Sydney

Εξωστρεφής, νεανική, style conscious και ταυτόχρονα χαλαρή και σπορτίβικη, με ακόρεστη όρεξη για καλή ζωή: Λίγες πόλεις μπορούν να σε ανανεώσουν τόσο άμεσα όσο το Sydney. Αφήστε λοιπόν τους άλλους να «ψήνονται» και ζήστε τον… αυστραλιανό χειμώνα al fresco.

Sydney

Εξωστρεφής, νεανική, style conscious και ταυτόχρονα χαλαρή και σπορτίβικη, με ακόρεστη όρεξη για καλή ζωή:

Λίγες πόλεις μπορούν να σε ανανεώσουν τόσο άμεσα όσο το Sydney. Αφήστε λοιπόν τους άλλους να «ψήνονται» και ζήστε τον… αυστραλιανό χειμώνα al fresco.

Sydney - εικόνα 1
Ξενοδοχείο Shangri-La

Γιατί να τρέχετε καλοκαιριάτικα στο Sydney; Διότι αυτή την εποχή η πόλη συνταιριάζει ιδανικά τα προικιά της. Ο ήλιος δεν εξαπολύει τρομοκρατικές επιθέσεις (χειμώνας γαρ), οι baristi είναι στα high τους, τα clubs (στους έξι μήνες θεωρούνται βετεράνοι) έχουν τα κέφια τους.

Η εστιατορική σκηνή είναι ένας βέρος gourmet κήπος, όπου οι πάντες δίνουν τρομερή έμφαση στη σχέση ποιότητας/τιμής και όπου η γευστική ποιότητα και ποικιλία χτυπάει κόκκινα, το street cul-ture ανθίζει με χιλιόμετρα παραθαλάσσιων αστικών και μη διαδρομών, γυμναστήρια και surf-boards έχουν φροντίσει ώστε να βγάζετε συχνά τα γυαλιά σας για να πιστέψετε στα μάτια σας: ως γνωστόν οι Αυστραλοί, ως σπορτίβ λαός, διαθέτουν Hber κορμιά… Όλος αυτός ο υπερθετικός ακούγεται υπερβολικός, n’ est pas? Γενίκευση μεν, όμως το Sydney υπερηφανεύεται για βιοτικό επίπεδο από τα υψηλότερα στον πλανήτη. Όσοι πάνε, το ερωτεύονται.

Ο έρωτας πάντως θέλει προστασία: με 60 δείκτη SPF.

media first

Sydney - εικόνα 2
Το ξενοδοχείο W Sydney, σε ιστορικό κτίριο της αποβάθρας Woolloomooloo.

Οπωσδήποτε να πάτε διαβασμένοι. O Ελευθερουδάκης θα σας προμηθεύσει με πληθώρα οδηγών (σχεδόν όλοι στα αγγλικά). Τοποθετούμε έκαστον εκάστω:

Με δεδομένο ότι το Sydney είναι «μια πόλη φτιαγμένη από χωριά», αξίζει να την ανακαλύψετε ακριβώς έτσι: συνοικία τη συνοικία. Mε σαφήνεια, το «Top 10 Sydney» των εκδόσεων DK (έκδοση 2006) προτείνει τα «10 καλύτερα απ’ όλα», με προτάσεις-χρονοδιαγράμματα για βόλτες και tips τι θα κάνετε το πρωί και τι το απόγευμα. Αντίστοιχα και στο www.travel.dk.com/sydney/category/places-of-interest Αν και δεν είναι updated, διαβάστε online το άρθρο της Emma Sloley στο περιοδικό Travel and Leisure www.travelandleisure.com/articles/sydney-steps-out, διότι συμπεριλαμβάνει τα «οπωσδήποτε»

– και μερικά πράγματα δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη… Θα μπορέσετε έτσι να σχηματίσετε ένα χάρτη καλοπέρασης που θα σας δώσει και χρονοδιάγραμμα για μια περιπλάνηση στις γειτονιές του Sydney. Κάποις γυναίκες της πόλης έχουν φτιάξει έναν online οδηγό, τον www.urban boheme.com.au Οι επιλογές είναι λίγες αλλά στοχευμένες: από design και γκαλερί μέχρι day spas και αγορές. Ενδιαφέρον το www.gourmetsafaris. com.au, για οργανωμένες γαστρο-ξεναγήσεις.

