Asheville

Η Έφη Παρούτσα μας ξεναγεί στη μικρή νεο-μποέμ πόλη του αμερικανικού Νότου που εξελίσσεται στο νέο σοφιστικέ καταφύγιο των σταρ του Χόλιγουντ.

Asheville

Η Έφη Παρούτσα μας ξεναγεί στη μικρή νεο-μποέμ πόλη του αμερικανικού Νότου που εξελίσσεται στο νέο σοφιστικέ καταφύγιο των σταρ του Χόλιγουντ.

Oι φίλοι μου που ταξιδεύουν πολύ μιλούσαν για μια περιοχή με μουσικούς που παίζουν πιανόλα στους δρόμους, γκαλερί που ανοίγουν τις πόρτες και υποδέχονται τον κόσμο με ποτό και μουσική, για μοναδικά οινοποιεία και για σταρ του Χόλιγουντ που βολτάρουν στο downtown και δειπνούν σε hip εστιατόρια. Όλα αυτά συμβαίνουν στο Άσβιλ, μια μικρή πόλη της Βόρειας Καρολίνας, στο Νότο της Αμερικής. Ένα μέρος που οι πιο πολλοί ίσως δεν έχετε ακούσει, αλλά που τα μεγάλα ξένα περιοδικά χαρακτηρίζουν ως έναν από τους πιο ανερχόμενους ταξιδιώτικους προορισμούς της Αμερικής.

Βόλτα στο downtown

Asheville - εικόνα 1
Οι μουσικοί δεν σταματούν να παίζουν ακόμα κι όταν περπατούν...

Οι πόλεις του Νότου στο μυαλό μου ακολούθουν το ίδιο μοτίβο. Μεγάλοι δρόμοι με λιτά σπίτια, diners, αλυσίδες εστιατορίων, ράντσα με περήφανους καβαλάρηδες και παχύσαρκες γυναίκες που περιφέρονται με τα Chevrolet τους από mall σε mall. Το Άσβιλ, αντίθετα, με το προοδευτικό κι ανέμελο χαρακτήρα του αναπτύχθηκε σε τέτοιο βαθμό, που πολλοί το θεωρούν διάδοχο της πιο δημοφιλούς πόλης της Αμερικής, της Νέα Ορλεάνης. Ένα πέρασμα από τα καφέ, τις αγορές, τις γκαλερί και τα εστιατόρια χτίζουν το προφίλ μιας ιδιαίτερης «καλλιτεχνούπολης» έξω από τα αμερικανικά στερεότυπα. Μια βόλτα σε γειτονιές με βικτοριανά σπίτια που θυμίζουν εξοχικά των σταρ του Χόλιγουντ, μια επίσκεψη στα περίφημα οινοποιεία της περιοχής και τα αξιοθέατα της πόλης (όπως το σπίτι που μεγάλωσε ο διακεκριμένος συγγραφέας Thomas Wolfe) φανερώνουν το στίγμα έντονης κουλτούρας της περιοχής.

Ο πρώτος περίπατος στο downtown σού αποκαλύπτει μια πόλη με trendy χαρακτήρα και προσωπικότητα μποέμ. Οι BMW αραδιασμένες στη σειρά συναγωνίζονται το T-Model Ford του 1920, που πλέον βλέπεις μόνο σε ταινίες. Τα αμέτρητα αυτοκόλλητα στους προφυλακτήρες των αυτοκινήτων με πολιτικά και οικολογικά συνθήματα δηλώνουν το χαρακτήρα των κατοίκων. Λίγο πιο κάτω, συναντάμε την καλύτερη γκαλερί της πόλης, τη Blue Spiral 1, με έργα από Νοτιοανατολίτες ζωγράφους και γλύπτες που ασφυκτιά από κόσμο. Εδώ, ο γνωστός καλλιτέχνης Randy Shull μιλά για τη δουλειά του, ενώ ένας από τους πολλούς οινοποιούς της περιοχής δοκιμάζει κρασιά και μας καλεί στ’ αμπέλια του.

