Νότια Αφρική

Μια αξέχαστη εβδομάδα με πρωταγωνιστή τη φύση, σε ένα γοητευτικό περιτύλιγμα value for money πολυτέλειας και ατμόσφαιρας. Η Κατερίνα Κατώπη αναμεταδίδει από τα μοναδικά safari lodges στις ανερχόμενες ακτές του Κέιπ Τάουν.

Νότια Αφρική

Μια αξέχαστη εβδομάδα με πρωταγωνιστή τη φύση, σε ένα γοητευτικό περιτύλιγμα value for money πολυτέλειας και ατμόσφαιρας. Η Κατερίνα Κατώπη αναμεταδίδει από τα μοναδικά safari lodges στις ανερχόμενες ακτές του Κέιπ Τάουν.

Νότια Αφρική - εικόνα 1
Δείπνο al fresco στην αφρικανική σαβάνα.

Φύση στον υπερθετικό, ισχυρές δόσεις Ιστορίας, cool lifestyle σε «μαύρες» γειτονιές όπου γεννιούνται οι νέες τάσεις, αέρας αποικιοκρατίας, safari lodges και wine tours που αποτελούν από μόνα τους ικανό λόγο για ταξίδι. Από την ήρεμη, αλλά άγρια σαβάνα στον ήρεμο, αλλά οργισμένο ωκεανό, από την κοιτίδα της εξέγερσης κατά του Απαρτχάιντ στη γαλήνη των αμπελώνων, από το ειδυλλιακό Κέιπ Τάουν στο «μαύρο» Joburg, η Νότια Αφρική είναι ένας τόπος ευλογημένος, μαγικός, με αέρα μοντέρνο αλλά και μια γλυκιά πατίνα άλλης εποχής – στίγμα αποικιοκρατίας σε σωστή δόση...

Σε μία εβδομάδα έζησα εμπειρίες τόσο διαφορετικές και τόσο δυνατές, γεμάτες ένταση – από τα βραδινά σαφάρι στο Sabi Sand μέχρι τη βουτιά με τους λευκούς καρχαρίες στο ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας, τους πιγκουΐνους στο Κέιπ Τάουν και τις διαδρομές στ’ αμπέλια του Stellenbosch. Τα χρώματα, από τη θάλασσα μέχρι την αφρικανική σαβάνα, είναι ζωντανά πράσινα και χρυσαφί, τα ηλιοβασιλέματα βάφουν τον ουρανό στις πιο μεθυστικές αποχρώσεις του μοβ και του πορτοκαλί. Μπροστά στο μεγαλείο και στην απεραντοσύνη αυτής της φύσης μπορεί να υποκλιθεί και ο πιο φανατικός λάτρης της μητρόπολης. Βουνά, πεδιάδες, αμπελώνες, άγρια ζώα, μανιασμένη θάλασσα, απέραντες λίμνες. Παντού επικρατούν μια τάξη και μια «άπλα» ασυνήθιστες σ’ εμάς.

Αν σ’ αυτό προσθέσει κανείς μερικά από τα ατμοσφαιρικά lodges (δένουν τόσο όμορφα το παραδοσιακό στιλ του περασμένου αιώνα με τις μοντέρνες τάσεις του ντιζάιν), το αλέγρο lifestyle των πόλεών της, και ιδίως του Κέιπ Τάουν, τα πραγματικά εκπληκτικά (και αρκετά οικονομικά) κρασιά της και την παραδοσιακή αφρικανική κουζίνα στη fusion εκδοχή της, έχει μπροστά του ένα ασυναγώνιστο πακέτο εμπειριών.

Εκείνο όμως που κάνει τη Νότια Αφρική τόσο ιδιαίτερη και μαγική είναι οι άνθρωποί της – σημειώστε, βέβαια, ότι ακόμη και σήμερα οι λευκοί κατέχουν τις περισσότερες θέσεις-κλειδιά και τις συναλλαγές με τους «ξένους», ενώ στις «καλές» γειτονιές τα σπίτια περιβάλλονται από ηλεκτροφόρα σύρματα και τα παράθυρα με κάγκελα, σαν κελιά φυλακής. Οι άνθρωποι όμως είναι απίστευτα χαλαροί, ήρεμοι, απλώς... cool. Όλα γίνονται στους δικούς τους ρυθμούς, με απόλυτο επαγγελματισμό και συνέπεια, αβίαστα, όμορφα και συνάμα γεμάτα πάθος.

Ακολούθησα λοιπόν κι εγώ τον ήχο από τα αφρικάνικα τύμπανα και ξεκίνησα μια περιπέτεια που συνεχίζεται ακόμα...