Ο «Economist» (www.economist.com/cities) δίνει ίσως τον πιο πλήρη και ψύχραιμο online οδηγό για την πόλη. Οι κριτικές για ξενοδοχεία εστιατόρια κλπ. έχουν το φλέγμα, τον κοσμοπολιτισμό και την εγκυρότητα του «Economist», ενώ η γκάμα των θεμάτων είναι πλατιά: από τα πολιτισμικά σημεία ενδιαφέροντος μέχρι πώς να «σκοτώσεις» δημιουργικά μια ωρίτσα, τα καλύτερα της βραδινής ζωής και του shopping.

Ο «Time Out Sydney» είναι από τις καλύτερες προτάσεις οδηγών για ανθρώπους με ευζωιστικό κέντρο βάρους.

Η online εκδοχή (www.timeout.com/travel/sydney) θα σας δώσει συνοπτική εικόνα.

Και το περιοδικό Travel and Leisure έχει ενδιαφέρον αφιέρωμα στην πόλη (www.travelandleisure.com/guides/sydney), όμως δώστε προσοχή στις ημερομηνίες. πάντως σε γενικές γραμμές τα γεγραμμένα είναι αρκετά αξιόπιστα.

Πιο «προσγειωμένη» πληροφορία θα πάρετε από τους «Rough Guide» (Ιούνιος 2006) «Lonely Planet Sydney» (έκδοση 2006), ενώ ενδιαφέρον έχει και το «Lonely Planet Citiescapes», που σας βάζει στην κουλτούρα της πόλης χωρίς όμως πρακτικές πληροφορίες.

Για τους wallpaper-οπιστούς ο «City Guide Sidney» έχει ξεκάθαρες επιλογές με τη σφραγίδα wallpaper. Αντιστοίχως, το www.cntraveller.com/Guides

/Australia/Sydney

Ένα ευρώ ισοδυναμεί περίπου με 1,5 δολάριο Αυστραλίας AUD: επακριβώς www.oanda.com/convert

κωδικός κλήσης 00612

πού θα μείνετε

Sydney - εικόνα 3
Sailing away: ιστορίες αστικού έρωτα...

Οι πιο wallpaper-ικές προτάσεις αστικού chic είναι:

Το boutique ξενοδοχείο Establishment (5 Bridge Lane, 9240 3100, www.merivale.com, από AUD 415 δίκλινο), στην καρδιά του business κέντρου, που περιλαμβάνει μπαρ, ρεστοράν και το club Tank: πολυτέλεια και αποκλειστικότητα, 31 πολύ άνετα δωμάτια και δύο penthouse σουίτες, τολμηρό ντιζάιν που όμως εκπέμπει ζεστασιά, ατμόσφαιρα σοφιστικέ και cool ταυτόχρονα. Στο ρεστοράν του, το Est, μαγειρεύει ο διακεκριμένος σεφ Peter Doyle: ο τίτλος του Εστιατορίου της Χρονιάς από τον έγκυρο «Good Food Guide» και πολυάριθμες άλλες διακρίσεις κάνουν τα τραπέζια του απελπιστικά περιζήτητα…

Tο W Sydney (The Wharf at Woolloomooloo, Sydney (9331 9000, fax: 9331 9031; www.whotels.com), υπερμοδάτο, hip και θεατρικά φωτισμένο, πίσω από τους Βοτανικούς Κήπους (6 Cowper Wharf Rd., 61-2/9331-9000, δίκλινο από $415), με 100 δωμάτια τα 36 εκ των οποίων είναι lofts, έχει δημιουργήσει το δικό του οικοσύστημα από μοντέλα και σταρ του σινεμά.

