Μαδρίτη για μυημένους

Το φθινόπωρο της πάει πολύ κι εμείς ενδώσαμε στον πειρασμό της απόδρασης. Πήγαμε, τσεκάραμε τα νέα της και σας συστήνουμε τα πρόσωπα-κλειδιά που θα σας ανοίξουν τις πόρτες για να περάσετε ένα weekend σαν βέροι –και ψαγμένοι– Μαδριλένοι.

Μαδρίτη για μυημένους

Το φθινόπωρο της πάει πολύ κι εμείς ενδώσαμε στον πειρασμό της απόδρασης. Πήγαμε, τσεκάραμε τα νέα της και σας συστήνουμε τα πρόσωπα-κλειδιά που θα σας ανοίξουν τις πόρτες για να περάσετε ένα weekend σαν βέροι –και ψαγμένοι– Μαδριλένοι.

Η ανανεωμένη Paseo del Prado

Μαδρίτη για μυημένους - εικόνα 1
Σαν «γλυπτό» το κλιμακοστάσιο του Caixa Forum

Βελάσκεθ, Ελ Γκρέκο, Γκόγια, Μπος, Πικάσο, Νταλί, Μιρό: μια βόλτα στο «μίλι των μουσείων» δεν είναι ποτέ αρκετή για να τους χορτάσεις. Πόσο μάλλον τώρα που τα τρία κορυφαία μουσεία της γειτονιάς έχουν αποκτήσει όλα τους καινούργιες πτέρυγες. Την αρχή έκανε το Thyssen-Bornemisza το 2004 (περάστε οπωσδήποτε και για το εξαιρετικό πωλητήριο), για να πάρουν σειρά πιο πρόσφατα το Reina Sofia (όπου βρίσκεται και η «Γκερνίκα») και το Πράδο. Διά χειρός Ζαν Νουβέλ, η επέκταση στο Reina Sofia φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, το μοντέρνο του εστιατόριο κι ένα χορταστικό βιβλιοπωλείο. Με την υπογραφή του Rafael Moneo, το νέο κυβόσχημο κτίριο του Πράδο ενσωμάτωσε με μαεστρία την εσωτερική περίστυλη αυλή της γειτονικής εκκλησίας Jeronimos στους εκθεσιακούς χώρους. Εσχάτως όμως στην παρέα προστέθηκε και τέταρτος παίκτης: το Caixa Forum Madrid έχει ήδη κερδίσει το ενδιαφέρον, όχι μόνο για τις περιοδικές του εκθέσεις αλλά και χάρη στην αρχιτεκτονική του. Στεγάζεται σ’ έναν εξαιρετικά ανακαινισμένο πρώην σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και σε υποδέχεται μ’ έναν καταπράσινο κάθετο κήπο!

Πάμε με τους shopin!

Μαδρίτη για μυημένους - εικόνα 2
Hotel Hospes

Στην αριστοκρατική γειτονιά της Σαλαμάνκα για «βαριές» υπογραφές, στις οδούς Hortaleza και Fuencarral για μάρκες street fashion, στην αγορά του Mercado de Fuencarral για εναλλακτικούς σχεδιαστές. Έχεις διάθεση για μοδάτες αγορές, αλλά όχι χρόνο για ψάξιμο; Οι «Shopin», δηλαδή οι personal shoppers Μπλάνκα Γκορδόν και Μαρία Γκαρθία, έγιναν οι φύλακες άγγελοι του καλού μας γούστου στη Μαδρίτη (www.shopin.es). Μας άνοιξαν τις πόρτες στα ατελιέ Ισπανών σχεδιαστών για να δοκιμάσουμε τα στιλάτα ρούχα της Ana Lockin και τα ρετρό σικ καπέλα της Flor Vaquero, μας περπάτησαν στις ιδιαίτερες μπουτίκ του Callejon de Jorge Juan στη Σαλαμάνκα –στη ρομαντική Alma Aguilar, τη διάσημη Sybilla, το φάνκι Scooter– και μας έδωσαν διευθύνσεις-ατού για αγορές: Isolee (Infantas 19, Chueca) Αβανγκάρντ πολυχώρος που, εκτός από μπαρ και εστιατόριο, διαθέτει μπουτίκ για ρούχα, CDs και delicatessen! Oliphant (Santa Teresa 7) Μίνιμαλ χώρος αφιερωμένος στη μόδα και τη διακόσμηση. Pez (Regreros 4) Για multibrand επιλογές (Paul&Joe, Kristina T, Anna Sui κ.ά.). Nac (Genova 17) Για δυνατά ντόπια ονόματα: Antonio Miro, Homeless, Josep Font, Jocomomola, Ailanto. EKS (Velasquez 28) Miu Miu, Marc by Marc Jacobs, Luella, Charles Anastase, Tsumori Chisato, Acne Jeans, See by Chloe και πολλά ακόμα.

