Κρακοβία

Aνακαλύπτουμε έναν από τους πιο ανερχόμενους city break προορισμούς στην Ευρώπη, με νεο-μποέμ ατμόσφαιρα και μια παλιά πόλη κούκλα.

Κρακοβία

Aνακαλύπτουμε έναν από τους πιο ανερχόμενους city break προορισμούς στην Ευρώπη, με νεο-μποέμ ατμόσφαιρα και μια παλιά πόλη κούκλα.

Κρακοβία - εικόνα 1
Η μεσαιωνική πλατεία της παλιάς πόλης: ίσως η μεγαλύτερη στην Ευρώπη και σίγουρα η πιο όμορφη και πιο ζωντανή!

Ανοιξιάτικο μεσημέρι στην πανέμορφη κεντρική πλατεία της Κρακοβίας Rynek Glowny, διαλέγουμε cafe΄ (ή σιντριβάνι), χαλαρώνουμε, κλείνουμε το χάρτη και ρουφάμε εικόνες... Δεν μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεσαιωνική πλατεία της Ευρώπης, όπως διαβάζουμε στους τουριστικούς οδηγούς. Αυτήν τη στιγμή, όμως, της δίνουμε τον τίτλο της ομορφότερης (συγνώμη, Πράγα!) και της πιο ζωντανής. Τα πλακόστρωτα ανάμεσα στα γραφικά κτίρια και τις επιβλητικές εκκλησίες σφύζουν από ζωή, με το νεαρόκοσμο να αποτελεί τη συντριπτική πλειονότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι η δεύτερη τη τάξει πόλη της Πολωνίας έχει σκαρφαλώσει στις πρώτες θέσεις στις προτιμήσεις των νέων ταξιδιωτών απ’ όλο τον κόσμο με την έντονη ζωή της, το νεο-μποέμ χαρακτήρα της και τον τρόπο που συνδυάζει το χθες με το σήμερα. Ακολουθούμε τις ζωηρόχρωμες παρέες στα σοκάκια της παλιάς πόλης, δεν χορταίνουμε να σταματάμε για τέλειους καφέδες (με ή χωρίς αλκοόλ) στα πανέμορφα art nouveaux cafes, να ξεγελάμε την πείνα μας με πληθωρικά σάντουιτς από τα εντυπωσιακά σε ποικιλία ντελικατέσεν, να χαζεύουμε τις μπουτίκ και τις γκαλερί στους γύρω δρόμους Florianska, Grodzka και Swietego Ja, να δοκιμάζουμε τοπικές νοστιμιές σε σούπερ τιμές στα milk bars, τα «μαγειρεία» της παλιάς, σοσιαλιστικής Πολωνίας.

Όταν τα καταφέρετε να αφήσετε πίσω σας την παλιά πόλη, ο βασιλικός λόφος Wawel, με το κάστρο και τον ομώνυμο καθεδρικό, αποτελεί το δεύτερο must see στους δρόμους του sightseeing. Σε άλλο στιλ, για τους λάτρεις της ostalgia, προτείνουμε μια βόλτα με τα παλιομοδίτικα αυτοκίνητα Trabant μέχρι τη Νοwa Huta, ένα προάστιο όπου ο Στάλιν ονειρευόταν την ιδανική πόλη.

