Bιέννη

To European Championship είναι ιδανική αφορμή για ένα early summer ταξιδάκι στην αυστριακή πρωτεύουσα. Μη μείνετε, όμως, κολλημένοι στο ποδοσφαιρικό τρίπτυχο «πίτσες, μπίρες, γήπεδο», άντε και κανένα δείπνο της προκοπής. Η Βιέννη είναι μια πόλη σε δημιουργικό αναβρασμό, γι’ αυτό ακολουθήστε μας σε διευθύνσεις που σκοράρουν...

Bιέννη

To European Championship είναι ιδανική αφορμή για ένα early summer ταξιδάκι στην αυστριακή πρωτεύουσα. Μη μείνετε, όμως, κολλημένοι στο ποδοσφαιρικό τρίπτυχο «πίτσες, μπίρες, γήπεδο», άντε και κανένα δείπνο της προκοπής. Η Βιέννη είναι μια πόλη σε δημιουργικό αναβρασμό, γι’ αυτό ακολουθήστε μας σε διευθύνσεις που σκοράρουν...

Bιέννη - εικόνα 1
Το καφέ και το εσωτερικό του καταστήματος επίπλων Das mobel.

Tέσσερα χρόνια μετά από το θρίαμβο της Λισσαβόνας, η Εθνική ποδοσφαίρου υπόσχεται να μας ξαναδώσει παρόμοιες συγκινήσεις, αυτήν τη φορά στην Αυστρία. Από το Σάββατο 7 Ιουνίου μέχρι την Κυριακή 29, Αυστρία και Ελβετία συνδιοργανώνουν το European Championship και η Εθνική Ελλάδος στο Σάλτσμπουργκ θα αντιμετωπίσει την Τρίτη 10 Ιουνίου τη Σουηδία, το Σάββατο 14 Ιουνίου τη Ρωσία και την Τετάρτη 18 Ιουνίου την Ισπανία.

Στη Βιέννη, όπου θα διεξαχθούν οι τρεις ημιτελικοί και ο μεγάλος τελικός (κάντε το σταυρό σας να πάνε όλα καλά), θα περάσετε ώρες και μέρες μετρώντας γκολ, σχολιάζοντας φάσεις και βάζοντας στοιχήματα. Και επειδή το UEFA Euro 2008, εκτός από ζητωκραυγές και γκολ θέλει καλοπέραση και διασκέδαση, βάλτε στα υπόψη τα παρακάτω.

η ωραία της ημέρας

Bιέννη - εικόνα 2
O καθεδρικός του Αγίου Στεφάνου και το μεταμοντερνιστικό Haas Haus χαρακτηρίζουν τη Stephansplatz

Η Παλιά Πόλη γύρω από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου, τη Stephansplatz, την Kartner Strasse, την Όπερα, τα χειμερινά ανάκτορα Hofburg, το Κοινοβούλιο, το Δημαρχείο, το Volkspark, το Burgstheater, το Πανεπιστήμιο μέχρι την εκκλησία του Τάματος, τη Votivkirche, παραμένει η καρδιά της Βιέννης. Θα τη γευτείτε πεζή και σίγουρα θα περάσετε και από την ελληνική ορθόδοξη εκκλησία στην Griechengasse, από την κάτω πλευρά της Stephansplatz (το κερί με την ευχή να πάνε όλα καλά, που λέγαμε).

Η Βιέννη, στους αιώνες της Τουρκοκρατίας, υπήρξε από τις σημαντικότερες πόλεις όπου άνθισε η ελληνική διασπορά και διέσωσε τη συνέχειά της. Κάτι για το οποίο είναι υπερήφανη η ίδια η Βιέννη. Ότι, δηλαδή, υπήρξε ο κυματοθραύστης της ισλαμικής επίθεσης από τους Οθωμανούς, οι οποίοι την πολιορκούσαν επί 150 χρόνια.