Είσαι για tapas tour;

Μαδρίτη για μυημένους - εικόνα 3
Hotel de las letras

Όταν οι Ισπανοί λένε «πάμε για tapas», εννοούν ότι θα γυρίσουν ουκ ολίγα tapas bars στη σειρά, κυρίως στην Plaza Santa Ana και την περιοχή La Latina. Ποια είναι όμως τα καλύτερα στέκια; Παρέα με τον Χουάν Μακιέιρα Ντεβέσα από το Madrid Guided Tours (www.madridguidedtours.com), δοκιμάσαμε μπουκίτσες με χαβιάρι, πέστροφα, σολομό, αντσούγια και τόνο κάτω από τα χρωματιστά azulejos του «La Trucha» (c/Nunez de Arte), κροκέτες, callos, tortillas και chipirones (καλαμαράκια) στην ατμοσφαιρική θολωτή υπόγεια σάλα του «La Tintoreria» (Espoz y Mina 18) και patatas bravas στο «Las Bravas» (Pasaje Matheu 5). Μας σύστησε όμως ακόμα το λουσάτο εστιατόριο «Teatriz» στη Σαλαμάνκα, το ντιζάιν ρεστοράν του μουσείου Reina Sofia και φυσικά το ιστορικό, από το 1839 ακόμα, «Lhardy» (Carrera de San Jeronimo 8) για cocido (το τοπικό στιφάδο). Στην επόμενη επίσκεψή μας, πάντως, θα δώσουμε ραντεβού και στο κοσμοπολίτικο «Sula» (Jorge Juan 33).

Νυχτοπερπατήματα

Μαδρίτη για μυημένους - εικόνα 4

Ακολουθώντας τους beautiful people της πόλης –και οπωσδήποτε με κράτηση–, απολαύσαμε το hot spot της μαδριλένικης νύχτας: το bar-restaurant «Ramses» στην Puerta de Alcala, σε διακόσμηση Φίλιπ Σταρκ. Κι επειδή στη Μαδρίτη η νύχτα έχει πολύ δρόμο, την τιμήσαμε δεόντως γυρνώντας στα μπαράκια της Chueca. Περάσαμε από το Museo Chicote (Gran Via 12) ακολουθώντας τα χνάρια της Άβα Γκάρντνερ και του Έρνεστ Χέμινγουεϊ, ήπιαμε κοκτέιλ στο «Cock» (Reina 18) και χορέψαμε ανάμεσα σε γκέι και ετεροφυλόφιλες παρέες στο κοσμοπλημμυρισμένο υπογειάκι του «Why not?» (San Bartolome 7).

Πού θα μείνεις

Μαδρίτη για μυημένους - εικόνα 5

Η μοντέρνα διακοσμητική ματιά και η θέση, πάνω στην Gran Via, ήταν αρκετές για να κάνουμε βάση μας το «Hotel de las Letras» (www.hoteldelasletras.com). Μας εντυπωσίασαν όμως και η πεντάστερη ντιζάιν γοητεία του καινούργιου «Hotel Hospes» (www.hospes.com), η αρχιτεκτονική πολυφωνία του «Silken Puerta America», που υπογράφουν δημιουργοί βεληνεκούς, όπως ο Φόστερ και η Χαντίντ (www.

hotelpuertaamerica.com), και η αριστοκρατική αίγλη του «Ritz» (www.ritz.es). Για bud-get design διαμονή, η αλυσίδα «Room Mate» διαθέτει τέσσερα ξενοδοχεία στη Μαδρίτη (www.room-matehotels.com).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.