Ξενοδοχειακοί θεσμοί για την πόλη είναι βεβαίως τα Four Seasons (199 George Street, 9238 0000, www.fourseasons.com/sydney, δίκλινο από AUD 400) και Intercontinental (117 Macquarie Street, 9253 9000, www.sydney.intercontinental.com).

Η θέση του πρώτου στη «μύτη» της χερσονήσου των Rocks, στην καρδιά της πόλης, δίνει σε όλα σχεδόν τα 531 δωμάτιά του απλόχερη θέα στο λιμάνι. Διαθέτει τη μεγαλύτερη εξωτερική πισίνα της πόλης και ένα από τα καλύτερα spa.

Το Intercontinental, στο ιστορικό κτίριο του Θησαυροφυλάκιου, διαθέτει αυτό που λέμε modern classic διακόσμηση, έξοχη θέα στη γέφυρα Harbour και την Όπερα και πολύ καλά μπαρ και εστιατόρια.

Για ιστορικό charme προτιμήστε το Sir Stamford at Circular Quay (93 Macquarie www.stamford.com.au, από AUD 250): ένα διατηρητέο κτίριο του 1800, που περιβάλλεται από τους Βοτανικούς Κήπους. Αντίκες και μία από της μεγαλύτερες ιδιωτικές συλλογές τέχνης της χώρας δίνουν το στίγμα του ξενοδοχείου.

Αστικός μινιμαλισμός στο Kirketon (229 Darlinghurst Road, 9332 2011, www.kirketon.com.au), που διαθέτει και πολύ καλό ρεστοράν, το Salt (μουρμούρες online λένε ότι είναι κάπως «κουρασμένο») και στο L’Otel (114 Darlinghurst Road, 9360 6868, www.lotel.com.au, από AUD 100) στην καρδιά του Darlinghurst – πράγμα που είναι ταυτόχρονα το συν και το πλην του: το buzz μεταφράζεται και ως βαβούρα…

Business ατμόσφαιρα και θέα... αφ’ υψηλού στο ανακαινισμένο Shangri-La (176 Cumberland Street, The Rocks, 9250 6000, www.shangri-la.com/sydney, από AUD 600 το δίκλινο).

θα φάτε καλά!

Sydney - εικόνα 4
Από τα παράθυρα του Shangri-La βλέπεις το φυσικό ατού του Sydney: χιλιόμετρα αστικής ακτογραμμής.

Οι μέρες που η κρεατόπιττα –το εθνικό πιάτο– ήταν η χαρά της τοπικής κουζίνας πέρασαν προ πολλού: αστεράτοι σεφ (ο star chef και τηλεοπτικός παραγωγός Neil Perry του Rockpool), ο Tetsuya Wakuda του Tetsuya’s, ο Peter Gilmore του Quay, έκαναν διάσημο και ζηλευτό παγκοσμίως το τοπικό fusion άνθος, που ακούει στο όνομα Mod Oz. Όπερ μοντέρνα αυστραλιανή κουζίνα, η οποία συνδυάζει δύο παράγοντες-κλειδιά: αγνά τοπικά υλικά άριστης ποιότητας και πολυεθνικές γευστικές επιρροές: από ιταλικές, ελληνικές και γεύσεις της Μέσης Ανατολής μέχρι ταϊλανδέζικη, βιετναμέζικη, κινέζικη, κορεάτικη και γιαπωνέζικη κουζίνα στα καλύτερά τους (www.yourrestaurants. com.au/nsw/sydney).

Σε σημείο ώστε ο σεφ και γαστρο-συγγραφέας David Thompson, που έλαμψε διά της ενασχόλησής του με το Thai food στην κουζίνα της Sailor’s «καντίνας» του (Sailor’s Thai Canteen, 106 George Street, The Rocks, 92512466), έλαβε πρόσκληση από την ταϊλανδική Κυβέρνηση να εκπαιδεύει ντόπιους σεφ σε κέντρο προβολής της ταϊλανδέζικης κουζίνας στην Μπανγκόκ! Ο «Good Food Guide» της εφημερίδας Sydney Morning Herald απονέμει τους τοπικούς Σκούφους: ψάξτε τον και ως βιβλίο!

