Μόναχο

Η Βίκυ Νταλακώστα μάς δίνει τα 12 «ευαίσθητα» σημεία της γερμανικής... Θεσσαλονίκης, που διαψεύδει όσους τη θεωρούν Βαυαρή επαρχιώτισσα.

Μόναχο

Η Βίκυ Νταλακώστα μάς δίνει τα 12 «ευαίσθητα» σημεία της γερμανικής... Θεσσαλονίκης, που διαψεύδει όσους τη θεωρούν Βαυαρή επαρχιώτισσα.

Μόναχο - εικόνα 1
Mandarin Oriental Munich

01 Maximilian sightseeing Το Μόναχο, παρά τον εξωστρεφή και χαλαρό τρόπο ζωής –σε σχέση με το u¨ber-αστικό Βερολίνο– έχει αρχιτεκτονικό «ανάστημα» - εξάλλου, υπήρξε πρωτεύουσα των Βίτελσμπαχ. Ξεκινήστε από τον «ομφαλό», το σταθμό του Μονάχου, τον περίφημο Hauptbahnhof (μάθετέ το, θα σας χρειαστεί: Χάουπτ-μπαν-χοφ). Βόλτα στο ιστορικό κέντρο, γύρω από τη Marienplatz (αν και το νεογοτθικό Δημαρχείο με το μπαρόκ ρολόι Glockenspiel είναι υπό ανακαίνιση) και σουλάτσο στην μπαρόκ λεωφόρο Ludwigstrasse: παρατηρήστε το φημισμένο ιστορικό πανεπιστήμιο και τη Βιβλιοθήκη της πόλης, περπατήστε μέχρι το Siegestor, την τοπική αψίδα του θριάμβου και μπερδευτείτε μέσα στις παρέες των φοιτητών. Η Maximilianstrasse είναι ο πιο deluxe δρόμος της πόλης, με έντονη προσωπικότητα: το ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό της μείγμα από γοτθικά και αναγεννησιακά στοιχεία είναι γνωστό ως «maximilian στιλ». Θα παρελάσετε μπροστά από τις βιτρίνες κορυφαίων οίκων της μόδας, αλλά θα θαυμάσετε και επιβλητικά κτήρια, όπως το Εθνικό Θέατρο και το Maximilianeum, όπου στεγάζεται η βαυαρική βουλή. 02 Hotels 100% Μόναχο Άνοιξε στις αρχές Νοεμβρίου, ενώ το ιταλικό ρεστοράν του βρίσκεται στην τελική ευθεία προετοιμασίας. είναι το «The Charles», της ιταλικής αλυσίδας Rocco Forte. Διακοσμημένο στους τόνους της ιβουάρ continental κομψότητας, βλέπει στους Παλαιούς Βοτανικούς Κήπους, κάτι που του εξασφαλίζει την απαιτούμενη ησυχία, μολονότι βρίσκεται στο (ιστορικό) κέντρο, στην πλατεία Konigsplatz. Πέρα από το λόμπι, και τα 132 δωμάτιά του κοσμούνται από αυθεντικούς πίνακες του μεγάλου Βαυαρού ζωγράφου του 19ου αιώνα, του Franz von Lenbach (Sophienstrasse 28, +49 8954 45550, από € 390). Εξίσου κεντρικό και φινετσάτο, το Mandarin Oriental με νεο-αναγεννησιακή χάρη και επίπλωση στιλ Βiedermayer. (Neuturmstrasse 1, +49 89 29098-0). Πιο… προσγειωμένο, αλλά εξίσου «100% Μόναχο» είναι και το προσεγμένο ξενοδοχείο «Anna», ακριβώς πάνω στην Karlsplatz: πατώματα teak, λευκοί τοίχοι, επιφάνειες από μαύρο γρανίτη, έπιπλα από κερασιά, σ’ ένα απλό, μοντέρνο σύνολο. Σε γενικές γραμμές, η ατμόσφαιρα είναι νεανική και φιλική, αλλά θα το επιλέξετε για το location και την επάρκεια και όχι για τις ιδιαίτερες παροχές του (Schu¨tzenstrasse 1, +44 (0) 8959 994-0, www.geisel-privathotels.de). 03 Outlet θησαυρός H πόλη έχει και χαλαρό και ενδιαφέρον shopping. Αν είστε… ψαχτήρι και οπαδός του είδους των outlet, πάτε ένα βήμα (που λέει ο λόγος) παραπέρα: πάρτε το λεωφορείο μέχρι το Ingolstadt Village (www.ingolstadtvillage.com), μεταξύ Μονάχου και Νυρεμβέργης, ένα ολοκαίνουργιο εκπτωτικό χωριό που συγκεντρώνει περίπου 100 μπουτίκ. Εξυπηρετεί το λεωφορείο που αναχωρεί κάθε Πέμπτη και Σάββατο στις 10 το πρωί από τον κεντρικό σταθμό Karlstadt και επιστρέφει στις 4 το απόγευμα (εισιτήριο € 10).

Μόναχο - εικόνα 2
Κάστρο Neuschwanstein: σαν παραμύθι...

