Click στη Βαρκελώνη

Η πόλη-φετίχ των νέων αποκτά τη young-friendly αεροπορική σύνδεση που της αρμόζει. Σε ποια άλλη πόλη η εικόνα θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει ένα αρχοντικό εποχής-κλασάτο εστιατόριο, μια ορχήστρα δρόμου να παίζει την 9η του Μπετόβεν και μια παρέα trendy νέους να επιδίδονται στο αγαπημένο σπορ της Βαρκελώνης, το botellon – δηλαδή, το χαλαρό άραγμα στο δρόμο με ποτό, κουβεντούλα κι αμπελοφιλοσοφία;

Click στη Βαρκελώνη

Η πόλη-φετίχ των νέων αποκτά τη young-friendly αεροπορική σύνδεση που της αρμόζει.

Click στη Βαρκελώνη - εικόνα 1
Το σήμα κατατεθέν της πόλης, ο ναός της Sagrada Familia.

Σε ποια άλλη πόλη η εικόνα θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει ένα αρχοντικό εποχής-κλασάτο εστιατόριο, μια ορχήστρα δρόμου να παίζει την 9η του Μπετόβεν και μια παρέα trendy νέους να επιδίδονται στο αγαπημένο σπορ της Βαρκελώνης, το botellon – δηλαδή, το χαλαρό άραγμα στο δρόμο με ποτό, κουβεντούλα κι αμπελοφιλοσοφία; Προσθέστε ένα εντυπωσιακό, γοτθικού ρυθμού κτίριο για φόντο κι έχετε το ιδιαίτερο προφίλ μιας πόλης που συνδυάζει ιδιοφυώς το μοντερνισμό του Gaudi με το γοτθικό old class του παλιού κέντρου και τη βιομηχανική «pop art» του λιμανιού. Ramblas-El Raval: στα στεκια του Μιρο

Σημείο αναφοράς της Βαρκελώνης είναι ο πεζόδρομος Ramblas, που ξεκινά απ’ την κεντρική Placa Catalunya κι έπειτα από 1.000 μ. περίπου καταλήγει στο παλιό λιμάνι της πόλης – μικρή απόσταση, αν αναλογιστούμε πόσες φορές θα χρειαστεί να σταματήσει κανείς για ν’ απολαύσει τις ιδιόρρυθμες υπαίθριες παραστάσεις των ντόπιων καλλιτεχνών. Όσο κι αν μοιάζει τουριστικό, είναι δύσκολο ν’ αντισταθείς στον πειρασμό να φιλοδωρήσεις τα ζωντανά αγάλματα, που ζωντανεύουν σκορπώντας το γέλιο –ή τον πανικό, στους ανυποψίαστους– στον ήχο του νομίσματος που πέφτει στο τσίγκινο κουτάκι τους. Ζογκλέρ, πλανόδιοι πωλητές, castanuelas (χορευτές κλακέτας), μπάντες από τη Λατινική Αμερική, χορευτές τάνγκο συνθέτουν το υπαίθριο πολυθέαμα. Μπορείτε πάντως να μην υποκύψετε στην κλασική τουριστική «παγίδα» των εστιατορίων με την ξακουστή paella, αλλά να τηρήσετε εναλλακτική και νεανική στάση. Κατευθυνθείτε, λοιπόν, στην πολυεθνική γειτονιά El Raval και δοκιμάστε παραδοσιακά tapas θαλασσινών στο «Cal Pep» (www.calpep.com) ή καταλανικές σπεσιαλιτέ στο λίγο πιο ακριβό «El Cafeti» (www.elcafeti.com). Για ποτάκι και για σπάνιο αψέντι, προτιμήστε το «Bar Marsella» (Carrer de Sant Pau 65), που βρίσκεται σταθερά εκεί από το 1820, και ήταν στέκι του μεγάλου Έρνεστ Χέμινγουεϊ, ή το ιστορικό cocktail bar «Boadas» (Carrer dels Tallers 1), στέκι ενός άλλου μεγάλου μοντερνιστή και λάτρη της πόλης, του Joan Miro.

Click στη Βαρκελώνη - εικόνα 2
Τα γραφικά στενάκια της Βαρκελώνης αποτελούν το τέλειο φόντο για περιπάτους και περιπλανήσεις.

Barri Gotic: ο (γοτθικος) ναος του street life

H παλιά συνοικία της Βαρκελώνης, δίπλα στη Ramblas, φιλοξενεί τις «υπαίθριες» παρέες της πόλης. Τα γραφικά πεζοδρομημένα στενάκια, τα μεσαιωνικά κτίρια και το ρωμαϊκό τείχος είναι το καλύτερο ντεκόρ για ανέμελους περιπάτους και ατέλειωτες βραδινές περιπλανήσεις. Μερικά από το πιο σημαντικά κτίρια, όπως ο καθεδρικός ναός, βρίσκονται εκεί και «ντύνονται» με ήχους κλασικής μουσικής από καλλιτέχνες που προτίμησαν τους δρόμους της Βαρκελώνης αντί της απόμακρης σκηνής ενός θεάτρου. Φροντίστε να περάσετε από το «Harlem Jazz Club» (Carrer de la Comtessa de Sobradiel 8) κι από το εστιατόριο και την ιστορική μπιραρία «4Gats» (www.4gats.com) με την artistic διακόσμηση και την πανέμορφη βεράντα με θαμώνες όλων των ηλικιών.