Από μια φτωχική πόλη του Νότου, το Άσβιλ εξελίχθηκε σ’ έναν από τους πιο πολυσυζητημένους ταξιδιωτικούς προορισμούς στην Αμερική. Το ξεκίνημα έγινε με το Μέγαρο Biltmore, που χτίστηκε το 1895 ως εξοχική κατοικία του George W. Vanderbilt, μέλους μιας από τις πλουσιότερες οικογένειες της χώρας, η οποία κατασκεύασε και το σιδηροδρομικό δίκτυο της Αμερικής. Έτσι, λόγω της κοινωνικής του θέσης, φιλοξένησε στο μέγαρο σημαντικά πρόσωπα της εποχής. Το 1930, οι απόγονοι του Vanderbilt άνοιξαν το μεγαλύτερο σπίτι της Αμερικής για το κοινό, με σκοπό την ανάπτυξη του τουρισμού. Αν αποφασίσετε να το επισκεφθείτε, θα πρέπει να του αφιερώσετε το λιγότερο μια μέρα, αφού το Biltmore είναι χτισμένο σε μια έκταση 48.000 στρεμμάτων. Η αναγεννησιακού στιλ αρχιτεκτονική του, τα περίπου 25.000 έπιπλα, τα ανεκτίμητα έργα τέχνης αλλά και οι ευρωπαϊκές αντίκες (όπως το σκάκι του Ναπολέοντα) έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ιστορική αξία. Κάθε όροφος έχει 284 δωμάτια, 43 μπάνια και 65 τζάκια. Ο περιβάλλων χώρος είναι εξίσου εντυπωσιακός, αφού περιλαμβάνει εκπληκτικούς κήπους, αμπέλια, οινοποιεία, στάβλους, εστιατόρια και πολυτελή ξενοδοχεία.

Ο κόσμος που συναντώ στο Άσβιλ δεν είναι ο απλός μέσος Αμερικανός. Η πόλη είναι εξίσου δημοφιλής στους σταρ του Χόλιγουντ και τους μποέμ. Τα τελευταία χρόνια η πόλη έχει εξελιχθεί σε Μέκκα για τους επαγγελματίες και για τους αγοραστές τέχνης – έτσι εξηγείται και ο μεγάλος αριθμός των γκαλερί. Αξιόλογη είναι η New Morning Gallery στο Billtmore Village, με αντικείμενα τέχνης που επικεντρώνονται στο σχέδιο επίπλου και φωτισμού. Από τις πιο funky γκαλερί της περιοχής είναι και η Sky People Gallery. Την πρώτη Παρασκευή κάθε μήνα έχει καθιερωθεί το «Art Walk», όπου οι γκαλερί μένουν ανοιχτές όλη μέρα και το βράδυ δημιουργείται μια γιορτινή ατμόσφαιρα, όταν όλοι καταλήγουν στα μπαράκια παρέα με τους κατοίκους του Άσβιλ.

Asheville day & night

Asheville - εικόνα 2
Οι κάτοικοι του Asheville ομορφαίνουν την πόλη τους ζωγραφίζοντας το εξωτερικό των κτιρίων.

Την ημέρα, όλη η πόλη αποπνέει ζωντάνια μέσα από τα μαγαζιά με τις funky βιτρίνες, τα καφέ που δροσίζουν τους περαστικούς με american size frapuccinos, τα μικρά εστιατόρια που ετοιμάζουν τις σπεσιαλιτέ τους και τις υπαίθριες αγορές που ξεφυτρώνουν σε κάθε γωνιά πουλώντας χειροποίητα αντικείμενα τέχνης. Κάποιοι περπατούν παίζοντας κιθάρα, άλλοι στέκονται με το βιολί και την πιανόλα σε γωνιές του δρόμου, ενώ καφέ κι εστιατόρια ακολουθούν τους ρυθμούς που αρμόζουν στο στιλ τους. Οι περαστικοί σταματούν για λίγα λεπτά μπροστά στους μουσικούς, άλλοι σιγοτραγουδούν, άλλοι λικνίζουν το σώμα τους με χάρη στους ρυθμούς της μουσικής κι άλλοι ξεχνιούνται αράζοντας στα παγκάκια...

Το βράδυ η πόλη ξυπνά. Οι πιο πολλοί ξεχύνονται στους δρόμους, ενώ σιγά σιγά τα μοδάτα εστιατόρια και τα κουλ μπαράκια γεμίζουν από happy faces. Ψάχνω απεγνωσμένα για ένα κλασικό μπαράκι με country μουσική, με juke box, μια μεγάλη ξύλινη μπάρα κι ένα μπιλιάρδο στο πίσω μέρος του μαγαζιού. Οι λάτρεις των trends θα νιώσουν σαν στο σπίτι τους, αλλά για κάτι πιο «αυθεντικό» θα πρέπει να αναζητήσετε το κλασικό μπαράκι της γειτονιάς.