Από τα milk bars στα electronica bars

Κρακοβία - εικόνα 2
Η Πολωνία του χτες

Οι αρχιτεκτονικές εναλλαγές και τα μνημεία της Κρακοβίας τής έχουν χαρίσει μια θέση στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Μη νομίσετε όμως ότι, επειδή συντηρείται η αρχιτεκτονική της πόλης μαζί με μερικές πινελιές (που, ούτως ή άλλως, χάνονται σιγά σιγά) της παλιάς Πολωνίας, όπως τα milk bars, η Κρακοβία είναι μια πόλη-μουσείο. Μια ματιά να ρίξεις στους τοπικούς city guides, όπως το χρήσιμο site www.cracow-life.com, θ’ ανακαλύψεις τα τελευταία bars που είναι της μόδας, όπως τα «Cien Club» και «Miejsce Bar», στα οποία θα συναντήσεις ένα όμορφο, πολυεθνικό crowd να ακούει «ψαγμένες» μουσικές, πίνοντας βότκες και τοπικές μπίρες. Στα εστιατόριά της, όπως το φημισμένο «Pod Aniolami», θα απολαύσετε αξιόλογες τοπικές σπεσιαλιτέ με βάση την πάπια, τα καπνιστά ψάρια, το χέλι αλλά και νόστιμες, ρουστίκ σούπες που κλείνουν το μάτι στη γειτονική Ρωσία. Στην ατζέντα των γκουρμέ διευθύνσεων, σημειώστε το exclusive «Amadeus», σε έναν πολυτελή χώρο με γοητεία εποχής, και το «Miod Malina», με πιο μοντέρνα διάθεση. Στο κέντρο της πόλης και κατά μήκος του ποταμού, θα βρείτε ξενοδοχεία για κάθε στιλ – από ατμοσφαιρικά apartment hotels και πολυτελή ξενοδοχεία των διεθνών αλυσίδων, όπως το «Sheraton», μέχρι συμπαθητικά youth hostels, τα οποία και τιμούν οι backpackers.

Στους δρόμους του Σίντλερ

Κρακοβία - εικόνα 3
Tο μοντέρνο, ντιζαϊνάτο λόμπι του «Andel’s Hotel»

Μία από τις πιο όμορφες γειτονιές της πόλης που αξίζει να ανακαλύψετε είναι η εβραϊκή συνοικία Kazimierz, με έντονο αρτιστίκ χαρακτήρα σήμερα. Η ατμόσφαιρα του χθες είναι παρούσα στην καλοδιατηρημένη αυτή γειτονιά, όπου επέλεξε να στεγάσει το εβραϊκό γκέτο στη «Λίστα του Σίντλερ» ο Στίβεν Σπίλμπεργκ. Στη γειτονιά της Kazimierz βρίσκονται και μερικά από τα καλύτερα μουσεία και γκαλερί της πόλης. Μπορείτε, μάλιστα, να ακολουθήσετε και κάποιο από τα οργανωμένα city tours που έχουν φτιαχτεί ειδικά για μικρά groups των 2-4 ατόμων και σταματούν στις ομορφότερες συναγωγές (ξεχωρίζει η Παλιά Συναγωγή και αυτή του Ισαάκ, όπου προβάλλονται και ντοκιμαντέρ για τους Εβραίους της Πολωνίας) αλλά και στο παλιό αναγεννησιακό κοιμητήριο. Σήμερα, οι περισσότερες συναγωγές λειτουργούν ως μουσεία. Θα βρείτε, πάντως, εβραϊκά εστιατόρια με γεύσεις κοσέρ και παραδοσιακή μουσική. Φυσικά, ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για ημερήσια εκδρομή από την Κρακοβία είναι το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, οι εναπομείνασες εγκαταστάσεις του οποίου λειτουργούν σήμερα ως μουσείο. Δεν απέχει παρά 50 χλμ. από την Κρακοβία και μπορείτε να το επισκεφτείτε και οργανωμένα κλείνοντας ένα tour από το ξενοδοχείο σας ή από κάποιο γραφείο τουρισμού της πόλης. Σε άλλο mood, μια κλασική, κοντινή εκδρομή που προτείνουν όλα τα γραφεία (ή μπορείτε να την κάνετε μόνοι σας με ένα από τα τοπικά λεωφορεία – η διαδρομή διαρκεί περίπου 40 λεπτά) είναι αυτή στα αλατωρυχεία της Wieliczka, τα οποία έχουν επίσης κερδίσει μια θέση στους καταλόγους της UNESCO, δίπλα στις Πυραμίδες και το Ταζ Μαχάλ. Με ιστορία πάνω από 600 χρόνια, τα ορυχεία προσφέρουν μια ατμοσφαιρική underground κατάδυση σε στοές γεμάτες αλάτινα γλυπτά – από Παναγίες μέχρι πολυελαίους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.