχι;– μια μίνι κρουαζιέρα στο εθνικό πάρκο των νησιών του λιμανιού. Εμείς, πάντως, κολλήσαμε στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης (ICA, www.icaboston.org), το νέο μεγάλο μουσείο της πόλης, διά χειρός Diller Scofidio + Renfro, ένα γυάλινο παραλληλόγραμμο που θαρρείς πως ταξιδεύει προς τη θάλασσα. Ακόμη, πήραμε τη συγκοινωνία για το Fenway και αράξαμε στο εξαιρετικό Μουσείο Καλών Τεχνών (διαθέτει συλλογές από κάθε γωνιά του κόσμου) και το παλάτι-κομψοτέχνημα του Isabella Stewart Gardner Museum.

Βοστόνη - εικόνα 3
«The Langham»

Coffee & shopping

Το απόγευμα η καλύτερή μου είναι να σεργιανίζω χαλαρά στο Back Bay. Πίνω μια μπίρα στο «Cheers» –θυμάστε την τηλεοπτική σειρά;–, χαζεύω τα πιτσιρίκια που ανεβαίνουν στ’ αγάλματα-παπάκια από το κλασικό παραμύθι «Make way for Ducklings» στο δημόσιο κήπο και μετά κατηφορίζω στα φαρδιά πεζοδρόμια της οδού Newbury κοιτάζοντας τις βιτρίνες και τα κεραμιδί τούβλινα σπίτια. Αν ψήνεσαι για shopping, εδώ θα έρθεις. Θ’ αγοράσεις μια πολύχρωμη λουλουδάτη τσάντα στο Lisa Lill Studio (Newbury 220), ρούχα και αξεσουάρ στο Oak (στο 245) και το Matsu (στο 259) κι ένα φευγάτο Τ-shirt από το Johnny Cupcakes και θα ξεφυλλίσεις περιοδικά στο καφε-βιβλιοπωλείο Trident (στο 338). Θα φωτογραφίσεις ξανά και ξανά την καρτποσταλική Copley Square, με την περίτεχνη εκκλησία Trinity να καθρεφτίζεται στις μπλε γυάλινες επιφάνειες του ουρανοξύστη John Hancok Tower του I.M. Pei. Ακριβώς απέναντι, φρόντισε να πετύχεις τις δωρεάν οργανωμένες περιηγήσεις στη Βιβλιοθήκη. Και μια στάση για τους λάτρεις της τεχνολογίας: στο 815 της Boylston κατοικοεδρεύει το μεγαλύτερο, άκρως μοντέρνο κι εντυπωσιακό κατάστημα της Apple. Πρόσεξε, θα κολλήσεις…

Βοστόνη - εικόνα 4
Το «Liberty Hotel» στεγάζεται σε μια παλιά φυλακή

Πετάξαμε στη Βοστόνη, αναπαυτικά, με τη Lufthansa (2106175200, www.lufthansa.com), μέσω Μονάχου, και απολαύσαμε κάθε στιγμή της διαμονής στο σικάτο και κεντρικό ξενοδοχείο «The Langham» ( www.lhw.com/langboston, www.langhamhotels.com): από τα τεράστια, καλόγουστα δωμάτια και το πλούσιο πρωινό στο κοσμοπολίτικο «Cafe Fleuri» μέχρι τα βράδια μας στο bar-restaurant «Bond». Ανάμεσα στις πιο ιδιαίτερες ξενοδο­χεια­κές αφίξεις της τελευταίας διετίας είναι και το ντιζάιν «The Liberty Hotel» ( www.lhw.com/libertyhotel, www.libertyhotel.com), το οποίο στεγάζεται σ’ ένα διατηρητέο κτίριο, πρώην φυλακή (!). Bλέπει στο ποτάμι και διαθέτει 298 δωμάτια, εστιατόρια και μπαρ. Και τα δύο φέρουν τη σφραγίδα ποιότητας των Leading Hotels of the World (toll free αριθμός κρατήσεων:00-800-39-127-0617).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.