Αν θέλετε όμως να γευτείτε ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής των ντόπιων, θα πρέπει να διεισδύσετε σε πιο underground καταστάσεις, εκεί όπου οργανώνονται happenings που δεν αναφέρονται στους οδηγούς της πόλης, αλλά μεταδίδονται από στόμα σε στόμα – όπως σε χώρους που κάποτε ήταν παλιές αποθήκες, ενώ σήμερα έχουν μετατραπεί σε στούντιo καλλιτεχνών. Είναι μοναδική εμπειρία να βρεθείς στο χώρο εργασίας τους, να δεις τα μισοτελειωμένα έργα τους και να απολαύσεις μοναδικά κομμάτια γλυπτικής και ζωγραφικής. Μην ξαφνιαστείτε αν σε λίγα χρόνια –ή ίσως και σε λίγους μήνες– δείτε κάποιους απ’ αυτούς τους καλλιτέχνες να εκθέτουν σε γκαλερί της Νέας Υόρκης. Δεν χρειάζεται ωστόσο να είσαι φίλος της τέχνης για να παρευρεθείς σ’ αυτά τα openings, αφού όσο περνά η νύχτα ο χώρος μοιάζει να μετατρέπεται σε μπαράκι της γειτονιάς. Μουσικά γκρουπάκια σε πειραματικό στάδιο δοκιμάζουν νέες συνθέσεις, το ποτό ρέει ασταμάτητα κι οι αρχικά άγνωστοι του χώρου καταλήγουν να γίνουν το επίκεντρο της βραδιάς.

Το Άσβιλ είναι η πόλη των φεστιβάλ. Τα πιο γνωστά είναι τα αθλητικού ενδιαφέροντος Hiking Festival και French Board River Festival, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες διοργανώνονται το φεστιβάλ Τέχνης και Χορού που συνοδεύεται από πολλές εκδηλώσεις αλλά και το γνωστό Bele Chere Festival, που επικεντρώνεται στην τέχνη και τη μουσική.

Στους δρομους του κρασιου και της γευσης

Asheville - εικόνα 3
Προκυμαία στη λίμνη Beaver.

Το Άσβιλ φημίζεται και για τα οινοποιεία του, τα οποία παράγουν πολύ καλή ποιότητα σε Chardonnay, Cabernet Franc και Viognier. Αν αγαπάτε το κρασί, αξίζει να επισκεφτείτε το κτήμα Rockhouse Vineyards, μισή ώρα νότια του Άσβιλ. Εκεί εμφιαλώνουν από τα καλύτερα Chardonnay και Cabernet, τα οποία φυλάγονται σε ένα πέτρινο, κατάλληλα διατηρημένο υπόγειο. Το Biltmore Estate Winery είναι στεγασμένο σ’ έναν παλιό στάβλο που έχει μετατραπεί σε χώρο ειδικό για wine testing. Το όμορφο κτήμα παράγει καλής ποιότητας Chateau Reserve, με σταφύλια που καλλιεργούνται αποκλειστικά στο Vanderbilt Estate. Το Shelton Vineyards, δυόμιση ώρες από το Άσβιλ, είναι γνωστό για τα Bordeaux του και συνδυάζει τις γευστικές δοκιμές με μια απολαυστική ημερήσια εκδρομή. Απαραίτητη είναι η δοκιμή δύο εξαιρετικών κρασιών, του Family Reserve και του Madison Lee blend. Σε περίπτωση που δεν έχετε αρκετό χρόνο για να επισκεφτείτε κάποια από τα κτήματα, μπορείτε να πάτε στο Asheville Wine Market, στη πόλη, όπου θα βρείτε τα καλύτερα κρασιά της Βόρειας Καρολίνας (περίπου 52 κτήματα αμπελώνων).

Κι οι γκουρμέ, όμως, δεν θα μείνουν παραπονεμένοι. Σε κάθε δρόμο βλέπει κανείς κάθε λογής εστιατόρια – από ινδική, ταϊλανδέζικη και κουβανέζικη κουζίνα μέχρι κλασική νοτιοαμερικάνικη. Ανερχόμενοι σεφ που συνδυάζουν στοιχεία από κουζίνες διαφορετικών εθνικοτήτων κερδίζουν τις εντυπώσεις. Για τους λάτρεις των πολυτελών εστιατορίων, υπάρχουν αρκετές προτάσεις όπως το «Gabrielle’s Richmond Hill Inn» (+828 252 7313) το οποίο έχει βραβευτεί για 14η συνεχόμενη χρονιά με το Βραβείο ΑΑΑ Τεσσάρων Διαμαντιών.