Η παράδοση θέλει το διάσημο γαλλικό κρουασάν να ζυμώθηκε για πρώτη φορά εδώ, όταν οι Βιεννέζοι σε ανάμνηση της νίκης τους έψησαν μικρά αρτοσκευάσματα σε σχήμα ημισέληνου για να το γιορτάσουν. Έμαθαν, βέβαια, και τον καφέ από τους Τούρκους και σήμερα σε κάποιο από τα τουλάχιστον 800 καφέ θα χρειαστεί να αναλύσετε τις φάσεις του Euro 2008.

Επιτομή της βιεννέζικης αρτοπλαστικής ο φούρνος Demel, ακριβώς πίσω από το ανάκτορο Hofburg (Kohlmarkt 14, 5351770, www.demel.at). Αυτοκρατορική ατμόσφαιρα, εξαιρετική κουζίνα, γευστικότατη ζαχαροπλαστική, αρωματικός καφές. Εδώ ερχόταν πεζή ο Αυστριακός αυτοκράτορας για να απολαύσει τον καφέ του.

Επόμενες στάσεις στο all time classic Cafe Central (Palais Ferstel, Strauchgasse, 533376361), το jugendstil Cafe Schwarzenberg (Kartnerring 17, 5128998), το πιο ανάλαφρο και πρόσφατα ανακαινισμένο Cafe Drechsler (22 Linke Wienzeile, 5812044) και το Cafe Landtmann (4 Dr Karl Lueger-Ring, 2410011), με τις εξαιρετικές μπουαζερί, για γευστικότατο apfelstrudel και το φημισμένο Wiener melange καφέ. Μην ξεχνάτε ότι τα καφέ στη Βιέννη σερβίρουν και ζεστά πιάτα. Το Cafe Landtmann, για παράδειγμα, είναι γνωστό για το γκούλας που σερβίρει αργά το βράδυ.

Bιέννη - εικόνα 3
Hotel Altstadt, δωμάτιο που έχει διακοσμήσει ο Matteo Thun.

Ποδόσφαιρο και καλές τέχνες πάντοτε σνόμπαραν αλλήλους. Τώρα, όμως, που οι δύο κακοί της ταινίας «Αποστολή στην Μπριζ» πέρασαν ώρες ολόκληρες στα μουσεία, οι σχέσεις μάλλον βελτιώνονται. Πίσω από τα πασίγνωστα μουσεία Φυσικής Ιστορίας και Καλών Τεχνών, το τεράστιο οικοδομικό τετράγωνο που στέγαζε τους παλιούς βασιλικούς σταύλους, αχρησιμοποίητο για δεκαετίες, έχει μετατραπεί στο MuseumsQuartier. Στο εσωτερικό του αναδείχθηκαν τα παλιά κτίρια και κατασκευάστηκαν καινούρια, δημιουργώντας ένα εξαιρετικό κοκτέιλ μουσείων, καφέ και ρεστοράν, ό,τι πρέπει για μία άνετη βόλτα. Μικρό, αλλά με φοβερή βιβλιοθήκη, το Μουσείο Αρχιτεκτονικής παρουσιάζει πανέξυπνα την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής από το 1835 μέχρι το 2005. Απέναντί του, το καφέ-μπαρ-ρεστοράν Milo (5236566), με μοντέρνο χαρακτήρα.

Και μόνο για το κτίριό του αξίζει να επισκεφθείτε το MUMOK (Museum Moderner Kunst, www.mumok.at), όπου οι καλλιτεχνικές επεμβάσεις στις εξωτερικές πλευρές του κτιρίου αλλάζουν συχνότατα. Στο Kunsthall συνυπάρχουν γκαλερί, θεατρικές αίθουσες, μικρά art shops και κεφάτο καφέ στον πρώτο όροφο. Σίγουρα θα σταματήσετε στο Leopold Museum, γιατί από τις τεράστιες τζαμαρίες του ομώνυμου καφέ-εστιατορίου έχετε θέα σε όλο το MuseumsQuartier.

