leventis art suites

Ένα πολυτελές, ιδιόμορφο ξενοδοχείο σε καλεί να γνωρίσεις τη δυτική Μακεδονία, είτε ατενίζοντας τη θέα στη λίμνη από τη σουίτα σου, είτε γράφοντας χιλιόμετρα εξερευνώντας συναρπαστικά τοπία.

leventis art suites

Ένα πολυτελές, ιδιόμορφο ξενοδοχείο σε καλεί να γνωρίσεις τη δυτική Μακεδονία, είτε ατενίζοντας τη θέα στη λίμνη από τη σουίτα σου, είτε γράφοντας χιλιόμετρα εξερευνώντας συναρπαστικά τοπία.

leventis art suites - εικόνα 1
Παλιός Άγιος Αθανάσιος

H Παναγίτσα είναι ένα μικρό χωριουδάκι στους πρόποδες του Βόρα. Όχι ιδιαίτερα γραφική, αλλά σε κοντινή απόσταση από το χιονοδρομικό του Καϊμάκτσαλαν, το οποίο τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλες πιένες. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του οικισμού είναι η υπέροχη θέα του προς τον κάμπο της Έδεσσας και τη λίμνη της Βεγορίτιδας, αλλά και τις «απέναντι» κορυφές του Βέρμιου και του Άσκιου – ειδικά την άνοιξη, οπότε η πεδιάδα μεταμορφώνεται σε ένα χλωρό πάτσγουορκ από οργωμένα χωράφια και κτήματα με ανθισμένες κερασιές.

Αυτό λοιπόν το ήσυχο νεόκτιστο χωριουδάκι επιφυλάσσει στον ταξιδιώτη μια ξενοδοχειακή έκπληξη, το Leventis Art Suites, ένα πολυτελές ξενοδοχείο με εννέα σουίτες στην άκρη του οικισμού, το οποίο λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο περίπου.

Δημιούργημα ενός ζευγαριού –δύο αρχιτεκτόνων–, είναι μια μονάδα sui generis, φιλοτεχνημένη ολόκληρη (και με το «ολόκληρη» κυριολεκτούμε) από έναν Θεσσαλονικιό ζωγράφο, τον Μανώλη Πολυμέρη. Τα δωμάτια είναι επικαλυμμένα από τοιχογραφίες μέχρι και το ταβάνι. Η είσοδος, με την εντυπωσιακή σκάλα που οδηγεί στη ρεσεψιόν, το χώρο του πρωινού, το καφέ και την αίθουσα εκδηλώσεων, αποτελεί ένα θεατρικό σκηνικό, καθώς οι τοίχοι είναι ανάγλυφοι και ζωγραφισμένοι -θυμίζουν κάπως τη Σαγράδα Φαμίλια στη Βαρκελώνη. Η αίθουσα των πολλαπλών εκδηλώσεων (όπου εκτίθεται και η συλλογή των ιδιοκτητών με τις παλιές φωτογραφικές μηχανές) είναι επίσης φιλοτεχνημένη με μια γιγάντια σύνθεση με θέμα την αστυφιλία. Στους εξωτερικούς χώρους υπάρχουν γλυπτά (που «χενριμουρίζουν»), επίσης του Πολυμέρη. Τα περισσότερα ξενοδοχεία που προσθέτουν τη λέξη «art» στο όνομά τους εννοούν ότι είναι διακοσμημένα με έργα τέχνης. εδώ έργο τέχνης είναι το ίδιο το ξενοδοχείο.

Το πρόβλημα είναι, όμως, ότι μια τόσο ολοκληρωτική διακοσμητική πρόταση σου αφήνει δύο μόνο δρόμους: ή να ενθουσιαστείς ή να παγώσεις. Εγώ ομολογώ ότι ανήκω στη δεύτερη κατηγορία. Καταρχήν, δεν με συναρπάζει το είδος της τέχνης που υπηρετεί ο Πολυμέρης. Δεν αρνούμαι ότι είναι ένας καλλιτέχνης που το ’70 και το ’80 υπήρξε επίκαιρος με αλλεπάλληλες ατομικές εκθέσεις στο Ζυγό (ιστορική γκαλερί της Αθήνας), αλλά και συμμετοχές σε σημαντικές διεθνείς συναντήσεις, όπως η Μπιενάλε του Σάο Πάολο το 1983 και η παρισινή Μπιενάλε του 1982.

leventis art suites - εικόνα 2
Το κρεβάτι είναι σύγχρονης τεχνολογίας, αλλά το κεφαλάρι προέρχεται από παλιό αυθεντικό έπιπλο.

Σήμερα, όμως, αυτό το είδος τέχνης με τις πολλαπλές αναφορές στους μεγάλους της ιστορικής πρωτοπορίας (Πικάσο, Μιρό κ.λπ.) φαίνεται πλέον πολύ ακαδημαϊκό.