Απο την πολη του Gaudι στο χωριο του Dali

Βαρκελώνη και τέχνη είναι λέξεις σχεδόν συνώνυμες. Ίσως να πρέπει ν’ αναδειχτεί σε εθνική εορτή η ημέρα που o Gaudi ξεκίνησε να δημιουργεί και τη μετέτρεψε από μια ακόμη μεσαιωνική πόλη σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα τέχνης. Έργα όπως το άγαλμα του μαύρου γάτου του Botero, στη γειτονιά El Raval, δεν προξενούν καμιά έκπληξη στον επισκέπτη που έχει περπατήσει στον παραμυθένιο κόσμο του πάρκου Gu¨ell. Οι πολύχρωμες συνθέσεις και οι καμπύλες επιφάνειες είναι ένας από τους κυριότερους λόγους που οι νέοι λατρεύουν τον Gaudi και που φανατικά συνεχίζουν την περιήγησή τους στη γειτονιά La Eixample, προς εξεύρεση των υπόλοιπων δειγμάτων καταλανικής Art Nouveau, όπως η Casa Mila και το κτίριο Illa de la Discordia, που, αν και είναι πραγματικά έργα τέχνης, κατοικούνται. Το σήμα κατατεθέν της Βαρκελώνης, η εκκλησία της Sagrada Familia, επιβλητική, αν και ανολοκλήρωτη λόγω του Ισπανικού Εμφυλίου, συνεχίζει να κατασκευάζεται, παραμένει όμως ανοιχτή για το κοινό.

Κι αν θέλετε να φύγετε για λίγο από το κέντρο, μερικά χιλιόμετρα μακριά, μιάμιση ώρα με το τρένο, βρίσκεται

η γενέτειρα του διάσημου σουρεαλιστή ζωγράφου, σκηνοθέτη και γλύπτη Salvador Dali. Το σπίτι-μουσείο με

τα ρολόγια που λιώνουν, το αυτοκίνητο ντουζιέρα και τα τεράστια αβγά στην οροφή κάνουν την πόλη Figueres ιδανικό προορισμό για μονοήμερη εκδρομή μακριά από το θόρυβο της Βαρκελώνης.

Click στη Βαρκελώνη - εικόνα 3

Camp Nou: Mas que un club

Η Καταλονία, η πιο «δυτική» και ανεπτυγμένη περιοχή της Ισπανίας, είναι περήφανη για τη διαφορετικότητά της. Η καταλανική διάλεκτος διδάσκεται παράλληλα με την επίσημη ισπανική στα σχολεία. Σύμβολο της πόλης και της κουλτούρας των Καταλανών αποτελεί η FC Barcelona, που είναι «κάτι παραπάνω από ομάδα»… Το γήπεδό της, το Camp Nou, αποτελεί προορισμό για ποδοσφαιρόφιλους και μη.

Κάντε το tour του γηπέδου, δείτε το μουσείο της ομάδας και ψωνίστε από την μπουτίκ δώρο στα ξαδελφάκια σας τη φανέλα του ποδοσφαιριστή-καρικατούρα και αγαπημένου όλων των παιδιών, Ronaldinho. Αν θέλετε να παρακολουθήσετε αγώνα, προμηθευτείτε εισιτήρια στην ιστοσελίδα της ομάδας (www.fcbarcelona.com).

Δεκα «don’t miss» για νεους στη Βαρκελωνη

1 Ποτό στο παραμυθένιο «El Bosque de las Fades», μέσα στο δάσος του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών στο τέλος της Ramblas, κοντά στο λιμάνι.

2 Επισκεφτείτε τα shows του μαγικού σιντριβανιού κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 7 μ.μ., κοντά στην Placa Espanya.

3 Δεν εγγυόμαστε ότι θ’ αγγίξει τις γκουρμέ πτυχές σας, αλλά δοκιμάστε μία φορά –για το καλό– το πιο δημοφιλές ποτό για νέους, το calimocho (κόκκινο κρασί με coca-cola!).

4 Παζάρι για όλα τα γούστα στο Carrer de los de Maig (Metro: Enchants) – αν, ο μη γένοιτω, σας έκλεψαν, εδώ θα βρείτε το πορτοφόλι σας...

5 Διαλέξτε τη σοκολάτα που ταιριάζει καλύτερα στην ιδιοσυγκρασία σας στο μοντέρνο «Xocoa» (Carrer del Petrilox 11).

6 Σαγκρία με... το λίτρο στο «Ovella Negra», σημείο συνάντησης των νέων της Βαρκελώνης (Sitges 5, κοντά στην Placa Catalunya).

7 Επίσκεψη στο μουσείο που είναι αφιερωμένο στον Πάμπλο Πικάσο – απλά must.

8 Φύγετε το ξημέρωμα από την περιοχή Maremagnum στο λιμάνι – κάτι σαν το Γκάζι της Βαρκελώνης.

9 Το «Sabor Cubano» κοντά στο μετρό Diagonal και ο... ναός της salsa «La Cathedral de la Salsa» στην οδό Francisco Giner 32.

10 Κλασική ισπανική μεσημεριανή siesta στα γρασίδια του πάρκου De Montjuic στο κέντρο της Βαρκελώνης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.