Το shopping στη Βιέννη αποκτά τελευταία ενδιαφέρον, καθώς η αυστριακή πρωτεύουσα θεωρείται από τις ανερχόμενες men fashion capitals της Ευρώπης, με ονόματα όπως Wilfried Mayer, Petar Petrov, Wendy & Jim, Fabrics Interseason και Ute Ploier. Χαρακτηριστικό τους, τα εκκεντρικά κοψίματα και ανατρεπτικά υλικά στα ανδρικά κοστούμια, το street style στα τζην, τα μπουφάν και τα πουκάμισα. Αν, όμως, είστε πιστοί των μεγάλων ονομάτων, στην ντιζαϊνάτη μπουτίκ 2006FEB01 (Plankegasse 3, κοντά στη Stephanplatz, 5134222, www.2006Febo1.com) θα βρείτε Viktor & Rolf, McQueen, Prorsum κ.λπ. Για ένα πιο ριλαξάτο multi window shopping με στάσεις για καφέ, περπατήστε την Burggasse, μία από τις ανερχόμενες οδούς της Βιέννης. Στο Dasmobel, μοντέρνα έπιπλα και χρηστικά αντικείμενα, στο Lichterloh, σύγχρονο ντιζάιν και έπιπλα αντίκες, στο Nachbarin, ευκαιρία να τσιμπήσετε ένα δώρο για κείνη που έμεινε Ελλάδα και γκρινιάζει κάθε φορά που κολλάτε στην μπάλα, cool-άτη στάση για έναν καφέ στο Phil, πιο παραδοσιακή στο Cafe Sperl, το οποίο χρονολογείται από το 1880, έχει τιμηθεί πολλές φορές για τον καφέ του και διαθέτει ακόμη και μπιλιάρδο, για να ξεσκάσετε από τις ποδοσφαιρικές σκέψεις.

Αν νιώσετε ότι έχετε ανάγκη από look militaire στο γήπεδο, πηγαίνετε στο Jotex (Lerchenfelderstrasse 6, 4065414, www. jotex.at): ο Josef Geissberger από το 1984 έχει ένα από τα μεγαλύτερα καταστήματα με στρατιωτικά είδη στην Ευρώπη. Εκτός από ρούχα, μπότες και μπουφάν θα βρείτε και πολλά συλλεκτικά military items, ακόμη και από την πρώην Σοβιετική Ένωση.

η πολλά υποσχόμενη κούκλα της νύχτας

Bιέννη - εικόνα 4
Εστιατόριο αυστριακής κουζίνας Ein Wiener Salon.

Και επειδή νηστικό αρκούδι δεν... χειροκροτεί στα γήπεδα, αντιμετωπίστε το γαστριμαργικό κεφάλαιο του Euro 2008 με τη δέουσα προσοχή, γιατί στη Βιέννη συμβαίνουν πολλά γευστικά καινούρια. Το Ein Wiener Salon (Stubenbastei 10/1, 660 6542785, www.einwienersalon.com) το έστησαν πριν από ενάμισι χρόνο ο αρχιτέκτονας Felix Sven και ο σχεδιαστής μόδας Ditter Muller, οι οποίοι έκαναν το χόμπι τους επιχείρηση. Το μενού είναι συγκεκριμένο, αλλάζει κάθε εβδομάδα, έχει μοντέρνο χαρακτήρα, αν και ο Ditter Muller αποφεύγει τις ταμπέλες για την κουζίνα του. Χωράει 26 άτομα όλα κι όλα σε ένα εξαιρετικό περιβάλλον. Όνειρό τους κάποια στιγμή να μαγειρεύουν μαζί με τους πελάτες.