Γιοχάνεσμπουργκ: η ιστορία συναντά τα trends

Νότια Αφρική - εικόνα 2
Aέρας αποικιοκρατίας στο «Orient Express Hotel».

Πρώτος μου σταθμός το Γιοχάνεσμπουργκ (ή Joburg όπως το λένε οι ντόπιοι), το οποίο, όπως με είχε ενημερώσει στη διάρκεια της πτήσης ο ευγενέστατος Archie, chief concierge στο ξενοδοχείο «Michaelangelo», είναι η πιο «πράσινη» πόλη στον κόσμο. Πράγματι, μόλις μπήκα στον αυτοκινητόδρομο, αντί για «άλλη μια πόλη», μπροστά μου απλωνόταν ένα τεράστιο καταπράσινο πάρκο, με διάσπαρτα σπίτια κι εμπορικά κέντρα. O γλυκός καιρός, το απαλό αεράκι και τα γεμάτα λουλούδια δέντρα έκαναν την πόλη να φαντάζει σαν ένα πολύχρωμο χαλί. Είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι σ’ ένα μέρος που φαίνεται –και είναι πλέον– τόσο ειρηνικό αναπτύχθηκε όλος ο αγώνας κατά του Απαρτχάιντ. Το Σοβέτο, συνώνυμο της εξέγερσης, είναι ακόμη και σήμερα η πιο μεγάλη «μαύρη» αστική περιοχή της χώρας. Εδώ όμως ξεφυτρώνει πια και κάθε νέο τρεντ, στη μόδα, τη μουσική, στο χορό και φυσικά στη γλώσσα. Αποτελούμενο από ένα εκλεκτικό μιξ αφρικανικών φυλετικών ομάδων, οι οποίες διατηρούν ζωντανές τις παραδόσεις τους, υιοθετώντας ταυτόχρονα τον δυτικό τρόπο ζωής, το Σοβέτο είναι γεμάτο ζεστασιά, ζωντάνια, πνεύμα αλληλεγγύης, γέλιο και πολλή μουσική. Η επίσκεψη στο Μουσείο του Απαρτχάιντ είναι must, προετοιμαστείτε όμως για μια «σκληρή εμπειρία», που θα σας μεταφέρει κατευθείαν στο βάρβαρο καθεστώς των διακρίσεων. Η ιστορική αναδρομή θα κλείσει με το διαβόητο Old Fort, τη φυλακή όπου κρατούνταν χιλιάδες Αφρικανοί και ακτιβιστές –από τον Γκάντι μέχρι τον Μαντέλα– και πλέον είναι επισκέψιμο μουσείο.

Στο Γιοχάνεσμπουργκ χτυπά η καρδιά της Νότιας Αφρικής. Μπορεί η πρωτεύουσα Πρετόρια να απέχει μόλις μία ώρα με το αυτοκίνητο, το οικονομικό όμως και πολιτιστικό κέντρο της χώρας είναι εδώ και όπως μου επισήμανε ο φίλος μου ο Kevin, πάππου προς πάππο Νοτιοαφρικάνος εβραϊκής καταγωγής: «Τhis is where people work hard and play harder». Παντού γύρω μου άκουγα αγγλικά και afrikaans (την ντόπια γλώσσα, ένα μείγμα φλαμανδικών και δανέζικων) και ειλικρινά είχα την αίσθηση ότι λευκοί και μαύροι ήταν απλώς μια μεγάλη παρέα που διασκέδαζε ως το πρωί...

Κέιπ Τάουν: Take me down to the paradise city!

Νότια Αφρική - εικόνα 3
Το ξενοδοχείο «Cape Grace» χτισμένο πάνω στην promenade, με τα επιβλητικά Table Mountains πίσω του.