Πέρα όμως από τις όποιες εικαστικές αντιρρήσεις, το ξενοδοχείο μπορεί να σε κερδίσει στα «σημεία». Μπαίνεις, για παράδειγμα, μέσα στη σουίτα και η πρώτη εικόνα σε «ζαλίζει» – τοιχογραφίες παντού, έπιπλα αντίκες, βαριές κουρτίνες, σκαλιστοί καθρέφτες. Μετά όμως, μόλις… συνηθίσεις, αρχίζεις να καταλαβαίνεις κάποια από τα αδιαφιλονίκητα πλεονεκτήματά του. Όλες οι σουίτες είναι εξαιρετικά καλοσχεδιασμένες. Ακόμη και οι «μικρές» των 45 τ.μ. είναι φτιαγμένες έτσι, ώστε να έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε ένα φιλόξενο σπίτι. Το καθιστικό με το τζάκι είναι σούπερ άνετο, το μικρό κουζινάκι ακριβώς δίπλα έξτρα πρακτικό και ο χώρος της κρεβατοκάμαρας απλώς υπέροχος. (Λεπτομέρεια που σκλαβώνει: το κρεβάτι βρίσκεται σε τέλεια σχέση με τα παράθυρα, ώστε ακόμα και ξαπλωμένος να απολαμβάνεις τη θέα.) Σε ό,τι αφορά τις αντίκες, πρόκειται για κομμάτια που οι ιδιοκτήτες έχουν μαζέψει απ’ όλη την Ευρώπη, εδώ και είκοσι χρόνια, ταξιδεύοντας. Στο μπάνιο υπάρχει μπανιέρα τζακούζι, καθώς και ένα αφράτο μπουρνούζι και παντοφλάκια.

Ναι, το Leventis Art Suites είναι καλοσχεδιασμένο, με μια ποιότητα στη λεπτομέρεια που στις μέρες μας δεν είναι καθόλου δεδομένη. Η σάλα του πρωινού, για παράδειγμα. Έχω βαρεθεί τις υπόγειες αίθουσες που αξιοποιήθηκαν και αναβαθμίστηκαν σε χώρους πρωινού. Τις έχω συναντήσει ακόμη και σε ξενοδοχεία που πουλάνε μούρη, βάζοντας πολλά αστέρια στην ταμπέλα τους. Όχι όμως εδώ. Το πρωινό σερβίρεται σε μια άνετη πέτρινη σάλα, τη μοναδική χωρίς τοιχογραφίες. Έχει μεγάλες τζαμαρίες που τη λούζουν με φως και είναι διακοσμημένη σε πολυτελές country ύφος. Εξαιρετικά πετυχημένη. Και η ποικιλία του μπουφέ είναι εξίσου ικανοποιητική, αν και ιδιαίτερη μνεία αξίζει στη μους σοκολάτας, η οποία σερβίρεται σε μεγάλα ανοιχτά κολονάτα ποτήρια. Και το μπαρ είναι ένας ζεστός χώρος με άπλετη θέα στη λίμνη. Τέλος, σημειώσαμε με μεγάλη ευχαρίστηση την ύπαρξη room service κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας – υπηρεσία επίσης όχι δεδομένη για μια τόσο μικρή μονάδα.

ανακαλύπτοντας την περιοχή

leventis art suites - εικόνα 3
Cozy πολυτέλεια στο χώρο του cafe: η θέα από τα παράθυρα είναι συναρπαστική.

Όπως είπαμε, το ίδιο το χωριό δεν έχει πολλά για να σας κρατήσει. Σίγουρα όμως θα περάσετε από το Πέτρινο, ένα εστιατόριο με ιστορία στην περιοχή, το οποίο εδώ και αρκετά χρόνια χτίζει τη φήμη του χάρη στα νόστιμα μικρασιάτικα πιάτα του (πρόσφυγες γαρ). Θα το βρείτε στο κέντρο του χωριού. Η ευρύτερη περιοχή έχει να σας χαρίσει έντονες ταξιδιωτικές συγκινήσεις. Ο Βόρας είναι ένα μαγικό βουνό και δεν εξαντλείται μόνο στο χιονοδρομικό του. Για να νιώσετε την ομορφιά του, διασχίστε την ορεινή διάβαση που οδηγεί στα Λουτρά Πόζαρ με το θερμό καταρράκτη (μην παραλείψετε το μαγιό σας). Ο οικισμός του παλαιού Άγιου Αθανάσιου σίγουρα θα διεκδικήσει αρκετό από το χρόνο σας, ωστόσο μη μείνετε μόνον εκεί, ανακαλύψτε τα μυστικά της λίμνης, γράψτε χιλιόμετρα στο κοντέρ κάνοντας εκδρομές στην ευρύτερη περιοχή (η Έδεσσα, για παράδειγμα, είναι πολύ κοντά). Η δυτική Μακεδονία είναι μια περιοχή με πλούσια εναλλαγή τοπίων που σε καλεί να τη γνωρίσεις.

info Βαθμολογία 15/20 Προφίλ: Μικρή ορεινή μονάδα μόνο με σουίτες. Ατού: Εξαιρετική ποιότητα στην κατασκευή, ωραία θέα. Καλύτερο δωμάτιο: Όλες οι σουίτες είναι εξίσου καλές, απλώς σε διαφορετικές εκδοχές τετραγωνικών. Οι πιο μικρές απλώνονται στα 45 τ.μ., ενώ οι πιο μεγάλες ξεπερνούν τα 100 τ.μ. Ένσταση: Τα περί εικαστικών τα συζητήσαμε ήδη διεξοδικά. Πάντως, να σημειώ-σουμε για άλλη μία φορά ότι τα συμπεράσματα του καθενός εξαρτώνται από την προσωπική του αισθητική. Διεύθυνση: Παναγίτσα, Νομός Πέλλας, 23810 34141, www.leventisΑrtSuites.gr βαθμολογίες

18-20/20 άριστο, 16,5-17,9/20, εξαιρετικό, 15-16,4/20 πολύ καλό, 13,5-14,9/20 καλό,

12,5-13,4/20 , ενδιαφέρον, 12-12,4/20 ικανοποιητικό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.