Το Vestibul είναι ένα εστιατόριο αξιώσεων στο Burgtheater (Dr. Karl Lueger - Ring 2, 5324999, www.vestibuel.at), το οποίο διευθύνουν τα αδέλφια Veronika και Leo Doppler και όπου ο σεφ Marcus Notzel μιξάρει την αυστριακή υψηλή κουζίνα με τη γαλλική φινέτσα. Περιβάλλον πολυτελές, με μαρμάρινες αψίδες και κολόνες, συγκεντρώνει το διεθνές τζετ σετ. Το βράδυ που έτρωγα, στο διπλανό τραπέζι καθόταν η Μπιάνκα Τζάγκερ. «Είστε η Μπιάνκα Τζάγκερ;» τη ρώτησα. «Yes, I am» απάντησε με μπλαζέ ύφος.

Οι ηθοποιοί Hermann Seiwald και Elfriede Hauder, μαζί με τον κομμωτή Claudio Studer έστησαν στη γωνία Lindengasse 53 & Andreasgasse το εστιατόριο-κομμωτήριο-μπουτίκ-μπαρ Schon Schon (06991 5377701-3, www.schon-schoen.at). Μην πανικοβάλλεστε. Δεν κάνουν σεσουάρ δίπλα από το τραπέζι που σας σερβίρουν. Τεράστιες γυάλινες επιφάνειες μεσολαβούν ανάμεσα στην μπουτίκ, στο κομμωτήριο και το εστιατόριο. Το μπαρ είναι στο υπόγειο. Χώρος μινιμαλιστικός με hi-tech art πινελιές, το εστιατόριο αποτελείται μόνον από ένα μακρόστενο τραπέζι μάξιμουμ 24 ατόμων, στο οποίο μπορούν να καθίσουν διαφορετικές παρέες. Η art de la table, όπως και το μενού, αλλάζουν κάθε μέρα και τα επιμελείται ο Hermann Seiwald, ο οποίος χαρακτηρίζει την κουζίνα του frankophile (δηλαδή, γαλλοπρεπή). Αναβαθμισμένη ελληνική κουζίνα στο εστιατόριο Orpheus (Spiegelgasse 10, 5123888, www.restaurant-orpheus.at) και μεσογειακή στο Ella's (Judenplatz 9-10, 5351577, www.ellas.at), με πολύ καλά ενημερωμένη λίστα κρασιών και τα δύο. Εδώ θα έρθετε για να το γιορτάσετε με ελληνικό κρασί στην περίπτωση που η Εθνική μας τα καταφέρει.

Bιέννη - εικόνα 5
Kaffeekultur: ένα δυνατό χαρτί της Βιέννης.

Πιο προωθημένη multi πρόταση στο post industrial μπαρ Mon Ami (Theobaldgasse 9, www.monami.at), το οποίο διεκδικεί τις παρακάτω ιδιότητες: καφέ, μπαρ, μουσική, web, μόδα, σχέδιο. Μπροστά πρόκειται για ένα ζεστό, ήσυχο και πολύ φιλικό μπαρ για μπίρα, καφέ, σνακ και σερφάρισμα στο Internet. Πίσω, όμως, από την μπάρα με τα ποτά θα βρείτε το ραφτάδικο του Mon Ami, το Lila Anzuglich & Friends. To Lila είναι η σύντμηση του ονοματεπώνυμου της Lisi Lang, εκκολαπτόμενης σχεδιάστριας, από τις πολλές της ανερχόμενης βιεννέζικης μόδας. Η Lisi πριν από ένα χρόνο έστησε εδώ το ατελιέ της, όπου ράβει και πουλά τα δικά της σχέδια (τσάντες και ρούχα, ό,τι πρέπει για clubbers). Επιπλέον, νοικιάζει το χώρο (μόλις € 60 το μήνα) και σε άλλους σχεδιαστές που τώρα ξεκινούν την καριέρα τους, όπως οι Mija T. Rosa, Vivibag, Inner Device. Μετά το late night shopping στο Mon Ami, ξεκινήστε για clubbing.