04 Putman spa! To πιο σινιέ spa της πόλης βρίσκεται στο πιο διαχρονικό της ξενοδοχείο: το «Bayerischer Hof», μέλος των Leading Hotels of the World – κάτι σαν τη Μεγάλη Βρεταννία του Μονάχου. Η σχεδιάστρια Andree Putman έβαλε το χέρι της στην ανακαίνιση των τριών πάνω ορόφων, όπου δημιουργήθηκε ένα σύγχρονο spa με fitness room, χώρο χαλάρωσης αλλά και jacuzzi στην ταράτσα για να χαζεύεις τη χιονισμένη πόλη από ψηλά... (Promenadeplatz 2-6, +49 892 120-0, www.bayerischerhof.de). 05 Μαθήματα μουσειολογίας Η Pinakothek der Moderne είναι μια σπουδή πάνω στην ίδια την έννοια του μουσείου. Το κτίριο με τον μπρουνελεσκι-κό θόλο του είναι ένας «καθεδρικός του φωτός», όπου η μοντέρνα τέχνη αναπνέει, αφού της δίνεται ο ανάλογος, άπλετος χώρος. Τέχνη, design, αρχιτεκτονική, γραφικές τέχνες, τα εκθέματα είναι έτσι στημένα ώστε να το φιλοσοφήσετε: πώς φτάσαμε, άραγε, σ’ ένα κόκκινο μινιμαλιστικό βάζο Ikea; Γιατί είναι, τελικά, σπουδαίος ένας Γουόρχολ; Επίσης, όσον αφορά το people watching, η παρατήρηση είναι ψυχ-αγωγός. Την ημέρα που πήγα, το αυθεντικά κοσμοπολίτικο κοινό συμπεριλάμβανε μια βαρόνη (ορίτζιναλ, όχι ερζάτς) να περιηγείται στις αίθουσες, έναν σταρ του σινεμά, ψαγμένους teenagers-η χαρά του street style, επιχειρηματίες, παιδιά κ.λπ. Δεν συνηθίζω να παρατηρώ τόσο έντονα το κοινό, όμως η πινακοθήκη είναι έτσι φτιαγμένη ώστε να αναδεικνύει ως έργα τέχνης όχι μόνο τα εκθέματα αλλά και όσους κινούνται μεταξύ τους. Το ψηλοτάβανο cafe της «48Ι8» είναι must. 06 «Πέντε Αυλές»: ο νέος ορισμός του mall Το Funf Hofe (www.fuenfhoefe.de) είναι μια πραγματικά αξιοζήλευτη περίπτωση αστικού μικρο-quartier - η φουτουριστική, θα ’λεγε κανείς, μετεξέλιξη της έννοιας του ανατολίτικου σουκ σε διασταύρωση με τη μεσογειακή αυλή και την ευρωπαϊκή galleria (στα γερμανικά passage). Οι «Πέντε Αυλές» είναι ένα τεράστιο οικοδομικό τετράγωνο –αν μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον όρο για ένα αστικό μπλοκ συνολικού εμβαδού 2 εκατομμυρίων τ.μ. (!), που συμπεριλαμβάνει 200 καταστήματα και γραφεία–, το οποίο όμως αποτελεί μια αρχιτεκτονική ενότητα και έχει διαμορφωθεί με ανθρωποκεντρικό ήθος και φινέτσα από τους διάσημους αρχιτέκτονες Herzog & De Meuron. Συμπεριλαμβάνει… απ’ όλα: από την γκαλερί-μουσείο Kunsthalle der Hypo-Kulturstiftung (www.hypo-kunsthalle.de),

με τις ευρηματικότατες εκθέσεις (τρέχει μια παρουσίαση για τους Σκύθες βασιλείς) μέχρι στιλάτες μπουτίκ, εστιατόρια και clubs. Το σύνολο καταφέρνει να ξεφεύγει από την αμερικανιά του mall, είναι ένα αστικό σύμπλεγμα που «φωνάζει» ότι είσαι στο Μόναχο και βρίθει από σοφιστικέ brands, πολλά εκ των οποίων ντόπια: από τα celebrity οπτικά της Pupille μέχρι τα αυστριακά Nile sportswear. Οπωσδήποτε στάση στο cafe της Kunsthalle, με τις signature νεο-μπαουχάουζ λάμπες – άλλωστε, ο φωτισμός και η χρήση του χρώματος στο κτίριο είναι εντυπωσιακά.

Μόναχο - εικόνα 3
Το Μόναχο έχει ισχυρή αρχιτεκτονική ταυτότητα, γιατί υπήρξε πρωτεύουσα των Βίτελσμπαχ: Χαρακτηριστική, η σάλα Antiquarium στην κατοικία τους, το σημερινό μουσείο Residenz.