«Κατηφορίζοντας» στο Κέιπ Τάουν, στη νοτιότερη μύτη της Αφρικής, εκεί όπου ο Ατλαντικός και ο Ινδικός γίνονται ένα, δεν μπορεί να μην... τρελαθείς λιγάκι. Κάτω από τα επιβλητικά Table Mountains, σε μια πεδιάδα δίπλα στο κύμα, η πιο παλιά πόλη της Νοτίου Αφρικής μοιάζει ταυτόχρονα τόσο φρέσκια και δροσερή... Κατά μήκος της ακτής δεκάδες τιρκουάζ παραλίες με ψιλή άμμο (και πολύ κύμα!), λίγα αμπέλια και νωχελικά μικρά ψαροχώρια. Είδα τις φάλαινες στο Cape Whale Coast και εκατοντάδες πιγκουΐνους να φορούν το φράκο τους στο Boulders Beach, βούτηξα με καρχαρίες στο Gansbaai και θαύμασα από μακριά τους adrenaline junkies να δαμάζουν τα κύματα με τα surfs τους. Κι όλα αυτά στην ίδια πόλη! Δεν άντεξα να πάω στο Robben Island, το νησί-φυλακή που έγινε το σπίτι του Μαντέλα για δεκαετίες. Αντ’ αυτού, έκανα trekking στο Table Mountain και ήπια ένα ποτήρι σαμπάνια χαζεύοντας τη δύση από ψηλά, αναζήτησα την ηρεμία της Knysna Lagoon και γεύτηκα τα θεϊκά της στρείδια, άκουσα jazz, προσπάθησα –ανεπιτυχώς!– να παίξω τύμπανα με τους ντόπιους στο δρόμο και φυσικά δεν παρέλειψα μια επίσκεψη στους βοτανικούς κήπους. Τα απογεύματα έκανα βόλτες στο γοητευτικό Victoria & Albert Waterfront κι αφουγκράστηκα την πόλη και τους ρυθμούς της. Ευτυχώς, κράτησα και μια μέρα για τους αμπελώνες του Stellenbosch κι έχω να σας πω ότι μακάρι να είχα... δέκα για να γυρίσω τα οινοποιεία και τα υψίπεδα και να χαθώ μέσα σε μοναδικές ποικιλίες σταφυλιών – θα γίνει όμως κι αυτό...

Safari time

Νότια Αφρική - εικόνα 4
Το «Lecombo Singita Lodge» στο Kruger Park, απόλυτα εναρμονισμένο με τη φύση.

Για σαφάρι επέλεξα το Sabi Sand, το μεγαλύτερο ιδιωτικό πάρκο της Νότιας Αφρικής κι έμεινα στο Boulders Lodge των «Singita Lodges», που χρόνια τώρα ψηφίζεται ως ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία στον κόσμο. Η διαμονή ήταν όντως μοναδική, σε δωμάτια με απίστευτες βίστες στο African Βush (έτσι ονομάζεται το άγριο κομμάτι της σαβάνας), τα wine tasting sessions τέλεια, το φαγητό ηδονικό κι οι καθημερινές τετράωρες εξορμήσεις στο εθνικό πάρκο άψογα οργανωμένες. Θα ήθελα να πάω και στο Hluhluwe, το Imfolozi ή το Corridor Reserve, ό,τι πιο παρθένο στη Νότιο Αφρική, για να δω τα περίφημα Big 5, ήτοι λιοντάρι, βουβάλι, ελέφαντα, ρινόκερο και λεοπάρδαλη. Δεν μπορούσα, πάντως, να φανταστώ ότι η εμπειρία του σαφάρι θα ήταν τόσο συγκλονιστική και θα μου ενέπνεε ακόμη μεγαλύτερο σεβασμό για τη φύση. Οι οσμές των ζώων, οι φρέσκες πατημασιές που μαρτυρούσαν τι κινείται στην περιοχή, η φορά του ανέμου που υποδήλωνε στα μικρά εμπάλα και κούντου ότι ο κίνδυνος πλησιάζει... Η απεραντοσύνη της σαβάνας ήταν καθηλωτική, αλλά η δυνατότητα να δω σε απόσταση βολής (πάντα μέσα από την ασφάλεια του τζιπ) άγρια ζώα, να παρακολουθήσω τη συμπεριφορά τους, τη μάχη για επιβίωση, την οικογενειακή και την ερωτική τους ζωή με άφησε άφωνη. Είδαμε οικογένειες από ελέφαντες και ρινόκερους, ζέβρες με τα μικρά τους, καμηλοπαρδάλεις, λιοντάρια και λέαινες, μια λεοπάρδαλη να μασουλάει το θήραμά της πάνω στο δέντρο, ύαινες σε μεσημεριανή οικογενειακή σιέστα και σταματήσαμε μπροστά από κοπάδια βουβάλιων και γκνου.