Είχα την τύχη να έχω ως ξεναγό τον Βιεννέζο d.j. Bastillo, για να διαπιστώσω ότι στη Βιέννη η μουσική σκηνή είναι πολύμορφη και πλούσια. O παραγωγός Klaus Waldeck με loungy μουσική, o Parov Stelar που μιξάρει house και τζαζ, οι Shanti Roots με underground techno beat, οι Waxolutionists και οι 60 min of Funk που κινούνται σε funky mood, οι Dzihan & Kamien με γιαπωνέζικο ambient, είναι μερικά από τα ονόματα. Το Ost Klub (www.clubost.at) είναι ένας δαιδαλώδης πολυχώρος στο υπόγειο ενός μεγάλου οικοδομικού τετραγώνου, με τρεις διαφορετικές μουσικές σκηνές και δύο ανεξάρτητες εισόδους. Τα γκρουπ και οι d.j’s που παίζουν εναλλάσσονται, με έμφαση στη μουσική σκηνή από την Ανατολική Ευρώπη, όπως οι πολύ καλοί Deladap, τσιγγάνοι από την Τσεχία που άκουσα τη βραδιά που πήγα. Στη διπλανή πίστα, με χορευτική indie που έπαιζε ο Daniel Hantik, κυριαρχούσαν οι ωραίες κοπέλες και το creative fashion.

Δυνατό μπιτ με house και techno στο Flex (www.flex.at) και στο Camera (www.camera-club.at). Ενώ το Cafe Salon Leopold (www.cafe-leopold.at) στο Leopold Museum, στο MuseumsQuartier, κάθε Παρασκευή και Σάββατο μετατρέπεται σε club και φιλοξενεί ονόματα της αυστριακής dance σκηνής. Άκουσα τον Μαροκινό Samad και τον Τούρκο Yosuf να μιξάρουν περίφημα ήχους της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής σε ποπ εκτελέσεις.

Κάποια στιγμή θα πρέπει να γυρίσετε στο δωμάτιό σας. Πέρα από τις παγκόσμιες αλυσίδες, το ξενοδοχείο Altstadt Vienna (Kirchengasse 41, 5226666, e-mail: hotel@altstadt.at) που διευθύνουν τέσσερις δυναμικές κυρίες σε ένα παλιό κτίριο της Βιέννης όπου τα διαμερίσματα ανακατασκευάστηκαν σε πολύ ευρύχωρα δωμάτια, εκτός από τον αρτίστικο χαρακτήρα του, προσφέρει εξαιρετικό πρωινό. Το Rathaus Wein & Design (Lange Gasse 13,4001122, www.hotel-rathaus-wien.at) είναι ένα ξενοδοχείο αφιερωμένο στο κρασί. Κάθε δωμάτιό του είναι αφιερωμένο σε έναν οινοπαραγωγό της Αυστρίας, ενώ το wine bar είναι ευκαιρία να γνωρίσετε την οινική Αυστρία. Στην περίπτωση που νικήσει η Ελλάδα, η μάνατζερ του ξενοδοχείου, Martina Poll, υπόσχεται να το γιορτάσει με ένα κρασί με δύναμη, το «Pfefferl». Ίδωμεν.

info

Αριθμός κλήσης 0043 1. Η εταιρεία Austrian Airlines έχει 11 βολικότατες καθημερινές πτήσεις από Αθήνα για Βιέννη (καθημερινά στις 15.00 και τέσσερις φορές την εβδομάδα στις 07.30 (Δευτέρα, Πέμπτη, Παρασκευή και Κυριακή) και μία καθημερινή από Θεσσαλονίκη στις 15.25. Η Ολυμπιακή πετά έξι φορές την εβδομάδα (εκτός Τρίτης) από Αθήνα στις 10.00.

Από το αεροδρόμιο, η σύνδεση με λεωφορεία και Μετρό με το κέντρο της Βιέννης είναι συχνότατη και γρήγορη. Για τη μετακίνησή μου στη Βιέννη, αγόρασα τη Vienna Card, διάρκειας 72 ώρες. Κόστισε € 18,50 και είχα ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα μέσα συγκοινωνίας.

Δημήτρης Μαχαιρίδης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.