Το «Blue Ridge Dining Room», στο «Grove Park Inn Resort and Spa» (+828 252 2711), φημίζεται για τον εκπληκτικό του μπουφέ. Γι’ αυτούς που αναζητούν ένα αστικό αλλά και hip περιβάλλον, με ιδιαίτερα φιλική εξυπηρέτηση, το «Table» (+828 254 8983) με τη νεο-αμερικανική κουζίνα του είναι το κατάλληλο μέρος. Το «Salsa» (+828 252 9805) με τα έντονα χρώματα που θυμίζουν Καραϊβική, ο funky συνδυασμός μεξικάνικων και εξωτικών γεύσεων θα σας αφήσει άφωνους. Το «Zambra Wine and Spirits» (+828 232 1060) προσφέρει εξαιρετικά Spanish tapas σε μια μεσανατολίτικη παραλλαγή. Η διακόσμησή του δεν περνάει απαρατήρητη, με έθνικ πινελιές που σε ταξιδεύουν. Το τολμηρό μενού και η εξαίρετη λίστα κρασιών είναι και οι λόγοι που το μαγαζί πάντα ασφυκτιά από κόσμο. Για κείνους που έχοντας γυρίσει όλα τα δρομάκια του Άσβιλ, θέλουν να ξαποστάσουν για μεσημεριανό σ’ ένα πιο παραδοσιακό μαγαζί με ντόπιους που κάνουν διάλειμμα από τις δουλειές τους, υπάρχει το «Lorreta’s» (+828 253 3747), ένα μικρό dinner, με σπιτικές λιχουδιές, φτιαγμένες από φρέσκα συστατικά με απώτερο σκοπό την υγιεινή διατροφή. Το «Tupelo Honey Cafe΄ » (+828 255 4404) δίνει στους επισκέπτες μια γεύση της παραδοσιακής κουζίνας του Νότου, όπως βραστό αβγό πάνω από κέικ κάβουρα. Το «Early Girl Eatery» (+828 259 9292) είναι ένα ακόμα εστιατόριο με κλασικά πιάτα της κουζίνας της περιοχής που έχουν υποστεί ενδιαφέρουσες παραλλαγές. Ο Stehling χρησιμοποιεί τοπικά προϊόντα σε πιάτα όπως ελαφρώς τηγανισμένη πέστροφα με πράσινες ντομάτες και κέικ από μπιζέλια και κράνμπερις με basmati ρύζι ως συνοδευτικό.

Δωμάτια με θέα

Asheville - εικόνα 4
Οι παθιασμένοι μουσικοί της πόλης δεν διαστάζουν να βγάλουν στους δρόμους τις πιανόλες τους υπαγορεύοντας το δικό τους soundtrack.

Γι’ αυτούς που προτιμούν την πολυτέλεια, η πρώτη πρόταση για διαμονή είναι το «Inn on Biltmore Estate» (+800 858 4130, www.biltmore.com). Πρόκειται για ένα από τα πολυτελή ξενοδοχεία που βρίσκονται στο Biltmore Estate με κλασική διακόσμηση και ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Χτισμένο από πελώριους ασβεστόλιθους, έχει θέα στους περίφημους αμπελώνες 8.000 στρεμμάτων και δένει τέλεια με το καταπράσινο τοπίο. Το «Richmond Hill Inn» (+828 252 7313, www.richmondhillinn.com), ένα ανακαινισμένο βικτοριανό μέγαρο του 1889, θεωρείται ένα από τα κομψότερα κτίρια του Άσβιλ. Οι ανεκτίμητες αντίκες, η αρχιτεκτονική του εσωτερικού καθώς και οι βικτοριανοί κήποι ταξιδεύουν τον επισκέπτη σε άλλες εποχές. Το «Grove Park Inn Resort & Spa» (+828 252 2711, www. groveparkinn.com) χτίστηκε το 1913 και για δεκαετίες ήταν από τα πιο δημοφιλή resorts της χώρας. Στα δωμάτιά του φιλοξενήθηκαν σημαντικές προσωπικότητες της εποχής δίνοντάς του ιστορική αξία, ενώ ακόμα και σήμερα προσελκύει διασημότητες όχι μόνο για την ατμόσφαιρα αλλά και για το πεντάστερο spa.

INFO

Το Άσβιλ συνδέεται με απευθείας πτήσεις με μεγάλες πόλεις των Η.Π.Α. (Νέα Υόρκη, Ουάσινγκτον, Ατλάντα). Αν βρίσκεστε στην Ατλάντα προσφέρεται για εκδρομή λίγων ημερών, αφού απέχει μόνο τρεις ώρες με το αυτοκίνητο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
17/04/2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.

Η Modus & Amplio ανακοινώνει τη συνεργασία της με το ανανεωμένο "Bratsera Hotel"

Το "Bratsera" εισέρχεται σε μία νέα εποχή, με ανανεωμένο λογότυπο, νέα ιστοσελίδα και ένα καινούριο γαστρονομικό concept με την υπογραφή δύο κορυφαίων Ελλήνων Chef.

Πώς θα είναι φέτος τα καλοκαιρινά ταξίδια στην Ευρώπη; Σύμφωνα με το "Conde Nast Traveler" όχι και πολύ αισιόδοξα για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο

Η κλιματική αλλαγή και ο υπερτουρισμός αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε το καλοκαίρι, θέτοντας νέα δεδομένα και ως προς τη βιωσιμότητα.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στη Μακεδονία

Έθιμα με ρίζες πίσω στο χρόνο και φύση στον υπερθετικό.