Τις υπόλοιπες ώρες χαλάρωνα στο δωμάτιό μου, βουτούσα στη μικρή πισίνα ή ζωγράφιζα με το σετ ζωγραφικής που υπήρχε στο δωμάτιο. Το απόγευμα απολάμβανα, κατά την αγγλική παράδοση, το τσάι μου κι όσο και αν προσπαθούσα, ήταν αδύνατον ν’ αντισταθώ στις καθημερινές ολόφρεσκες λιχουδιές. Κάθε μέρα το μενού άλλαζε, ανάλογα με τα φρέσκα υλικά που ήταν διαθέσιμα, τα κρασιά που ήθελε ν’ ανοίξει ο αγαπημένος σομελιέ Francois και... το κυνήγι που είχε χτυπηθεί νωρίτερα. Το τελευταίο βράδυ στο «Singita» το iPod έπαιζε απαλά Jack Johnson, οι φωνές των ζώων έσκιζαν την ησυχία της νύχτας και δεν μπορούσα παρά να σκεφτώ πόσο τυχερή ήμουν που μπόρεσα να ζήσω αυτήν την εμπειρία...

Νότια Αφρική - εικόνα 5
Φιλικές καμηλοπαρδάλεις στο Sabi Sand

Πότε να πάτε

Η καλύτερη εποχή είναι από τέλος Οκτωβρίου μέχρι τα μέσα Μαΐου – το δικό τους καλοκαίρι.

Πώς να πάτε

Η Ολυμπιακή πετά απευθείας για Γιοχάνεσμπουργκ. Οι πτήσεις είναι βραδινές και δεν υπάρχει διαφορά ώρας με τη Νότιο Αφρική, καθώς βρίσκεται στον ίδιο παράλληλο με την Ελλάδα.

Πού να μείνετε Γιοχάνεσμπουργκ

The Michelangelo on Sandton Square (+27112827000, www.michelangelo.co.za) Κλασική αξία, σταθερή επιλογή βασιλέων, αρχηγών κρατών και διπλωματών.

The Westcliff (+27116462400, www.westcliff.co.za) Απίστευτη θέα και αέρας αποικιοκρατίας, δίπλα στο ζωολογικό κήπο.

Melrose Arch Hotel (+27116840000, www.africanpridehotels.com/melrose-arch-hotel.html) Το πιο «δροσερό» ξενοδοχείο της πόλης, στην καρδιά της πιο happening γειτονιάς.

Κέιπ Τάουν

Mount Nelson (+27214831000, www.mountnelson.co.za) Σταθερή αξία στην πόλη, με τοίχους που κρύβουν πολλά μυστικά!

Cape Grace Hotel (+27214107100, www.capegrace.com) Πάνω στην promenade, ό,τι καλύτερο στο κέντρο της πόλης.

Cellars Hohenort (+27217942137, www.collectionmcgrath.com) Μέσα στον αμπελώνα του Klaasenbosch ένα αυθεντικό σπίτι του 18ου αι. με κάβα.

Andros Boutique Hotel (+27217979777, www.africanpride hotels.com/the-andros-boutique-hotel.html) Υπερπολυτελές σπίτι των αρχών του 20ού αιώνα, με λίγα δωμάτια και πολύ στιλ.

The Twelve Apostles (+27214379000, www.12apostleshotel.com) Στη θάλασσα, με τα βουνά των 12 Αποστόλων πίσω του.

Για σαφάρι

Singita Lodges (www.singita.com) Η πιο luxury πρόταση για σαφάρι. Τα δωμάτια είναι φτιαγμένα με φυσικά υλικά, δίνουν έμφαση στο outdoor living και σε κάνουν να νιώθεις ότι είσαι μέλος μιας μεγάλης οικογένειας.

Που να φάτε Γιοχάνεσμπουργκ

Moyo Must εστιατόριο για τοπικές λιχουδιές. Πολύ καλή λίστα κρασιών. Στο Ζοο Lake (+27116460058) και για ποτάκι Melrose Arch (+27116841477)

Browns of Rivonia (+27 118037533) Tο μέρος με πολλά και καλά κρασιά.

Auberge Michelle (+27118837013) Αγαπημένο στέκι πολιτικών κι εκατομμυριούχων με γαλλική κουζίνα.

Κέιπ Τάουν

Constantia Uitsig (+27217944480) Από τα ομορφότερα μέρη στην πόλη για μεσημεριανό γεύμα.

Ginja & Shoga (+27214262368) Τέλεια κοκτέιλ, γευστικό φαγητό.

Wakame (+27214332377) Τέλεια θέα στον ωκεανό, με σούσι ή θαλασσινά.

Aubergine (+27214654909) Διεθνής κουζίνα με μοντέρνες νοτιοαφρικανικές αναφορές από τον πιο ταλαντούχο σεφ της πόλης.

Δρόμοι του κρασιού

www.wineroute.co.za

www.wine.co.za

www.discoverthecape.com/winelands/winelands.html

Κατερίνα Κατώπη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

19/04/2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.