Θεσμός το BYO – Βye Υour Οwn: Μπορείς δηλαδή να φέρεις ο ίδιος το κρασί σου, με μια μίνιμουμ χρέωση (corkage) μερικών AUD δολαρίων ανά μπουκάλι.

Το Tetsuya κέρδισε και φέτος την 5η θέση παγκοσμίως στην κατάταξη του περιοδικού «Restaurant» με τα 50 καλύτερα εστιατόρια, χάρη στη γαλλο-γιαπωνέζικη fusion κουζίνα του (9267 2900, www.tetsuyas.com). Οι πιστοί του Tetsuya Wakuda πρέπει να κλείσουν τραπέζι εβδομάδες πριν.

Το φημισμένο κινέζικο Billy Kwong (Shop 3, 355 Crown St, Surry Hills, 9332 3300) δίνει την αίσθηση ενός tearoom της Σαγκάης, όμως ο chef Hamish Ingham, σε συνεργασία με την 36χρονη wunderkind Kylie Kong, δίνει μια νέα και ενδιαφέρουσα εκδοχή των καντονέζικων κλασικών με υλικά οργανικής παραγωγής.

Στο Rockpool (107 George Street, The Rocks, 9252 1888, www.rockpool.com), που γιόρτασε τον περασμένο Φεβρουάριο τα 17 του χρόνια, ο star chef και παρουσιαστής Neil Perry προσφέρει μόνο μενού γευσιγνωσίας, άριστη ευκαιρία να δοκιμάσετε τη συναρπαστική κουζίνα του.

Στο Artisan Focacceria (Shop 1, 230 Palmer Street, Darlinghurst) δύο βετεράνοι του τηλεοπτικού σόου «My Restaurant Rules» άνοιξαν πρόσφατα αυτό το ρουστίκ ιταλικό, ό,τι πρέπει για πρωινό και γεύμα.

Το Glass Brasserie (488 George Street, Level 2) είναι από τις καλύτερες αφίξεις: ο restaurateur και σεφ Luke Mangan άνοιξε μια γκλαμουράτη brasserie στο Hilton Sydney που βλέπει στο Queen Victoria Building. Η λίστα κρασιών μοστράρει 10.000 φιάλες!

Στο Icebergs Dining Room & Bar (1 Notts Avenue, Bondi Beach, 9365 9000, www.idrb.com) το κοινό είναι absolutely fabulous, με οδυνηρά σέξι εμφανίσεις, ενώ η θέα παγκοσμίου κλάσεως. Το ιταλικίζον φαγητό διά χειρός Robert Marchetti σε αφήνει κατάπληκτο –όπως και ο λογαριασμός–, αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με το να σιγοπίνεις ένα Chardonnay Scotchmans Hill χαζεύοντας τη φαντασμαγορία των σέρφερς.

Πάνω στην παραλία Freshwater Beach, ο σεφ Giovanni Pilu άνοιξε το Pilu at Freshwater (Moore Road, Harbord, 9938 3331 www.piluatfreshwater.com), όπου μαγειρεύει τα κλασικά της μαμάς Σαρδηνίας. Δοκιμάστε culurzones (σαν ραβιόλια) γεμιστά με μέντα και πεκορίνο.

Όμορφη θέα και ένας Σκούφος στον Good Food Guide 2007 και για το Ottoman Cuisine (Pier 2/13, Hickson Rd, Dawes Point, 9252 0054), όπου ο Serif Kaya μαγειρεύει ευφάνταστη μοντέρνα τουρκική κουζίνα (trend τελευταία).

τι τρέχει φέτος το καλοκαίρι;

Sydney - εικόνα 5
H Πόλη τρέχει προς το μέλλον: το υπέργειο monorail είναι ιδανικός τρόπος να μετακινηθείτε στο κέντρο.