07 Burger και σαμπάνια ή γκουρμέ εμπειρία; To «Tantris» είναι το πιο κοσμικό και ανθεκτικό στο χρόνο εστιατόριο της πόλης, ένας πραγματικός γαστρονομικός θεσμός. Σύγχρονη γαλλο-γερμανική κουζίνα από τον διάσημο στη Γερμανία σεφ Hans Haas, σε ένα εξτραβαγκάν σκηνικό με ’60s κιτς στοιχεία και απωανατολίτικο glam. Βάλτε τα καλά σας και αριβάρετε στη βαρετή και εμπορική Johann-Fichte-Strasse (Νο 7) στο «Schwabing»: πανάκριβο μεν, αλλά εμπειρία (+49 89361 9590). Για κάτι πιο all-day αλλά εμπνευσμένο, προτείνουμε Avocado Burger και Roederer με το ποτήρι (μόνο € 7, παρακαλώ!) στο «Cosmogrill» (Maximillianstrasse 10, +49 (0) 89890 59696, www.cosmogrill.de), το βασίλειο του επιλεκτικού αλλά γρήγορου meating. Το «Ododo» (Buttermelcherstrasse 6, +49 (0) 8926 07741, κοντά στην πλατεία Gartner) είναι ένα διακοσμητικά προχωρημένο και γευστικά ψαγμένο μπαρ, που εξειδικεύεται στα fondues

– βουτήξτε μερικά φρουτάκια στη ρευστή σοκολάτα για να πάρετε ενέργεια.

08 ’50s night out To μπαρ «Νeva» άνοιξε ξανά στο 11 της Maximilianstrasse, αυτή τη φορά στο στιλ ενός dance hall της δεκαετίας του 50. Είναι ακριβό και ποζάτο, αλλά η πόρτα του δεν «παίρνει κεφάλια». Εναλλακτικά, δοκιμάστε την τύχη σας στο διακοσμητικώς εξτραβγκάν «Baby!» (Maximiliansplatz 5, www.babymunich.de). 09 Στη γειτονιά του Ρίλκε, του Σίλε και του Χίτλερ! Το Schwabing υπήρξε η μποέμ γειτονιά του Μονάχου. Σήμερα, φυσικά, κατοικείται από σύγχρονους μεγαλοαστούς, διατηρεί όμως μια Greenwich Village ατμόσφαιρα που σε ζεσταίνει. Αρχιτεκτονικά, είναι πολύ ενδιαφέρουσα και καλοσυντηρημένη, έχει πολύ ψαγμένες μικρές μπουτίκ και πάμπολλα cafe΄s, αρκετά εκ των οποίων κάπως ρετρό, και αίσθηση φοιτητογειτονιάς - άλλωστε, η Leopoldstrasse με το πανεπιστήμιο είναι πέντε βήματα από δω. Επίσης, εδώ θα βρείτε αρκετά έθνικ εστιατόρια. 10 Η πιο deli λαϊκή Η Viktualienmarkt είναι μια ανοιχτή αγορά, μια gourmet λαϊκή, με ιστορία 200 ετών, όπου θα βρείτε τα πιο επιλεγμένα και δυσεύρετα καλούδια απ’ όλο τον κόσμο. Από βιολογικά προϊόντα –το Μόναχο φημίζεται για τη bio-ευσυνειδησία του–, ψωμιά, φρούτα και τυριά μέχρι λουλούδια και βότανα: ακόμη και οι αδιάφοροι ενθουσιάζονται. Eπειδή δεν έχει πάρκιν, πηγαίνετε με το μετρό (στάση Marienbad). Συμπληρώστε τις αγορές στου Dukatz, που είναι το πιο κλασάτο delicatessen της πόλης. Μετακόμισε πρόσφατα στο Schο¨fflerhof, στη Maffeistrasse 3, κοντά στη Marienplatz (ελπίζω να μην έχασε πολύ από την αρχοντιά του, που οφειλόταν και στην πατίνα του χρόνου). 11 Γκουρμέ πολυκατάστημα Η Galeria Kaufhof am Marienplatz (κεντρικότατα, στην Kaufingerstrasse 1-5) είναι το Fortnum & Mason του Μονάχου. Στο υπόγειο του πολυκαταστήματος Kaufhof βρίσκεις τον παράδεισο του γκουρμέ: λαχταριστά φρούτα και λαχανικά βιολογικής γεωργίας, λουκάνικα και αλλαντικά απ’ όλο τον κόσμο, τυριά και τυποποιημένες λιχουδιές κάθε προέλευσης. Μπορείτε να τσιμπήσετε και κάτι επί τόπου. Η όλη ατμόσφαιρα έχει κάτι το παραδοσιακό – κάτι σαν το old money της γεύσης. 12 Άρωμα Χριστουγέννων Αν προγραμματίζετε γιορτές στο Μόναχο, θα το χαρείτε ιδιαίτερα, ιδίως στη Marienplatz, όπου γίνονται οι βασικές εκδηλώσεις, με χορωδίες και χριστουγεννιάτικες αγορές. Πολύ κοντά στην πλατεία, βρίσκεται η Rindermarkt, μια αγορά από το 1597 όπου θα βρείτε τα πάντα… γύρω από τη φάτνη. Tο φεστιβάλ Tollwood (www.tollwood.de) διοργανώνει τα πιο ενδιαφέροντα events και παραστάσεις των γιορτών. Ιδανική χριστουγεννιάτικη ημερήσια εκδρομή είναι και το κάστρο Neusch-wanstein: σαν παραμύθι...

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.