Μείζον καλλιτεχνικό γεγονός είναι το 54ο διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ (φέτος 8-24 Ιουνίου) στο Dendy Opera Quays, αλλά και στο Κρατικό Θέατρο. Με αφορμή την απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Ορχάν Παμούκ, υπάρχει αφιέρωμα στον τουρκικό κινηματογράφο της παμουκ-ικής μελαγχολίας, ενώ το «World Views» αντιμετωπίζει την κινηματογραφική πολυποικιλότητα (www.sydneyfilmfestival.org).

Την τρίτη Παρασκευή του Ιουνίου, στο «Good Food & Wine Show» γίνεται παρέλαση από celebrity chefs, ντελικατέτσες και κρασιά στο αφοπλιστικά hi-tech Sydney Convention & Exhibition Centre.

Φημισμένο και το φεστιβάλ τζαζ στο Darling Harbour (www.darlingharbour.com.au), που θα γιορτάσει τα γενέθλια της βασίλισσας με τις καλύτερες jazz, swing, groove, New Orleans, gospel και blues μουσικές, με τη σχετική εορταστική κορύφωση να έρχεται από φαντασμαγορία βεγγαλικών στο λιμάνι. Ξεχωρίζει η συμμετοχή της ντίβας του swing Barbara Morrison και του δεξιοτέχνη των blues Eugene «Hideaway» Bridges, δίπλα στην αφρόκρεμα της τοπικής τζαζ σκηνής. Μην παραλείψετε να δείτε και μια ταινία στις IMAX Sydney αίθουσες στο Darling Harbour: οι οθόνες είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο.

Αναλυτικότερη λίστα τού τι μπορείτε να δείτε και να κάνετε, στο www.whatsonwhen.com

Τη δουλειά νέων Αυστραλών designers, θα δείτε στην έκθεση WORKSHOPPED, το μεγαλύτερο event της Sydney Design Week, που γίνεται στο Chifley Plaza. Φέτος η έκθεση (8-18 Αυγούστου) θα έχει θέμα το «Όνειρα, Φαντασία, Έμπνευση από 30 νέους designers (www.workshopped.com.au)

have fun!

Το www.worldsbestbars. com/city/sydney/index.htm δίνει απαντήσεις υπογραμμισμένες με γνώμες ανθρώπων που είχαν την εμπειρία. Συγκρατήστε τις διευθύνσεις:

  • Στο Opera bar (9247 1666, www.operabar.com.au), μέσα στην Όπερα, παίζουν μεγάλοι Aυστραλοί d.js.
  • Στα τραπέζια του Longrain (85 Commonwealth St., Surry Hills, 9280 2888, www.longrain.com) χωράνε όλοι οι καλοί, ιδίως όταν η εγγύτητα είναι τόσο sexy, τα κοκτέιλ κλασάτα και οι γεύσεις Aussie-Thai.
  • Water Bar (The Wharf at Woolloomooloo Woolloomooloo, 9331 9000). Bar της χρονιάς από πλειάδα εντύπων και στο Top Ten παγκοσμίως από το Cond, Nast Traveler. Σε μια παλιά αποβάθρα, με λίστα κοκτέιλ που παθαίνεις ιλίγγους για να τελειώσεις, αν και η θέα αρκεί… Πάντως, υπήρξαν online καταγγελίες από θαμώνες, ότι τους πήραν πιάτα και ποτά στις εντεκάμισι το βράδυ, ενημερώνοντας ότι μέσα σε πέντε λεπτά έπρεπε να γίνουν κολοκύθες!
  • Νέα άφιξη το Will & Toby’s στη Manly Beach: τα αδέρφια Will and Toby Osmond άνοιξαν το N’Ammos του Sydney που λειτουργεί όλη μέρα. Πάρτε το φέρι για τη χαλαρή γοητεία αυτού του ρεστοράν και παραθαλάσσιου μπαρ: εκεί παρελαύνει le tout Sydney (www.willandtobys.com.au, 8-13 South Steyne, 9977 5944).
  • Διαβάστε ακόμα

    Τελευταία άρθρα Travel

    Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

    Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

    ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
    18/04/2024

    Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

    Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

    To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

    Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

    Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

    Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

    Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

    Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

    Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

    Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

    To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

    Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.